Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(lelijabalta1 @ 2010 11 18, 21:21)
Man regis, kad jis ne kūčių maistas.
Mano mama labai skaniai gamina virtinukus su grybų įdaru, grybai turėtų būti džiovinti, išmirkyti ir stambiai sumalti, grybus sumaišyti su bulvių koše ir suregzti virtinuką; valgome su svogūnų padažu. Nu man tai fantastiškas patiekalas, jis gaminamas tik per kūčias, tai labai pasiilgstu ir kapoju kiek telpa.
O šiaip tai galite pasiklausti artimųjų, gal pasidalinsite darbais ir dalį patiekalų gamins jie, dalį paskirs jums. Taip visiems lengviau.
O jei norite nustebinti, tai tikrai labai tiktų koks spanguolių želė tortas,.

O kam ta bulvių košė, juk tik su grybais skaniau, manau bulvės ,,užgožia" grybų skonį.
QUOTE(Erškėtrožė @ 2010 12 19, 15:04)
Sveikos,

Aš su tokiu klausimu užsukau pas jus. Kiek žinau, Žemaitijoje per Kūčias daro kažkokį padažą iš kanapių sėklų, nusipirkau porą šimtų gramų, bet niekur nerandu recepto. Gal kuri žinote ir galėtumėt pasidalinti? Būčiau labai dėkinga.  4u.gif

Pakepint sausai ir sutrint kanapes ir su druska sumaišyt.
QUOTE(Močiutė Eglutė @ 2010 12 20, 11:38)
Baltai pavydžiu, gal gali parašyti į AŽ, kur gavai sėklų? Kol dar buvo nedraudžiama, tėvai savo kolektyvinaime sode betn vieną kanapę augindavo, kad būtų sėklų kūčioms.

O tas patiekalas - tai spirgynė. Sėklas pakepini, sugrūdi su druska. Valgoma, virtas bulves pamirkant į mišinį. Tiesa, galima dar įmaišyti pakepintų svogūnų. Dabar, kai kanapių neįmanoma rasti, naudojam sėmenis, bet tai visdtiek ne tas..

Yra pirkti daugumoje Eko parduotuvių, aš pirkau www.dvisirdys.eu
Atsakyti
QUOTE(sandraandruske @ 2010 12 20, 19:14)
g.gif  tai kaip su tuo majonezu?galima ar ne ji valgyt per kucias?pasikvieciau anyta ir mociute tai kad neapsijuokciau biggrin.gif
buvau tuperware indu pristatyme,tai dave visom raugo naminei duonai kept,bandysiu kuciam iskept biggrin.gif

per kucias negalima valgyt jokiu gyvulines kilmes produktu. kadangi kiausinius deda vistos, o majoneze teoriskai yra kiausiniu miletliu ir kazkokiu tai kitu pieno produktu, tai nei kiausiniu nei majonezo valgyti per kucias negalima.
man asmeniskai tai yra tik is dalies suije su tikejimu. atsisakymas gyvulines kilmes produktu pas mane yra tik per Kucias. del to si svente tokia ypatinga, kitokia... o ir gaminti patiekalus be siu visu produktu yra kur kas idomiau smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo spilgiukee: 21 gruodžio 2010 - 15:46
O man, žiūriu, šioje vietoje pasisekė labiau - nereikia svarstyti koks tas pasninkas turi būti. Mat lankiausi bažnyčioje dažniau, nei per Kalėdas/Velykas ir vestuves/krikštynas/laidotuves. Smagu tik, kad domitės. O kas lankos bažnyčioje dažniau - žino, kad Kūčių dieną yra "sausas" pasninkas - be mėsos ir kt. "mėsinių" produktų - kiaušinių, grietinės, pieno ir t.t. Beje, mažiems vaikams ir ligoniams pasninkas netaikomas.
Turintys daugiau intencijų (už ką melstis Dievui) - pasninkauja dar sausiau, arba visai susilaiko nuo maisto iki vakarienės. Bet tai turi būti suvokta, dėl ko. O ne tik todėl, kad taip visi daro.

Tiesa, man patiko vieno kunigo išsakyta mintis, kad pasninkas turėtų būti atsisakymas mėgstamiausių patiekalų, o ne būtent mėsos. Aš su tuo sutinkčiau visu 100proc., nes žuvį galėčiau valgyt ir valgyt. Mėsos dėl manęs gali būt, gali nebūt - nenumirčiau. Tai taip išeitų, kad man reikia žuvies atsisakyt. tongue.gif doh.gif lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(spilgiukee @ 2010 12 21, 16:43)
atsisakymas gyvulines kilmes produktu pas mane yra tik per Kucias.

Tai labai negerai. Nes Kūčių pasninkas ir kažkuria prasme "lengvesnis", nei prieš Velykas per Didįjį Penktadienį. Jei jau pasninkaujat per Kūčias, tai ir Velykų nedera pamiršt. Beje, giliai tikintys pasninkauja visą Didžiąją savaitę "ne sausai", O Didįjį Penktadienį - "sausai", sausiau, nei per Kūčias, ribodami ir maisto kiekį (palyginkite su 12 Kūčių patiekalų doh.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pašnekutė: 21 gruodžio 2010 - 17:38
Aš dabar taip pamąsčiau... Negalima per kūčias valgyti jokio gyvulinės kilmės maisto. O kodėl tada žuvį galima? g.gif
Atsakyti
O JUS, MAMYTES,MIELINIU BANDELIU SU IDARAIS TESLA DAROT SU PIENU AR BE smile.gif
Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2010 12 21, 18:36)
O man, žiūriu, šioje vietoje pasisekė labiau - Tai labai negerai. Nes Kūčių pasninkas ir kažkuria prasme "lengvesnis", nei prieš Velykas per Didįjį Penktadienį. Jei jau pasninkaujat per Kūčias, tai ir Velykų nedera pamiršt. Beje, giliai tikintys pasninkauja visą Didžiąją savaitę "ne sausai", O Didįjį Penktadienį - "sausai", sausiau, nei per Kūčias, ribodami ir maisto kiekį (palyginkite su 12 Kūčių patiekalų  doh.gif )

na, as minejau, kad mano pasninkavimas per Kucias nebutinai susijes tik su religija, tai turbut greiciau tradicija. o pries Velykas ir pries Kaledas taip pat pasninkaujame mirksiukas.gif tik Kucios man asmeniskai labiausiai patinka drinks_cheers.gif
Papildyta:
QUOTE(micefee @ 2010 12 21, 18:49)
Aš dabar taip pamąsčiau... Negalima per kūčias valgyti jokio gyvulinės kilmės maisto. O kodėl tada žuvį galima?  g.gif

vat sito as irgi nezinau iki siol doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo spilgiukee: 21 gruodžio 2010 - 23:33
Gal kas gali pasidalinti cibulinės receptuku? Ar iš silkės filė įmanoma ją išvirti?
Atsakyti
QUOTE(micefee @ 2010 12 21, 18:49)
Aš dabar taip pamąsčiau... Negalima per kūčias valgyti jokio gyvulinės kilmės maisto. O kodėl tada žuvį galima?  g.gif

Zuvis ne gyvulys mirksiukas.gif Kitas dalykas(religinis): Jezus Kristus 2000 zmoniu pamaitino butent 2 zuvim, jas stebuklingai pridauginant. Nuo to laiko zuvis tinka prie bet kokio pasninko. Nors siaip logiskai mastant, zuvis yra tokia pat "gyva", kaip ir gyvulys, kodel jai nedaroma tokia nuolaida? g.gif Juk ir sirdi turi, ir kraujuoja, ir gal rekia, kai ja pjauna...
Atsakyti
Citatata iš maldynelio vaikams ir jaunimui bažnyčios įsakymai "Trečiasis įsako: pasnikauti Advento ir Gavėnios penktadieniais. Taip pat Pelenų dienoje, kuria prasideda Gavėnia, ir per Kūčias,t.y. gruodžio 24d.
Pasninko diena draudžiama valgyti tik mėsą. Leidžiama valgyti pienas,sviestas, kiaušiniai, taukai ar spirginiai."
g.gif
Atsakyti
QUOTE(lolanta @ 2010 12 22, 08:46)
Citatata iš maldynelio vaikams ir jaunimui bažnyčios įsakymai "Trečiasis įsako: pasnikauti Advento ir Gavėnios penktadieniais. Taip pat Pelenų dienoje, kuria prasideda Gavėnia, ir per Kūčias,t.y. gruodžio 24d.
Pasninko diena draudžiama valgyti tik mėsą. Leidžiama valgyti pienas,sviestas, kiaušiniai, taukai ar spirginiai."
g.gif

As sakiau, kad Delfyje skaiciau citata is Biblijos, jog yra grieztasis pasninkas, paprastas ir susilaikymas. Ir jei nesilaikoma grieztojo(vanduo, duona), vadinasi, galima viskas, isskyrus mesa drinks_cheers.gif
Atsakyti
Prisiminiau, kodel negalima mesos: kai Jezus gime kuteleje, aplink ji buvo susirinke visi gyvuliukai, tad nusprende jis, kad gimtadienio isvakarese nebus zudoma joks gyvulys, buves ta vakara kutelej.
Viskas ok, ale kaip tai vargsei zuviai reikejo nueiti i kutele, kad nebutu valgoma? biggrin.gif
Ir kitas dalykas-kodel nevalgom ir zveriu, juk jie irgi kuteleje ta nakti nebuvo? g.gif
Atsakyti
ant kuciu stalo dedama, kas uzauginama is zemes ir gyvena vandenyje. (apie gyvunus ir ju teikiamus produktus-pienas, kiausiniai, mesa nekalbama)
Atsakyti