Pas mus ant kūčių stalo, (neskaitant n rūšių silkių ir žuvų) visada būna žemaitiški blynai su grybais ir grybų padažu. Skanumėlis. galėčiau vien juos valgyti. Visada stengiamės ruošti 12 patiekalų, bet kad nepersistengti, tai kaip atskirą patiekalą skaičiuojam pavyzdžiui duoną . Būtinas patiekalas daug daug aguonpienio . Ir visada verdam spanguolių kisielių (iš šaldytų spanguolių)
Kas dėl tradicijų, tai stengiamės išsiversti be gyvulinių riebalų, pieno ir pan produktų (jokio sviesto, grietinės, majonezo ir pan.) Žodžiu kiek įmanoma prėskiau, kiek tai įmanoma negadinant skonio, visgi pilvo vergai esam
QUOTE(Akrila @ 2008 12 15, 21:12)
Blynukai su silke
10 gr. mielių išleidžiame stiklinėje šilto vandenuko. Į išleistas mieles beriam miltų (kad tešla būtų grietinės tirštumo), gerai išmaišom ir paliekam 1 valandai šiltoj vietoj, kad pakiltų. Silkę supjaustom piršto storio gabaliukais. Į pakilusią tešlą suberiam pjaustytą silkę ir truputį pamaišom. Aliejų gerai įkaitinam keptuvėj ir kepam blynukus
10 gr. mielių išleidžiame stiklinėje šilto vandenuko. Į išleistas mieles beriam miltų (kad tešla būtų grietinės tirštumo), gerai išmaišom ir paliekam 1 valandai šiltoj vietoj, kad pakiltų. Silkę supjaustom piršto storio gabaliukais. Į pakilusią tešlą suberiam pjaustytą silkę ir truputį pamaišom. Aliejų gerai įkaitinam keptuvėj ir kepam blynukus
ar teisingai supratau, kad dedasi tik vanduo, mielės, miltai ir silkė? ar silkės turi būti daug, ar vienas kitas gabalėlis?
sudomino šitas patiekalas, noriu išsiaiškinti labai konkrečiai.
ačiū.
sveiki,
pas mus per Kucias griestai laikomasi pasniko reikalavimu, nes Kucios ir Didysis penktadienis pries Velykas yra patys didieji pasnikai, kai negalima nei mesos nei pieno produktu.
Tai va, mes visada ruosiame ivairiausius patiekalus is silkes, buna tradiciska mamos misraine su pievagrybiais ir pupelem. Niam niam, pirstus gali apsilaizyti, kaip mama padaro. Atrodo elementarus receptas, bet..man taip neiseina. Usviene visada daro aguonu piena, graikiskus riesutus su medum (cia desertui )
Dar visada buna spanguoliu kisieliaus.
Tik siemet galvoju kaskokiu nauju patiekalu padaryti. Galvoju reiks pameginti daryti darzoviu pyraga, arba cia buvo geras receptas zemaiciu blynu su grybais
pas mus per Kucias griestai laikomasi pasniko reikalavimu, nes Kucios ir Didysis penktadienis pries Velykas yra patys didieji pasnikai, kai negalima nei mesos nei pieno produktu.
Tai va, mes visada ruosiame ivairiausius patiekalus is silkes, buna tradiciska mamos misraine su pievagrybiais ir pupelem. Niam niam, pirstus gali apsilaizyti, kaip mama padaro. Atrodo elementarus receptas, bet..man taip neiseina. Usviene visada daro aguonu piena, graikiskus riesutus su medum (cia desertui )
Dar visada buna spanguoliu kisieliaus.
Tik siemet galvoju kaskokiu nauju patiekalu padaryti. Galvoju reiks pameginti daryti darzoviu pyraga, arba cia buvo geras receptas zemaiciu blynu su grybais
QUOTE(jolka1224 @ 2008 12 16, 17:00)
ar teisingai supratau, kad dedasi tik vanduo, mielės, miltai ir silkė? ar silkės turi būti daug, ar vienas kitas gabalėlis?
sudomino šitas patiekalas, noriu išsiaiškinti labai konkrečiai.
ačiū.
sudomino šitas patiekalas, noriu išsiaiškinti labai konkrečiai.
ačiū.
Teisingai tik mielės, vanduo ir miltai, na druskos nepilu, nes nuo silkės ir taip sūroki būna. Silkės nereik labai daug, vienas gabalėlis vienam blynui. Kabini tešlą su silkės gabalėliu, šaukštu pavilgytu aliejuj, kad lengviau nuslystų į keptuvę.
Dar vienas variantas su šita tešla, tai į tešlą,vietoj silkės, pritarkuot obuoliukų ir cukraus įbert, bus saldūs tada
As siemet bandysiu eksperimentuoti, nusipirkau saldytu kalmaru, kepsiu orkaiteje su ivairiom zolelem, darysiu kreveciu uzpiltine (tokia tipo saltiena) ir pangasiju file su morkom. Dar nesugalvojau kaip tiksliai viska padarysiu, reiks isbandyti pries Kucias, tada aprasysiu, ka ir kaip dayrti, kad skaniai butu
megstu eksperimentuoti
megstu eksperimentuoti
QUOTE(Akrila @ 2008 12 14, 19:55)
Kiek pamenu visada labai sąžiningai laikydavomės tradicijų, neišimtis bus ir šiemet. Neįsivaizduoju Kūčių stalo be Kalėdaičių, aguonpienio ir kūčiukų ir dar be avižinio kisieliaus. Jau nusipirkom tikro, katik išspausto sėmėnų aliejaus, teko net į Vilkaviškį, į aliejaus spaudyklą važiuot jo pirkt... būtinai taisysiu silkutę su šiuo aliejum. Dar kepsiu lietinių blynų su grybais, su obuolių koše, ausyčių su silkute (tešlai vietoj kiaušinio naudoju krakmolą). Būtinai kepsiu karpį, ant stalo dėsiu marinuotų savų rinktų baravykų, dar silkutė su graikiškais riešutais ir džiovintom slyvom ir dar viena su cinamonu. Kisielių virsiu iš savo užaugintų aviečių kompoto ir dar tikrai bus džiovintų vaisių kompotėlis.O kur dar raudona mišrainė... Kiti patiekalai bus sugalvoti Kūčių dieną, bet tikrai žinau, kad jie bus grynai pasninkiniai
Ir pas mus nuo seno svenciama prie tradiciskai nukrauto stalo, visai panaisiai kaip pas Akrila. Tik musu meniu visuomet prasideda nuo barsciu (gal tiksliau burokeliu sriubos). Tai ypatinga sriuba, kur darzoves papildo isvirti smulkiai pjaustyti dziovinti (paciu surinkti) grybai ir paskrudinta (geriausiai ant zariju) silkute. I stala sriuba patiekiama dar karsta su karstom bulvem ir, zinoma, be jokios grietines. Burokeliai + dziovinti grybai+plaukiojantys silkes gabaliukai = mmmm derinukas. Kiek zinau, tokia sriuba ne daznas buna ragaves. Bet gurmanai jos tikrai nebrokija
Stengiames, kad ant stalo butu 12 patiekalu. Mamos firminiai, kuriu laukim visus metus, tai virtinukai su dziuvintu grybu idaru , taip pat barsciai su dziovintais baravykais. Labai labai skanu.
QUOTE(inrinke @ 2008 12 17, 13:55)
Stengiames, kad ant stalo butu 12 patiekalu. Mamos firminiai, kuriu laukim visus metus, tai virtinukai su dziuvintu grybu idaru , taip pat barsciai su dziovintais baravykais. Labai labai skanu.
Mes irgi darom virtinukus su dziovintais grybais . Ir dar mama pridaro virtinuku su aguonomis, tai isviso apsivalgyt galima
pas mus tai anyta visada perima vakarienės gaminimo iniciatyvą, aš dažniausiai kepu karpį, žuvį tešloje ar blynelius su silke, o ji daro grybus, ruošia silkę ir kt.
Sveikos šeimininkes Kiek anksčiau buvo kalbėta, kad negalima ant kūčių stalo dėti gyvulinės kilmės produktų, tokių kaip sviestas, majonezas, pienas, kiaušiniai. Tačiau norisi atkreipti dėmesį į tai, kad taip pat negalima ir drebučių (želatina gaunama iš gyvulių kaulų ir kremzlių, nagų ir pan.), baltų duonos gaminių (į batono sudėtį neretai įeina pienas ar jo milteliai, kiaušiniai), krabų lazdelių (jas gaminant taip pat naudojami kiaušiniai) ir apskritai reikėtų paskaityti perkamų pusgaminių, kt. produktų sudėtis.
O mūsų Kūčių stalas tradicinis, tik pritaikytas prie savito skonio , mat aš nemėgstu žalios silkės, tad ji pas mus bus patiekta virta (na, bent man (kepta būna per sūri ...) O ir užpiltinės salotoms- citrinos ar obuolių sultys
Patiekalai daugmaž tokie kaip pas visus:
1.Kūčiukai
2. Kalėdaitis (džn. tiesiog plotkele vadinamas)
3. avižų-spanguolių kisielius (aguonpienio turbūt šiemet nedarysim- ruošiamoms taupioms šventėms daug brangių aguonų nepirksim, tad užteks Kalėdų vyniotiniui ir dar gal pyragėliams)
4. virti kviečiai
5. kepta menkė (man ji skaniausia žuvis )
6. silkė (virta ir žalia)
7. burokėlių- raug. kopūstų ir kokių kitų daržovių salotos
8. virti grybai su svogūnais patiekiami prie silkės
9. obuolių-pupelių-bulvių-porų salotos
10. obuoliai
11. "Rugelio" duona (mūsų miesto kepyklos duona- skaniausia iš visų "Rugelių" )
12. kepti pyragėliai su grybais ir dar gal su aguonomis
13 pakepintos morkos su svogūnais, patiekiamos prie silkės.
14. rauginti kopūstai.
Turbūt tiek.
O mūsų Kūčių stalas tradicinis, tik pritaikytas prie savito skonio , mat aš nemėgstu žalios silkės, tad ji pas mus bus patiekta virta (na, bent man (kepta būna per sūri ...) O ir užpiltinės salotoms- citrinos ar obuolių sultys
Patiekalai daugmaž tokie kaip pas visus:
1.Kūčiukai
2. Kalėdaitis (džn. tiesiog plotkele vadinamas)
3. avižų-spanguolių kisielius (aguonpienio turbūt šiemet nedarysim- ruošiamoms taupioms šventėms daug brangių aguonų nepirksim, tad užteks Kalėdų vyniotiniui ir dar gal pyragėliams)
4. virti kviečiai
5. kepta menkė (man ji skaniausia žuvis )
6. silkė (virta ir žalia)
7. burokėlių- raug. kopūstų ir kokių kitų daržovių salotos
8. virti grybai su svogūnais patiekiami prie silkės
9. obuolių-pupelių-bulvių-porų salotos
10. obuoliai
11. "Rugelio" duona (mūsų miesto kepyklos duona- skaniausia iš visų "Rugelių" )
12. kepti pyragėliai su grybais ir dar gal su aguonomis
13 pakepintos morkos su svogūnais, patiekiamos prie silkės.
14. rauginti kopūstai.
Turbūt tiek.
QUOTE(volungele @ 2008 12 12, 19:10)
Sveikuteles o ar zinote kad seniau zemaitijoj vietoj semenu kanapiu seklas naudojo ir niekas narkomanu netapo.Be to dar yra tokia salta sriuba cibulyne vadinama
Tai kad ir dabar tebenaudoja kanapes Pas uošvius Plungėj galėčiau vien bulves su lupynom ir keptom kanapėm valgyti, net seilė nutyso, mmm
O cybulynė, man nepatinka Netgi labai nepatinka. Neskanu