Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

Labai jau keisti tie kategoriški, ypač šiuolaikinio jaunimo, pasisakymai prieš kiaušinius, pieną ir kt panašius produktus. smile.gif Kažin, ar apart močiučių, iš sėdinčių prie stalo, kasnors žino viso to prasmę? g.gif Na, tarkim, apsiskaito, žino, kodėl kažką valgo, kodėl nevalgo, bet ar tai daro, nes reikia, ar tas procesas kažką reiškia? Jei reiškia, reikia manyti, kad tokie žmonės ir visus metus yra labai tradiciški, pamaldūs, dori: nesilinksmina per visą adventą, vaikšto į bažnyčią ir laikosi visų krikščioniškų tradicijų. Jei ne, tai kas čia per išsidirbinėjimai per Kūčias? Maždaug, laikausi tradicijų tik tada, kai jos man patogios, tinkamos ir įdomios? doh.gif
Nežinau, kažkaip negražu. Na, pakanka nevalgyti mėsos ir tiek, kam čia apsimetinėti tuo, kuo nebesam ir net nebesuprantam esmės...

Taigi, mano Kūčių stalas niekada nemato mėsos, visa kita - labai skanu ir atlieka mėgavimosi maistu, ne tik skrandžio užkišimo, f-ją. biggrin.gif Gal yra nesibaidančių ir įdomesnių patiekalų? Kasmet gaminu kažką naujo. Kas visiems patinka, tampa tradiciniu patiekalu. Šiemet nesumąstau pagrindinio patiekalo, taip noriu kažko neragauto, bet nežinau, ko imtis, nes ne visada su tom naujovėm pasiseka. ax.gif

Surašysiu ir savo kolkas nebaigtą, bet apytikslį patiekalų sąrašiuką, su iliustracijom, jei galima, man taip gražiau ax.gif :
♦ indiška arbata Masala
user posted image

♦ imbieriniai sausainiai
user posted image

♦ sausainiai su šokolado gabaliukais
user posted image

♦ riešutinis baltymų kremo tortas

♦ sluoksniuotos tešlos pyragėliai su žuvimi
user posted image

♦ silkė su razinomis (visų numylėta wub.gif )
user posted image

♦ silkė kiaušinių patale (bandysiu pirmą kartą smile.gif )

♦ įdarytos krabų lazdelės tešloje (improvizuosiu)
user posted image

♦ naminiai bounty (bus pirmas kartas)
user posted image

Na, trūksta man to pagrindinio, ir galėtų būti gana. biggrin.gif Dar tėvai atsineša maisto, o vyras begalę kūčiukų prikepa. wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Arretė: 28 lapkričio 2012 - 16:25
QUOTE(Arretė @ 2012 11 28, 16:20)
Labai jau keisti tie kategoriški, ypač šiuolaikinio jaunimo, pasisakymai prieš kiaušinius, pieną ir kt panašius produktus. smile.gif Kažin, ar apart močiučių, iš sėdinčių prie stalo, kasnors žino viso to prasmę? g.gif Na, tarkim, apsiskaito, žino, kodėl kažką valgo, kodėl nevalgo, bet ar tai daro, nes reikia, ar tas procesas kažką reiškia? Jei reiškia, reikia manyti, kad tokie žmonės ir visus metus yra labai tradiciški, pamaldūs, dori: nesilinksmina per visą adventą, vaikšto į bažnyčią ir laikosi visų krikščioniškų tradicijų. Jei ne, tai kas čia per išsidirbinėjimai per Kūčias? Maždaug, laikausi tradicijų tik tada, kai jos man patogios, tinkamos ir įdomios? doh.gif

taip, žinau kuo puikiausiai smile.gif ne, bežnyčion nevaikštau, bet Kūčios ir jų patiekalai atsirado dar iki krikščionybės smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Arretė @ 2012 11 28, 17:20)
Nežinau, kažkaip negražu. Na, pakanka nevalgyti mėsos ir tiek, kam čia apsimetinėti tuo, kuo nebesam ir net nebesuprantam esmės...

Taip, aš pasiskaitau ir pasidomiu ką reiškia vienas ar kitas paprotys, ir ne tik Kūčių/Kalėdų. Manau, ir daugelis diskutuojančių daro taip pat, skirdingai nuo, pvz., mano senelių kartos. Pamenu, mano močiutė, paklausta kodėl ji daro vienaip ar kitaip, tiesiog atsakydavo, kad taip darydavo jos tėvai ar seneliai, ir mėgdavo sakyti "Kaip radom, taip paliksim".

O Kūčių/Kalėdų papročių nereiktų sieti vien tik su krikščionybe - Katalikų bažnyčia tiesiog "adaptavo" daugelį pagoniškų papročių, arba juos toleruoja (Kūčių, Rasos šventės (Kupolinės), Vėlinių).
Atsakyti
Man per Kūčias/Kalėdas daug įdomiau atrasti senovinius receptus ir išbandyti. Tik, vat ne daug kas dalinasi rolleyes.gif Gali būti kažkiek adaptuota pagal dabartinius produktus.
O šiuolaikine virtuve galima bet kokį savaitgalį mėgautis smile.gif kam reikia Kūčių laukti smile.gif
Atsakyti
Mano prosenelė irgi nežinodavo, ką ir kodėl daro. biggrin.gif
Gal mes ir gražiai atrodom, bet vidus toks išpuvęs. Kai pagalvoju, kiek šeimų taip sėda prie stalo, vaidindamos kaip surežisuotą spektaklį, va tokią didelę reikšmę skirdami tik tam, ką lengva įgyvendinti, t.y. nedėti kiaušinio, nepilti pieno, pagaminti 12 patiekalų... O daugiau kas? Kur gilesnė prasmė, kur tikėjimas, kur tas gėris ir dvasinės vertybės, kai po šventinių dienų grįš visi į darbus ir vėl vadovai priekaištaus darbuotojams, bendradarbiai laidys pletkus vienas apie kitą, vaikai pakampiais rūkys, vairuotojai nestos prie perėjų... Pagalvojus, kokie žmonės tušti ir abejingi, man juokinga, kaip jie bijo suvalgyti kiaušinį per Kūčias, bet pvz išgėrus taurelę sėsti prie vairo jokie "papročiai ar tikėjimas" netrukdo. doh.gif

Na, o mano pamąstymų esmė tokia, kad permečiau keletą puslapiukų ir nieko neradau. O kodėl? Nes daugiau vietos skiriama kalbėjimui apie tai, kas ką valgo, kas ko nevalgo ir ko dar negalima valgyti. doh.gif Kodėl vien todėl, kad kažkas nevalgo per Kūčias nieko apart oro su grybais, kitos negali dėti padorių receptų? Na, nepatinka, negamink, bet kam čia kiekvienam recepte ieškoti tų "uždraustų vaisių". g.gif
Atsakyti
QUOTE(Arretė @ 2012 11 28, 21:12)

Gal mes ir gražiai atrodom, bet vidus toks išpuvęs.

o kas tie mes? blink.gif
šiaip absoliučiai visais laikais buvo visokių šeimų, kurie vieni tai kitaip, tai trečiaip darydavo.
gal jūsų aplinka ir tokia. bet manojoj, kažkaip žmonės kuo puikiausiai žino ir reikšmę ir prasmę ir nerengia vien tik dėl show Kūčių mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Arretė @ 2012 11 28, 23:12)
Na, o mano pamąstymų esmė tokia, kad permečiau keletą puslapiukų ir nieko neradau. O kodėl? Nes daugiau vietos skiriama kalbėjimui apie tai, kas ką valgo, kas ko nevalgo ir ko dar negalima valgyti.  doh.gif Kodėl vien todėl, kad kažkas nevalgo per Kūčias nieko apart oro su grybais, kitos negali dėti padorių receptų? Na, nepatinka, negamink, bet kam čia kiekvienam recepte ieškoti tų "uždraustų vaisių". g.gif

O ko Jūs tikitės, tema vadinasi "Kūčių stalas, kokius patiekalus patieksite". "Padorūs" receptai yra kitose temose - tiems, kad norėtų, pvz., Kūčiom žasį kepti.

Negi taip sunku išgyventi vieną dieną per metus be pieno, sviesto, kiaušinių? Aš kažkaip ant Kūčių stalo šių produktų nepasigendu.

Atsakyti
QUOTE(Močiutė Eglutė @ 2012 11 29, 07:51)

Negi taip sunku išgyventi vieną dieną per metus be pieno, sviesto, kiaušinių? Aš kažkaip ant Kūčių stalo šių produktų nepasigendu.

aš pvz puikiai suprantu, kad tas kiaušinio nebuvimas atsirado todėl, kad žiemą kiaušinių vištos padėdavo labai mažai ir juos, kaip ir mėsą, sviestą ir kt taupydavo didesnei iškilmei - Kalėdoms, kai tuo tarpu Kūčios būdavo vakarienė, vainikuojanti visą laukimo ir susilaikymo laikotarpį. bet man tie paprasti patiekalai tokie,kokie tada būdavo ir daro Kūčias Kūčiom, nes kitaip tiesiog būtų Kūčių išvakarių vakarienė.
Atsakyti
QUOTE(Močiutė Eglutė @ 2012 11 29, 07:51)
O ko Jūs tikitės, tema vadinasi "Kūčių stalas, kokius patiekalus patieksite". "Padorūs" receptai yra kitose temose - tiems, kad norėtų, pvz., Kūčiom žasį kepti.

drinks_cheers.gif

QUOTE(Cartman @ 2012 11 29, 10:51)
aš pvz puikiai suprantu, kad tas kiaušinio nebuvimas atsirado todėl, kad žiemą kiaušinių vištos padėdavo labai mažai ir juos, kaip ir mėsą, sviestą ir kt taupydavo didesnei iškilmei - Kalėdoms, kai tuo tarpu Kūčios būdavo vakarienė, vainikuojanti visą laukimo ir susilaikymo laikotarpį. bet man tie paprasti patiekalai  tokie,kokie tada būdavo ir daro Kūčias Kūčiom, nes kitaip tiesiog būtų Kūčių išvakarių vakarienė.

drinks_cheers.gif

tai jei patiekalai ruošiami kaip per eilinį baliuką, tai temos pavadinimas prarandą savo prasmę, nėra jokio išskirtinumo g.gif . Čia tas pats kas būtų koks " Kaip surengti vakarėlį". Ir tikrai norint tiesiog pavalgyti ir beleko nereiktų savęs teisinti šmeižiant kitus, kad nežino tradicijų ar netgi išpuvę blink.gif ir t.t.
Kažkaip labai nesmagiai nuteikia tokie postai laukiant tokių gražių švenčių verysad.gif Apie dvasinius dalykus yra skirtos kitos temos, gal grįžkim čia prie silkių ax.gif 4u.gif
Atsakyti
Kai kuciavodavom pas mociute, tai visi patiekalai budavo labai tradiciniai, bet kadangi seima didele, kelios kartos susirenka, tai tu patiekalu budavo keliskart po 12 lotuliukas.gif Budavo keliu rusiu silke, keliu rusiu zuvis iskaitant mano mylimiausia kepta heka su svogunu ir kecupo padazu wub.gif butinai blynai su silke ir barsciai su grybais ir silke, spanguoliu kisielius, aguonpienis su slizikais, keletas misrainiu, virtinukai su grybais, mieliniai blynai su obuoliais, plotkeles, duona, raudonas vynas, bulves prie zuvies. Dar kasmet vis ko idomesnio budavo, pavyzdziui vienais metais turejom idarytu krabu znypliu ir labai skanu buvo, tik kazkodel neprigijo g.gif Labai as cia sumakalavau tuos patiekalus ax.gif Dabar kai mociutes nera ir svenciam mazesniam buri, tai ir gaminam maziau. Islike hekas su svogunais, virtinukai su grybais, blynai su obuoliais, kisielius, aguonpienis, slizikai, duona, plotkeles. Papildomai dar silkes pora rusiu ir daznai kepam lasisos (miltuose voliota, kepama ant keptuves). Siemet galvosim kazka su krevetem is Azijos virtuves. MB pirmakart dalyvaus tokioj sventej, bet nori prisideti prie patiekalu gaminimo ir nusprendem, kad kazkas is tu krastu visai tiks rolleyes.gif Na, bet kokiu atveju kuciu patiekalams nenaudojam gyvulines kilmes produktu schmoll.gif Nematau tame dideles problemos, nes receptai tam pritaikyti ir tikrai niekas nenumirsta diena nesuvalges kiausinio ar kepsnio tongue.gif
Atsakyti
Ajste, o kaip tie blynai su silke gaminami, čia miltiniai ar bulviniai ar kaip? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Mililė @ 2012 11 29, 17:19)
gal grįžkim čia prie silkių ax.gif  4u.gif

Grįžtant prie "silkių", labai džiaugiuosi pernai nusipirkusi B. Imbrasienės knygą "Lietuvių kulinarijos paveldas". Tikslių receptų joje nėra, bet aprašytiems patiekalams pagaminti užtenka minimalių kulinarijos žinių. Šios knygos įkvėpta, pernai gaminau kanapių pieną ir žirnių/pupelių paplotėlius. Ką "egzotiško" iš šios knygos darysiu šiemet, dar neapsisprendžiau, reikia dar su kitoms šeimos moterims susitarti, kas ką gamins.
Atsakyti