Įkraunama...
Įkraunama...

Šlapimo pūslės uždegimas

Radau tokį straipsniuką, gal kam padės... Įdomus pasirodė ax.gif

Cistitas - nemaloni, dažnai pasitaikanti liga

Daugelis žmonių bent vieną kartą yra sirgę šlapimo
pūslės uždegimu, tačiau šios ligos sukeliamus nemalonius pojūčius galima susilpninti ir ligos išvengti.

KAS SUKELIA CISTITĄ?

Moterys serga dažniau už vyrus. Apie 60 proc. atvejų cistitas yra bakterinės kilmės. Dažniausiai jį sukelia žarninė lazdelė, kuri patenka ant tarpvietės iš virškinimo trakto. Nuo tarpvietės bakterijos patenka į šlapimo pūslę, joje pradeda daugintis, sukeldamos uždegimą. Jaučiamas deginimas ir stiprus noras šlapintis. Likusiems 40 proc. ligą sukelia ne bakterijos, o skysčių trūkumas, lytiniai santykiai, kontraceptinės priemonės, tam tikras maistas, kvapnios medžiagos, pienligė ir kt.

KAS JUO SERGA?

Cistitu nors kartą perserga daugiau kaip pusė visų moterų. Dažniausiai serga moterys nuo 18 iki 35 metų, tačiau ligos atvejų pasitaiko ir kitose amžiaus grupėse. Manoma, kad polinkis sirgti cistitu gali būti paveldėtas. Kai kurių moterų išeinamoji anga atsiveria arčiau šlapimkanalio, t.y. trumpesnė tarpvietė, todėl bakterijoms lengviau patekti į šlapimo pūslę. Tačiau pagrindiniai rizikos faktoriai šiai ligai vystytis yra :

1. Nepakankama higiena. Kai per retai apsiplaunama tarpvietė arba po tuštinimosi šluostomasi neteisinga kryptimi.

2. Lytiniai santykiai. Jų metu bakterijos patenka nuo tarpvietės į šlapimkanalį ir juo kyla į šlapimo pūslę. Taip pat šlapimkanalis gali būti pažeidžiamas tiesiogiai.

3. Kontraceptinės priemonės. Gimdos kaklelio diafragmos naudojimas didina cistito riziką, nes keičiasi natūralus šlapimo pūslės ir šlapimkanalio kampas bei pasunkėja pūslės išsituštinimas.

4. Sporto treniruotės. Prakaituojant ir vilkint sintetiniais, prakaito nesugeriančiais drabužiais, bakterijoms daugintis susidaro tinkamos sąlygos.

5. Vidurių užkietėjimas. Kuo rečiau tuštinamasi, tuo didesnė bakterijų koncentracija susikaupia žarnų turinyje, daugiau jų patenka ant tarpvietės.

6. Nėštumas. Net ir normalaus nėštumo metu vykstantys hormoniniai kitimai padidina pavojų susirgti inkstų uždegimu. Vystosi infekcinis procesas šlapimo pūslėje. Ši būklė reikalauja skubaus gydymo.

7. Maitinimosi įpročiai. Labai aštrus maistas gali sudirginti šlapimo pūslę.

8. Skysčių trūkumas. Geriant per mažai vandens, šlapime atsiranda nuosėdų, kurios sukelia šlapimo pūslės spazmus.

KAIP ELGTIS, KAI LIGA VIDUTINIO SUNKUMO

Jei jūs sergate nebakteriniu cistitu, imkitės šių priemonių ir po kelių valandų turėtumėte pasijausti geriau:

1. Išgerkite skausmą malšinančių vaistų.

2. Gerkite po stiklinę vandens kas 20 min. 2 valandas.

3. Ant strėnų ir tarp kojų įsidėkite po butelį su karštu vandeniu. Tai sumažins skausmą ir sustabdys bakterijų augimą.

KAI LIGA SUNKI

Kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Iš pradžių jums ištirs šlapimą, po to parinks antibiotikus. Gydymo kontrolę patikėkite urologui.

CISTITO PROFILAKTIKA

1. Po tuštinimosi šluostykite tarpvietę teisinga kryptimi - iš priekio į užpakalį.

2. Eidama į tualetą, prisipilkite butelį šilto muiluoto vandens. Po tuštinimosi nuplaukite tarpvietę, pildama vandenį iš priekio link išeinamosios angos.

3. Visada nusišlapinkite po lytinių santykių.

4. Abu partneriai prieš ir po lytinių santykių turi apsiplauti.

5. Kasdien išgerkite mažiausiai 6 stiklines vandens.

6. Pasirinkite tualete tinkamiausią jums padėtį, kad šlapimo pūslė liktų tuščia.

7. Nevenkite dažniau nueiti į tualetą. Laukiant susidaro palankesnės sąlygos daugintis bakterijoms.

8. Nenaudokite tokių intymios higienos priemonių, kurios gali sudirginti pūslę.

9. Vilkėkite tik medvilninėmis kelnaitėmis, venkite labai aptemptų kelnių.

KITOS GYDYMO PRIEMONĖS

1. Meškauogės lapai (Arctostaphylos uva-ursi) pasižymi šlapimo takus dezifenkuojančiu ir šlapimą varančiu poveikiu.

2. Dirvuolės (Agrimonia eupatoria) nuoviras pasižymi šlapimą varančiu, analgetiniu poveikiu.

3. Asiūklis (Equisetum arvense) - diuretikas, hemostatikas. Vartojami ekstraktai, užpilai.

Papildyta:
Ir dar vienas... Informacija gali kartotis tik truputėlį skirtingi požiūriai

Cistitas – dažna ir erzinanti liga. Tinkamo gydymo svarba

Dažnas noras šlapintis, net neseniai pasišlapinus, deginantis pojūtis pūslėje, skausmas, diskomfortas viršgaktinėje srityje, neišsimiegojimas dėl dažno kėlimosi naktį, kartais ir karščiavimas, kraujas šlapime... Tai – cistito požymiai.
Cistitas – šlapimo pūslės gleivinės uždegimas – dažna ir erzinanti liga. Ja serga įvairaus amžiaus, lyties, profesijos žmonės, tačiau dažniausiai – moterys. Apie 20–40 proc. moterų bent kartą gyvenime serga cistitu.
Šlapimo pūslės uždegimas lengvai ir greitai pagydomas, kartais organizmas jį įveikia pats, be jokių vaistų. Deja, jei liga kartojasi ir tampa lėtinė, tai tampa problema, tiek dėl varginančių simptomų, tiek dėl išsivystančių komplikacijų. Apie šios ligos gydymą kalbamės su Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės Urologijos skyriaus gydytoju urologu doc. Laimučiu ANDREIKA.

Ar cistitas yra aktuali problema ir kokios jo pasikartojimo priežastys?

Cistitu, kaip pirmine liga, dažniausiai serga moterys. Tai lemia jų šlapimo takų anatomijos ypatumai, t.y. trumpa šlaplė, esanti netoli išangės, iš kurios bakterijos lengvai patenka į šlaplę ir šlapimo pūslę.

Vyrų cistitas dažniausiai yra antrinė liga – kitų ligų, pvz., prostatito, uretrito, akmenligės, komplikacija.

Paprastai šlapimo takų infekcijos sukėlėjai (tai dažniausiai E. coli, taip pat S. saprofiticus, Klebsiela, P. mirabilis) patenka iš žarnyno.

Sąlygos, skatinančios sirgti cistitu, yra higienos nesilaikymas, peršalimas, vidurių užkietėjimas, ginekologinės ligos ir pan.

Kaip gydomas cistitas?

Cistitas gali būti ūminis ir lėtinis. Visų pirma svarbu tinkamai gydyti ūminį. Geriausia atlikus šlapimo pasėlį skirti antibiotikų pagal antibiotikogramą (t.y. nustačius jautrumą antibiotikams). Gydyti būtina 10–14 dienų. Paprastai cistito sukėlėjai būna jautrūs ir skiriama fluorchinolonų, pvz., ciprofloksacino (po 0,25–0,5 g 2 kartus per dieną), sulfanilamidų, pvz., trimetoprimo-sulfametoksazolio (160/800 mg 2 kartus per dieną), amoksicilino – vieno arba su klavulano r.( 0,5 g 3–4 kartus per dieną).

Kaip gydoma, jei cistitas recidyvuoja?

Išgydžius ūminį cistitą, skiriama ilgalaikė profilaktika, dažniausiai nitrofurantoinais (furadoninu, uvaminu) arba kitais antibakteriniais vaistais, kuriems jautrus sukėlėjas. Gydoma mažomis dozėmis kartą per dieną (prieš miegą) ar tris kartus per savaitę.

Kartais moterims cistito simptomai kartojasi po lytinių santykių. Reikia priminti, kad po lytinių santykių būtina pasišlapinti. Jei tai nepadeda, kartais rekomenduojamos vienkartinės antibiotikų dozės po santykių.

Vartojami ir augaliniai preparatai. Tai šlapimą išskyrimą skatinančios ir dezinfekuojamosios medžiagos: meškauogės, takažolės, petražolės.

Kitas dalykas, kurio svarbu nepamiršti, – tai, kad, jei šlapimo terpė yra šarminė, liga sunkiai pagydoma. Normaliai šlapimo pH turi būti apie 6,5, todėl skiriamos šlapimą rūgštinančios medžiagos: dar ūminiu periodu – vitamino C, po 1 tab. 2–3 k./d. Dėl tos pačios priežasties tinka ir spanguolės. Citrinos, nors ir rūgščios, šlapimą šarmina, todėl netinka.

Anksčiau taikytų plovimų, instaliacijų atsisakoma, kartais gydoma šildomosiomis vonelėmis.

Kokias klaidas paprastai daro žmonės, sergantys cistitu?

Merginos vaikšto žiemą plonai apsirengusios. Šiltai rengtis turėtų būti nepamirštama taisyklė.

Patartina nesimaudyti šaltame vandenyje.

Būtina vartoti pakankamai skysčių. Žmogui, sveriančiam 75 kg, reikia apie 2,5 l per parą, jei karščiuoja – dar daugiau. Be to, pakankamai geriant dažniau šlapinamasi, taip bakterijos natūraliu būdu greičiau pašalinamos iš šlapimo takų.

Dažnai žmonės, sergantys cistitu, bijo šlapintis ir geria nedaug, taip tik trukdo sau pasveikti.

Mitybos principai sergant cistitu turėtų būti: pakankamai skysčių, silpnai rūgštūs maisto produktai, vengti keptų, rūkytų, skatinančių vidurių užkietėjimą maisto produktų.

Ką svarbu žinoti gydant cistitą?

Svarbu nepamiršti ieškoti cistito priežasties, ypač jei liga kartojasi.

Cistitą gali sukelti ir specifiniai, pvz., tuberkuliozės, ar lytiniu keliu plintantys sukėlėjai. Šlapimo pūslės uždegimas gali būti ir neinfekcinis: radiacinis, cheminis, intersticinis, taigi svarbi anamnezė.

Būtina atskirti ir nuo navikinių ligų.

Moterims, kaip jau minėjau, pasikartojančio cistito priežastis gali būti ginekologinės ligos, todėl reikia ginekologo konsultacijos.

Jei cistitas kartojasi vaikui, svarbu tirti, ar nėra šlapimo takų anomalijų, refliukso.

Vidurių užkietėjimą taip pat reikia įveikti, tai ypač dažna vyresnių žmonių cistito priežastis.

Moterys dažnai išsigąsta hemoraginio cistito, kuris paprastai greitai praeina paskyrus tinkamą antibakterinį gydymą, tačiau vis dėlto po savaitės būtina cistoskopija. Be to, kartais hemoraginis cistitas atsiranda dėl traumos, o pacientės nepasisako.

Jei, atlikus cistoskopiją, randama opa, būtina biopsija.

Cistitą imituoti gali kita būklė – cistalgija, kurios klinika tokia pati, kaip cistito, bet, atlikus cistoskopiją ir kitus tyrimus, pakitimų nerandama. Tuomet iš esmės keičiama gydymo taktika.

Apskritai, jei cistito priežastis neaiški ir nėra galimybių atlikti būtinų tyrimų, reikėtų konsultuotis su urologu.

Gamtos pagalba moterims

Cistitas gydomas antibakteriniais vaistais. Jų turėtų paskirti gydytojas, atsižvelgdamas į simptomus, tyrimus ir ligos eigą. Antra svarbi šlapimo pūslės uždegimų gydymo priemonė - tai šlapimo takų dezinfekuojamosios medžiagos. Daugelis jau iš patirties žinome naudingą meškauogių ir petražolių arbatų poveikį. Tačiau dėl blogo skonio tikrai reta kuri gali gerti jų ilgesnį laiką. O siekiant, kad šlapimo pūslė taptų visiškai sveika, reikia dezinfekuojamųjų arbatų gerti 1-2 mėnesius, o kartais ir iki pusės metų. Skani dezinfekuojamoji priemonė - spanguolių uogos ar sultys. Tačiau jų turime ne kasdien. Be to, sultys dažniausiai būna su cukrumi. O saldūs gėrimai nelabai tinka, nes skatina mielių grybelių augimą ir sudaro palankias sąlygas infekcijai plisti šlapimo takuose.

Šiuo metu Lietuvos vaistinėse galima įsigyti Suomijoje pagaminto originalaus preparato Care Lady. Tai spanguolių ekstrakto ir rykštenių ekstrakto tabletės. Rykštenės papildo ir sustiprina dezinfekuojamąjį ir gydomąjį spanguolių poveikį. Care Lady yra veiksmingas natūralus uroseptikas. Jo sudėtyje esančios medžiagos neleidžia bakterijoms prikibti prie šlapimo takų gleivinės. Rykštenės skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl bakterijos nenusėda ir pašalinamos kartu su šlapimu. Care Lady atpalaiduoja šlapimo pūslės spazmus ir mažina skausmą. Tabletėse yra natūralaus vitamino C ir kitų antioksidacinių, uždegimą mažinančių, gleivinių atsparumą didinančių ir gijimą greitinančių medžiagų. Care Lady veikia visapusiškai: saugo šlapimo takus nuo bakterijų, o susirgus padeda greičiau pasveikti ir visiškai išgyti. Todėl Care Lady reikėtų pradėti vartoti kuo anksčiau, tik pajutus pirmuosius uždegimo požymius. Taip sustabdomas infekcijos plitimas ir greičiau pasveikstama. Vartojant kartu su antibakteriniais vaistais, Care Lady sustiprina jų poveikį ir greitai palengvina nemalonius simptomus: skausmą ir norą dažnai šlapintis. Care Lady tabletes patogu vartoti ir ilgą laiką, siekiant išgydyti lėtinius uždegimus bei išvengti šlapimo takų infekcijų pasikartojimo.
Atsakyti
inanity, ar tu jau issigydei ar dar vargsti?
Atsakyti
QUOTE(Monada @ 2007 01 15, 17:42)
inanity, ar tu jau issigydei ar dar vargsti?

Bandau... Vis dar vargstu, bet jau geriau... rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(inanity @ 2007 01 16, 00:23)
Bandau... Vis dar vargstu, bet jau geriau...  rolleyes.gif

inanity gal ziurek tau kas kad nebutu su inkstais g.gif kad tokie dazni cistitai,nes as irgi vargstu ir galo nesimato doh.gif
Atsakyti
QUOTE(lynkute @ 2007 01 16, 02:16)
inanity gal ziurek tau kas kad nebutu su inkstais g.gif kad tokie dazni cistitai,nes as irgi vargstu ir galo nesimato doh.gif

Sveika, Lynkute! Tai geriau veliau nei niekda blush2.gif Tai tau vargsiukei vis nepraeina tie dalykai... O as jau ir uzmirst spejau. Zinok po tu visu gydytoju, tyrimui ir t.t. pati sau nusistaciau kas man buvo ( o simptomai taigi buvo labai panasus i tavo). Kai internete perskaiciau apie dirgliosios zarnos sindroma, tai iskart supratau kas cia mane kankina. Viskas nuo nervu... ir zinai, man tokie keisti dalykai atsitinka nuolat : vos tik sau ivardiju problema, ji kaip mat isnyksta, tarsi ranka pamojus blink.gif Taip tada ir buvo. Dirgliosios zarnos sindromas buna ir nuo nervu (uzsitesusios nervines itampos, pergyvenimu ir pan.) ir priklauso taip pat nuo maisto kuri tu valgai. Negalima valgyti vadinamo "junk" maisto ypatingai. O pas mane kai tik nervai atsiranda del ko nors tai as kaip tycia pradedu sveisti visokius saldumynus. Uztai man nakti ir praeidavo visi tie simptomai - atsipalaiduoji ir tuom viskas baigiasi. Ir dar, zinai, kai suzinojau to savo kankinimosi varda ir dar vyras sako "tai va, ir kuo labiau pergyveni del to kas tau yra tai tuo labiau dar tie negalavimai tave ir kankina" tai kazkaip sau galvoju "viskas aisku kad reikia nebekreipti demesio i tuos simptomus" tiesiog gyventi toliau... Situ metu begyje jausdavau kartais vel panasius atsinaujinancius simtomus, daug silpnesnius, bet pagalvodavau kad gi zinau ju priezasti. Ir tikrai, tie silpni simptomai atsirasdavo tais laikotarpiais kai atsirasdavo nervine itampa trunkanti keliata dienu is eiles. Bet as tiesiog nebekreipdavau demesio ir jie savaime isnykdavo. Dar, vasara buvome tokioje zoliniu preparatu parduotuveje ir as paklausiau pardavejos-zolininkes ka pasiulytu man nuo dirgliosios zarnos sindromo, tai ji dave tokiu kapsuliu, kuriu, zinau, ir Lietuvoje platina moterys. Esu daug skirtingu zoliu gerusi tos firmos ir galiu pasakyti kad man tikrai padedavo. Tai va, ji man rekomendavo "Intestinal Soothe & Build" firmos vardas "Nature's Sunshine". Lietuvoje pazinojau motereles kurios platino ta firma, jei ka. Tai as tu kapsuliu negeriau ilgai bet kai jau nebgerai kartais pasijusdavau su savo zarnynu tai pageriu kelis kartus ir kaip ranka nuima. Matai, kai as labiausiai jausdavau spaudima per viduri pilvo ir galvodavau kad ten gimda, tai man vyras tada pasake kad kai jam su viduriais negerai jis jaucia lygiai toje pacioje vietoje ir ten ne gimda o zarnos "streikuoja"... Ten prie tu kapsulyciu pavadinimo parasyta ka jos daro (atsiprasau, angliskai) " * Nutrients to support the lower bowel * Relieves occasional bloating and pressure * Soothes the intestinal tract " Be to su ta pardaveja kai kalbejau apie sia liga tai ji pasake kad ji ne tik nuo nervu bet ir priklauso nuo maisto kuri valgai (reikia maitintis sveikai - maziau saldumynu, miltiniu...) ir dar rekomendavo man enzimu kad pagerciau kad maistas butu geriau virskinamas.

Tai va tiek ziniu, atsiprasau uz toki padrika pasakojima, bet tikiuosi gal kam pades. Nes man tai tas padejo. Ir nors musu gyvenimas toks kad nuo nervu nepabegsi, visgi kai zinai kad kokie tai negalavimai tiesiogiai priklauso nuo nervuku, tai nors jau del tu negalavimu nesijaudini, o pasistengi greiciau nusiraminti... Gal reiketu parasyti apie ta mano patirti ir tiesiogiai i sios ligos tema, gal kam padetu...

Atsakyti
man matyt amli ir gimdos uzdegimai lysdavo nuo nervu ir del issekusio imuniteto,nes vis rasdavo visokiu bakteriju gimdos kaklelio paselyje ,ir jie negydomi pereidavo i gimda ir sukeldavo didelius skausmus pilvo apacioj strenas skaudedavo ir pan .kai paskirdavo antibjotikus praeidavo ,o po kokio men .bac ir kitas uzdegimas,po to tik prasidejo nuo tu visu vaistu antibjotiku ir atsirado tie gimdos uzdegimai dar ir po siai dienai vis tesiasi doh.gif gydytojai liepia gimdyti kuo greiciau kad susitvarkytu tie visi cistitai ir gimdos gleivines uzdegimai vienu zodziu jau pripratau prie dirglios zarnos tai ji kaip ir susitvarke dabar liko pusle ir visi moteriski uzdegimai doh.gif ,bet tikiuosi ir sujais teks sugyventi kaip nors....
aciu amli kad parasiai blush2.gif wub.gif
Atsakyti
As irgi daug metų sergu šlapimo pūslės uždegimu (nuo 5-6m amžiaus) Jau susigyvenau su savo liga. Užtenka biski persalti jau kitą dieną skauda pūslę. Išbandžiau daug vaistų, kadangi mano mama vaistininkė tai ji duodavo man gert pčius brangiausiu ir naujausius vaistus. Bet galiu pasakyt kad man asmeniškai labai padeda furodanin (dežutė apie 8lt) ir norbaktin ( parduodamas su receptu nes antibiotikas) ir dar uvamin retard (be recepto). aisku as jums primigtinai nesiulau jų gerti, tiesiog pasidalinau patirtim. aisku kiekvienam savaip. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(juodcke @ 2007 01 22, 15:17)
As irgi daug metų sergu šlapimo pūslės uždegimu (nuo 5-6m amžiaus) Jau susigyvenau su savo liga. Užtenka biski persalti jau kitą dieną skauda pūslę. Išbandžiau daug vaistų, kadangi mano mama vaistininkė tai ji duodavo man gert pčius brangiausiu ir naujausius vaistus. Bet galiu pasakyt kad man asmeniškai labai padeda furodanin (dežutė apie 8lt) ir norbaktin ( parduodamas su receptu nes antibiotikas) ir dar uvamin retard (be recepto). aisku as jums primigtinai nesiulau jų gerti, tiesiog pasidalinau patirtim. aisku kiekvienam savaip.  4u.gif

o man jokie nepadeda isskyrus antibjotikai ir tai dar nebile koki taigi reikia zinoti priezasty del ko cistitas atsirado jeigu yra kokios bakterijos puslej tai taip lengvai abile kokius vaistus neisnaikinsi cistito g.gif
Atsakyti
Man kai darė šlapimo pasėlį rado stafilokoko bakterijas. Kitą sykį nieko neberado. Man tas cistitas kai užburtas ratas. Tai gerai, tai vėl blogai. Oj bijau net pastot, kai prasidės nežmoniški pūslės skausmai, o antibiotikų gert negalėsiu ką tada reiks daryt, žolytės jau senai nepadeda.
Atsakyti
man tai is moteriskos puses uzdegimai ir jie daznai sukelia cistita,paselis slapimo nerodo o gimdos iskyru paselyje buna visokiausiu bakteriju kurios ir sukelia ir gimdos uzdegimus taipat ir iki pusles daeina. g.gif
Atsakyti
Ar buvo kam nors skyre gydytis doxicyclynu, pas mane slapimo paselyje rasta streptococus B grupės. taip pat nurodyta, kad šis vaistas mazai jautrus siai bakterijai. ir vaisto anotacijoj parasyta: "Ligų, kuris sukelia stafilokokai, streptokokai ar pneumokokai, preparatu gydyti negalima, kadangi sukėlėjai medikamentui dažniausia atsparūs."

nieko nesuprantu... kaip gydytojas skiria vaistus, jeigu jis mazai jautrus...
be to jau antra karta si men. turiu gerti antibiotikus... doh.gif

ar buvo taip kam nors, atsiliepkit prasau, nezinau ka daryt blink.gif
Atsakyti
QUOTE(UKĖ @ 2007 01 23, 15:25)
Ar buvo kam nors skyre gydytis doxicyclynu, pas mane slapimo paselyje rasta streptococus B grupės. taip pat nurodyta, kad šis vaistas mazai jautrus siai bakterijai. ir vaisto anotacijoj parasyta: "Ligų, kuris sukelia stafilokokai, streptokokai ar pneumokokai, preparatu gydyti negalima, kadangi sukėlėjai medikamentui dažniausia atsparūs."

nieko nesuprantu... kaip gydytojas skiria vaistus, jeigu jis mazai jautrus...
be to jau antra karta si men. turiu gerti antibiotikus... doh.gif

ar buvo taip kam nors, atsiliepkit prasau, nezinau ka daryt  blink.gif

nusiramink mirksiukas.gif jai gydytojas paskyre pagal antibiograma tai reiskia tau jis tinka ir jautrus tai bakterijai nors ir raso anotacijoj bet jai gydytojas paskyre be paselio antibiogramos tada gali buti kad atsparus ..... g.gif
as esu gerusi irgi doxicyclina bet jis man ir netiko pakol gydytoja lauke paselio tyrimu paskyre sy vaista o pasirodo jokiu bakteriju nebuvo slapime doh.gif tik grybeli mankstyje itaise ..... doh.gif
Atsakyti