o kur kuciu stalo receptai?
Dagilis, nuoširdžiai dėkoju už prasmingą nuorodą.
QUOTE(Jolete @ 2008 12 17, 17:47)
Žiūrėjau šitam puslapyje, bet neradau , o taip norėčiau pabandyt tų kanapių
Kokiam mieste???
Kokiam mieste???
dar galima nusipirkti parduotuves Sveiki produktai skyriuose
Įdomus receptas iš delfi.lt
Troškinta silkė
10 silkių filė, 3 svogūnų galvutės, 200 g džiovintų abrikosų, 100 g gliaudytų saulėgrąžų, 200 g razinų (šviesių), 100 g graikinių riešutų, šaukštas cinamono, 4 šaukštai citrinos sulčių, aliejaus, citrina.
Svogūną supjaustyti kubeliais, džiovintus abrikosus ir silkę juostelėmis. Riešutus susmulkinti. Svogūną pakepinti aliejuje, sudėti silkę, suberti abrikosus, riešutus, saulėgrąžas, razinas ir 5 min. viską troškinti uždengtoje keptuvėje.
Suberti cinamoną, supilti citrinos sultis ir dar 5 min. palaikyti uždengus keptuvę dangčiu. Atvėsusią silkę sudėti į silkinę ir papuošti džiovintais abrikosais, citrinos griežinėliais, graikiniais riešutais.
A. Misiūnienė, Radviliškio r.
Troškinta silkė
10 silkių filė, 3 svogūnų galvutės, 200 g džiovintų abrikosų, 100 g gliaudytų saulėgrąžų, 200 g razinų (šviesių), 100 g graikinių riešutų, šaukštas cinamono, 4 šaukštai citrinos sulčių, aliejaus, citrina.
Svogūną supjaustyti kubeliais, džiovintus abrikosus ir silkę juostelėmis. Riešutus susmulkinti. Svogūną pakepinti aliejuje, sudėti silkę, suberti abrikosus, riešutus, saulėgrąžas, razinas ir 5 min. viską troškinti uždengtoje keptuvėje.
Suberti cinamoną, supilti citrinos sultis ir dar 5 min. palaikyti uždengus keptuvę dangčiu. Atvėsusią silkę sudėti į silkinę ir papuošti džiovintais abrikosais, citrinos griežinėliais, graikiniais riešutais.
A. Misiūnienė, Radviliškio r.
QUOTE(alexxandra @ 2008 12 18, 11:17)
Ačiuks už info
Kūčių vakarienė, tai ramybės, susikaupimo, apmąstymo, šeimos vakarienė ir nereikia įmantrybių bei spec. meniu, simboliškai 12 patiekalų, priklausomai nuo Lietuvos krašto.
1. Plotkelės
2. Duona
3. Kūčiukai
4. Miešimas (aguonpienis)
5. Kisielius
6. Virtos bulvės
7. Troškinti rauginti kopūstai su džiov. grybais
8. Žuvies patiekalas
9. Silkės patiekalas
10. Burokėlių mišrainė
11. Pyragėliai su grybais, aguonom ar uogiene (šiaip, jau trys patiekalai)
12. Raudoni obuoliai, riešutai, medus (irgi jau trys).
1. Plotkelės
2. Duona
3. Kūčiukai
4. Miešimas (aguonpienis)
5. Kisielius
6. Virtos bulvės
7. Troškinti rauginti kopūstai su džiov. grybais
8. Žuvies patiekalas
9. Silkės patiekalas
10. Burokėlių mišrainė
11. Pyragėliai su grybais, aguonom ar uogiene (šiaip, jau trys patiekalai)
12. Raudoni obuoliai, riešutai, medus (irgi jau trys).
QUOTE(sprinza @ 2008 12 18, 14:03)
Kūčių vakarienė, tai ramybės, susikaupimo, apmąstymo, šeimos vakarienė ir nereikia įmantrybių bei spec. meniu, simboliškai 12 patiekalų, priklausomai nuo Lietuvos krašto.
Man ir atrodo, kad stalas turetu buti kuklus (bet su balta staltiese ir kvapniu sieneliu po ja), nes vis tik pasninko diena, o visus gardesius verta palikti rytdienai - Kaledoms
Manau, kad tada labiau ir prasme, ir skirtumas tarp Kuciu ir Kaledu isryskeja - Kucio vakaras, tvartelio, kuriame gime Jezus, skurdas... ir ryte Kaledu dziaugsmas. Kai pagalvoji, tai musu proteviai apie tokius dalykus kaip ananasai ir graikiski riesutai ne nezinojo - valge bulves su lupena ir is zydo pirkta silkute, ir kaip skanu buvo :, kai visa diena nieko i burna nededavo.
O dar gal kas parasytume, kaip taisyklingai aguonu piena daryti? Mociute maldavo su mesmale aguonas, bet as tokios neturiu - kaip man ji pasidaryti?
Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
QUOTE(regna @ 2008 12 18, 16:16)
Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
regna, taip ir daroma aš kadangi moderniai gaminu Tai su blenderiu malu. : Nuplikau aguonas, pirma vandenį nupilu, paskui plikau dar kartą ir kurį laiką pabrinkinu (porą valandų gal).tada nupilu vandenį, kad vos vos liktų ir su blenderiu malu. per porą minučių puikiai susimala dideliu greičiu. LAbai greit ir mažai plovimo. Tada užpilu šiltu vandeniu, ištirpinu cukrų (arba medų) ir likus kokiai valandai iki valgymo įmetu kūčiukų. Laikau šaltai (balkone).
Jadzka,aš,taip pat darau su elektriniu trintuvu,bet ,kadangi Dagilis rašė,kad neturi aš jam taip ir parašiau.Tikiuosiu supratote.
QUOTE(regna @ 2008 12 18, 16:16)
Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
QUOTE(jadzka @ 2008 12 18, 16:24)
regna, taip ir daroma aš kadangi moderniai gaminu Tai su blenderiu malu. : Nuplikau aguonas, pirma vandenį nupilu, paskui plikau dar kartą ir kurį laiką pabrinkinu (porą valandų gal).tada nupilu vandenį, kad vos vos liktų ir su blenderiu malu. per porą minučių puikiai susimala dideliu greičiu. LAbai greit ir mažai plovimo. Tada užpilu šiltu vandeniu, ištirpinu cukrų (arba medų) ir likus kokiai valandai iki valgymo įmetu kūčiukų. Laikau šaltai (balkone).
QUOTE(regna @ 2008 12 18, 16:32)
Jadzka,aš,taip pat darau su elektriniu trintuvu,bet ,kadangi Dagilis rašė,kad neturi aš jam taip ir parašiau.Tikiuosiu supratote.
mergaites
Blenderi ir as turiu, tik galvojau, kad butinai reikia malti su mesmale - na taip mociute vaikysteje matydavau darant, tai ir uzsifiksavo.
Va dar gerai, kad pasakete jog reikia jas nuplikyti, buvau visai pamirsusi.
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 18, 00:25)
Kunigo L.Virbalo SJ komentaras apie pasninka (istrauka):
'Kaip dabar turėtume pasninkauti? Visų pirma reikia skirti du dalykus, kuriuos dažniausiai painiojame: susilaikymą nuo mėsiškų valgių (abstinenciją) ir pasninką. Susilaikome nuo mėsos, kaip nurodyta Bažnyčios teisyne, visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena), Pelenų trečiadienį, o Lietuvoje dar ir Kūčiose: tiesiog šią dieną nevalgome mėsiškų patiekalų; šis įstatymas saisto visus nuo 14 metų amžiaus. Pasninkaujame griežta prasme ne tik tada, kai susilaikome nuo mėsos, bet iš viso tik kartą per dieną sočiai pavalgome (nebent labai nedaug užkąsdami kitu laiku). Taip pasninkauti nurodyta du kartus metuose: Pelenų dieną ir Didįjį Penktadienį; šito privalu laikytis nuo 18 iki 60 metų amžiaus.'
Taip kad nenorekime buti sventesni uz pati popieziu, prisigalvodami ko galima ir ko ne - kaip liaudies ismintis sako ir ne majonezuose pasninko esme...
Visas straipsnis yra cia Pasninkauti-atsiverti Dievui
'Kaip dabar turėtume pasninkauti? Visų pirma reikia skirti du dalykus, kuriuos dažniausiai painiojame: susilaikymą nuo mėsiškų valgių (abstinenciją) ir pasninką. Susilaikome nuo mėsos, kaip nurodyta Bažnyčios teisyne, visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena), Pelenų trečiadienį, o Lietuvoje dar ir Kūčiose: tiesiog šią dieną nevalgome mėsiškų patiekalų; šis įstatymas saisto visus nuo 14 metų amžiaus. Pasninkaujame griežta prasme ne tik tada, kai susilaikome nuo mėsos, bet iš viso tik kartą per dieną sočiai pavalgome (nebent labai nedaug užkąsdami kitu laiku). Taip pasninkauti nurodyta du kartus metuose: Pelenų dieną ir Didįjį Penktadienį; šito privalu laikytis nuo 18 iki 60 metų amžiaus.'
Taip kad nenorekime buti sventesni uz pati popieziu, prisigalvodami ko galima ir ko ne - kaip liaudies ismintis sako ir ne majonezuose pasninko esme...
Visas straipsnis yra cia Pasninkauti-atsiverti Dievui
as ir bandziau pasakyti kad ne valgyje esme o senoveje zmones valge ka tuo metu turejo . As ne uz mesa, bet nesureiksminkime maisto kiausinis majonezas ar dar koks priedas ir uzgozia visa esme Ne valgyje Dievas o sirdyje.