Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(micefee @ 2010 12 23, 19:56)
Mmm... Aš čia dar dėl tos cibulinės. O jūs svogūną smulkiai pjaustot? Nes MB mama sakė supjaustyti į 3-4 dalis.  g.gif Ir tą pačią dieną darot ar iš anksto?




Na tikrai bus skaniau jei svogūnas bus smulkesnis mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(micefee @ 2010 12 23, 20:56)
Mmm... Aš čia dar dėl tos cibulinės. O jūs svogūną smulkiai pjaustot? Nes MB mama sakė supjaustyti į 3-4 dalis.  g.gif Ir tą pačią dieną darot ar iš anksto?


as is viso dejau i cibulyne 2 vidutinio dydzio svogunus. 1/2 svoguno supjausciau smulkiai ir sudejusi i dubeni sugrudau su kocelu, kad issiskirtu sultys, likusius 3/2 supjausciau pusziedziais.
Papildyta:
QUOTE(PUka @ 2010 12 23, 19:44)
pirkau Panevėžyje aliejų ir prieskonių parduotuvėje smile.gif

šeimininkutės, tai kas nors pasakys kaip paruošti kepintas kanapes  ax.gif  sumalti? sumaišyti su druskyte ir viskas ???


geriausia sumalti su kavamale mirksiukas.gif papipirinti ir padruskinti mirksiukas.gif
Atsakyti
Cibulynė jau pagaminta. thumbup.gif Pjausčiau svogūną į 4 dalis ir tada smulkinau žiedais.

Dar vienas receptukas:

Bulvinis pyragas su džiovintais baravykais

user posted image

Reikės šių produktų:

1 kg bulvių,
300 g miltų,
2 šaukštų krakmolo,
1 kiaušinio,
4 vidutinio dydžio svogūnų,
100 g sūdytų lašinukų,
saujos džiovintų baravykų,
druskos,
pipirų,
lauro lapų,
krapų,
100 g sviesto,
100 g grietinės,
aliejaus.

Ruošimas:

Bulves virti pasūdytame vandenyje. Įmesti pusę svogūno, krapų. Kol verda bulvės, ruošiamas įdaras. Grybus išvirti vandenyje su druska, pipirais, lapeliais. Pačirškinti ant keptuvės lašinukus. Kai būna jau apskrudę, suberti smulkintus svogūnus ir dar patroškinti. Nupilti riebalus ir spirgučių - svogūnų masę sumaišyti su virtais, susmulkintais baravykais, bei šaukštu krakmolo.

Išvirusias bulves sugrūsti, palaukti kol pravės. Tuomet įplakti kiaušinį, suberti miltus, 1 šaukštą krakmolo, gerai išminkyti. Masė turėtų nelipti prie rankų. Jei limpa, įberti dar miltų. Skardą ištepti aliejumi. Imti tešlą, ir jau skardoje iškočioti stačiakampį.

Iš abiejų pusių tešlos kraštus įpjauti kas 2 cm. Įpjovų gylis - maždaug 4 cm. Per vidurį lieka nesupjaustyta tešla. Ant jos dėti įdarą. Kiekvieną kartą vis iš kitos pusės imti po tešlos juostelę ir permesti per pyrago plotį.

Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti, kol gražiai apskrus - apie 45 min. Pasiruošti padažą - ištirpinti 100 g sviesto, įdėti 100gr. grietinės, įberti žalių smulkintų krapų, pakaitinti iki užvirimo.

user posted image

Šaltinis: http://gyvenimas.del...php?id=24694271
Atsakyti
QUOTE(micefee @ 2010 12 24, 01:48)
Bulvinis pyragas su džiovintais baravykais


Nepastebėjau, kad į receptą lašinukai įeina, tai gal ir be jų gautųsi. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Jolete @ 2010 12 23, 15:32)
Aš nededu nieko, nei bulvių, nei kiaušinių, tik malti grybai pakepinti su svogūnų.

g.gif bet cia jau nebesigaus virtinukai, ar as ka ne taip suprantu 4u.gif
kalbate tiesiog apie padaza?...
Atsakyti
QUOTE(kapseika @ 2010 12 24, 13:22)
g.gif bet cia jau nebesigaus virtinukai, ar as ka ne taip suprantu 4u.gif
kalbate tiesiog apie padaza?...


Gaunasi virtinukai, o padažas - kepinti smulkinti svogūnai aliejuje.
Atsakyti
QUOTE(micefee @ 2010 12 24, 02:49)
Nepastebėjau, kad į receptą lašinukai įeina, tai gal ir be jų gautųsi.  g.gif

Ir aš pastebėjau, ir dar kiaušinis yra... Šiaip labai jau skaniai atrodo, mėgstu tokius patiekalus rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(lelijabalta1 @ 2010 12 25, 14:33)
Ir aš pastebėjau, ir dar kiaušinis yra... Šiaip labai jau skaniai atrodo, mėgstu tokius patiekalus  rolleyes.gif


Aš dariau daug patiekalų Kūčioms su kiaušiniu. Ir šitą taip pat dariau, tik lašinukų nedėjau. Labai skaniai gavosi, visiems labai patiko. bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2010 12 22, 08:27)
Zuvis ne gyvulys mirksiukas.gif Kitas dalykas(religinis): Jezus Kristus 2000 zmoniu pamaitino butent 2 zuvim, jas stebuklingai pridauginant. Nuo to laiko zuvis tinka prie bet kokio pasninko. Nors siaip logiskai mastant, zuvis yra tokia pat "gyva", kaip ir gyvulys, kodel jai nedaroma tokia nuolaida? g.gif Juk ir sirdi turi, ir kraujuoja, ir gal rekia, kai ja pjauna...


Tik dabar grįžau arčiau interneto, tai komentuosiu viską iš eilės tongue.gif
Jūs teisi - gyvulinis maistas ne tas pats, kas gyvūninis. O žuvis katalikybėje - daug gilesnis simbolis, nei kad tik tas minėtas pamaitinimas. Tai ir "Širdžių žvejojimas", už kurį buvo "atsakingas" Šv. Petras. Ir, jei prisiminsim ankstyvuosius krikščionybės amžius, tai pagrindinis krikščionių simbolis buvo žuvis. Tik nuo viduramžių įsivyravo kryžius kaip pagrindinis simbolis.
Papildyta:
QUOTE(lolanta @ 2010 12 22, 08:46)
Citatata iš maldynelio vaikams ir jaunimui bažnyčios įsakymai "Trečiasis įsako: pasnikauti Advento ir Gavėnios penktadieniais. Taip pat Pelenų dienoje, kuria prasideda Gavėnia, ir per Kūčias,t.y. gruodžio 24d.
Pasninko diena draudžiama valgyti tik mėsą. Leidžiama valgyti pienas,sviestas, kiaušiniai, taukai ar spirginiai."
g.gif


Irgi rašiau - vaikams ir ligoniams gali būti pasninko išimtys taikomos. Bet turinčios tvirtas tradicijas šeimos, žinoma, ir vaikams stengiasi tų išimčių netaikyt (žijnoma, naujagimoi silke nepamaitinsi - tam ir išimtis. Arba yra ligonių, kurie turi vartoti/nevartoti kai kuriuos produktus)
Papildyta:
QUOTE(micefee @ 2010 12 22, 20:29)
O čia norvegai protestantai, tai pas juos pasniko nėra, per Kūčias mėsą valgo. Populiariausias patiekalas aviena kaip bebūtų keista.

O beje, radau tokią info iš Lietuvos vyskupų konferencijos: "Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa. Leidžiama valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus, jūros gėrybes.

Pasninko įstatymas leidžia per dieną sočiai valgyti tik kartą. Kitus du kartus (pvz., ryte ir vakare) – tik lengvai užkąsti. Vanduo, pienas, vaisių sultys pasninko nelaužo."

Tai va, vadinasi, per Kūčias tik mėsos negalima valgyti.  cool.gif


Paryškinti teiginiai prieštarauja vienas kitam. Kiaušiniai, pienas turi tiesioginį ryšį su mėsa.
Tačiau, jei jūs nesilaikote to vadinamo tradicinio Kalėdinio "sauso" pasninko, tai tada taip - negalima tik pačios mėsos.
Atsakyti
Taigi, Kūčios/Kalėdos su savo gausiais stalais - jau praeitis. Sveikinu, kas sugebėjot nepersivalgyti, kas sugebėjot laikytis savo šeimos tradicijų (nebūtinai visuotinai priimtų) newyear.gif Belieka laukti paskutinės šiais metais persivalgymo šventės - Naujųjų 000059.gif
Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2010 12 27, 18:09)
Taigi, Kūčios/Kalėdos su savo gausiais stalais - jau praeitis. Sveikinu, kas sugebėjot nepersivalgyti, kas sugebėjot laikytis savo šeimos tradicijų (nebūtinai visuotinai priimtų)  newyear.gif  Belieka laukti paskutinės šiais metais persivalgymo šventės - Naujųjų  000059.gif

Ir vel arteja Kucios wub.gif Keliam tema aukstyn!
Atsakyti
4u.gif
Atsakyti