pasigaminau šian tokį šaunų padažą salotoms : natūralus jogurtas+sutrinta česnako skiltelė+švieži smulkinti krapai+pipirai. viską išmaišiau ir palaikiau pora val šaldytuve. lb skanu su pomidorų, agurkų bei kitų daržovių salotom, tik dar gal trūksta druskytės
QUOTE(alexxandra @ 2009 05 29, 13:02)
Žiauriai mėgstu burokėlius, tai dar vienos salotos. Šitos iš žurnalo "Virtuvė"
Jaunų burokėlių ir gražgarsčių salotos su graikiniais riešutais
4 nedidelių jaunų burokėlių
150 g įvairių salotų lapų
150 g gražgarsčių
50 g graikinių riešutų
Užpilui
Jaunų burokėlių ir gražgarsčių salotos su graikiniais riešutais
4 nedidelių jaunų burokėlių
150 g įvairių salotų lapų
150 g gražgarsčių
50 g graikinių riešutų
Užpilui
Kas yra "gražgarstes"????
[quote=Nute_San,2009 05 31, 18:31]
Kas yra "gražgarstes"????
[/quoteg
Gražgartė vartojama ,kaip lapinė salota,prieskoninis ir vaistinis augalas..
Jos skonis panašus į sėjamosios pipirnės skonį.
Man labai skanu susmulkinta įberti varškę ir,užsitepti ant duonos,dar galima įlašinti keletą lašų alyvų aliejaus.
Kas yra "gražgarstes"????
[/quoteg
Gražgartė vartojama ,kaip lapinė salota,prieskoninis ir vaistinis augalas..
Jos skonis panašus į sėjamosios pipirnės skonį.
Man labai skanu susmulkinta įberti varškę ir,užsitepti ant duonos,dar galima įlašinti keletą lašų alyvų aliejaus.
[quote=regna,2009 05 31, 20:20]
[quote=Nute_San,2009 05 31, 18:31]
Kas yra "gražgarstes"????
[/quoteg
Gražgartė vartojama ,kaip lapinė salota,prieskoninis ir vaistinis augalas..
Jos skonis panašus į sėjamosios pipirnės skonį.
Man labai skanu susmulkinta įberti varškę ir,užsitepti ant duonos,dar galima įlašinti keletą lašų alyvų aliejaus.
[/quote]
mhm....
Gal galit idet paveiksleli, kaip ji atrodo??? Nes man google nieko neismeta....
[quote=Nute_San,2009 05 31, 18:31]
Kas yra "gražgarstes"????
[/quoteg
Gražgartė vartojama ,kaip lapinė salota,prieskoninis ir vaistinis augalas..
Jos skonis panašus į sėjamosios pipirnės skonį.
Man labai skanu susmulkinta įberti varškę ir,užsitepti ant duonos,dar galima įlašinti keletą lašų alyvų aliejaus.
[/quote]
mhm....
Gal galit idet paveiksleli, kaip ji atrodo??? Nes man google nieko neismeta....
Sėjamoji gražgarstė auga Viduržemio pajūrio kraštuose ir ten jau nuo antikos laikų vartojama kaip lapinė salota, priekoninis ir vaistinis augalas.
Augalas dažniausiai auginamas kaip vienametis. Auga labai greitai ir gali siekti iki 50 cm akščio. Kadangi yra giminingas garstyčiai, todėl, kaip ir jos, lapuose yra daug garstyčių aliejaus ir vitamino C. Vasarą pasirodo puriomis kekėmis susitelkę gležni, gelsvai balti žiedai, iš kurių išsivysto kaip prieskoniai vartojamos sėklos.
Bastutiniai klesti tiek saulėtuose vietose, tiek daliniame pavėsyje. Jiems reikia turinčio daug maistingųjų medžiagų, humustingo dirvožemio, kuris turi būti nei per sausas, nei per šlapias.
Nuo pavasario ją galima periodiškai sėti dalimis tiek darže, tiek į vazonus ant palangės ir auginti kaip sėjamąją pipirnę. Turintys balkoną gali sėkmingai ją ten auginti vazonuose. Gerai patręšti augalai auga greitai ir mažai kerojasi. Auginami per šlapiai augalai praranda aromatą. Planuojant daržovių lysvę reikia atkreipti dėmesi į tai, kad sėjamoji gražgarstė prastai auga šalia kopūstinių daržovių.
Šviežius lapus galima skinti nuolat. Galima skinti tik lapus arba nupjauti visą augalą. Jei paliksite keletą žiedynų subręsti, galėsite prisirinkti vadinamųjų garstyčių grūdelių.
Jaunų gležnų lapelių skonis primena sėjamosios pipirnės, garstyčios ir riešutų mišinį. Iš jų galima paruošti vitamingas salotas. Jais galima paskaninti padažus ir varškę. Sėklos vartojamos kaip ir garstyčių grūdeliai. Pavyzdžiui, jų dedama į konservuojamas daržoves, iš jų taip pat gaminami aliejai.
Sėjamojoje gražgarstėje yra daug vitamino C. Ji pasižymi antibakteriniu poveikiu ir skatina virškinimą.
Sėjamosios gražgarstės salotos su Mocarela
Itališka virtuvė neįsivaizduojama be sėjamosios gražgarstės, kaip ir be baziliko. Patikrinkite šį teiginį ruošdami klasikinį pomidorų ir Mocarelos užkandį. Jums reikia 1-2 ryšelių sėjamosios gražgarstės, kelių prinokusių pomidorų, jei įmanoma cukinijos, violetinių svogūnų ir Mocarelos. Daržoves reikia nuplauti, pomidorus ir cukinijas supjaustyti griežinėliais, svogūnus žiedeliais, sūrį šiaudeliais arba kubeliais ir viską dailiai išdėlioti. Užpilti galima jūsų mėgstamų padažu arba paimti 2 šaukštus baltojo vyno, šaukštą prieskoninių žolelių aliejaus, smulkiai supjaustytą svogūną, įdėti sukapotą arba išspaustą česnako skiltelę ir išmaišyti. Prieš patiekdami salotas įpilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir pipirų.
/šaltinis: www.sodininkyste.lt/
QUOTE(alexxandra @ 2009 05 31, 19:50)
rucola salotos
net nezinojau, kad grazoles dar kitaip vadinamos rucola
man rucola yra rucola
beja labai skanu rucola maisyti su vysniniais pomidorais, mini mozzare;;a bei vinegret padaziuku aisku cia toms, kurios megsta rucola
nyam...nors jau velu valgyti bet negalejau atsispirti, prigaminau paragavau ir sunku sustoti karsta misraine:reikes
virtu bulviu(geriau su lupena virti)
virtu pupeliu
pomidoru
agurko
rukytu desreliu
krapu
petrazoliu
druskos
pipiro
aliejaus
gaminimo eiga: isverdam bulves su lupyna ir pupeles.atvesusias nuluptas bulves supjaustom kubeliais.Pilam i keptuve aliejuko ir dedam gan stambiai supjaustytas desreles, pakepam kol paskrunda, tada dedam bulves pupeles supjaustytus agurkus su pomidorais ir dar pakepam apie 8 minutes, baigiant kepti idedame kapotas petrazoles ir krapus,bei druskos su pipiru. skanu tikrai
virtu bulviu(geriau su lupena virti)
virtu pupeliu
pomidoru
agurko
rukytu desreliu
krapu
petrazoliu
druskos
pipiro
aliejaus
gaminimo eiga: isverdam bulves su lupyna ir pupeles.atvesusias nuluptas bulves supjaustom kubeliais.Pilam i keptuve aliejuko ir dedam gan stambiai supjaustytas desreles, pakepam kol paskrunda, tada dedam bulves pupeles supjaustytus agurkus su pomidorais ir dar pakepam apie 8 minutes, baigiant kepti idedame kapotas petrazoles ir krapus,bei druskos su pipiru. skanu tikrai
QUOTE(Nerytė @ 2009 05 31, 21:18)
net nezinojau, kad grazoles dar kitaip vadinamos rucola
man rucola yra rucola
beja labai skanu rucola maisyti su vysniniais pomidorais, mini mozzare;;a bei vinegret padaziuku aisku cia toms, kurios megsta rucola
man rucola yra rucola
beja labai skanu rucola maisyti su vysniniais pomidorais, mini mozzare;;a bei vinegret padaziuku aisku cia toms, kurios megsta rucola
man rukola yra rukola irgi taip kaip risoto yra risoto, o ne daugiaryzis (turbut girdejot sita kalbninku ismisla
QUOTE(Nerytė @ 2009 05 31, 21:18)
net nezinojau, kad grazoles dar kitaip vadinamos rucola
man rucola yra rucola
beja labai skanu rucola maisyti su vysniniais pomidorais, mini mozzare;;a bei vinegret padaziuku aisku cia toms, kurios megsta rucola
taip, rucola yra rucola, bet gražgarstė nėra kalbininkų vertinys, tai tiesiog lietuviškas augalo pavadinimas, teisingiau sėjamoji gražgarstė (lot. Eruca sativa). JŪs vadinkit kaip Jūs norit, net anglų kalboj ta pati rucola yra vadinama skirtingais vardais: arugula, garden rocket, rocket-salad, rugula, salad rocket; man rucola yra rucola
beja labai skanu rucola maisyti su vysniniais pomidorais, mini mozzare;;a bei vinegret padaziuku aisku cia toms, kurios megsta rucola
O beje labai skanios salotos su šia piktžole (aha aha ) yra labai labai paprastos, bet skonis...
Žaliosios salotos
žaliųjų gražgarsčių
druskos
po keletą šaukštų moliūgų sėklų, kedro riešutų ir saulėgrąžų branduolių
alyvuogių aliejaus
balzaminio acto
Gražgarstes nuplauti, nusausinti ir išdėlioti lėkštėse. Sausoje kepuvėje apkepinti kedrų riešutus, moliūgų sėklas ir saulėgražų branduolius. Riešutus berti ant salotų, pabarstyti druska ir apšlakstyti aliejumi bei balzaminiu actu.
Gal galetumet parasyti kokiu nors skaniu padaziuku salotom? Aciu