Bet magnolija pakankamai auksta(kaip kapuose).Irisai irgi aukstoki(ziurint kokie).Yra is daugiameciu ir zemu ar zemesniu augalu.Su daugiametem paprasciau,maziau rupescio,jei kada nebutu galimybes aplankyt kapu.Kai kas sodina daugiametes naslaites.Jos pleciasi,sudarydamos apie save kilima pilna mazu ziedu(kelios spalvos).Galima sedumo(silokai),sliauziantys.Ju buna ivairiu spalvu(zalio,zalio su baltu,garstyciu).Paderinus visai grazu.Taip pat galima zieme(jei pavesio yra).Tokie tvirti,blizgantys lapai,melyni ziedai(retai auginamas).Melsves ivairios,margalapis vaistutis(zalias su baltais pakrasciais-daznai sodinamas ant kapu).Saulutes,uolaskele(kaip sedumas,zemas,rausvai zydi),saulutes,darzelinis ciobrelis.Jis zemas,buna visokiu spalvu(cia ne tas kur arbatai).
Siu visu isvardytu as turiu...skelbimuose apie daugiametes geles ideta...ir ne tik ju..
QUOTE(dolė @ 2005 03 19, 10:22)
ir man idomu,būtu sužinoti ,kokias gelytes gerai yra sodinti? aš apie visokius sodinimus nieko neišmanau bet pradėsiu ,nusipirkau gėliu sėklu SERENČIAI ir PORTULAKOS pasodinsiu namie vazonelyje, tik kada reikia sodinti? o paskui nuvešiu su vazonėliu ir padėsiu
kleo, gal geriausiai kokia tuja pasodinti, dabar jų visokiu gražių yra
kleo, gal geriausiai kokia tuja pasodinti, dabar jų visokiu gražių yra
Sveikos.Apie kapinių priežiūrą ne ką nusimanau,bet apie gėlytes patarti galiu.Portulakos labai gražios ir ryškios gėlytės,jos plečiasi į šonus ir atrodo įspūdingai tik tada,kada gauna pakankamai saulės.Šešėlyje jų grožio nepamatysit.Kai tik dingsta saulė,Portulakos užsiskleidžia.Ir geriausiai auga jos-smėlingoje,sausoje dirvoje.Jei perlaistysit-nubyrės jos lapukai-spygliukai.Jei kapavietė pietinėje pusėje-Portulaka-ideali gėlė.
Mano tėvai gėlininkai, tad galiu patarti apie gėlių savybes, jei kam reikia tai va, būna, kad žmonės ateina ir prašo gėlių (ne žolyčių, o gėlių), kurios gali augti pavėsyje, tai žinokit viskas stypsta ir net jei jums aiškina, kad gali augti, tai čia tik nori iškišti prekę. pavyzdžiui petunijos mažiausiai bijo šalnų iš visų vasarinių gėlių. kiti įsitikinę, kad serenčiukai nebijo, bet jie net labai bijo. man asmeniškai gražiausia gvinėjos sprigės, tokios smailais lapais ir dideliais žiedais. bet joms reikia šilto oro. jų daigus veža iš šiltų kraštų, tad jei vasara saulėta, žydės ypatingai gražiai, bet jei lietinga ir be saulės, tai nieko gero, supus ir viskas. petunijų minusas, nes lietus labai žiedus nuplaka, tada baisiai atrodo,tad išeitis gali būti mini petunijos, tokiais labai mažai žiedukais. tų lietus nenudaužo. ir dar aišku gėlytes tręšti būtinai, kad gražiai žydėtų. esu mačiusi ant kapų surfiniją pasodina ir po to ji apsiraizgo visą kapą. nežianu, bet atrodė tikrai super gražiai. dar lobeliją galima sodinti, tokie kuokšteliai smulkiais smulkiais melsvais, baltais ar raudonais žiedais. ji labai gražiai plečiasi ir tie žiedai (ypač mėlyni) iš tolo šviečia.
kas liečia sėjimą iš pakelių, tai labai skeptiškai žiūriu. jei perkat profesionalam skirtas sėklas (jų daug būna supakuota ir tik specialiose pardėse), tai viskas tvarkoj, bet jei tos, kur kiekvienoj parduotuvėj, tai nu ten vietoj gėlių morkos gali užaugti, o jei ir užaug gėlės, tai negražios kokios iki kelių
kas liečia sėjimą iš pakelių, tai labai skeptiškai žiūriu. jei perkat profesionalam skirtas sėklas (jų daug būna supakuota ir tik specialiose pardėse), tai viskas tvarkoj, bet jei tos, kur kiekvienoj parduotuvėj, tai nu ten vietoj gėlių morkos gali užaugti, o jei ir užaug gėlės, tai negražios kokios iki kelių
Man irgi sprigės labai gražu, todėl šiemet jau nusipirkau daigelių, pasiauginsiu ir prisodinsiu.Iš sėklų daiginant reikia daug priežiūros, va tik nepalaisčiau savo daiginamų sėklyčių ir per parą susibaigė, o spriges pirkau iš "Senukų" gražiai paauginti daigeliai ir žymiai pigiau, nei paskui perkant vasarą.O dėl surfinijų, tai net neįsivaizduoju, rekomenduoja tas gėlytes 2 kartus per dieną laistyti...tai tiek važinėti į kapus nėra galimybės
QUOTE(JurateL. @ 2005 04 05, 09:03)
Man irgi sprigės labai gražu, todėl šiemet jau nusipirkau daigelių, pasiauginsiu ir prisodinsiu.Iš sėklų daiginant reikia daug priežiūros, va tik nepalaisčiau savo daiginamų sėklyčių ir per parą susibaigė, o spriges pirkau iš "Senukų" gražiai paauginti daigeliai ir žymiai pigiau, nei paskui perkant vasarą.O dėl surfinijų, tai net neįsivaizduoju, rekomenduoja tas gėlytes 2 kartus per dieną laistyti...tai tiek važinėti į kapus nėra galimybės
Aš dėl surfinijų, tai pritariu, reikia šalia kapinių gyventi, kad jas tinkamai prižiūrėti.
Dėl surfinijų - juos niekuom neįpatingos nei kitos gėlės. aišku, jei pasodinsite į vazoną, tai teks laistyti kelis kartus per dieną ir ne tik surfinijas, o visas gėles, nes paprasčiausiai vazonas greit išdžiūna. Bet jei sodinsite į žemę, tai bus čiki. priežiūra surfinijų tik tokia, kad patręšti reikia, nes be trašų nežydi. ai, dar jei lietinga vasara, tai miltligė puola, bet yra preparatų, svarbu tik laiku pastebėti.
Magnolijai butina uzuoveja, silta saugi vietele. o kapuose sodinti kazka ypatingo sakyciau tiesiog nesaugu, net jei ir labai myli ir gerbi mirusiji- patikekit- bus kam tai ne motais. Dirbu su augalais ir daznai tenka girdeti kaip zmones guodziasi- nupirkau ir neradau Norisi kad butu grazu, bet realybe kiek kitokia
QUOTE(puss @ 2005 04 06, 19:19)
Magnolijai butina uzuoveja, silta saugi vietele. o kapuose sodinti kazka ypatingo sakyciau tiesiog nesaugu, net jei ir labai myli ir gerbi mirusiji- patikekit- bus kam tai ne motais. Dirbu su augalais ir daznai tenka girdeti kaip zmones guodziasi- nupirkau ir neradau Norisi kad butu grazu, bet realybe kiek kitokia
Na taip, čia tikrai problema. Yra žmonių, kuriems nieko šventa nėra. Kiti žmonės purškia dažais, na bet man ranka nekyla, nes negražiai atrodo po to.
QUOTE(puss @ 2005 04 06, 19:19)
Patyriau kas tai yra-pasodinau ir neradau.Vat ir bijau pirkt kazka brangesnio ar idomesnio.Vaziuosiu kurias iseigines i Florexlit,gal rasiu koki neipatinga medeli,o gal ir tujos prades patikt.Mano vieni kapai yra Mickunuose[uz Naujos Vilnios]tai dar nebuvo,kad kas ka pavogtu,bet augo eglute ,tai vis virsune kazkas nulauzdavo,pradejo ji plestis i sonus,teko ismest.O vat kiti kapai Karveliskese,tai viska vagia-kokia idomesne gele pasodinta-iskasa,dirbtines geles tai is vis kaip pasiute vagia.Tai as dirbtines geles truputi apdeginu arba vasku aplieju,kad nevogtu.Labai gaila,kad negali savo artimuju kapu papuost taip kaip nori
QUOTE(Mally @ 2005 04 07, 10:39)
Labai gražu ant kapo kamuolinės tujos, tokios mažutės, esu mačiusi, pasodinta visuose keturiuose kampuose. jos ten miniatiūrinės kažkokios. tai tikrai neblogai.
Tai va tas tujas vagys labai myli, mažutės, lengvai išsirauna...tikras džiaugsmas be didelio vargo...aš savaitgalį ir nemalonų džiaugsmą apturėjau-kapas taip nušluotas...ir ne pinigų gaila, o moralė išniekinta...pikta, kad žmonėm nieko švento nėra. Kadangi dirbtinų gėlių vasarai pirkti nesinori, o vasarines sodinti dar ankstoka, pripirkau sudygusių tulpių ir narcizų....tikiuosi prigis ir žydės pačiais gražiausiais žiedais, jei koks vėl neateis ir neiškasios ar nenuskabys .
Patarkit, ar jau galiu kokią gėlytę sodint? Labai skubu, nes tuoj giminės puls sodint, po to kalbės, kad vaikai tėvų kapų neprižiūri .