Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Bussinkka @ 2012 12 02, 16:46)

Grietinė, sūris, majonezas Kūčioms netinka schmoll.gif
Papildyta:
QUOTE(Arretė @ 2012 11 28, 17:20)
Labai jau keisti tie kategoriški, ypač šiuolaikinio jaunimo, pasisakymai prieš kiaušinius, pieną ir kt panašius produktus. smile.gif Kažin, ar apart močiučių, iš sėdinčių prie stalo, kasnors žino viso to prasmę? g.gif Na, tarkim, apsiskaito, žino, kodėl kažką valgo, kodėl nevalgo, bet ar tai daro, nes reikia, ar tas procesas kažką reiškia? Jei reiškia, reikia manyti, kad tokie žmonės ir visus metus yra labai tradiciški, pamaldūs, dori: nesilinksmina per visą adventą, vaikšto į bažnyčią ir laikosi visų krikščioniškų tradicijų. Jei ne, tai kas čia per išsidirbinėjimai per Kūčias? Maždaug, laikausi tradicijų tik tada, kai jos man patogios, tinkamos ir įdomios? doh.gif
Nežinau, kažkaip negražu. Na, pakanka nevalgyti mėsos ir tiek, kam čia apsimetinėti tuo, kuo nebesam ir net nebesuprantam esmės...

Supranta tas jaunimas viską. Ir neišsidirbinėja, o, jei jau ne visada laikosi kataklikiškų taisyklių, tai bent per Kūčias/Kalėdas pasistengia arčiau tradicijų grįžt. Kas tame blogo, jei prie stalo susės ir valgys taip, kaip valgė jų proproseneliai. Žinoma, kam neaktualu, gali ir su kitais patiekalais "išsidirbinėti". Jei proseneliai neišmokino bent kartą-du metuose juos prisimint ir pagerbt laikantis tradicijų.

Tiesa, Kūčios ir Kalėdos - iš senų senų senovės nėra katalikiška šventė. Tiesiog adaptuota (pritaikyta, pritempta) katalikybei. Jei ką... mirksiukas.gif Tai būten giliai tradicinė šventė. Iki mūsų, deja, atkeliavo tik atgarsiai. Todėl ir stengiamės saugot bent tuos trupinius, kas liko. Ir ne vien apie maistą kalbant.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 02 gruodžio 2012 - 16:46
QUOTE(pašnekutė @ 2012 12 02, 17:37)
Žinoma, kam neaktualu, gali ir su kitais patiekalais "išsidirbinėti".

Kas kūrybinės gyslelės neturi - nesupras. Matau, kad ne visi sugeba sugalvoti kažką naujo, paimprovizuoti ar šiaip kažkuo paįvairinti stalą. Tada ir belieka tai vadinti "išsidirbinėjimu". smile.gif O man nuobodu metai iš metų valgyti tą patį per tą patį. Kad ir ta silkė eilinė - kiek galima. Kodėl neišbandžius su razinomis? Juk džiovinti vaisiai, daržovės, uogos lyg ir Kūčių maistas. Ir šiaip labai nemažai iš tų pačių tradicinių produktų galima rasti ir sukonstruoti kiek kitokį, naujesnį patiekaliuką.
Man būtų labai nuobodu, jei kasmet aš jau mintinai žinočiau, ką gaminsiu, receptus mintinai mokėčiau ir žinočiau, ką po ko valgysiu. doh.gif Žinoma, yra labai tradicinių patiekalų, kurie nesikeičia arba tik truputį tobulėja, bet visa kita... g.gif

O man pienas, kiaušiniai neturi jokio ryšio su mėsa. g.gif Nes tie produktai negali pakeisti mėsos. Faktiškai jie atsiranda iš augalinių produktų, o gyvūnas juos tik perdirba.
Ir jei jau negalima gyvulinės kilmės produktų valgyti, tai man žuvis atrodo gyvesnė ir už kiaušinį, ir už pieną. Ir tikrai laikau ją gyvu organizmu, kurio man gaila ne mažiau už vištą. Ir žuvies kūnas irgi yra mėsa, raumuo, juk ne grūdai ar grybai.
Dar įdomiau pasirodė, kad kažkuri čia nevalgo kiaušinių, pieno, bet geria vyną per Kūčias, nesupratau. unsure.gif

Ai, gerai, nebegadinsiu nuotaikų, pafilosofavau truputį, liksiu nesuprasta, bet jei jau gilintis, tai įsigilinusi aš visai logikos nematau. Va ir mano Kūčios - didžiausia metuose šventė, kuriai vienintelei aš taip nuoširdžiai ruošiuosi, todėl ir su patiekalais "išsidirbinėju".
Malonaus ruošimosi. 4u.gif
Atsakyti
Valgių simbolika

Pagrindiniai Kūčių valgiai turi ir simbolinę prasmę. Dauguma jų kilę iš biblinių siužetų ir senosios liaudies pasaulėjautos. Tačiau valgių, ir tai tik vieno kito, simbolika težinoma labai mažai daliai gyventojų.

1. Obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus, nuodėmės atėjimą į pasaulį (Marijampolės, Pasvalio, Prienų, Rokiškio, Vilkaviškio raj.). Todėl kai kur po paplotėlio valgomas obuolys (Pasvalio, Vilkaviškio raj.).

2. Žirneliai, kaip ir obuoliai, simbolizuoja pirmųjų žmonių išvarymą iš Rojaus, Adomo ašaras (Prienų, Rokiškio raj.). Todėl kai kas po paplotėlio valgo žirnius (Prienų raj., Skriaudžiai). Žirniai taip pat vadinti Marijos ar žmonių ašaromis (Rokiškio raj., Panemunėlio apylinkė). Ignaliečiai juos valgydavo, kad kitais metais nebūtų ašarų.

3. Kviečiai. Žinomi du aiškinimai:

a) kviečiai – skalsos simbolis. Valgomi, kad visus metus būtų duonos (Kėdainių raj., Josvainiai) ir kad javai laukuose derėtų. Kviečiai nuo Kristaus laikų buvusi kasdienė žmonių duona. Kristus sakęs: „Dalinkitės kviečio grūdu, valgykit“, (Kupiškis);

cool.gif kviečiai siejami su legenda, kaip Erodas norėjo nužudyti kūdikėlį Jėzų. Marija kūdikėlį paslėpusi sterblėje. Kai Erodo kareivis paprašęs parodyti, ką ten turi, ji atskleidusi: užuot pamatę kūdikėlį, kareiviai pamatė kviečius (Jurbarko raj., Žindaičių apylinkė; Plungė).

4. Grūdų mišinys. Žinomi keturi aiškinimai:

a) žirniai, pupos, kviečiai, avižos simbolizuoja derlingus metus, gerą praėjusių ir ateinančių metų derlių. Būtinai reikia jų valgyti, kad kitais metais javai derėtų (Klaipėdos raj., Veiviržėnų apylinkė; Biržų raj., Saločių apylinkė);

cool.gif kai Adomą ir Ievą išvarė iš Rojaus, jie, nusitrynę akuotus, valgė miežius. Todėl per Kūčias valgomi miežiai ir kviečiai (Utenos raj., Tauragnų apylinkė);

c) Juozapas ir Marija, eidami užsirašyti, nešėsi greit negendančio maisto – žirnių, pupų ir kviečių (Plungė);

d) kviečiai, žirniai, pupos simbolizuoja Marijos ašaras (Klaipėdos raj., Gargždai).

5. Medus – šviesos ir sveikatos simbolis.

6. Prėskučiai. Žinomi trys paaiškinimai: a) tai paskutinės vakarienės duona, simbolizuoja agapę – meilės vakarienę; cool.gif į juos pirmaisiais krikščionybės amžiais buvo panašūs komunikatai; c) prėskutis vaizduoja duonos kepaliuką protėvių vėlėms vaišinti (Ignalinos raj.).

7. Žuvis ir silkė yra pasninko valgis: a) primena apaštalus, kurie buvo žvejai; cool.gif primena Dievo stebuklą prie Samareto – Simono tinklų pripildymą, minios žmonių pamaitinimą dviem žuvimis ir penkiais kepaliukais duonos; c) žuvies galva simbolizuojanti Kristaus kankinimo įrankius (Zarasų raj.m Antazavės apylinkė).

8. Spanguolės apsaugančios nuo priešų, kad nesugautų ir nesutrintų (Ignalinos raj.).

9. Duona ir pyragas yra stiprybės, proto, susivaldymo, ištikimybės, gerumo, nuolankumo simbolis (Klaipėdos raj., Veiviržė

Teisingai atkartoti senąsias Kūčių vakarienės tradicijas yra tikrai sudėtinga, tačiau, prisimindami savo senelių ar tėvų pagarbą šiai svarbiai metų šventei, stengiamės nors kiek prie jų priartėti.

Visa, kas vyksta Kūčių vakarą turi savo prasmę ir paslaptį – susirinkusiųjų prie stalo dvasinis susitelkimas, pagarba vienas kitam, taip pat Kūčių valgiai ir jų valgymas.

Lietuvoje priskaičiuojama daugiau kaip 100 Kūčių stalo valgių.

Kiekviena šeima turi savas Kūčių vakarienės bendravimo ir valgymo tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą, dažniausiai būdingas konkrečiai Lietuvos vietovei, kuriai atstovauja visa šeima arba atskiri jos nariai.
Kuciu stalui netinka joks maistas kuris yra is tvartelio.

cia siaip bendram issilavinimui mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Arretė @ 2012 12 02, 21:40)
1.O man nuobodu metai iš metų valgyti tą patį per tą patį. Kad ir ta silkė eilinė - kiek galima.
2. Ir jei jau negalima gyvulinės kilmės produktų valgyti, tai man žuvis atrodo gyvesnė ir už kiaušinį, ir už pieną. Ir tikrai laikau ją gyvu organizmu, kurio man gaila ne mažiau už vištą. Ir žuvies kūnas irgi yra mėsa, raumuo, juk ne grūdai ar grybai.
3.Dar įdomiau pasirodė, kad kažkuri čia nevalgo kiaušinių, pieno, bet geria vyną per Kūčias, nesupratau. unsure.gif

1.viena karta per metus, tai jau nuobodu g.gif As ne pries naujus receptus, bet gan keistas/greitas pas jus nuobodumas....
2.as irgi, na niekaip nesuprantu, kuo zuvis maziau gyvunines kilmes uz kiaule, vista ar kita gyvi blink.gif Gyva? Gyva. Sirdi turi? Turi. Karauja turi? Turi. Smegenys yra? Irgi kazkokios yra. Prota ir jausmus irgi kazkokius gyvuniskus turetu turet. Bet va, kiauliuko nezudykit ir nevalgykit, o zuvi - pirmyn, gi ji tipo ne gyvunas.
3.cia jau kiekvienas tradicijas sau prisitaiko, kas jam tinka ir patinka mirksiukas.gif Mano drauge, kuri save laiko labai religinga (as ja irgi), tai sokolada ryja visa Kuciu diena. Surantu, kad baznycia nesugalvojo pries kelis simtus metu per pamoksla pasklebt, kad prie mesos dar is sokolado nederetu valgyt, bet koks cia pasninkas sokoladas ar alkoholis blink.gif Sakyciau, aplamai, tai juoda duona pasninko metu turetu but, nes dabar tai tik persivalgymas be proto.
Papildyta:
QUOTE(Vedda @ 2012 12 02, 22:00)
Kuciu stalui netinka joks maistas kuris yra is tvartelio.

pasiseke medziotoju seimoms, jie ir ne is tvartelio neblogai pavalgyt gali.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2012 12 02, 22:10)
pasiseke medziotoju seimoms, jie ir ne is tvartelio neblogai pavalgyt gali.

Kam tada ta Kuciu vakariene....kokia prasme...eilinis pasedeijmas ar vakarelis...kam del ko????

apie Kuciu vakariene
dar apie Kucias
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vedda: 02 gruodžio 2012 - 22:24
QUOTE(Vedda @ 2012 12 02, 22:17)
Kam tada ta Kuciu vakariene....kokia prasme...eilinis pasedeijmas  ar vakarelis...kam del ko????

o tai Kucios tai tik maistas?
Vieni per Kucias mesa valgo, kiti sokolada, treti alkoholi geria, bet pabandykit jus kuriems pasakyt, kad jie blogai/neteisingai Kucias svencia ar, kad tai reiskia, kad visai nesvencia. Jei draugai ar gimines- uzpyks mirtinai, jei tik forume - irgi tikrai netyles.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leksa: 02 gruodžio 2012 - 22:26
Kucios ne svente, o vakariene. Seimos vakariene, susitikimo,susitaikymo,atleidimo metas, po kurios dar reiktu ir i sventas misias nueiti 4u.gif Va tada jau ir svesti bus ne griekas biggrin.gif

Kuciu vakarienes patiekalai turi simbolius...senus simbolius,ritualus.

Man asmeniskai net i galva nesauna mintis Kuciu vakarienei isradineti dvirati...taip dare mano mociute,mano mama,taip darau as, taip mokau daryti savo dukra,tikiuosi ir ji, kai manes nebebus, to mokys ir savo vaikus-mano anukus...jiegu kazkam is ju nesaus i galva atvirsti i kita tikejima ar religija, nors ir tada manau jie gerbs savo protevius ir ju senas tradicijas biggrin.gif

Jus pasakykite tikram amerikonui,kad per Padekos diena keptu ne kalakuta ,o anti ar vista...jis pasukios pirsta ties smilkiniu. O vargiai kas bezino kodel ta kalakuta kepa, bet kepa visa Amerika ,net emigrantai, nes tokia tradicija...pagarba tam vieninteliam kalakutui. O mes lietuviai, vieninteliai turime Kucias ir va ne...mazai mums virs 100 tradiciniu patiekalu, reikia dar kazko egzotisko ,neiprasto, nematyto cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vedda: 02 gruodžio 2012 - 22:48
QUOTE(Vedda @ 2012 12 02, 22:32)
nors ir tada manau jie gerbs savo protevius ir ju senas tradicijas  biggrin.gif

ojojoj, va sito tai jau nereikia. Lietuviai proteviai tai pagonys, o krikscionybe jiems primesta buvo. Tai cia negali but kalbos apie pagarba ar nepagarba laikantis primestu tradiciju.
O del tu patiekalu ivairoves ir neatitikimu, tai sakyciau... na juk sovietmeciu ne visi labai jau religingi buvo (istorijos cia nesiaiskinsim, ir taip aisku), tai gal tiesiog tais laikais ir ”uzsimirso“, kaip ten dar ansciau ant to stalo maistas ruostas buvo g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leksa: 02 gruodžio 2012 - 22:45
QUOTE(Leksa @ 2012 12 02, 22:43)
ojojoj, va sito tai jau nereikia. Lietuviai proteviai tai pagonys, o krikscionybe jiems primesta buvo. Tai cia negali but kalbos apie pagarba ar nepagarba laikantis primestu tradiciju.

šiaip kūčių patiekalai, žaidimai, būrimai ir kt pagoniškas palikimas. krikščionybė tik simbolius savus prie jų prilipdė, bet ne esmę smile.gif dėl pagoniškos kūčių kilmės mes ir turim Kūčias, o ne kaip kiti krikščionys tiesiog paparastą kalėdų išvakarių vakarienę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cartman: 02 gruodžio 2012 - 23:00
Kūčias nuo pat mano gimimo (1992m.)tikrai VISUOMET švenčiam pas močiutę,kaip buvo iki mano gimimo-net neklausiau.Močiutė jau amžiuje (78m.bus vasarį),bet ant Kūčių stalo visada būna minimum 12 patiekalų: balta mišrainė,raudona,silkė su grybai,slyvom ir abrikosais džiovintais,naminis spanguolių kisielius,kūčiukai (močiutės kepti),aguonų pienas,pyragėliai su raugintais kopūstais ir grybais (šitie močiutės firminiai wub.gif ),silkė su morkom ir svogūnais,Kalėdaičiai,kompotas su džiovintais vaisiais (obuoliais,slyvomis,abrikosais),duonytė kelių rūšių (kartais mūsų kepta) emmm.ir nepamenu daugiau lotuliukas.gif gal kas ir dar yra.
Atsakyti
mano vaikste prabego tuo gudziu sovietmeciu, kiek save pamenu Kucias valgeme visada, po darbu mama dar spedavo visus patiekalus suruosti ir visa didele seima susirinkdavo pas mama, tada dar mano mamos mama.
As asmeniskai nejauciu jokio primetimo, as augau katalikiskoje seimoje ir nejauciu jokio reikalo ar poreikio i kitokia atvirsti. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vedda: 02 gruodžio 2012 - 22:54
Neisizeiskit niekas, bet man rodos kaip tik prastos seimininkes ar prastos vaizduotes pozymis jei negali viena diena per metus paruosti vakarienes be mesos, kiausiniu ir pan ax.gif Ta pati mineta silke gali buti su simtais skirtingu pagardu thumbup.gif
Labai graziai simbolika Vedda aprase thumbup.gif Ner net ka pridurt thumbup.gif O jei kam nepatinka tikros Kuciu tradicijos, tai koncentruokites ties Kaledom ir Kalediniais patiekalais mirksiukas.gif Nereikes gincytis del tradiciju ar ju laikymosi. Juk neinate i Velyku temas aiskinti, kad nedazote kiausiniu, nes neidomu kai visus metus zinai, kad ta diena valgysi kiausinius tai neidomu. Ar blynus per uzgavenes... Maistas yra dalis vakaro, su savo simbolika, labai svarbi dalis kuri suteikia proga susimastyti apie gyvenima, prabegusius metus, seima ir artimuosius. Kepsnius galima valgyti per kitus didelius gimines suirinkimus - krikstynas, vestuves ir laidotuves.
Nenorejau nieko izeisti 4u.gif
Atsakyti