Tenderis
Sveiki,
Tokia situacija:
Pries puse metu suzinojau, kad turiu sunu, kuriam jau 5 metai, kazkada buvo nuotykis, mergina nutylejo, dabar atejo dokumentai alimentams.
Jau vyksta teismas, ji nori prisiteisti is manes 300,- lt., viskas butu kaip ir nieko, bet ji nori, kad pavarde vaikui nebutu mano, o butu jos mergautine.
Viskas butu gerai, bet siuo metu netekau darbo, esu isiskolines bankui uz sodyba, kuria pirkau kaip gyvenama busta, daugiau jokio turto neturiu, jokiu pajamu neturiu, nebent kazkiek gausiu is darbo birzos, beje iseidamas is darbo, gavau keturzenkle suma iseitine kompensacija, kuria noreciau inesti uz sodyba, nes priesingu atveju neteksiu gyvenamo busto.
Kokius alimentus siuo metu galetu priteisti alimentus, ar gali priteisti 300, jei as teisgaliu moketi 125,- lt, nors ir tai sunkiai siuo metu, ar gali teisma atideti, kol as susirasiu darba, o as mokeciau laikina islaikyma 125,-lt ?

Atsakymas: is tiesu 300 nera daug (prasomas islaikymo dydis). Neabejoju, kad VTAT per teismo psoedi gali prasyti teismo 350 Lt priteisti arba teismas ta padarytu savo iniciatyva. Teismas tikrai nebus atidetas, suteikiant teise jums susirasti busta. Jus galite bandyti tartis su moterimi del taikaus susitarimo. Be to priteisus is jusu islaikyma bet kuris (tiek jus, tiek vaiko motina) gales kreiptis del islaikymo dydzio pakeitimo, t.y. pvz. jus gausite gerai apmokama darba ir noresite suteikti didesne parama vaikui (oficialiai) galesite kreiptis del islaikymo padidinimo wink.gif
o jei rimtai tai labai priklauso nuo teisejo: bijau, kad siuo atveju bus priteista 300 Lt ar daugiau.

Klausimas:
Yra tokia situacija.Vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su mama, mokami alimentai iš tėvo pusės.Vieną mėnesį vaikas praleido daugiau laiko su tėvu nei su mama pvz:3 savaitės pas tėvą likusį laiką pas mamą.Ar gali tuo remdamasis tėvas nesumokėti alimentų už tą mėnesį?Labai ačiū už atsakymą.

Atsakymas: visu pirma tai nustatoma bendru tevu sutarimu. Jeigu nepavyksta, tuomet zvelgiant per protingumo kriterijus galima nemoketi uz ta menesi, jeigu is tiesu daugiau nei puse jo vaikas praleido su kitu tevu, bet tik tuo atveju, jei nebuvo susitarta (pvz. santuoka nutraukiant, teismo sprendimu ir pan.), kad vaiko islaikymas bus mokamas nepaisant su kuriuo faktiskai vaikas leidzia laika. Teiseje visu gyvenimo situaciju nesureguliuosi. Geriausia spresti geruoju; jei is tiesu vaikui visko pakako leidziant su tevu, tai ar protinga butu reikalauti vaikui islaikymo uz ta laikotarpi.

klausimas:Laba diena. Dukrai greit sueis šešiolika ir ji norėtų pasikeisti pavardę- atsisakyti biologinio tėvo pavardės ir paimti auginusio ją žmogaus pavardę. Ar tai įmanoma be įvaikinimo procedūrų, keičiant pasą?

atsakymas:
tai reglamentuoja teisingumo ministro isakymas DĖL ASMENS VARDO, PAVARDĖS, TAUTYBĖS PAKEITIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO.
yra isvardintas baigtinis sarasas, kai galima kreiptis del pavardes keitimo
2.1.kai pasirenka kitą vardą, pavardę vietoj jo turėtų dėl to,
kad jo vardas, pavardė negražiai skamba arba juos sunku ištarti;
2.2. kai nori turėti vienodą su savo sutuoktiniu pavardę arba
susigrąžinti ikisantuokinę pavardę, jeigu apie tai nebuvo
pareikšta nutraukiant santuoką;
2.3. kai nori dvigubą vardą ar pavardę pakeisti į vieną iš jų
arba atvirkščiai;
2.4. kai nori, kad vardas, pavardė būtų rašomi pagal tarimą ir
nesugramatinti (be lietuviškų galūnių) arba pagal tarimą ir
gramatinami (su lietuviškomis galūnėmis);
2.5. kai pavardė keičiama siekiant išsaugoti senolių pavardę;
2.6. kai dalyvauja liudytojų apsaugos programoje.
Taip pat pakeisti vardą, pavardę, tautybę leidžiama asmeniui sulaukus
18 metų amžiaus.

Siaip perzvelgus sias taisykles tarsi matyti, kad nera galimybes pakeisti pavardes is uzgaidos, bet niekas nedraudzia CMS pateikti prasyma ir nurodyti Jusu priezastis. Tai nieko nekainuoja. Kas zino, gal CMS darbuotojams prasymas pasirodys pagristas ir jis bus patenkintas.
Trumpai tariant pg. teises aktus tai nera priezastis, leidzianti keitima, bet visuomet galima bandyti.

Kt. konsultacijas kiek veliau bandysiu pateikti. Jei kam nors neaisku per AZ klauskite