Advokatės koord. parašysiu į AŽ, o plačiau apie neterminuotą tėvo valdžios apribojimą galiu ir čia, gal dar kam bus įdomu. Apie tokį dalyką man papasakojo viena VTAT darbuotoja, kuomet po skyrybų teko ten vaikščioti, norint išsivežti vaiką į užsienį. Aš skyriausi 2000 m., o tuo metu dar nebuvo skyrybų metu nustatoma vaiko gyvenamoji vieta. Tokiu atveju juk norint išvykti į užsienį su vaiku reikia gauti tėvo sutikimą arba (tėvui nežinia kur esant, kaip mūsų atveju) gauti leidimą iš VTAT. Žodžiu man pasiūlė teismo keliu nusistatyt vaiko gyvenamą vietą su manim i tuomet tiesiog ant sienos parodai tą teismo sprendimą (o jo kopiją palieki pareigūnams) ir daugiau nereikia jokių lakstymų po VTAT ar tėvo ieškojimo. Kuomet kreipiausi į advokatę, ji, išklausiusi visą mano vedybinio gyvenimo istoriją
pasiūlė tuo pačiu ir prašyti neterminuoto tėvo valdžios apribojimo. Tam buvo visos prielaidos, kurias jau anksčiau minėjau, be to, skiriantis buvo pripažinta vyro kaltė. Teismas nebuvo malonus, nes dabar labai žiūrima ir tėvo teisių, tai per pirmą posėdį dar nebuvo sprendimo. Kadangi teismas nežinojo, kur šiuo metu gyvena mano exvyras, teko apie posėdį paskelbti per spaudą (du leidinius) ir juos atnešti teisėjui, pakviesti liudininkus (tai buvo mūsų bendra draugė, tėvai), kurie galėtų paliudyti, kad tėvas net santuokos metu nesirūpino vaiku, turėjo problemų su alkoholiu. Tiesa, teisme jų neprireikė, nes teismas gavo dokumentus iš gydymo įstaigų, dėl teistumo (pasirodo, buvo ir toks dalykas
)
Teisėjas buvo pareikalavęs ir vaiko liudijimo. Dėl to aš labai jaudinausi, bet sūnus buvo apklaustas labai korektiškai ir tik apie tai kada paskutinį kartą matė tėvelį ar jis atvažiuoja, ar skambina ir pan.
Labai daug čia prirašiau, bet reziume: teismas nusprendė apriboti tėvo valdžią
, ne atimti teises, nes tėvas yra tėvas, gal vieną dieną atsipeikės ir grįš į doros kelią, imsis rūpintis vaiku
(kuo aš labai giliai abejoju, jį pažindama) Ilgokas tas vargas buvo, nelabai sunku tuos popierėlius surankioti, bet nelengva psichologiškai teisme prie svetimų žmonių viską pasakoti ir aiškintis kam tau to reikia.
Dar paminėsiu, kad teisme dalyvauja ir VTAT atstovai, kurie atstovauja vaiko interesus, jie prieš teismą atvyksta ir į namus pažiūrėti vaiko gyvenimo sąlygų, paklausia apie pajamas.