QUOTE(asise @ 2012 12 13, 16:48)
Tai mano pamastymai butu tokie:
II aukste (30 kv m) pakabinti tris elektrinius radiatorius ( 1 kambarys 13 kv m - 1000 W, 2 kambarys 17 kv m du elektrinius radiatorius po 800W)
I aukste WC patalpa uzima 5 kv m ir ten bus ( jau laukiu kada atvaziuos) 400W elektrinis radiatorius. O likusi auksto dalis praktiskai bendra ir ten labai sunkiai kur isivaizduoju galima padeti tuos radiatorius, o virtuvel sildymo norisi bet vietos visai nera. Tai pagalvojau apie grindini sildyma tinkleliu (vistiek noriu keisti grindis).
IF sildymo plokstes tikrai netinka, nes visam name vyrauja nedines dailylentes ir nelabai ziuretusi lubose ar palubese balti plemai...
Ka manot apie mano pamastymus?
Pamąstymai lyg ir logiški. Tik yra pora niuansų. Šildymo galingumas renkamas ne kaip kairė koja panorėjo ir ne pagal kambario plotą - o pagal šilumos nuostolius. Nepaskaičiavus šilumos nuostolius kiekviename kambaryje sunku vertinti, ar teisingai parinkote galingumus. Iš pirmo žvilgsnio atrodo kad radiatoriai yra per didelį, tačiau jei namas prastai izoliuotas (ir tai įleidžiate šaltį, vėdinant natūralių būdu) - tai gali būti ir per mažai.
Jei elektros įvade turite pakankamai galios, o radiatoriai bus su patikimais reguliatoriais - tai nėra bėdos, jei parinksite kiek didesnį galingumą. Tiesiog, greičiau sušildys ir atsijungs. Bet, jei įvadas per silpnas, tai vienu metu įsijungus visiems prietaisams (pvz. pagal taimėrį, prieš jums grįžtant iš darbo) - tiesiog išmuš saugiklius.
Kas liečia svetainė, tai logišką būtu ten pakabinti gan galingą kondicionierių, kuris sugebėtu labai ekonomiškai šildyti bendras patalpas. Jis tam pačiam šilumos kiekiui pagaminti naudoja 3-4 kartus mažiau elektros. Per metus toks kondicionierius atsipirktų. Be to, nebūtu pavojaus, kad neužteks elektros įvado galingumo, kad vienų metų patempti visus radiatorius.
O vasara galėsite vėsinti patalpas.
Dar vienas labai svarbus klausimas, kiek man max ir min turetu elektros issideginti.. Na cia man sunkiausia suvokti kaip jus ten skaiciuojat...
Maksimaliai tikrai naudos tiek elektros, kiek sudaro visų šildytuvų maksimalį galia. Tam, kad nors apytiksliai prognozuoti kiek suvartos elektros per sezoną, reikia žinoti kiek tiksliai parinkote šildytuvų galingumą. Jei tarkim, naudojant maksimalia galia galimą palaikyti name norimą temperatūrą, kuomet lauke yra -23"C - tai vidutiniškai naudos per pus mažiau. Sakykim, vietoje maksimalių 8kW, vidutiniškai per valandą naudosite 4kW. Per šildymo sezoną tai sudarytų 4kW x 24val x 208d. = 19968 kВт*ч , už kurias sumokėsite virš 9 tūkst. Lt.
Aiškų, jei kūrensite pečių, tarkim, taip dažnai, kad bent pusė laiko radiatoriai bus išjungti, tai išlaidos elektrai bus per pus mažesnės. Tiksliau, ne per pus o tik ~43% mažesnės, nes naktį šildysitės radiatoriais, o nakties metų šildymo poreikis yra ~30% didesnis.
Jei domina konkretesnį paskaičiavimai, rašykite į AZ.