Vienam vokiškam žurnale tarp kalėdinių sausainukų radau šiuos, ką tik išbandžiau, skanu
, kas mėgsta imbierą turėtų patikti:
APELSINŲ IMBIERO ROMBAI (~ 40 sausainukų)
Tešlai:
50g cukruoto imbiero (galima pakeisti kitais cukruotais vaisiais)
125g šalto sviesto ar margarino
250g miltų
1 kiaušinis
75g cukraus
mažas žiupsnelis druskos
Glajui:
1 apelsinas
~ 125g cukraus pudros
Imbierą smulkiai sukapoti, ant stalo pilti miltus, stambia tarka sutarkuotą šaltą sviestą, kiaušinį, cukrų, druską ir viska kapoti dideliu peiliu, kol visi produktai susimaišys, suspausti į gabalą, truputį paminkyti ir 1 val. tešlą palaikyti šaldytuve.
Tešlą iškočioti, peiliuku tešlai supjaustyti rombais (paviršiuje švelniai galima įspausti negilias duobutes plaktuku mėsai mušti). Kepti ~ 12-15 min. 180° C temp. orkaitėje.
Glajui cukraus pudrą sumaišyti su 2 valg. š. apelsino sulčių, glajumi aptepti sausainukus, jų viršų, kol glajus neišdžiūvęs truputį pabarstyti nulupta ir susmulkinta apelsino žievele (plonai nulupti tik geltoną jos sluoksnį).
Ir vakar dar šiuos kepiau irgi iš to pačio žurnalo receptas:
KALĖDŲ ŽVAIGŽDUTĖS (~ 40 sausainukų)
125g cukraus
50 ml stiprios kavos
125g Nutellos
150g sviesto
400g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1a. š. cinamono
Po 0,5 a. š. smulkintų gvazdikėlių ir imbiero miltelių
1 citrinos nutarkuota žievelė
Cukrų ištirpinti šiltoje kavoje, įmaišyti Nutellą. Sviestą ištrinti iki purumo, įmaišyti šiltą Nutellos masę, sumaišyti su likusiais produktais. Tešlą 2 dienas laikyti šaldytuve. Iškočioti apie 0,5 cm storio lakštą ir formele išpjauti žvaigždutes. Kepti ~ 8 min. 180° C temp. orkaitėje. Papuošti glajumi.