Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(raganiukstiene @ 2010 12 22, 10:58)
ant kuciu stalo dedama, kas uzauginama is zemes ir gyvena vandenyje. (apie gyvunus ir ju teikiamus produktus-pienas, kiausiniai, mesa nekalbama)


apie juos neuzsimenama, nes pienas ne is zemes, o is karves lotuliukas.gif kiausiniai, mesa taip pat nei is zemes nei is vandens mirksiukas.gif cia jau savaime suprantama, kad is zemes - viskas kas uzauginta, o is vandens - zuvis mirksiukas.gif
Atsakyti
Buvo siųlymas man Kūčioms paruošti sushi , juk atitinka visas taisykles... smile.gif bet nusprendžiau, kad vis dėlto liksiu prie tradicinių patiekalų... Tikra esu pakolkas tik dėl vieno patiekalo - grybų pyrago. Darau jį ant šaldytos bemielės tešlos - labai greit ir labai skanu.
Atsakyti
QUOTE(soninta @ 2010 12 22, 12:23)
Tikra esu pakolkas tik dėl vieno patiekalo - grybų pyrago. Darau jį ant šaldytos bemielės tešlos - labai greit ir labai skanu.

O kaip jis daromas?
Atsakyti
QUOTE(soninta @ 2010 12 22, 12:23)
Buvo siųlymas man Kūčioms paruošti sushi , juk atitinka visas taisykles... smile.gif bet nusprendžiau, kad vis dėlto liksiu prie tradicinių patiekalų... Tikra esu pakolkas tik dėl vieno patiekalo - grybų pyrago. Darau jį ant šaldytos bemielės tešlos - labai greit ir labai skanu.


as sushi gaminsiu kucioms, siek tiek su lasisa, siek tiek su silke mirksiukas.gif skonis gaunasi visai panasus rolleyes.gif
as taip pat laukiu grybu pyrago recepto, tik idomu kokia bemieles teslos sudetis g.gif
Atsakyti
QUOTE(lolanta @ 2010 12 22, 07:46)
Citatata iš maldynelio vaikams ir jaunimui bažnyčios įsakymai "Trečiasis įsako: pasnikauti Advento ir Gavėnios penktadieniais. Taip pat Pelenų dienoje, kuria prasideda Gavėnia, ir per Kūčias,t.y. gruodžio 24d.
Pasninko diena draudžiama valgyti tik mėsą. Leidžiama valgyti pienas,sviestas, kiaušiniai, taukai ar spirginiai."
g.gif

Mes būtent tada ir pasninkaujam. Tom dienom valgom nedaug ir tik žuvį. Sviesto nevalgom, bet aš vistiek sumuštinį tepu su margarinu ir sūriu.
Kūčių dieną, beveik nieko nevalgom, tik ką paragauju gamindama. Aišku, ką gaminu Kalėdom mėsiško lieka neragauta biggrin.gif
Atsakyti
O čia norvegai protestantai, tai pas juos pasniko nėra, per Kūčias mėsą valgo. Populiariausias patiekalas aviena kaip bebūtų keista.

O beje, radau tokią info iš Lietuvos vyskupų konferencijos: "Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa. Leidžiama valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus, jūros gėrybes.

Pasninko įstatymas leidžia per dieną sočiai valgyti tik kartą. Kitus du kartus (pvz., ryte ir vakare) – tik lengvai užkąsti. Vanduo, pienas, vaisių sultys pasninko nelaužo."

Tai va, vadinasi, per Kūčias tik mėsos negalima valgyti. cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo micefee: 22 gruodžio 2010 - 19:29
Negi visus metus ryjant, negalima vieną kartą per metus išlaikyti tradicijas, ir ruošti kuklius pasniko valgius. rolleyes.gif Keistos diskusijos g.gif . Būtų daug įdomiau išgirsti kokius tradicinius ar autentiškus skirtingų regionų valgius ruošiant, tarkim žemaičiai, aukštaičiai, dzūkai, suvalkiečiai mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Mililė @ 2010 12 22, 19:42)
Negi visus metus ryjant, negalima vieną kartą per metus išlaikyti tradicijas, ir ruošti kuklius pasniko valgius. rolleyes.gif  Keistos diskusijos g.gif . Būtų daug įdomiau išgirsti kokius tradicinius ar autentiškus skirtingų regionų valgius ruošiant, tarkim žemaičiai, aukštaičiai, dzūkai, suvalkiečiai mirksiukas.gif

Mano a.a. močiutė, kuria dabar būtų suėję 102 metai, Kūčioms kepdavo kiaušinienę su džiovintais grybais. Ir ką tu jai tongue.gif Beje, labai uoli katalikė buvo biggrin.gif

Šiaip keisti pasvarstymai. Galima negalima. Elkitės taip, kaip jūsų šeimose įprasta. Ir taip tokios šventės jaunoms šeimoms virsta karais, nes vieno darė taip, kito anaip biggrin.gif

|Nu nekepu aš tos kiaušinienės, ale ir virtinukų su grybais neverdu cool.gif Nemoku nail.gif
Atsakyti
QUOTE(Agotukas @ 2010 12 22, 21:22)
Mano a.a. močiutė, kuria dabar būtų suėję 102 metai, Kūčioms kepdavo kiaušinienę su džiovintais grybais. Ir ką tu jai  tongue.gif Beje, labai uoli katalikė buvo  biggrin.gif



tokios dar nevalgiau smile.gif kiaušinių patiekalus mieliau Velykom pasilieku, bet gal paprastą diena įdomu būtų paragauti smile.gif

kai kūčiom reikia išragauti visų patiekalų, tarp kurių būtinai būna sunkiai virškinami grybai, o ant viršaus užsigeriant kisieliaus doh.gif tai ir tai skrandžiui išbandymas. smile.gif
smagu yra tai, kad yra patiekalų kuriuos gaminame tik vieną kartą per metus, kokie jie bebūtų smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Jolete @ 2010 12 21, 16:43)
O kam ta bulvių košė, juk tik su grybais skaniau, manau bulvės ,,užgožia" grybų skonį.


Bulvių košė kažkaip gerai sulipina, atpjovus virtinuką, tie grybai neišbėga. Na tame įdare grybų tikrai daug, bulvės skonio neužgožia, mes dažniausiai naudojame džiovintus, jie aromatingesni. Šiaip tai čia mūsų šeimos tradicinis toks receptas. Pabandykit ir su bulvių koše kelis išsivirti, galėsit palyginti. Skanaus thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(micefee @ 2010 12 22, 02:21)
Gal kas gali pasidalinti cibulinės receptuku? Ar iš silkės filė įmanoma ją išvirti?


Išdarinėju silkę, pasidarau iš jos filė, pakepinu keptuvėje, pasmulkinu ir ataušinu. Supjaustau svogūną kubeliais. Iš anksto užsivirinu vandenį ir ataušinu. Kai ataušta silkė sudedu ją su svogūnais į puodą, įpilu acto, įberiu druskos ir maltų pipirų pagal skonį. Ir valgome su lupenom virtom karštom bulvėm thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Simlora @ 2010 12 23, 00:12)
Išdarinėju silkę, pasidarau iš jos filė, pakepinu keptuvėje, pasmulkinu ir ataušinu. Supjaustau svogūną kubeliais. Iš anksto užsivirinu vandenį ir ataušinu. Kai ataušta silkė sudedu ją su svogūnais į puodą, įpilu acto, įberiu druskos ir maltų pipirų pagal skonį. Ir valgome su lupenom virtom karštom bulvėm thumbup.gif


O silkę kepinate sausai? Kiek suprantu, svogūnai nevirti gaunasi? MB mama per Kūčias ją daro, tai šiemet kadangi ne pas mamą švęs, užsigeidė cibulinės. biggrin.gif
Atsakyti