Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Leksa @ 2012 12 02, 22:43)

O del tu patiekalu ivairoves ir neatitikimu, tai sakyciau... na juk sovietmeciu ne visi labai jau religingi buvo (istorijos cia nesiaiskinsim, ir taip aisku), tai gal tiesiog tais laikais ir ”uzsimirso“, kaip ten dar ansciau ant to stalo maistas ruostas buvo  g.gif


Kiek žinau iš mamos pasakojimų sovietmečiu kūčios buvo švenčiamos šeimose paslapčia ir išsaugant tradicijas. O kas nori užmirti, tai taip ir daro, kas nori išsaugoti, tai dabartiniam informacijos amžiuj visada ras ko ieško.

O dėl žuvies valgymo parašyta aukščiau rolleyes.gif . Lietuviai niekada nebuvo vegetarais ir apie jokį gailestį nekalbama ax.gif . Tiesiog yra simbolika.
Atsakyti
mano giminė nereliginga, bet kūčių laikėsi kaip tradicijos/paveldo. ir močiutė yra pasakojus apie vaikystės kūčias, švęstas per antrą pasaulinį.
Atsakyti
QUOTE(meškutė_Nida @ 2012 12 01, 15:10)
Prašom lėčiau, nes užsirašinėju biggrin.gif  Gal galima konkretesnius receptus? Nes pas mus būna silkės trys: su dž. grybais, marinuotos suomiškai su svogūnais ir tradicinė, su morkom/svogūnais/"Čipo" padažu.


Silkė su obuoliais: pakepint svogūniukus su žiupsneliu maltų kmynų, tada sudedu supjaustytus obuoliukus. Apkepinu truputį ir uždedu ant silkės. O silkė su garstyčiom: garstyčios, medus citriinų sulčių ir aliejaus, ir pipirų. Viską išmaišom. Proporcijų negaliu tiksliai parašyt. Pagal skonį. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(safranas.sss @ 2012 12 03, 08:19)
Silkė su obuoliais: pakepint svogūniukus su žiupsneliu maltų kmynų, tada sudedu supjaustytus obuoliukus. Apkepinu truputį ir uždedu ant silkės. O  silkė su garstyčiom: garstyčios, medus citriinų sulčių ir aliejaus, ir pipirų. Viską išmaišom. Proporcijų negaliu tiksliai parašyt. Pagal skonį.  4u.gif

O obuoliai rūgštūs, saldūs?!
Atsakyti
Suradau tokį patiekalą, kuris vadinasi Kūčia.. Įdomu, kas čia iš jo išeitų.. Gal kas bandėte?

Svarbiausias šventos Kūčių vakarienės valgis. Jis skirtas tiek namiškiams, tiek ir protėvių vėlėms. Gaminant kūčią šutinti ar padaiginti kviečiai (gali būti ir miežiai, rugiai), žirniai, pupos, riešutai, aguonos, kanapės sumaišomos su medumi pasaldintu vandeniu. Pagal tradiciją, kūčios turi paragauti visi, kas sėdi prie stalo, indas su kūčia siunčiamas aplinkui stalą. Papildomai prie kūčios dar valgomi obuoliai, riešutai. Apeiginis kūčios valgymas turi lemti derlingus, vaisingus ateinančius metus.
Atsakyti
QUOTE(deltadu @ 2012 12 03, 15:03)
Suradau tokį patiekalą, kuris vadinasi Kūčia.. Įdomu, kas čia iš jo išeitų.. Gal kas bandėte?

Svarbiausias šventos Kūčių vakarienės valgis. Jis skirtas tiek namiškiams, tiek ir protėvių vėlėms. Gaminant kūčią šutinti ar padaiginti kviečiai (gali būti ir miežiai, rugiai), žirniai, pupos, riešutai, aguonos, kanapės sumaišomos su medumi pasaldintu vandeniu. Pagal tradiciją, kūčios turi paragauti visi, kas sėdi prie stalo, indas su kūčia siunčiamas aplinkui stalą. Papildomai prie kūčios dar valgomi obuoliai, riešutai. Apeiginis kūčios valgymas turi lemti derlingus, vaisingus ateinančius metus.


daigintus kviečius tai esu valgius, jų būna ir pirkti indeliuose jau sudaigintų. Visai įdomu g.gif ir super sveika smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2012 12 02, 23:43)
ojojoj, va sito tai jau nereikia. Lietuviai proteviai tai pagonys, o krikscionybe jiems primesta buvo. Tai cia negali but kalbos apie pagarba ar nepagarba laikantis primestu tradiciju.
O del tu patiekalu ivairoves ir neatitikimu, tai sakyciau... na juk sovietmeciu ne visi labai jau religingi buvo (istorijos cia nesiaiskinsim, ir taip aisku), tai gal tiesiog tais laikais ir ”uzsimirso“, kaip ten dar ansciau ant to stalo maistas ruostas buvo  g.gif


Taigi jau rašiau, netgi šio puslapio viršui, kad Kūčios ir Kalėdos - ne krikščionybės išradimas. O pagoniška šviesos grįžimo šventė pritempta katalikiškoms tradicijoms. Ir ypač Kūčios. Tie patiekalai - simboliai įvairių dalykų. Tarsi aukojimas ar komunija. Kūčių vakarienė - ne prisivalgymui. O vynas - tikrai krikščionybės atneštas. Gi net per mišias kunigas vyną geria.
O sovietmetis, žinoma, suluošino žmonių psichiką. Tačiau buvo laaaabai daug šeimų, kurios, kad ir paslapčiomis, bet visvien laikėsi tradicijų, skiepijo jas vaikams ir anūkams.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 03 gruodžio 2012 - 17:14
Įdomu, o kur kanapių galima įsigyti? lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(deltadu @ 2012 12 03, 17:20)
Įdomu, o kur kanapių galima įsigyti? lotuliukas.gif

jau buvo rašyta - prieskonių parduotuvėse ir didesniuose prekybcentriuose. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Mililė @ 2012 12 03, 00:42)
O dėl žuvies valgymo parašyta aukščiau rolleyes.gif . Lietuviai niekada nebuvo vegetarais ir apie jokį gailestį nekalbama ax.gif . Tiesiog yra simbolika.

Žuvis - iš katalikybės. Gi kaltalikų net ir vienas iš ženklų žuvis. O gal ir ne g.gif
Gi žuvį mėgo visada. O kad anksčiau gyvoji ir negyvoji gamta buvo suvokiama kitaip - faktas. Pvz.: žodis "natiurmortas" - negyvoji gamta. O kas vaizduojama natiurmorte? Maistas (jei neskaičiuot indų, drapiruočių). Dėstytoją kai užklausėm, paaiškino, kad tais laikais, kai atsirado šis pavadinimas, niekas nežinojo, kad obuolys irgi gyvas.
Atsakyti
QUOTE(Vedda @ 2012 12 02, 22:32)


Man asmeniskai net i galva nesauna mintis Kuciu vakarienei isradineti dvirati...


visai be kūrybinės gyslelės jūs biggrin.gif

Gal kai kurios visgi nepatingės paskaityt tai, ką jūs glaustai parašėt apie Kūčių vakaro prasmę, valgius, jų simboliką. Nors tiek.
Atsakyti
QUOTE(Ūla @ 2012 12 03, 18:13)
visai be kūrybinės gyslelės jūs  biggrin.gif

Gal kai kurios visgi nepatingės paskaityt tai, ką jūs glaustai parašėt apie Kūčių vakaro prasmę, valgius, jų simboliką. Nors tiek.

jooo, kur jau ten man irnesakyk.gif

Žuvis ir silkė yra pasninko valgis: primena apaštalus, kurie buvo žvejai; primena Dievo stebuklą prie Samareto – Simono tinklų pripildymą, minios žmonių pamaitinimą dviem žuvimis ir penkiais kepaliukais duonos.

mano mama pati sudaigina kviecius, sudygusius uzpila siltu vandeniu su medumi...skanuuuu ir sveika ax.gif
Atsakyti