QUOTE(Vedda @ 2012 12 03, 00:00)
Ačiū, Vedda
QUOTE(Leksa @ 2012 12 03, 00:43)
O del tu patiekalu ivairoves ir neatitikimu, tai sakyciau... na juk sovietmeciu ne visi labai jau religingi buvo (istorijos cia nesiaiskinsim, ir taip aisku), tai gal tiesiog tais laikais ir uzsimirso, kaip ten dar ansciau ant to stalo maistas ruostas buvo
Kiekvienos iš diskutuojančių patirtis, aišku, skirtinga, bet mano aplinkoje "tikinčių ateistų", kurie nešventė Kūčių ar Kalėdų, beveik nebuvo, tiesa, švęsdavo nesigarsindami ir, pvz., receptais pasidalindavo tik su patikimais žmonėmis (mano tėvai už Kūčių šventimą buvo išmesti iš bendrabučio; gerai, kad ne iš universitetą). Todėl, sakyčiau, ir tradicijų labiau laikėsi.
QUOTE(Cartman @ 2012 12 03, 00:49)
šiaip kūčių patiekalai, žaidimai, būrimai ir kt pagoniškas palikimas. krikščionybė tik simbolius savus prie jų prilipdė, bet ne esmę
dėl pagoniškos kūčių kilmės mes ir turim Kūčias, o ne kaip kiti krikščionys tiesiog paparastą kalėdų išvakarių vakarienę.
Kūčias švenčia lenkai, čekai, ukrainiečiai...
QUOTE(deltadu @ 2012 12 03, 17:03)
Suradau tokį patiekalą, kuris vadinasi Kūčia.. Įdomu, kas čia iš jo išeitų.. Gal kas bandėte?
Mano mama ir anyta kiekvienais metais daro daigintus kviečius su medum. Kitų grūdų/ankštinių su medum nesu valgiusi, įdomu, ar skanu?
QUOTE(Cartman @ 2012 12 03, 21:03)
pagonybėje irgi žuvis ant kūčių stalo buvo. tai ieškant pragmatiško paaiškinimo, mano spėjimas būtų toks, kad tvartelio gyvūliukų mėsa buvo taupoma, medžioklė buvo tik turtingų žmonių privilegija ir paprastiem valstiečiam medžioti buvo negalima, todėl tokiu laikotarpiu pasigaut žuvį buvo kaip ir išeitis, kaip paįvairint racioną.
Visos tradicijos turi savo priežastis: neužmirškim, kad šiuo metu tiek gyvuliukų, tiek žvėriukų patelės laukiasi. Paskersi dabar, neturėsi ką valgyti rudenį...
O dėl žuvų, nepamirškime, kad tai visgi šaltakraujai gyvūnai. Vedda labai gražiai paaiškino krikščionišką žuvų simboliką. Turėtų būti ir kažkokia pagoniška simbolika, reikės pasidomėti.
QUOTE(laurrutte @ 2012 12 04, 16:52)
1. Klausimas ka manote apie alkoholi ant kuciu stalo? 2. ir kada sedate prie stalo? su pirmaja zvaigzde, ar kad pasistiprint pries misias?
1. Griežtai ne. 2. Kol Kūčios nebuvo išeiginė diena, sėsdavom, kada susiruošdavom. Šiemet bandysim pasiankstint.