Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(vectro @ 2008 12 17, 16:14)
Kas liečia variantą c, tai riziknga nes skonis kiekvinos grybu rusies skirtingas gaunas, vieni panasus i mėsą, kiti šiek tiek i paukštiena. Siu budu labai rizikinga nadotis, mat vieni taip paruostus grybus mandagiai valgydami lieja kankinio asara, o kiti megaujasi kaip delikatesu.


Man bent jau skaniausia džiovinti grybai išmirkyti vandenyje ir permalti ir į juos tada jau dėti pakepintų svogūniukų, pipirų, druskos. Tas natūralus skonis man mieliausias. O sultinys... na cheminį vertinu kaip chemiją. Manau ne vieta ant kūčių stalo tokiam moderniam išmislui...

Mes dar kartais gaminame balandėlius su džiobintais grybais (į vidų dedami grybai sumaišyti su ryžiais), lygiai taip pat suvyniojama, apkepama ir troškinti galima orkaitėje molinėje puodynėje.

Dar nesenas mano išmilas - kugelis keksiukų formelėse (Ypač patogu silikoninės). Pilam paprasčiausią tešlą (galima net neplikytą pienu), o į pačią tešlą galima įmesti ir grybų įdaro ir daržovių (ala morkų kepintų su kopūstais ir pan.) (galima šdėti tiesiog į vidurį gerą šaukštą). Aš išbandžiusi su mėsa ir su Varškės - špinatų įdaru, tai gaunasi vos ne kaip skrudinti cepelinai...


Arba tas pati banda. Kai kugelio tešla pilama ant kopūsto lapų ir kepama krosnyje (galima kepti ir orkaitėje). Tai su grybais ir svogūniukais keptais spėju būtų skanu. Gal dar kokiom kanapėm...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jadzka: 17 gruodžio 2008 - 15:41
QUOTE(jadzka @ 2008 12 17, 15:21)
O kaip tas kanapes gaminti ? Turiu Kanapių sėklų nusipirkusi, tai mažu sugaminčiau g.gif:

Mano mociute, zemaite, tai darydavo taip: kanapes pakepindavo keptuveje (tik svarbu nesudeginti) ir tada jas ivyniojusi i svaria, balta merle trankydavo kocelu ar kokiu kietu daiktu, kad jos gerai susimaltu. Paskui pridedavo i jas druskytes ir patiekdavo su karstomis bulvemis (butinai virtomis su lupena).
Siais laikais manau galima ir kokia kavamale jas sumalti mirksiukas.gif, bet autentiskai tai viskas buvo daroma paprastai, be dideliu technikos priemoniu. Zinoma, ju tada gi ir nelabai buvo mirksiukas.gif

Berasydama taip uzsinorejau tu kanapiu... nerealus skonis.
Atsakyti
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 17, 16:36)
Mano mociute, zemaite, tai darydavo taip: kanapes pakepindavo keptuveje (tik svarbu nesudeginti) ir tada jas ivyniojusi i svaria, balta merle trankydavo kocelu ar kokiu kietu daiktu, kad jos gerai susimaltu. Paskui pridedavo i jas druskytes ir patiekdavo su karstomis bulvemis (butinai virtomis su lupena).
Siais laikais manau galima ir kokia kavamale jas sumalti  mirksiukas.gif, bet autentiskai tai viskas buvo daroma paprastai, be dideliu technikos priemoniu. Zinoma, ju tada gi ir nelabai buvo  mirksiukas.gif

Berasydama taip uzsinorejau tu kanapiu... nerealus skonis.


O tai sausas patiekdavo ? Ar su kokiais kepintais svogūniukais aliejuje ?Pamaišytą ala padažiuką ?
Atsakyti
kanapių pienas
reikia kanapių ,virinto vandens,druskos ,maltų pipirų.
Kanapes nuplauti,nusausinti ir truputį paskrudinti keptuvėje.
Suberti į grūstuvą ir sugrūsti iki miltų.Tada kanapes sudėti į dubenį ir užpilti karštu virintu vandeniu,įberti pagal skonį druskos ,truputėlį maltų pipirų ir viską išmaišyti.
Kanapių pienas valgomas su karštomis bulvėmis,išvirtomis su bulvėmis.

Spirkutis
Nuplautas ,bei išdžiovintas kanapes gerai keptuvėje paspirginti.Paskui suberti į grūstuvą ir grūsti,kol pasidarys pilkšvos spalvos masė. Į ją įberti druskos ir išmaišyti.S pirgutis valgomas su karštomis bulvšmis ,išvirtomis su lupenomis.Tai ypač būdingas ŽEMAIČIŲ valgis
Reik padėkoti J. UGINČIENEI už jos tokius leidinius.
Man pačiai miela prisiliesti prie tokių senų leidinių.
Forume,ypač prieš DIDŽIĄSIAS ŠVENTES neturėtų būti žodžio pyktis.
Atsakyti
QUOTE(jadzka @ 2008 12 17, 16:38)
O tai sausas patiekdavo ? Ar su kokiais kepintais svogūniukais aliejuje ?Pamaišytą ala padažiuką ?

Sausas, be jokiu padaziuku. Tiesiog imi bulve ir mirkai i sugrustas kanapes, sumaisytas su druska.
Atsakyti
nezinau, mes kasmet tas kanapes valgom, ar linu semenis. kanapine druska vadinam. esu ivairiu padarymu ragavusi, bet man schmoll.gif nu nepatinka skonis. cia skonio reikalas blink.gif
Atsakyti
QUOTE(bakatita @ 2008 12 17, 17:46)
nezinau, mes kasmet tas kanapes valgom, ar linu semenis. kanapine druska vadinam. esu ivairiu padarymu ragavusi, bet man schmoll.gif nu nepatinka skonis. cia skonio reikalas blink.gif

Butent kad skonio mirksiukas.gif - mano teta i jas ziureti negali, bet visi kiti - tai niam niam essen.gif:
Atsakyti
QUOTE(jadzka @ 2008 12 17, 14:44)
Kanapių sėklų galima nusipirkti aliejų parduotuvėje www.aliejus.com Bent jau šią vasarą Klaipėdoje pirkau.

Žiūrėjau šitam puslapyje, bet neradau verysad.gif , o taip norėčiau pabandyt tų kanapių blush2.gif

QUOTE(organizatore @ 2008 12 17, 15:19)
ir mes ju radoms alieju parduotuvej  thumbup.gif


Kokiam mieste???
Atsakyti
Sveikutes supermamos,skaitineju jusu atsiliepimus apie kuciu stala,ir nelabai suprantu kaip per kucias naudojate majoneza,grietine ar ledus desertui.Na bet kiekvienas turi savo nuomone.Mes tai visada darome tradicine kaimiska silke,silke su grybais,virtinukai su grybais,kepta zuvis.Pernai dareme naujoviskai karstos silkes patiekala ir kepeme zuvi folgioj,bet tikrai nei vienam patiekale nera nei majonezo,nei grietines ,nei kiausiniu,o jau ant rytojaus tai atsigriebiam.
Atsakyti
QUOTE(Jolete @ 2008 12 17, 18:47)
Žiūrėjau šitam puslapyje, bet neradau  verysad.gif , o taip norėčiau pabandyt tų kanapių  blush2.gif
Kokiam mieste???


TEn Klaipėdoje ir rodos Vilniuje HAlės turguje atsidarė jų skyrius :ax:Gal ir dar kokiame mieste yra g.gif:
Atsakyti
QUOTE(linuciuxxxx @ 2008 12 17, 19:32)
Sveikutes supermamos,skaitineju jusu atsiliepimus apie kuciu stala,ir nelabai suprantu kaip per kucias naudojate majoneza,grietine ar ledus desertui.Na bet kiekvienas turi savo nuomone.Mes tai visada darome tradicine kaimiska silke,silke su grybais,virtinukai su grybais,kepta zuvis.Pernai dareme naujoviskai karstos silkes patiekala ir kepeme zuvi folgioj,bet tikrai nei vienam patiekale nera nei majonezo,nei grietines ,nei kiausiniu,o jau ant rytojaus tai atsigriebiam.

Pritariu, mes taip pat gaminame patiekalus tik is leidziamu produktu, jokio pienisko produkto ar kiausiniu, jokios mesos tik zuvis ir grybai bei darzoves.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emili..: 17 gruodžio 2008 - 20:53
Kunigo L.Virbalo SJ komentaras apie pasninka (istrauka):

'Kaip dabar turėtume pasninkauti? Visų pirma reikia skirti du dalykus, kuriuos dažniausiai painiojame: susilaikymą nuo mėsiškų valgių (abstinenciją) ir pasninką. Susilaikome nuo mėsos, kaip nurodyta Bažnyčios teisyne, visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena), Pelenų trečiadienį, o Lietuvoje dar ir Kūčiose: tiesiog šią dieną nevalgome mėsiškų patiekalų; šis įstatymas saisto visus nuo 14 metų amžiaus. Pasninkaujame griežta prasme ne tik tada, kai susilaikome nuo mėsos, bet iš viso tik kartą per dieną sočiai pavalgome (nebent labai nedaug užkąsdami kitu laiku). Taip pasninkauti nurodyta du kartus metuose: Pelenų dieną ir Didįjį Penktadienį; šito privalu laikytis nuo 18 iki 60 metų amžiaus.'

Taip kad nenorekime buti sventesni uz pati popieziu, prisigalvodami ko galima ir ko ne - kaip liaudies ismintis sako mirksiukas.gif ir ne majonezuose pasninko esme...
Visas straipsnis yra cia Pasninkauti-atsiverti Dievui
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dagilis: 17 gruodžio 2008 - 22:27