sveikutes,kai buvau maza,gyvenom kaime,kuciu stalas budavo kuklus,su 12 atrodo paprastu,bet kartu ir kvapniu,skaniu patiekalu,prie stalo sesdavom kaip prie svento daikto,dabar teveliu jau nera,gyvenu mieste su savo seima,taciau viskas atrodo kitaip,kasdien namuose visko pilna,namai ispuosti jau nuo gruodzio pradzios ir tas kuciu vakaras visai kitoks,nebetoks kaip budavo vaikystej,kurio laukdavau visus metus.jau keli metai kepu kuciom karpi idaryta ryziais,labai skanu,kepu lietinius su dziovintu grybu idaru,kurie like is vaikystes kuciu stalo.tetis dar per kucias visada virdavo burokeliu sriuba su dziovintais grybais,bet as tokios neverdu,visada pati kepu kuciukus,bulka su aguonom,nes man tai like nuo teveliu,nes tas kepiniu kvapas ,kuriais kvepia visi namai .likes iki siol.
QUOTE(Cartman @ 2012 12 04, 16:28)
Nes turi ne visi lenkai, o tie, kurie gyvena arčiau Lietuvos. L. Klimka
netiesa. Mano pussesere gyvena PL, jos vyras lenkas, tai vyro gimines, net kur kitam PL gale gyvena irgi svencia taip kaip ir lietuviai.
Be to PL televizija nuo vaikystes ziuriu ir lenkiskai tikrai gerai suprantu, tai galiu pasakyt, kad ir ten tai tokia pat svente kaip ir pas mus. Na, patiekalai gan minimaliai skiriasi, pas juos butinas keptas karpis su kopustais ir grybais, neturi kuciuku, bet turi savo "lamance". Ir po Kuciu vakarienes vidurnakti i misias eina (musu miestely tokiu velyvu misiu nera, gal kitur LT ir yra ).
Siemet mano sudarytas sarasiukas:
1) Plotkele
2) Kuciukai
3) Spanguoliu kisielius
4) Kanapes su virtomis bulvemis
5) Marinuota zuvis (ka rasiu saldiklyje - eserys, lydeka, starkis)
6) Silke su dziovintais baravykais
7) Silke su morkomis ir graikiniais riesutais
8) Keptas starkis (gal tesloje? )
9) Burokeliu misraine su kapareliais
10) Keptu burokeliu ir morku misraine
11) Duona
12) Obuoliai
1) Plotkele
2) Kuciukai
3) Spanguoliu kisielius
4) Kanapes su virtomis bulvemis
5) Marinuota zuvis (ka rasiu saldiklyje - eserys, lydeka, starkis)
6) Silke su dziovintais baravykais
7) Silke su morkomis ir graikiniais riesutais
8) Keptas starkis (gal tesloje? )
9) Burokeliu misraine su kapareliais
10) Keptu burokeliu ir morku misraine
11) Duona
12) Obuoliai
QUOTE(eglaite2 @ 2012 12 18, 15:52)
gal galit parasyti kaip gaminat?
Labai saunu pasiskaityti tiek receptu, tiek pasiulymu. Siemet as ruosiu pirmasias Kucias, todel norisi tradiciju. Issivyste tokia diskusija apie tradicijas ir maista sioje temoje. Galiu pasakyti, kad mano tevai buvo ateistai-komunistai mus augino taip pat tikrai ne katalikiskai. Bet Kucios visada buvo svenciamos be mesos ir pieno produktu. Kucios yra kazkas daugiau nei misraines, tortai ir t.t. Tai susikaupimo metas. Nesuprantu, kodel reikia gaminti eiline sventine vakariene, juk ta darysime per Kaledas ir Naujuju metu isvakarese. Tai ta viena Kuciu vakariene, kodel nepadaryti tradiciskai... Va, kai valgai ta pacia balta misraine ir per Kucias, ir per Kaledas, ir Naujuosius sutinkat, sutikit, tikrai nusibosta Dabar gyvename su seima ne Lietuvoje, mano maziukai jau pradeda si ta suvokti. Todel as tikrai tesiu tradicijas, 12 patiekalu, be mesos ir kiausiniu. Kad vaikai zinotu, kad vaikai turetu tradicija, augtu su ja, prisimintu kaip svente, o ne kaip eilini pavalgyma su eiliniais patiekalais. O va Kaledas svesime pagal cia esancias tradicijas
As noriu paklausti - su kuo valgyti virtinukus Kuciu vakara? Pridariau ir prisisaldziau 80 vnt. virtieniu su grybais, zadu juos pirma karta virti per Kucias, nesu to dariusi, todel nesugalvoju padazo . Negi saugus krimsti?
QUOTE(Leksa @ 2012 12 17, 16:41)
Ir po Kuciu vakarienes vidurnakti i misias eina (musu miestely tokiu velyvu misiu nera, gal kitur LT ir yra ).
yra, mūsų miestely pas tėvų, 24 val , visada einam
QUOTE(Atėnė @ 2012 12 21, 14:47)
As noriu paklausti - su kuo valgyti virtinukus Kuciu vakara? Pridariau ir prisisaldziau 80 vnt. virtieniu su grybais, zadu juos pirma karta virti per Kucias, nesu to dariusi, todel nesugalvoju padazo . Negi saugus krimsti?
su karštu aliejum mano mama patiekia, ir man patinka, dar virtienius mama su malto aguonom daro, žiauriai skanu
QUOTE(Atėnė @ 2012 12 21, 13:47)
As noriu paklausti - su kuo valgyti virtinukus Kuciu vakara? Pridariau ir prisisaldziau 80 vnt. virtieniu su grybais, zadu juos pirma karta virti per Kucias, nesu to dariusi, todel nesugalvoju padazo . Negi saugus krimsti?
galima pakepinti svogūno su morkom
Sveikos mamytės (ir tėveliai)
Man natūraliai iškilo klausimas... Mano mama visad ruošdavo Kūčių vakarienę be mėsos, bet majonezas, kiaušiniai ir pan. būdavo. Pagal reiklius mano vyro norus mama derinasi prie jo ir ruošia be majonezo, kiaušinių ir pan. Tačiau jei jau taip gilinantis į reikalavimą nevalgyti gyvūninės kilmės produktų, tai išeina, kad žuvies ir silkės irgi negalima. Juk tai irgi mėsa. Gyvūno mėsa. Tad teliktų tik daržovės, riešutai, vaisiai, grūdai, medus... Kas man tai galėtų paaiškinti? Kad tokia tradicija nevalgyt mėsos, o valgyt žuvį, aš žinau, bet koks galėtų būt išsamesnis paaiškinimas...
Man natūraliai iškilo klausimas... Mano mama visad ruošdavo Kūčių vakarienę be mėsos, bet majonezas, kiaušiniai ir pan. būdavo. Pagal reiklius mano vyro norus mama derinasi prie jo ir ruošia be majonezo, kiaušinių ir pan. Tačiau jei jau taip gilinantis į reikalavimą nevalgyti gyvūninės kilmės produktų, tai išeina, kad žuvies ir silkės irgi negalima. Juk tai irgi mėsa. Gyvūno mėsa. Tad teliktų tik daržovės, riešutai, vaisiai, grūdai, medus... Kas man tai galėtų paaiškinti? Kad tokia tradicija nevalgyt mėsos, o valgyt žuvį, aš žinau, bet koks galėtų būt išsamesnis paaiškinimas...
QUOTE(Atėnė @ 2012 12 21, 12:47)
As noriu paklausti - su kuo valgyti virtinukus Kuciu vakara? Pridariau ir prisisaldziau 80 vnt. virtieniu su grybais, zadu juos pirma karta virti per Kucias, nesu to dariusi, todel nesugalvoju padazo . Negi saugus krimsti?
Mes aliejuje pakepinam svogunu ir labai skanu buna, vienas megstamiausiu mano valgiu Siemet naudosim makaronu gaminimo masina, tai tikiuosi sutaupys man daug laiko gaminti virtinukus. Tik dar neapsisprendziau ar darysiu tokius kaip masina daro (kvadratinius, italiskos formos) ar tradicinius ir mesina naudosiu tik teslai paruosti O svogunai su morkom ir pomidoru padazu buna prie kepto heko Zodziu galima visokias patinkancias darzoves pasikepint aliejuje ir kraut ant kitu valgiu, kad nebutu sausai
Pasipasakokit mamos ka darot su pienu i kava? Gi visa diena negalima tu produktu, o as pvz neisivaizduoju kavos be pieno (siaip kavos geriu nedaug, bet siemet galybe ruosos darbu, tai neissiversiu be puodelio) Ar gertumet su sojos pienu ar kaip kitaip suktumetes ir ta viena diena gerumet nebalinta?
QUOTE(Izidora @ 2012 12 21, 14:49)
Sveikos mamytės (ir tėveliai)
Man natūraliai iškilo klausimas... Mano mama visad ruošdavo Kūčių vakarienę be mėsos, bet majonezas, kiaušiniai ir pan. būdavo. Pagal reiklius mano vyro norus mama derinasi prie jo ir ruošia be majonezo, kiaušinių ir pan. Tačiau jei jau taip gilinantis į reikalavimą nevalgyti gyvūninės kilmės produktų, tai išeina, kad žuvies ir silkės irgi negalima. Juk tai irgi mėsa. Gyvūno mėsa. Tad teliktų tik daržovės, riešutai, vaisiai, grūdai, medus... Kas man tai galėtų paaiškinti? Kad tokia tradicija nevalgyt mėsos, o valgyt žuvį, aš žinau, bet koks galėtų būt išsamesnis paaiškinimas...
Man natūraliai iškilo klausimas... Mano mama visad ruošdavo Kūčių vakarienę be mėsos, bet majonezas, kiaušiniai ir pan. būdavo. Pagal reiklius mano vyro norus mama derinasi prie jo ir ruošia be majonezo, kiaušinių ir pan. Tačiau jei jau taip gilinantis į reikalavimą nevalgyti gyvūninės kilmės produktų, tai išeina, kad žuvies ir silkės irgi negalima. Juk tai irgi mėsa. Gyvūno mėsa. Tad teliktų tik daržovės, riešutai, vaisiai, grūdai, medus... Kas man tai galėtų paaiškinti? Kad tokia tradicija nevalgyt mėsos, o valgyt žuvį, aš žinau, bet koks galėtų būt išsamesnis paaiškinimas...
Čia gana neblogai, nors gal ir ne visai teisingai paaiškinta:
QUOTE(Elenora @ 2012 12 16, 13:27)
Šiame straipsnyje etnologė N. Marcinkevičienė gražiai paaiškina Advento pasninką ir kodėl kai kurie valgiai yra ant mūsų stalo per Kūčias, o kurių ne. Verta paskaitinėti
Pavartykit temą kelis puslapius atgal, merginos tikrai diskutavo, kodėl žuvį galima, o mėsos ne. Žuvis labiau siejama su krikščionybe ir jos tradicijomis.
Dar vienas įdomus, nors mano galva niekuo neparemtas "kulinarijos eksperto" straipsnis, pagal kurio teoriją net kūčiukų ant kūčių stalo neturėtų būt.