Kepiau jau antrą kartą pagal bea receptą.Tik kažko tešla lipo labai prie stalviršio.Teko dar dėti miltų ir dar biskiuką palaikyti šaldytuve.Bet kažko visvien lipnoka,praeitą kartą geriau pavyko..Gal medaus padauginau ? Dėjau iš akies Bet kai iškepė tai teko mikliai slėpti,gaila , kad nuo savęs nepaslėpsiu .Uždengiu tik kai atvėsta ir viskas
QUOTE(mėlynė @ 2007 12 03, 17:50)
kepk pagal bea recepta tada vos vos istrauktus is orkaites
sudek i LABAI sandaria dezute. as dejau i metaline
laikyk juos ten kelias dienas tik ne per ilgai nes bus jau per daug minksti(man taip atsitiko) o jau tada papuosk ir valgyk
sudek i LABAI sandaria dezute. as dejau i metaline
laikyk juos ten kelias dienas tik ne per ilgai nes bus jau per daug minksti(man taip atsitiko) o jau tada papuosk ir valgyk
Ačiū, bet aš noriu išsikept ne meduolių-sausainių O štai tokio tipo minkštų meduolių
Aš pagaminau štai tokią duoną Jau savaitė, kaip guli mano šaldytuve
Stollen (kalėdinė duona)
Tešla:
5-5.5 stiklinių miltų
0.5 stiklinės cukraus
200g sviesto
2 pakeliai vanilinio cukraus
1,5 stiklinės pieno
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
50g presuotų mielių arba 12g sausų
tarkuotos žievelės nuo vienos citrinos
Įdaras:
500g razinų (perpus šviesių ir tamsių)
100-150g migdolų
200g cukatų(citrinų ir apelsinų)
0,5 stiklinės konjako arba romo
100g sviesto
2/3 stiklinės cukraus pudros
Paruošimas:
Razinas išplauti, sumaišyti su smukintais iki razinų dydžio cukatais, užpilti konjaku arba romu ir pastatyti "sirpti".
Migdolus užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 3 minutes, perpilti šaltu vandeniu ir nuvalyti odeles. Padžiovinti mikrobangu krosnelėj arba orkaitėj ir stambiai sukapoti
Mieles ištirpinti šiltame piene, įberti cukrų ir 2 stiklines miltu, palikti kilti šiltai 20 minučių, kai pradės putoti, suberti likusius miltus, druską, vanilę, tarkuotas žieveles, įdėti kambario temperatūros sviestą ir užminkyti tešlą. Pastatyti šitai kilti 40-50 minučių. Kai tešla padvigubės, ją prislėgti ir duoti dar kartą pakilti
Paruoštą tešlą iškočioti 1-2cm storio, suberti ant jos razinas ir migdolus, minkyti tešlą, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys.
Rankomis iš tešlos suformuoti storą stačiakampį ir per visą lakštą padaryti griovelį maždaug 1/3 nuo krašto, sulenkti per griovelį ir gražiai suformuoti kepalą, iš galo jis turi atrodyti kaip trikampis su įdubimu vienam šone.
(nuotraukos ne mano)
Skardą sutepti sviestu ir padėti ant jos kepalą, palikti 30-40 min kilti. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių, kepti 20-30 min, kol gražiai paskrus, uždengti folija ir toliau kepti apie valandą. Dar karštą pyragą aplaistyti likusiu 100g išlydytu sviestu apiberstyti cukraus pudra, suvynioti į foliją, ir įdėti į polietileninį paketą, saugoti vėsiai, šaldytuve arba balkone. Pyragą galima valgyti po 2-4 savaičių
Cukatų paruošimas:
1/2-2/3 smulkintų apelsinų arba citrinų žievelių
1/2 stiklinės cukraus
Paruošimas:
Apelsinus arba citrinas gerai išplauti karštu tekančiu vandeniu. Nulupti odeles ir smulkiai supjaustyti. Žieveles sudėti į puodą, virti 1 valandą, keičiant vandenį 3 kartus, gerai nukošti, suberti cukrų ir virti ant silnos ugnies, kol išgaruos skystis, užsicukravusias žieveles plonai išdelioti skardoje ir padžiovinti 80 laipsnių orkaitėj
Šaltinis: good-cook.ru
P.S. Vakar Norfoj tokią mačiau... 750g kainuoja 8,99lt
Stollen (kalėdinė duona)
Tešla:
5-5.5 stiklinių miltų
0.5 stiklinės cukraus
200g sviesto
2 pakeliai vanilinio cukraus
1,5 stiklinės pieno
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
50g presuotų mielių arba 12g sausų
tarkuotos žievelės nuo vienos citrinos
Įdaras:
500g razinų (perpus šviesių ir tamsių)
100-150g migdolų
200g cukatų(citrinų ir apelsinų)
0,5 stiklinės konjako arba romo
100g sviesto
2/3 stiklinės cukraus pudros
Paruošimas:
Razinas išplauti, sumaišyti su smukintais iki razinų dydžio cukatais, užpilti konjaku arba romu ir pastatyti "sirpti".
Migdolus užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 3 minutes, perpilti šaltu vandeniu ir nuvalyti odeles. Padžiovinti mikrobangu krosnelėj arba orkaitėj ir stambiai sukapoti
Mieles ištirpinti šiltame piene, įberti cukrų ir 2 stiklines miltu, palikti kilti šiltai 20 minučių, kai pradės putoti, suberti likusius miltus, druską, vanilę, tarkuotas žieveles, įdėti kambario temperatūros sviestą ir užminkyti tešlą. Pastatyti šitai kilti 40-50 minučių. Kai tešla padvigubės, ją prislėgti ir duoti dar kartą pakilti
Paruoštą tešlą iškočioti 1-2cm storio, suberti ant jos razinas ir migdolus, minkyti tešlą, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys.
Rankomis iš tešlos suformuoti storą stačiakampį ir per visą lakštą padaryti griovelį maždaug 1/3 nuo krašto, sulenkti per griovelį ir gražiai suformuoti kepalą, iš galo jis turi atrodyti kaip trikampis su įdubimu vienam šone.
(nuotraukos ne mano)
Skardą sutepti sviestu ir padėti ant jos kepalą, palikti 30-40 min kilti. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių, kepti 20-30 min, kol gražiai paskrus, uždengti folija ir toliau kepti apie valandą. Dar karštą pyragą aplaistyti likusiu 100g išlydytu sviestu apiberstyti cukraus pudra, suvynioti į foliją, ir įdėti į polietileninį paketą, saugoti vėsiai, šaldytuve arba balkone. Pyragą galima valgyti po 2-4 savaičių
Cukatų paruošimas:
1/2-2/3 smulkintų apelsinų arba citrinų žievelių
1/2 stiklinės cukraus
Paruošimas:
Apelsinus arba citrinas gerai išplauti karštu tekančiu vandeniu. Nulupti odeles ir smulkiai supjaustyti. Žieveles sudėti į puodą, virti 1 valandą, keičiant vandenį 3 kartus, gerai nukošti, suberti cukrų ir virti ant silnos ugnies, kol išgaruos skystis, užsicukravusias žieveles plonai išdelioti skardoje ir padžiovinti 80 laipsnių orkaitėj
Šaltinis: good-cook.ru
P.S. Vakar Norfoj tokią mačiau... 750g kainuoja 8,99lt
QUOTE(einareja @ 2007 12 03, 23:17)
Kepiau jau antrą kartą pagal bea receptą.Tik kažko tešla lipo labai prie stalviršio.Teko dar dėti miltų ir dar biskiuką palaikyti šaldytuve.Bet kažko visvien lipnoka,praeitą kartą geriau pavyko..Gal medaus padauginau ? Dėjau iš akies Bet kai iškepė tai teko mikliai slėpti,gaila , kad nuo savęs nepaslėpsiu .Uždengiu tik kai atvėsta ir viskas
as irgi dejau is aqkies ir man lipo labai... bet kazkaip susitvarkiau..
Papildyta:
kalediniai saldainiai...
recepto nemoku isverst
ar kas nors tokius kada nors dare?
Apie meduolius radau tokį straipsnį....
Meduoliai
Neįsivaizduojame Šv. Kalėdų, be meduolių. Tai skanu, puošnu, šventiška. Meduoliai gaminami su natūraliu arba dirbtiniu medumi. Kepiniams siūlome naudoti dirbtinį medų, nes natūralus medus kaitinamas netenka daugelio vertingų savybių. Tačiau, norint pagerinti meduolio skonį, dalį dirbtinio medaus galima pakeisti natūraliu.
Nuo medaus tešla pasunkėja, todėl į ją reikia dėti sodos arba kepimo miltelių. Tada kepinys bus purus ir minkštas.
Kepimo miltelius dažniausiai sudaro: geriamoji soda (82 proc.), bulvių krakmolas (16 proc.) ir citrinos rūgštis (2 proc.). Kartais juose būna aromatinių arba dažančių medžiagų. Kepimo milteliai pradeda veikti drėgnoje ir šiltoje aplinkoje (aukštesnėje nei vidutinėje kambario temperatūroje). Tam, kad cheminiai tešlų purentojai veiktų tolygiai visoje tešloje, rekomenduojama juos persijoti kartu su miltais. Blogai pasiskirstę kepimo milteliai susikaupia atskirose vietose ir kepinys iškyla nevienodai, susidaro pūslės. Kepimo miltelių imama 1 proc. miltų svorio.
Į meduolių tešlą dedama sviesto, grietinės, kefyro. Nuo jų meduoliai būna minkštesni.
Specifinį, meduoliams būdingą skonį suteikia sumaltų prieskonių mišinys. Jo sudėtis gali būti tokia:
3 arbatiniai šaukšteliai cinamono,
3 arbatiniai šaukšteliai kvapiųjų pipirų,
2 arbatiniai šaukšteliai gvazdikėlių,
1 arbatinis šaukštelis geltonojo imbiero,
1/2 arbatinio šaukštelio kardamono,
1/2 arbatinio šaukštelio muskato riešuto,
1/2 arbatinio šaukštelio badijono.
Neturint kai kurių prieskonių, galima naudoti ir paprastesnį mišinį.
Į meduolius dedami įvairūs priedai: riešutai, razinos, kiti džiovinti vaisiai.
Jei norima, kad meduolis būtų tamsesnis, galima pridėti padeginto cukraus. Jis ruošiamas taip: 2 šaukštus cukraus kaitiname, kol jis tampa tamsiai geltonomis putomis. Įpilame pusę stiklinės vandens ir vėl pakaitiname. Visas cukrus turi būti ištirpęs.
Meduoliai gali būti pagaminti minkštuoju ir kietuoju būdu. Minkštieji meduoliai, kartais vadinami biskvitiniais, kepami 180-200° C temperatūroje 30-50 min., kietieji - 200° C temperatūroje 15-20 min.
Minkštuosius meduolius galima pertepti įvairiais kremais, uogienėmis, o kietuosius aptepti glajumi, šokoladu, puošti cukatais arba riešutais.
Atšalusį minkštąjį meduolį reikia supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Juos, taip pat ir kietuosius meduolius, reikia laikyti vėsioje vietoje neuždengtoje dėžutėje. Ilgiau palaikyti meduoliai tampa dar skanesni ir minkštesni. Iškepti meduoliai gali gulėti visą mėnesį!
Papildyta:
Taip noriu rast aukso vidurį ir iškept minkštokus meduolius savo metinukei dukytei...Ir namelį noriu neperkietą iškept...
Meduoliai
Neįsivaizduojame Šv. Kalėdų, be meduolių. Tai skanu, puošnu, šventiška. Meduoliai gaminami su natūraliu arba dirbtiniu medumi. Kepiniams siūlome naudoti dirbtinį medų, nes natūralus medus kaitinamas netenka daugelio vertingų savybių. Tačiau, norint pagerinti meduolio skonį, dalį dirbtinio medaus galima pakeisti natūraliu.
Nuo medaus tešla pasunkėja, todėl į ją reikia dėti sodos arba kepimo miltelių. Tada kepinys bus purus ir minkštas.
Kepimo miltelius dažniausiai sudaro: geriamoji soda (82 proc.), bulvių krakmolas (16 proc.) ir citrinos rūgštis (2 proc.). Kartais juose būna aromatinių arba dažančių medžiagų. Kepimo milteliai pradeda veikti drėgnoje ir šiltoje aplinkoje (aukštesnėje nei vidutinėje kambario temperatūroje). Tam, kad cheminiai tešlų purentojai veiktų tolygiai visoje tešloje, rekomenduojama juos persijoti kartu su miltais. Blogai pasiskirstę kepimo milteliai susikaupia atskirose vietose ir kepinys iškyla nevienodai, susidaro pūslės. Kepimo miltelių imama 1 proc. miltų svorio.
Į meduolių tešlą dedama sviesto, grietinės, kefyro. Nuo jų meduoliai būna minkštesni.
Specifinį, meduoliams būdingą skonį suteikia sumaltų prieskonių mišinys. Jo sudėtis gali būti tokia:
3 arbatiniai šaukšteliai cinamono,
3 arbatiniai šaukšteliai kvapiųjų pipirų,
2 arbatiniai šaukšteliai gvazdikėlių,
1 arbatinis šaukštelis geltonojo imbiero,
1/2 arbatinio šaukštelio kardamono,
1/2 arbatinio šaukštelio muskato riešuto,
1/2 arbatinio šaukštelio badijono.
Neturint kai kurių prieskonių, galima naudoti ir paprastesnį mišinį.
Į meduolius dedami įvairūs priedai: riešutai, razinos, kiti džiovinti vaisiai.
Jei norima, kad meduolis būtų tamsesnis, galima pridėti padeginto cukraus. Jis ruošiamas taip: 2 šaukštus cukraus kaitiname, kol jis tampa tamsiai geltonomis putomis. Įpilame pusę stiklinės vandens ir vėl pakaitiname. Visas cukrus turi būti ištirpęs.
Meduoliai gali būti pagaminti minkštuoju ir kietuoju būdu. Minkštieji meduoliai, kartais vadinami biskvitiniais, kepami 180-200° C temperatūroje 30-50 min., kietieji - 200° C temperatūroje 15-20 min.
Minkštuosius meduolius galima pertepti įvairiais kremais, uogienėmis, o kietuosius aptepti glajumi, šokoladu, puošti cukatais arba riešutais.
Atšalusį minkštąjį meduolį reikia supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Juos, taip pat ir kietuosius meduolius, reikia laikyti vėsioje vietoje neuždengtoje dėžutėje. Ilgiau palaikyti meduoliai tampa dar skanesni ir minkštesni. Iškepti meduoliai gali gulėti visą mėnesį!
Papildyta:
Taip noriu rast aukso vidurį ir iškept minkštokus meduolius savo metinukei dukytei...Ir namelį noriu neperkietą iškept...
Gal žinote, kur cukatų būtų galima įsigyti?
QUOTE(Liudoskis @ 2007 12 05, 14:12)
Taip noriu rast aukso vidurį ir iškept minkštokus meduolius savo metinukei dukytei...Ir namelį noriu neperkietą iškept...
Kepk meduolinius sausainius, kur as idejau pirmame puslapyje. Jie be medaus ir tikrai nera kieti, greiciau trapus. Manau, metinukui vaikui jie tikrai tikru
Papildyta:
Kepiau bandomajį japonišką aguonų - obuolių pyragą, kad sužinoti ar vertas jis Kalėdų stalo. Rezultatas pasakiškas: lengvas, nepersaldus, tirpstantis burnoj, išraiškingo skonio. Tikrai kepsiu. Pavyko iš pirmo karto, nesupliuško. Tik manų košę dėjau tirštą ir dvigubą normą.
...išsamiau pasidomėjau tuo tradiciniu kalėdiniu dž.vaisių pyragu, kurio tema vis iškyla šiame skyrelyje. Parašysiu "suvestinę". Daivaja įdėjo beveik klasikinį anglišką 18 a. receptą, tiktai pastebėjau, kad daugelyje recepto variantų (anglų kalba) paprastai nededama kepimo miltelių. Šiuos receptus sieja tai, kad beveik visur sutampa dedamo sviesto ir cukraus kiekiai (pvz. 25 cm skersmens apvaliai skardai po 325 g viena ir kita), o miltų atitinkamai šių ingredientų kiekiui dedama apie 100 g. daugiau. Visur dedama meduolių prieskonių. Esmė čia ne tešloje - ji elementari. bet pačiame kepime.
Va dėl to ir nusprendžiau parašyti čia, nes daugeliui tos problemėlės iškilo.
Skarda paruošiama ypatingai, kaip viena forumiečių jau minėjo, kadangi kepama nuo 2 iki 4, net 6 val., priklausomai nuo dydžio, mažoje t (nuo 130 iki 150 svyruoja skirtinguose šaltiniuose).
Taigi skardą reikia ištepti riebalais, dėti trigubą šviesaus ar keturgubą tamsaus sviest. popieriaus dugną, keturgubas sieneles. Popierių vėl patepti riebalais. Kitur tik dvigubą, o sieneles iš išorės apjuosti laikraštiniu popieriumi ir aprišti virvute.
vaisius mirkyti reiktų. jei šaltu būdu - uždengus iki 24 val. jei karštu - pakaitinti ant mažos ugnies 5 min, atšaldyti, palikti nakčiai. galima mikrobangėj uždengus plėvele ir pradūrus skylutę 5 min tik pakaitinti ir viskas.
Iškepus subadyti ir sulaistyti stikline romo, brendžio, likerio, šerio. netinka kavos ir šokolado skoniai. vienur sulaistyti karštą ir palikt atvėst, kitur šaltą. daugiau - atvėsusį. vynioti į sviest. popierių, po to- į foliją.
Va dėl to ir nusprendžiau parašyti čia, nes daugeliui tos problemėlės iškilo.
Skarda paruošiama ypatingai, kaip viena forumiečių jau minėjo, kadangi kepama nuo 2 iki 4, net 6 val., priklausomai nuo dydžio, mažoje t (nuo 130 iki 150 svyruoja skirtinguose šaltiniuose).
Taigi skardą reikia ištepti riebalais, dėti trigubą šviesaus ar keturgubą tamsaus sviest. popieriaus dugną, keturgubas sieneles. Popierių vėl patepti riebalais. Kitur tik dvigubą, o sieneles iš išorės apjuosti laikraštiniu popieriumi ir aprišti virvute.
vaisius mirkyti reiktų. jei šaltu būdu - uždengus iki 24 val. jei karštu - pakaitinti ant mažos ugnies 5 min, atšaldyti, palikti nakčiai. galima mikrobangėj uždengus plėvele ir pradūrus skylutę 5 min tik pakaitinti ir viskas.
Iškepus subadyti ir sulaistyti stikline romo, brendžio, likerio, šerio. netinka kavos ir šokolado skoniai. vienur sulaistyti karštą ir palikt atvėst, kitur šaltą. daugiau - atvėsusį. vynioti į sviest. popierių, po to- į foliją.
Sveikutės Nusipirkau šiandien dvi kepimo formas, tai teks imtis darbo
Turbūt pirmiausia reikia favoritus išbandyt - gal ryt tą aguoninį sukurpsiu Tiesa, gal žinot kas skanų kekso receptą? Labai užsimaniau, o dar papuoščiau kalėdiškai ir būtų šventė
Labai ačiū - būtinai pabandysiu Pernai kepiau pagal kažkokį receptą iš žurnalo, tai niekas neįkando po to Gerai, kad skylutes padariau, tai tik papuošiau ir buvo eglutei žailsiukai
O ieškančioms formelių Vilniuje, VCUP yra tokia parduotuvė Gerduva - ten pernai nusipirkau eglutę, senį besmegenį, kalėdinį batą, mėnulį ir žvaigždutę
O meduolių prieskonių mišinio būna prieskonių ir arbatos parduotuvės. Pvz., aš pirkau tokioje mažytėje parduotuvėlėje, Šeimyniškių ir Kalvarijų gatvių sankryžoje ant kampo, priešais Holiday Inn viešbutį
Papildyta:
Atgaminau, kad pasirodo pagal šį receptą man tie kieti meduoliai ir gavosi Nežinau, ką ne taip padariau, kepiau du kartus ir vis tiek niekaip
Turbūt pirmiausia reikia favoritus išbandyt - gal ryt tą aguoninį sukurpsiu Tiesa, gal žinot kas skanų kekso receptą? Labai užsimaniau, o dar papuoščiau kalėdiškai ir būtų šventė
QUOTE(laurindre @ 2007 12 06, 18:09)
Kepk meduolinius sausainius, kur as idejau pirmame puslapyje. Jie be medaus ir tikrai nera kieti, greiciau trapus. Manau, metinukui vaikui jie tikrai tikru
Labai ačiū - būtinai pabandysiu Pernai kepiau pagal kažkokį receptą iš žurnalo, tai niekas neįkando po to Gerai, kad skylutes padariau, tai tik papuošiau ir buvo eglutei žailsiukai
O ieškančioms formelių Vilniuje, VCUP yra tokia parduotuvė Gerduva - ten pernai nusipirkau eglutę, senį besmegenį, kalėdinį batą, mėnulį ir žvaigždutę
O meduolių prieskonių mišinio būna prieskonių ir arbatos parduotuvės. Pvz., aš pirkau tokioje mažytėje parduotuvėlėje, Šeimyniškių ir Kalvarijų gatvių sankryžoje ant kampo, priešais Holiday Inn viešbutį
Papildyta:
QUOTE(MAMICY @ 2007 11 26, 15:58)
Atgaminau, kad pasirodo pagal šį receptą man tie kieti meduoliai ir gavosi Nežinau, ką ne taip padariau, kepiau du kartus ir vis tiek niekaip
QUOTE(Saulyčiukas @ 2007 12 07, 18:29)
O ieškančioms formelių Vilniuje, VCUP yra tokia parduotuvė Gerduva - ten pernai nusipirkau eglutę, senį besmegenį, kalėdinį batą, mėnulį ir žvaigždutę
Kaip faina Ačiū Reiks užsukt
QUOTE(Saulyčiukas @ 2007 12 07, 18:29)
Atgaminau, kad pasirodo pagal šį receptą man tie kieti meduoliai ir gavosi Nežinau, ką ne taip padariau, kepiau du kartus ir vis tiek niekaip
Man pagal tą receptą irgi kieti gavos Dėl to kitą kartą kepiau pagal kitą receptą su grietine O tą receptą esu parašius čia