QUOTE(ausriux75 @ 2007 02 26, 14:49)
Maitinom parduotuviniu maistu-blogai,smėlis šlapimtakiuose,vaistai,ukolai ir t.t.Veterinarai patarė gydomajį maistelį,varantį tą smėliuką lauk-šėrėm ir gydomaisiais tikslais ir profilaktiškai.Toliau jie mums pataria maitinti tik sausu maistu ir tik iš veterinarijos.Šaunu.Maitinam.Tačiau kas kažkiek laiko pastebim,kad jam sunku atlikt savo šlapius reikaliukus,o vėliau lyg viskas ir susitvarko.Nešėm kelis kartus tikrinti šlapimą,bet man jau susidaro toks vaizdas,kad tie veterinarai kito atsakymo ir neduos,nes nori išsilupti daugiau pinigų sau.Gal turit panašių prqblemų?
Iš dalies jūs teisi. Bet tiesiog nėra kitokio pasirinkimo - ir maisto rūšių požiūriu, ir vetgydytojų. Taip vetgydytojai yra mokomi, su tokiom teorijom jie ir dirba, ne paskutinėj vietoj ir ekonominis interesas. Kaip ir visos šunų-kačių maisto gamybos pramonės. Dar prisideda gyvūnų šeimininkų noras patogumų - sausas maistas greitas ir nereikalaujantis įdėti jokio darbo, kad greitai galėtum juo naudotis. Taigi, visi šie faktoriai ir suformavo situaciją, kurią dabar turime. Randu nemažai internete šunų-kačių augintojų, veterinarų, kurie kategoriškai pasisako prieš sausą maistą plėšriesiems gyvūnams, kaip tokią maisto rūšį. Pripažįsta tik mėsą. Teigia, kad apskritai nuo sauso maisto ir susiformuoja katinams (katėms rečiau), šunims šlapimtakių, inkstų, pūslės akmenys. Tik kažin ar yra visuotinis kelias į "pirmykštę santvarką"? Reiškia, ir toliau bus, kaip yra.
Iš savo praktikos galiu patarti (mano ilgaamžiai katinai niekada akmenų neturėjo), kuo įsitikinau: jeigu katinai laka šviežią natūralų vandenį, ypač šaltinio, ne virintą (laikau net titnago akmenį užpylus), daugiau ėda jautienos žalios negu sauso maisto, jei tas sausas maistas yra kiek galint natūralesnis (JAV Nutra Nuggets), jei katinai turi galimybę vasarom pabūti lauke, sode, ant vejos, pievoj, jei yra mylimi, glostomi, nešiojami, ant jų nesibarama, nepykstama, jie "neauklėjami", jiems nekeičiama staigiai aplinkos temperatūra, nekeliami stresai dažnai keičiant vietą, nelaikomi ilgai saulėje ar skersvėjuose, jei kartu gyvena su daugiau kačių, jei nekarpomi nagai, nekastruojami, negirdomi kontraceptikais, antibiotikais, jei leidžiama 1 kartą metuose turėti vadą - paprastai katinai auga sveiki ir ramūs (aišku, jei veislė irgi rami), draugiški, supratingi, ilgaamžiai, retai rujojantys, nežymintys teritorijų, tvarkingi. Tai daug ar mažai? Man tai tiesiog gaunasi taip: darbas ir malonumas auginant katinus persveria visom prasmėm negatyvias situacijas ir darbą, kurie galėtų būti kastruojant katinus, juos gydant, pergyvenant, stresuojant dėl susirgusių, nugaišusių katinų, išleistų tuščiai nemažų pinigų vetgydykloms, vaistams, papildomai reikalaujančio darbo ir išlaidų gabenant katinus gydyti ir pan.
Bet vėlgi - kiekvieno augintojo reikalas, ką jis pasirenka, kas jam yra svarbu, koks jo principinis požiūris ir vertybės? Gi mazochistų tarp jų ir čia aš matau daugybę...
QUOTE(ausriux75 @ 2007 02 26, 16:43)
Aš nekaltinu jokių veterinarų.Gal ir mūsų kaltė,kad šėrėm visokiais viskasais,bet juk kitus katinus šeria ir jie laimingai gyvena,o ir ant pakelių neparašyta,kad pavojinga gyvybei.Tačiau mūsų vet.gydytojų primygtinai siūlytas Hils irgi...Brangesniu maistu jau neturim galimybių šerti.
Ne maisto brangume esmė
Bet visame priemonių komplekse. Ir kuris priklauso nuo žmogaus požiūrio į, apskritai, gyvenimą... Tikriausiai be reikalo rašiau...