Įkraunama...
Įkraunama...

Penkliolikmetės savižudybė Jonavoje

QUOTE(Noa @ 2007 12 13, 11:05)
Tas tai teisingai. O ką konkrečiai tiems tėvams reikėtų žinot??? unsure.gif
Nu. O tau į liūlį, kepurę į balą ir sėdėk sau visas šustras... unsure.gif

O ar ne mes patys, suaugę, dėl to kalti esam? Ar ne mes patys mokom savo vaikus rodydami jiems tokį blogą pavyzdį?
Dabar piktinamės iki pajuodavimo paauglių žiaurumu, tačiau tas žiaurumas iš nieko neatsirado. Lygiai taip pat, kaip ir bandos jausmas.
Tokie dalykai subręsta pamažu įgaudami pagrindą šeimoje, o šeima, žinome, mūsų nesveikos, džiunglių filosofija besivadovaujančios visuomenės dalis.

Vaikai juk girdi kai tėvai pašiepia aplinkinius, kaip jiems pavydi, šaiposi iš to, kad tūlas kaimynas ne toks kaip visi - kvaila banda: mat jis nepasiduoda kvailam tuštybės pilnam bandos jausmui, yra kritiška asmenybė, elgiasi taip, kaip jam atrodo geriausiai, nesivadovauja kvailas stereotipais, neapsimetinėja, nepataikauja, turi savo tvirtą ir teisingą nuomonę, daugumai nepalankią ir t.t.
Šaipomasi iš kito žmogaus neįgalumo, prastesnės socialinės padėties, prastesnės mašinos ir t.t., nors tie žmonės, ių kurių šaipomasi dvasiškai yra daug tobuliasni ir morališkai geresni ar net žymiai protingesni už tuos, kurie jaučiasi tvirtaisiais, pateptaisiais, gražuoliais, protingaisiais ir dar kitaip.
Akcentuojama, dažnai džiunglių įstatymai ir darvinizmo teorijom, jog išlikti turi stipriausi. tas galioja ir pasakymui - jei davė - apsigink, duok atgalo. O tei yra neteisinga, nes smurtas iššaukia didesnį smurtą, ypač tada, kai jėgos toli gražu nelygios.
Ir tas dažniausiai daroma tam, kad nesugebant kitaip, bent tokiu būdu pasirodyti stipriais, viršesniais, protingiasniais, nugalėtojais, lyderiais ir įgyti autoritetą. Juk dažnai suaugusiųjų tarpe tenka pamatyti, kaip visa komanda užsisėda kitokį, nei jie ar tai būtų ramesnis, ar silpnesnis, ar uždaras bei nebendraujantis su kitais, ar protingesnis, ar gabesnis. Kolektyvuose taip prasideda mobingas, psichologinis smurtas. Suburiama visa komanda, iš kurių vieni gal pasiduoda bandos jausmui iš silpnumo, kiti iš prisitaikėliškumo , o treti todėl, kad prisišlieti prie tų autoritetų, o ketvirti gal ir gaili viduje aukos, bet bijo su ja net bendrauti, todėl, kad nesusilauktų autoritetų nemalonės. Ir taip stengiamas gniuždyti nepatikusį asmenį stengiantis įkalti jam pačiam į galvą, jog pats pradėtų abejoti savimi, savo gebėjimais savo protu. Juk ir posakis yra, "jei nuolat kartosi žmogui, kad jis durnas, tai jis jau ir pats pradės tuo tikėti". Ir tai atlaiko tik labai stiprios asmenybės, dauguma tiesiog palūžta arba neiškenčia.
taip yra ir mokykloje, juk dažnai prieš kitus vaikus smurtaujama ne todėl, kad jie blogo charakterio, o todėl, kad jie yra ramūs, atrodo fiziškai silpni. Kokie tėvai tokie ir vaikai. Kokia visuomenė, tokie ir paaugliai.

Taigi, vaikų žiaurumas iš nieko neatsiranda, nereikia čia stebėtis. Pirmaisiais turime keistis patys. Nes vaikai mokosi iš suaugusiųjų. O suaugę yra visuomenės dalis. O visuomenės pagrindas, smulkioji dalelė šeima.

O pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Ir pačiuose forumuose, ne išimtis ir SM vyksta tie patys dalykai. Taip pat kažkas sugalvoja užsisėsti ant jam nepatikusio žmogaus ant jo nuomonės, tuoj sukvieti suburi savo bendraminčių komandą su kuria esi susibendravęs kitose temose ir pasideda komandinis teroras: tyčiojimasis iš nuomonės, minčių, vadint nusišnekančių, neišprususiu, durnium, kalbančiu ne į temą, žemo intelekto ir t.t. Tas liečiau ir tave, Noa, konkrečiai. Ar niekada apie tai nesusimąstei?

Taip, kad reikia pažvelgti į problemą iš giliau, o ne kaltint tik žiaurius paauglius, kurie yra nesveikos visuomenės, nesveikos šeimos elgesio rezultatas. Pedagogai, psichologai, policijos pareigūnai, atsakingi valstybės tarnautoja yra tos pačios nesveikos visuomenės dalis verysad.gif verysad.gif verysad.gif . Todėl, kad jie abejinagi, taip pat nereikia stebėtis. cray.gif cray.gif labai liūdna:cry: cry.gif cray.gif cray.gif ir gėda blush2.gif. Aš tikrai neteisinu tų paauglių, aš jais baisiai pasipiktinusi. Aš perskaičiusi jūsų komentarus, nes laidos nemačiau, degu didžiule neapykjanta ir keršto troškimu bash.gif gun_bandana.gif jiems. Jaučiu, kad susidūrusi su panašiais dalykais, ir visiškai nesvarbu ar tai liestų mano, ar visiškai nepažįstamą vaiką, tikrai nejausčiau ir nebijočiau atsakomybės už savo veiksmus, o imčiausi rimtų priemonių prieš tokius žvėris. Ir tikrai daryčiau viską, kas įmanoma, kad jų tėvai pajustų atsakomybė ir deramai atsakytų už savo veikos rezultatų pasėkmes. gun_smilie.gif
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2007 12 15, 14:24)
nevisai suprantu, iš kur atsiranda lėšos visokioms "pakazuchoms"
Ir aš tą patį galiu pasakyti: pakazūchoms pinigų yra, mūsų vaikams - nėra. Labai gaila, kad randasi lėšų Valdovų rūmams, o mokyklų sporto aikštelėms, jaunimo laisvalaikio centrams su visokiais kolektyvais nėra!
Kaune buvo nepilnamečių paskirstymo centras (nepamenu tikslaus pavadinimo). Ten talpindavo sulaikytus iš namų pabėgusius, valkataujančius nepilnamečius. Su tais vaikais dirbo psichologai ir t.t., kol nustatydavo asmens tapatybę ir grąžindavo į šeimas arba vaikas patekdavo į kokius nors globos namus. Tas centras buvo uždarytas, nes kažkas nustatė, kad neatitinka Europos sąjungos reikalavimų. Taigi, tokiam centrui renovuoti lėšų neatsirado, už tai kalėjimus "dailina" iš visų pusių. Kalinių buitinės sąlygos geresnės nei daugumos normalių šeimų. Kaliniai už dyką sportuoja, universitetinį išsilavinimą įgyja. O mes už savo vaikučių mokslą ir laisvalaikį plojam nemenką pinigėlį.
Manau, niekas nesiginčys, kad tokia padėtis absoliučiai absurdiška. Kaip jau anksčiau rašiau, kol valdžia nepradės rūpintis nepilnamečių užimtumu, kol tinkamai nesutvarkys teisinės bazės, tol padėtis tik blogės.
Atsakyti
Na manau visiems dabar reikėtų pradėti nuo savęs... savo vaikams ugdyti pagarbą visoms gyvybės formoms, o pamačius vykstant kažką panašaus į visą tai - įsikišti.
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2007 12 15, 19:01)
Ir aš tą patį galiu pasakyti: pakazūchoms pinigų yra, mūsų vaikams - nėra.  Labai gaila, kad randasi lėšų Valdovų rūmams, o mokyklų sporto aikštelėms, jaunimo laisvalaikio centrams su visokiais kolektyvais nėra!
<...>

nežinau kokia situacija visame Kaune, bet šalia namų yra trys vidurinės m-klos - krepšinio aikštelės įrengtos ir gal jau metus laiko galima žaisti, ką ir matau net sutemus, žiemos metu.
Tiesa, kuo kliūva Valdovų rūmai? Mokyklas administruoja vadybinį išsilavinimą turintys vadovai. Čia jau kiek pati valdžia leidžia sau rūpintis. Pavyzdžiai kalba už save, kaip ir tai: idealiai renovuoti sporto salės, baseinai, - noras eiti sportuoti menkas.
Atsakyti
atrodo dar visai neseniai ir as mokiausi vidurinej, nei kas mus terorizuodavo, nei mes ka skriausdavom. bet galiu pasakyti is patirties, ne visada lengva pamatyti, kad smurtaujama pries vaikus ar jie yra smurtaujantys.

pas mus gyveno 3 men vyro pusbrolio dukryte (8m.). pastebejom, tik tai, kad labai nenoriai eina i kiema arba varu tekdavo varyt, arba jei kartu su ja kas nors eina, tai isvesi. bandem kalbetis, kas ne taip, o ji tyli nors imk ir ant kuolo sodink.
visai netoli musu namu vadinamieji barakai yra, ta prasme ne studentu. tai aplinkiniu kiemu publika atitinkama.viena kart nusiunciau kazko i gretima parduotuve, grizo pamaitinta smeliu ir su guzu pakausy. pasirodo vietiniai kiemo vaikai ja pasigavo, istume i smelio deze ir liepe "smelio tortus" valgyt ir dar patys pakamse, kad gerai lystu. po keliu valandu tardymo isaiskejo, kad tai buvo ne pirmas kartas, kai is jos tyciodavosi, stumdo, apspjaudo, nes ji ne zodzio rusiskai nemoka.
Zodziu, esme tokia, "mentai" nieko negali, nes nera kuno suzalojimo, tevai tu "ereliu" asocialus, jiem ant visko px arba vienisos motinos, kurios pacios savo vaikuciu bijo. kai vyras nuejo tvarka ivedinet, buvo pasiustas nx ir pasakyta: g*idi, dar pauzk tai tave pati b*biais aps*rsim. beje tai cia taip sako suaugusiam vyrui, o kas buna, jei kokia mociute sudrausmina... beje taip kalba 8-13 metu vaikai, ir ne tik berniukai.

kai taip dedasi aplinkui, gal reikia mest i sona visa ta pedagogi s*da, kad negali vaikam uz "nuopelnus" nuosirdziai s*kna nuausti. man baisiausia, kai nueini pas mamyte/tetuka pasakai kaip yra, o jie tik akis pastato, kad JAU MANO VAIKAS TAI TAIP NEGALETU (o taip sako VISOS mamos, neduok die jos maziukas gaus velniu) ir veja tave pro duris, o tuo metu tas vaikas kate uz namo kampo padegineja. va kai nuo mazesni, kaip sako rusai, viskas nuo ranku nueina, tai ir uzauga, visokie prievartautojai, bobuciu zudikai ir pan.

Atsakyti
laida mane labai sukrete.nesuprantu,ka tokio blogo ta panele turejo padaryti,kad uzsitrauktu tokia visuotine bendraamziu panieka.su sunim,ir su tuo taip nesielgiama.idomu,kas isaugs is tokiu budeliu? verysad.gif
Atsakyti
Man tai pedagogų abejingumas krito į akis,įjungė durnių,tipo čia ne mūsų mokiniai.Kaip patys gaus nuo jų malkų vieną dieną,tada gal praregės.
Atsakyti
QUOTE(Spyglė @ 2007 12 18, 18:40)
Man tai pedagogų abejingumas krito į akis,įjungė durnių,tipo čia ne mūsų mokiniai.Kaip patys gaus nuo jų malkų vieną dieną,tada gal praregės.

gal ir neblogai butu,jei mokiniai juos irgi biski palinciuotu?tada gal atsipeiketu ir pradetu imtis kokiu nors veiksmu.ju abejingumas nedovanotinas schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(giedre 22 @ 2007 12 20, 19:40)
gal ir neblogai butu,jei mokiniai juos irgi biski palinciuotu?tada gal atsipeiketu ir pradetu imtis kokiu nors veiksmu.ju abejingumas nedovanotinas schmoll.gif

Na taip visuomenė toli nenueitų. Vieni nulinčiuotų kitus dėl nieko, o tada tretieji nulinčiuotų "blogiečius" - atseit su priežastim.
Atsakyti
Aš ir lyg girdėjau kažką,kad mokytojai pastreikuoja...bo dažnai gauna malkų nuo mokinėlių...
Atsakyti
QUOTE(Sraunius @ 2007 12 15, 20:06)
nežinau kokia situacija visame Kaune, bet šalia namų yra trys vidurinės m-klos - krepšinio aikštelės įrengtos ir gal jau metus laiko galima žaisti, ką ir matau net sutemus, žiemos metu.

turbut eiguliose gyveni? drinks_cheers.gif ir man tos aikšteles užkliuvo geraja prasme noretusi kad kažko panašaus butu daugiau,deja..... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(GalBut @ 2007 12 20, 16:31)
Aš ir lyg girdėjau kažką,kad mokytojai pastreikuoja...bo dažnai gauna malkų nuo mokinėlių...

bet neblogas siais laikais jaunimelis,ane?as baigiau sule pries 5 metus,bet tuomet dar niekas mokytoju nemusdavo biggrin.gif
Atsakyti