Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

o kur kuciu stalo receptai? mastau.gif mastau.gif newyear.gif
Atsakyti
Dagilis, nuoširdžiai dėkoju už prasmingą nuorodą. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Jolete @ 2008 12 17, 17:47)
Žiūrėjau šitam puslapyje, bet neradau  verysad.gif , o taip norėčiau pabandyt tų kanapių  blush2.gif
Kokiam mieste???


dar galima nusipirkti parduotuves Sveiki produktai skyriuose wink.gif
Atsakyti
Įdomus receptas iš delfi.lt

Troškinta silkė

10 silkių filė, 3 svogūnų galvutės, 200 g džiovintų abrikosų, 100 g gliaudytų saulėgrąžų, 200 g razinų (šviesių), 100 g graikinių riešutų, šaukštas cinamono, 4 šaukštai citrinos sulčių, aliejaus, citrina.

Svogūną supjaustyti kubeliais, džiovintus abrikosus ir silkę – juostelėmis. Riešutus susmulkinti. Svogūną pakepinti aliejuje, sudėti silkę, suberti abrikosus, riešutus, saulėgrąžas, razinas ir 5 min. viską troškinti uždengtoje keptuvėje.

Suberti cinamoną, supilti citrinos sultis ir dar 5 min. palaikyti uždengus keptuvę dangčiu. Atvėsusią silkę sudėti į silkinę ir papuošti džiovintais abrikosais, citrinos griežinėliais, graikiniais riešutais.

A. Misiūnienė, Radviliškio r.
Atsakyti
QUOTE(alexxandra @ 2008 12 18, 11:17)
dar galima nusipirkti parduotuves Sveiki produktai skyriuose wink.gif


Ačiuks už info
Atsakyti
Kūčių vakarienė, tai ramybės, susikaupimo, apmąstymo, šeimos vakarienė ir nereikia įmantrybių bei spec. meniu, simboliškai 12 patiekalų, priklausomai nuo Lietuvos krašto.
1. Plotkelės
2. Duona
3. Kūčiukai
4. Miešimas (aguonpienis)
5. Kisielius
6. Virtos bulvės
7. Troškinti rauginti kopūstai su džiov. grybais
8. Žuvies patiekalas
9. Silkės patiekalas
10. Burokėlių mišrainė
11. Pyragėliai su grybais, aguonom ar uogiene (šiaip, jau trys patiekalai)
12. Raudoni obuoliai, riešutai, medus (irgi jau trys).
Atsakyti
QUOTE(sprinza @ 2008 12 18, 14:03)
Kūčių vakarienė, tai ramybės, susikaupimo, apmąstymo, šeimos vakarienė ir nereikia įmantrybių bei spec. meniu, simboliškai 12 patiekalų, priklausomai nuo Lietuvos krašto.

Man ir atrodo, kad stalas turetu buti kuklus (bet su balta staltiese ir kvapniu sieneliu po ja), nes vis tik pasninko diena, o visus gardesius verta palikti rytdienai - Kaledoms 4u.gif
Manau, kad tada labiau ir prasme, ir skirtumas tarp Kuciu ir Kaledu isryskeja - Kucio vakaras, tvartelio, kuriame gime Jezus, skurdas... ir ryte Kaledu dziaugsmas. Kai pagalvoji, tai musu proteviai apie tokius dalykus kaip ananasai ir graikiski riesutai ne nezinojo hihihi.gif - valge bulves su lupena ir is zydo pirkta silkute, ir kaip skanu buvo essen.gif:, kai visa diena nieko i burna nededavo.

O dar gal kas parasytume, kaip taisyklingai aguonu piena daryti? Mociute maldavo su mesmale aguonas, bet as tokios neturiu unsure.gif - kaip man ji pasidaryti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dagilis: 18 gruodžio 2008 - 14:00
Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2008 12 18, 16:16)
Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu  atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.


regna, taip ir daroma ax.gif aš kadangi moderniai gaminu lotuliukas.gif Tai su blenderiu malu. : Nuplikau aguonas, pirma vandenį nupilu, paskui plikau dar kartą ir kurį laiką pabrinkinu (porą valandų gal).tada nupilu vandenį, kad vos vos liktų ir su blenderiu malu. per porą minučių puikiai susimala dideliu greičiu. LAbai greit ir mažai plovimo. Tada užpilu šiltu vandeniu, ištirpinu cukrų (arba medų) ir likus kokiai valandai iki valgymo įmetu kūčiukų. Laikau šaltai (balkone).
Atsakyti
Jadzka,aš,taip pat darau su elektriniu trintuvu,bet ,kadangi Dagilis rašė,kad neturi aš jam taip ir parašiau.Tikiuosiu supratote.
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2008 12 18, 16:16)
Aguonų pienui skirtas aguonas nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos.Nupylus nandenį du kart permalamos arba gerai sugrūdamos .Sugrūstas aguonas užpilti virintu  atšaldytu vandeniu,pasaldoma ,galima dėti madaus.Kad nesurugtų ,laikoma šaldytuve.
Jei neturite mėsmalės galite panaudoti virtuvinį kočėlą.
Nežinau ,taip daro mano tėvai.Ir,aš,taip ruošiu.Yra grūstuvėliai,puikiai susitrina.Gal ,aš ,ko nežinau,kaip dabar kitaip daroma, tuomet pasidalinkime patirtimi.


QUOTE(jadzka @ 2008 12 18, 16:24)
regna, taip ir daroma ax.gif aš kadangi moderniai gaminu  lotuliukas.gif  Tai su blenderiu malu. : Nuplikau aguonas, pirma vandenį nupilu, paskui plikau dar kartą ir kurį laiką pabrinkinu (porą valandų gal).tada nupilu vandenį, kad vos vos liktų ir su blenderiu malu. per porą minučių puikiai susimala dideliu greičiu. LAbai greit ir mažai plovimo. Tada užpilu šiltu vandeniu, ištirpinu cukrų (arba medų) ir likus kokiai valandai iki valgymo įmetu kūčiukų. Laikau šaltai (balkone).


QUOTE(regna @ 2008 12 18, 16:32)
Jadzka,aš,taip pat darau su elektriniu trintuvu,bet ,kadangi Dagilis rašė,kad neturi aš jam taip ir parašiau.Tikiuosiu supratote.

aciuks.gif mergaites 4u.gif
Blenderi ir as turiu, tik galvojau, kad butinai reikia malti su mesmale hihihi.gif - na taip mociute vaikysteje matydavau darant, tai ir uzsifiksavo.
Va dar gerai, kad pasakete jog reikia jas nuplikyti, buvau visai pamirsusi.
oro_buckis.gif
Atsakyti
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 18, 00:25)
Kunigo L.Virbalo SJ komentaras apie pasninka (istrauka):

'Kaip dabar turėtume pasninkauti? Visų pirma reikia skirti du dalykus, kuriuos dažniausiai painiojame: susilaikymą nuo mėsiškų valgių (abstinenciją) ir pasninką. Susilaikome nuo mėsos, kaip nurodyta Bažnyčios teisyne, visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena), Pelenų trečiadienį, o Lietuvoje dar ir Kūčiose: tiesiog šią dieną nevalgome mėsiškų patiekalų; šis įstatymas saisto visus nuo 14 metų amžiaus. Pasninkaujame griežta prasme ne tik tada, kai susilaikome nuo mėsos, bet iš viso tik kartą per dieną sočiai pavalgome (nebent labai nedaug užkąsdami kitu laiku). Taip pasninkauti nurodyta du kartus metuose: Pelenų dieną ir Didįjį Penktadienį; šito privalu laikytis nuo 18 iki 60 metų amžiaus.'

Taip kad nenorekime buti sventesni uz pati popieziu, prisigalvodami ko galima ir ko ne - kaip liaudies ismintis sako  mirksiukas.gif ir ne majonezuose pasninko esme...
Visas straipsnis yra cia Pasninkauti-atsiverti Dievui

as ir bandziau pasakyti kad ne valgyje esme o senoveje zmones valge ka tuo metu turejo . As ne uz mesa, bet nesureiksminkime maisto kiausinis majonezas ar dar koks priedas ir uzgozia visa esme Ne valgyje Dievas o sirdyje.
Atsakyti