Varo mane is oras-vanduo temos. Tai gal cia ikopijuosiu
Baxuriux raso, kad jam salciu metu uztenka 2kW. Tai elektrinio boilerio galingumas. Va ir pakalbekime kas geriau: sildytis elektra ar SS. Maksimalus 2kW poreikis per menesi kainuoja 2x0.1x30x24=150 euru. Su silumos siurbliu kaina grubiai numuskime dvigubai iki 75 euru. Arba skaiciuokime, kad ziemos menesiais elektra grubiai vidutiniskai kainuois po 100 euru menesiui. Arba su silumos siurbliu kaina grubiai numuskime dvigubai iki 50 euru. Taigi, silumos siurblys ziema taupo po 50-75 eurus. Sakykim 500 euru per metus.
...
As pasirinkau 2kW karsto vandens silumos siurbli, kurie kainuoja apie 1,500 euru. Ir dar investavau i pozemini oro paemima. 500 euru rekuperatoriui ir 500 euru karsto vandens silumos siurbliui. Vasara visas pozeminis oro paemimas bus naudojamas patalpo vesinimui ir pozemio isildymui. Ziema karsto vandens silumos siurblys naudos isildyta pozemi, bet puse oro kiekio pereis per rekuperatoriu, kurio ismetimas keliaus i karsto vandens silumos siurbli.
...
Griztam prie pirmos. Vadinasi SS uz 3,000 euru ims gaminti graza po 6 metu. O tiek pat kainuojantis granulinis katilas tik tuo atveju, jeigu visa laika... naudos nemokamas granules. Pridekite granuliu kaina ir taps aisku, kad granulinis katilas turetu tarnauti 10 metu, kad prilygtu elektriniam sildymui.
Isvada. Padariau didele klaida isigijes 10kW SS ir grezinius jam uz 10,000 euru kai mano namo maksimalus poreikis yra 3kW. Grynai elektrinis sildymas man but buves pigesnis. Bet va, kai nuleke zemes cirkuliacinis siurblys as nejungiau jame imontuotu tenu, o sildziausi krosnimi, nes jau 4 metai kai nera progos sukurenti nuo statybu likusiu lentgaliu.
Taigi, ar SS dienos suskaiciuotos? Gal pakalbekime apie zidini/krosni? Mano namas suprojektuotas taip, kad pilnai apsildomas su vienintele krosnimi. Tuomet galeciau tenkintis 1kW elektriniu boileriu namo sildymui, kad neprarasti siltu grindu konforto. Beje, duso kabinoje zadu po plytelemis sudeti elektrinius kilimelius ir ant sienos. Rasau ir galvoju, kad neturint karsto vandens poreikio ar vistiek verta isigyti karsto vandens silumos siurbli?
PS
Dar papildysiu elektriniu pastebejimu. Kalbama apie 20 laipsniu temperatura. Jeigu norite daugiau tai elektrinis sildymas abejotinas. Pirma ziema laikeme 18 laipsniu. Sekancia ziema pakeleme laipsniu ir elektros sunaudojimas padidejo 1,5 karto. Paminesiu, kad pas mane geoterminis su greziniais.
...
Turint mazu vaiku reiketu jiems ne daugiau 18 laipsniu. Maniskis prie tokios temperaturos su maikute namie sedejo prie kompo, o zmona aukojosi su megztiniais. Dabar pas mus palaikoma 19,4-19.8 ribose ir visiems kaip ir priimtina. Kazkur forume skaiciau, kad kuna galima ipratinti ir prie 16 laipsniu. Bet kam to reikia. Kolege is darbo, kai gyveno Rusijoje, sake kad nieko jai blogo ir 8 laipsniai budavo.