Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

Prieskoniu perduotuvese buna 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Lithium @ 2009 12 11, 00:14)
o kur kanapių gaunat?  unsure.gif

Perku ekologiško maisto parduotuvėse.
Atsakyti
Iš vaikystės atėjęs šv.Kūčių stalas ir pas mus, be pieno, kiaušinių, majonezų, grietinių: visada būna kūčiukai, kisielius, kepta žuvis, virtos bulvės su lupena dažomos į sėmeninę (linų sėmenys pakepinamos su druska ir pipiriukais ir kelis kartus permalamos per mėsmalę), silkė įvairiai ruošta, salotos be riebaliukų, žalios arba raugintos ražovės, vaisiai, želiukai desertui, na ir grybų patiekalai.... kiek pamenu vaikystėje pas AA močiutę ir pas mamuką visada būdavo virtų pupų arba pupelių, žirnių....ir mes būdami vaikais, laukdavom 12-os valandos kaip išganymo, kad gautume kokį saldainiuką, o labiausiai bent jau aš, laukdavau močiutės pečiuje keptų mielinių bandelių su aguonomis wub.gif va šitą tai atsimenu labai wub.gif gražių ir skalsių Jums Kūčių šiais metais 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Mįsliukė @ 2009 12 10, 16:03)
Na senovėje tikrai lietuviai ant kūčių stalo nedėdavo ptiekalų su grietine ir baltų mišrainių. Tuo labiau majonezo.Ką aš gaminsiu? Tikrai ne salotytes su citrinom. Jas paliksiu Naujiems metams biggrin.gif Galiu išvardyti keletą patiekalų: silkė su ruduokėmis, kepintais svogūnais ir šlakelis pomidorų padažo; silkė su džiovintais baravykais; paprastai aliejuje ir pavoliotas tik į miltus keptas karpis;barščiai su džiovintais baravykais+bulvės su lupenom;burokėlių mišrainė su baltomis pupelėmis, konservuotais agurkėliais ir aliejuje pakepintais svogūnais; rauginti kopūstai su aliejuje pakepintais grybukais; ausytės (kiti vadina pyragėliais, koldūnais) su grybais; daiginti grūdai su medumi ir aguonomis; aišku aguonpienis su sližikais, spanguolių kisielius, džiovintų obuoliukų kompotas, lazdyno riešutai.Mano nuostata yra tokia, kad ant kūčių stalo būtų kuo mažiau industrijos paliesto valgio, na ala visokių krabų, silkių suktinukų su alyvuogėm, majonezo ir t.t. ir kuo daugiau savo paties pagaminto, išauginto produkto. Netgi silkę Kūčioms visada perku su galva, kad būtų kuo natūralesnė. 4u.gif Bet gerbiu ir kitų pasirinkimus, kiekvienas turime savo tradicijas.

As neturejau omeny gilios senoves, tiesiog mano ir pazystamu mamos bei mociutes neisivaizduodavo Kuciu stalo be "baltos" misraines, todel neisivaizduoju ir as. Tik tiek. Kaip ir jus, gerbiu kiekvieno pasirinkima mirksiukas.gif beje, pakisote puikia minti - burokeliu salotas thumbup.gif
Atsakyti
Siemet kucias svesime namuose, tai manau smagu butu pasidaryti is gylios senoves kokiu maisteliu, ziurinejausi ka cia skanaus pasidarius, bet tu kuriuos patys darydavome, akis uzkliuo uz deserto 'Kucia'( su kvieciais), kuciu blynu, aguonu pyragas, turetu buti lengva ir skanu:-)
Papildyta:
QUOTE(Desire*~> @ 2009 12 06, 17:38)
Kūčių stalo patiekalais dažniausiai užsiima mano mama, močiutė ir teta. Aš tik dekoruoju kambarius ir dengiu stalą ;]
Bet kiek pamenu tai būna:
1. Kalėdaičiai (plotkelės)
2. Mišrainė su pupom ir kepta duona
3. Kepta žuvis
4. Kepta lašiša
5. Kūčiukai
6. Duona
7. Kisielius arba kompotas
8. Mandarinai
9. Grybai
10. Silkė su grybais
11. Silkė patale
12. Balta mišrainė

Kaip darot misraine pupeliu su kepta duona?
Esu kazkur valgiusi, kiek pamenu skanu buvo smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Mįsliukė @ 2009 12 11, 11:54)
Perku ekologiško maisto parduotuvėse.

mes klaipedoje perkame pas bobutes turguje smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Luzmirella @ 2009 12 06, 20:08)
O kaip jūs jas patiekiat  4u.gif ? Ir kaip jos atrodo? Ar jas reikia graužti kaip salotas, ar jos būna sutrintos kaip grūdeliai  ax.gif ?

Kanapes reikia nuplauti, apdžiovinti, sugrūsti ir pakepinti keptuvėje kol paruduoja. Tada suberti į indą, įdėti druskos, svogūnų, pipirų ir grūsti, kol pasidarys miltai. Paskui dar pakepti keptuvėje. Į kanapių druską dažosi virtas bulves. Kartais vietoj kanapių naudoja linų sėmenis.Skanaus smile.gif
Atsakyti

QUOTE(mamuke68 @ 2009 12 10, 16:47)
Man irgi nesiderina prie kūčių stalo nei majonezas, nei kiaušiniai, tai jau ne pasninko valgiai. Pritariu taviškiams patiekalams - labai skaniai skamba thumbup.gif

drinks_cheers.gif mes ir nieko negaminam su majonezu , schmoll.gif visos salotos su aliejumi buna ax.gif mes gaminam tokius patiekalus silkute su džiovintais grybais, su kepintais svogūnas tomato padaže,ausytes virtos aliejui su grybais, aguonom, karpis ar lydeka kepta, kuciukai pačios mamos kepti thumbup.gif kisielius is spanguolių, saolotos burokeliu su pupelem, silke blyne, žinoma vaisai- obuoliai kriaušes mandarinai, žele vaisine ax.gif na ir nebepamenu daugiau ka mes cia dar darom g.gif
Atsakyti
receptukas:) tradicinio senovinio patiekalo nezinau,bet darom silke su "desertiniu" priedu. supjausto silkute,o ant virsaus uzdedam paruosta ...nezinau kaip pavadint-gal garnyras,na suprasit. zodziu pakepam susmulkintu svoguneliu,morkyciu, pabaigoj idedam abrikosu,slyvu (priestai juos pamirkinus ,kad suminkstetu,bet nebutu kaip tesla) ir trumpai dar pakaitinam.atvesinam ir ant silkutes. nezinau kokia silkute pasiulyti,nes dabar visu toks skonis..anksciau svelne vici pirkom,bet dabar... nezinau,teks isbandyt kokia,beda ta,kad nuo silkes labai priklauso koks skonis,turi but svelni,lengva..zodziu "desertine". siaip labai skanu.
Atsakyti
merginos, mamos, šeimininkės, nežinau kaip pas Jus miestuose, bet pas mus centrinėje turgavietėje ir mažame turgelyje prekiaujama LATVIŠKA silke, nu nemoku aposakyti skonio, bet PC daugiau gyvenime nepirksiu, nebent dingtų ta latviškoji, viena yra rausva, vadinasi ŠVENTINĖ, kita tiesiog latviška silkių filė, neatsimenu ar apskritai yra tekę kada tokios skanios silkės valgyt, išskyrus silkę Danijoje, nu ten tai iš vis wub.gif silkė saldžiame marinate su krapais, kažkas nerealaus
Atsakyti
o kokiame mieste tos skanios silkes ira pirkti?
Atsakyti

Kaip darot misraine pupeliu su kepta duona?
Esu kazkur valgiusi, kiek pamenu skanu buvo smile.gif
Papildyta:

As tai darau paprastai: kepinta duona ir olandiska suri supjaustau kubeliais, idedu virtu pupeliu (jei tingiu virt, tai dedu konservuotas rolleyes.gif ), cesnako skiltele, druskytes ir viska sumaisau su majonezu thumbup.gif
mano mama tai deda obuoli, bet man geriau patinka be...
Atsakyti
QUOTE(diviana @ 2009 12 17, 17:17)
As tai darau paprastai: kepinta duona ir olandiska suri supjaustau kubeliais, idedu virtu pupeliu (jei tingiu virt, tai dedu konservuotas  rolleyes.gif ), cesnako skiltele, druskytes ir viska sumaisau su majonezu  thumbup.gif
mano mama tai deda obuoli, bet man geriau patinka be...

Sūris kūčioms nelabai schmoll.gif
O maišyti galima nebūtinai su majonezu. Galima maišyti su aliejumi ir tada Kūčioms tiks mirksiukas.gif
Atsakyti
Tradicinių Kūčių valgių simboliai 4u.gif

Nepaprastos galios turi Kūčių, Kalėdų dienomis ištarti linkėjimai, sveikinimai. Savo magiška jėga jie prilygsta užkalbėjimams, kurie turi būtinai išsipildyti. O kiek nuostabių “palinkėjimų” slypi tradiciniuose Kūčių valgiuose! Štai – obuolys. Jis laikomas skalsos ir laimės simboliu. Todėl ir per Kūčias dažnai valgomas iškart po kalėdaičių. Žirniai- simbolizuoja ašaras. Todėl per Kūčių vakarienę jų reikia suvalgyti kuo daugiau, kad ateinančiais metais mažiau tektų verkti. Kviečiai nuo Kristaus laikų buvusi kasdieninė duona ir žmonių brolybės priminimas. Toliau – medus. Neabejokite, tai pats nuostabiausias šviesos ir sveikatos linkėjimas. Pusdubeniuose patiekta žuvis – ne šiaip žuvis, o apaštalų, kurie buvo žvejai, priminimas. Privalgęs spanguolių kisieliaus, žmogus pasirūpina puikia apsauga, – priešai jo nei apgaus, nei sutrins. O su kiekvienu duonos kąsneliu įgyjame daugiau stiprybės, proto, ištikimybės, susivaldymo ir gerumo. Beje, Kūčių vakarienę verta valgyti ilgai, kad ilgesnį gyvenimą prisiviliotume. Bet po vakarienės jau nekramsnokite, jeigu nenorite suardyti šeimos vienybės. Šį vakarą stalo nukraustyti nereikia.

Atsakyti