Įkraunama...
Įkraunama...

Skyrybos ir bažnyčia

QUOTE(Shater @ 2006 12 18, 19:46)
nueik i foruma www.litlex.lt,i seimos teise,
ten konsultuoja teisininkai,turetum atrasti ta istatyma,o siaip bent jau situacija paaiskes.

Labai aciu uz nuoroda 4u.gif Bandziau ilisti i diskusija, uzduoti ta pati klausima, nes analogisko neradau, bet man neleidzia, vercia prisiregistruoti verysad.gif Gal kartais esi ten prisiregistravusi, tai buk gera, nukopink mano pasakojima ir pateik ten, tikiuosi, jog gal per tiek teisininku kazkas kazka bus girdejes, skaites, mates 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Sandrag, iš kokio medžio abi su pusesere iškritot? Taigi nueikit į CMB ir viską jums paaiškins. Jei santuoka registruota CMB, tai ir skyrybos vyks teismo keliu, lygiai taip pat, kaip buvo tau. Tegu kreipiasi į paprastą "skyrybų" advokatą, tas surašys popierius skyryboms bendru sutarimu, tegu pasidalina turtą, užtvirtina pas notarą, sutaria dėl vaikų (jei yra) išlaikymo ir viskas.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2006 12 19, 11:22)
Sandrag, iš kokio medžio abi su pusesere iškritot? Taigi nueikit į CMB ir viską jums paaiškins. Jei santuoka registruota CMB, tai ir skyrybos vyks teismo keliu, lygiai taip pat, kaip buvo tau. Tegu kreipiasi į paprastą "skyrybų" advokatą, tas surašys popierius skyryboms bendru sutarimu, tegu pasidalina turtą, užtvirtina pas notarą, sutaria dėl vaikų (jei yra) išlaikymo ir viskas.

Medini, as del nieku zmoniu netrukdau ir temos neskelbiu. Is medzio neiskritus nei as, nei pussesere. Ka daryti, jei civiline santuoka registruota BAZNYCIOJE? Va koks klausimas. Kai registruotos jos CMB-man ir taip aisku, kaip jas nutraukti. Pas advokata jau buvome-jis atsisako pagelbeti, nes pralaimejo analogiska byla. CMB is viso peciais skliaudo. Kreipesi pussesere net i teiseja Klaipedos mieste(ten gyvena)-irgi suokia ta pati, kad isardyti gali TIK baznycia, be jos sutikimo net bylos nekels. O stai mano buves tvirtina, kad taip, tikrai tokia situacija buvo, bet skaites simet, kad Auksciausias teismas prieme sprendima del tokiu civiliniu santuoku iregistruotu baznycioje. Bet kur ieskoti man, eilinei mirtingajai, tokio straipsnio-neismanau. Tai jei gali pagelbeti ir surasti ta straipsni-tai buk geras, padek, jei nezinai ir negirdejai tokio straipsnio-nuo komentaru susilaikyk 4u.gif Jei turetume to Auksciausio teismo sprendima ir sugebetume juo pamosikuoti advokatu pries nosi-bylos jis imtusi.
Atsakyti
Sandrag, gal gali daugiau parašyti apie problemą, nes niekada, pabrėžiu, niekada nesu girdėjęs, kad negalima išsiskirti smile.gif Nuo 2001 metų liepos 1 dienos Lietuvoje įteisinta bažnytinė santuoka. Per 10 dienų po santuokos bažnyčioje į CMB reikia pristatyti bažnytinės santuokos dokumentus, tada registruojama civilinė santuoka. Jei civilinė santuoka registruota, tada ją nutraukti galima Civilinio Kodekso numatytu būdu. Jei civilinė santuoka nėra įregistruota, tuomet santuokos nėra ir nieko nutraukti nereikia. Gal tamstos puseserė neįregistravo civilinės santuokos, bet dabar nori pasidalinti turtą taip, kaip priklausytų besiskiriantiems sutuoktiniams? Tuomet kitas dalykas.
Papildyta:
Gal kalbėjai apie šitą išaqiškinimą?

Dėl kai ku­rių Ci­vi­li­nio pro­ce­so ko­dek­so ir
Dar­bo ko­dek­so nor­mų tai­ky­mo

A3–97 2004 m. sau­sio 29 d.

<...>
Klau­si­mas. Ar ži­ny­bin­ga teis­mui by­la dėl baž­ny­ti­nės san­tuo­kos nu­trau­ki­mo, kai baž­ny­čios (kon­fe­si­jų) nu­sta­ty­ta tvar­ka su­da­ry­ta san­tuo­ka bu­vo įtrauk­ta į ap­skai­tą ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos įstai­go­je?

Kon­sul­ta­ci­ja. Pa­gal Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Kon­sti­tu­ci­jos 38 straips­nio 4 da­lį vals­ty­bė pri­pa­žįs­ta baž­ny­ti­nę san­tuo­kos re­gist­ra­ci­ją. Įsta­ty­mas, CK 3.24 straips­nio 2 da­lis, re­a­li­zuo­jan­tis šią kon­sti­tu­ci­nę nuo­sta­tą, nu­ma­to, kad baž­ny­čios (kon­fe­si­jų) nu­sta­ty­ta tvar­ka su­da­ry­ta san­tuo­ka, įtrauk­ta į san­tuo­kų ap­skai­tą ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos įstai­go­je CK 3.304 straips­ny­je nu­ro­dy­ta tvar­ka, su­ke­lia to­kias pat tei­si­nes pa­sek­mes kaip ir san­tuo­kos su­da­ry­mas Ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riu­je, t.y. su­ke­lia tei­si­nius pa­da­ri­nius, nu­ma­ty­tus CK tre­čio­jo­je kny­go­je – as­me­nys tam­pa su­tuok­ti­niai, įgy­ja su­tuok­ti­nių as­me­ni­nes ne­tur­ti­nes ir tur­ti­nes tei­ses ir pa­rei­gas (CK 3.26 straips­nio 1 da­lis). To­dėl, baž­ny­ti­nę san­tuo­ką įtrau­kus į ap­skai­tą Ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riu­je, pra­šy­mas dėl at­si­ra­du­sių ci­vi­li­nių tei­si­nių pa­da­ri­nių – san­tuo­kos pa­bai­gos, tur­to pa­da­li­ji­mo, vai­kų iš­lai­ky­mo, jų gy­ve­na­mo­sios vie­tos nu­sta­ty­mo ir kt. (CK 3.49 straips­nio 2 da­lis, CK 3.59 straips­nis) – nag­ri­nė­ti­nas teis­me (CPK 22 straips­nio 1 da­lis, 381 straips­nis). Baž­ny­ti­nė san­tuo­ka teis­mo spren­di­mu ne­nu­trau­kia­ma. Baž­ny­ti­nės san­tuo­kos pa­bai­gos klau­si­mus spren­džia ati­tin­ka­mos baž­ny­čios ins­ti­tu­ci­jos (Kon­sti­tu­ci­jos 43 straips­nio 4 da­lis).

Gėlių ir saldainių negeriu. Geriau maža dovanėlė nei didelis ačiū.
Atsakyti
Medini, jei as tave isbuciuociau-ar to nepakaktu 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Aciu, aciu, aciu-to ir ieskojau 4u.gif 4u.gif 4u.gif Begu kopijuoti ir printinti, siusiu pusseserei, lai dabar susiranda ta isaiskinima ir mojuoja juo palei veida zioplam advokatui ir tai savo teisejai.
Bebuciuodama tave visa kompa apseilejau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Shater @ 2006 12 18, 17:17)
Baznycia  kartais gali duoti ir istuoka

Kad visiškai užbaigti šią temą, dar truputi pataisysiu šį pasisakymą. Bažnyčia "neduoda ištuokos". Bažnyčia gali anuliuoti santuoką, jei išaiškėja kažkokios aplinkybės, kurios nebuvo žinomos sutuoktiniams santuokos sudarymo metu, bet turėjo įtakos santuokai. Tuomet bažnyčia gali paskelbti, jog santuoka sudaryta neteisėtai ir ją anuliuoti. Tokiu atveju žmonės tampa niekada nesusituokę. Bet manau daugeliui tai būtų nepriimtina civiliniu požiūriu (turtas, vaikai ir tt.). Aplinkybės, kurios atsirado santuokos metu - neištikimybė, fizinės ir protinės negalios ir visa kita, ką tik galite sugalvoti, - nėra pagrindas anuliuoti bažnytinės santuokos.
Ramybės jums. Amen.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2006 12 19, 12:33)
Kad visiškai užbaigti šią temą, dar truputi pataisysiu šį pasisakymą. Bažnyčia "neduoda ištuokos". Bažnyčia gali anuliuoti santuoką, jei išaiškėja kažkokios aplinkybės, kurios nebuvo žinomos sutuoktiniams santuokos sudarymo metu, bet turėjo įtakos santuokai. Tuomet bažnyčia gali paskelbti, jog santuoka sudaryta neteisėtai ir ją anuliuoti. Tokiu atveju žmonės tampa niekada nesusituokę. Bet manau daugeliui tai būtų nepriimtina civiliniu požiūriu (turtas, vaikai ir tt.). Aplinkybės, kurios atsirado santuokos metu - neištikimybė, fizinės ir protinės negalios ir visa kita, ką tik galite sugalvoti, - nėra pagrindas anuliuoti bažnytinės santuokos.
Ramybės jums. Amen.

ne visai tiesa. Kartais ir aplinkybės, atsiradusios santuokos metu, kaip bendras kontekstas gali turėti įtakos santuokos paskelbimui negaliojančia.
Ir nesutinku, kad tai nepriimtina civiliniu požiūriu. Civilinė santuoka viena -bažnytinė kita. Aš išsituokus ir taip, ir taip. Tai, kad Bažnyčia paskelbė mūsų santuoką negaliojančia nereiškia, kad mano buvęs(ar niekada nebuvęs) vyras nėra vaikų tėvas.
Atsakyti
QUOTE(brangute @ 2006 12 19, 15:14)
Aš išsituokus ir taip, ir taip.

Labai įdomu, gal galėtumėte plačiau? domiuosi šia tema, bet tikros informacijos labai mažai. Nesakau, kad vaikai neturi tėvo. Bet kiek suprantu, kadangi santuoka buvo anuliuota, tai vaikai "gimė nuodėmėje"?
Atsakyti
Ne, vaikai nėra gimę nuodėmėje. Nes santuoką skelbia negaliojančia tiktai Tribunolas. Kol nėra šito verdikto, santuoka galioja. nežinau, ar aiškiai pasakiau -mano santuoką paskelbė negaliojačia, bet jei aš būčiau nesikreipus į Tribunolą -ji galiotų ir saistytų iki mirties. Reiškia, kol nepaskelbtas sprendimas - vaikai pagimdyti galiojačioje santuokoje yra teisėti vaikai.
nežinau, kur gauti tikros informacijos. Galima atsiversit arkivyskupijų puslapius, yra klausimai atsakymai portale www.katalikai.lt. Man patinka Kauno arkivyskupijos skyrelis, jis gana išsamus, ten daug klausimų apie santuokos paskelbimą negaliojačia.
O šiaip jei išsiskiria pora tikrai dėl rimtos priežasties, aš visada patarčiau duot prašymą ir į Tribunolą. Yra , jei nesumeluosiu, devyni kriterijai, pagal kuriuos gali būti santuoka paskelbta negaliojančia ir nebūtina abu antikristai turi būt, kaip čia kažkas minėjo. Tiesiog apsisprendimas kažkurio vieno neturėti vaikų(sąmoningas apsisprendimas, tiksliau -siekinys)jau gali būti priežasti santuokos paskelbimui negaliojančia. Čia aš tik epizodiškai pasakiau.
Atsakyti
QUOTE(brangute @ 2006 12 19, 16:35)
. Tiesiog apsisprendimas kažkurio vieno neturėti vaikų(sąmoningas apsisprendimas, tiksliau -siekinys)jau gali būti priežasti santuokos paskelbimui negaliojančia. Čia aš tik epizodiškai pasakiau.

O jei vis tik vienas nenorejo vaiku, net aborta siule, o kitas labai norejo ir vis tiek pasigimde-kai tada tai ivardinti? Isprievartavimu? biggrin.gif O jei jau ivykus civilinem skyrybom "staiga" buves sutuoktinis didziule meile vaikams pajuto?Kas irodys, kad tu vaiku nenorejo, net aborta siule? Cia jau konkreciai is savo pozicijos sneku...
Klausimas-per kiek laiko ivyko baznytines santuokos paskelbimas negaliojancia? Ir ar susituokti su kitu zmogumi baznycioje tavo atveju bus galima?
Atsakyti
Teoriją pats žinau. Gal galite apie savo atvejį parašyti? Kiek suprantu vaikų jūs turite, taigi šis atvejis netinka. Beje, dabar pasakyti, kad kažko nežinojo yra sunkiau, nes būsimi sutuoktiniai lanko kursus, kurių tikslas "atsijoti" netinkamus santuokai.
Papildyta:
QUOTE(Sandrag @ 2006 12 19, 15:44)
O jei vis tik vienas nenorejo vaiku

Bažnytiniu požiūriu, jei žmogus mylisi su priešingos lyties žmogumi, jis nori vaikų. Nes mylėjimasis ir yra skirtas vaikams pradėti. Todėl šitas atvejis nelabai tinka.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2006 12 19, 16:47)
Bažnytiniu požiūriu, jei žmogus mylisi su priešingos lyties žmogumi, jis nori vaikų.

Tuomet bažnyčia yra labai naivi ;D
Atsakyti