QUOTE(californiagirl @ 2006 04 29, 19:01)
Parasysiu Jums savo elektronini pasta i AZ. Labai Aciu is anksto
Taip mes gyvename Amerikoje, ir turi jie tuos logopedus(vadina juos "speech therapist") mokyklose, o jei vaikas darzelinukas(iki 3 metuku) arba buna namie su mama, tai terapistai yra "valdzios padengti" ir atvaziuoja uzsiemimams pas vaika i darzeli, arba i namus. Po 3 metuku yra uzsiemimai pradinese mokyklose, (ten buna darzelinuku logopedines grupes), kuriu mums nebeskyre... Musu atveju terapiste vazinedavo i namus, bet tik 1 kart savaiteje. Uzsiemimu skaicius paskiriamas pagal vaiko kalbos "atsilikima", zodziu pagal butinybe. Mums buvo priskirtas pats minimumas. Terapija per mokykla ir iki 3 metuku valdzios dengta yra nemokama
Visada, aisku, galima gauti terapija is ligonines, bet tai jau kainuoja ir ne visada, ne kiekvienu atveju, draudimas tai dengia...
Jei dabar mano sunui priskirs terapija, tai jau bus pradineje mokykloje(cia mokykla prasideda nuo 5 metuku), tik nezinau ar tai bus logopedine klase, ar i uzsiemimus vaiksciosim po pamoku. Na ziuresim, kita savaite gal paaiskes
Ikisiu ir as savo trigrasi, nes galiu palygint logopedu darba LT ir USA. Maniskis velai pradejo kalbet, ilgai kalbejo "arabiskai"-tik man vienai suprantama kalba. Kadangi jis pas mane "greituolis", tai nemego zaist su lego,puzle ir pan., neisvystyta buvo smulkioji motorika. Nors ejom Kaune i specializuota darzeli, pas logopeda nevede,kol nesuejo trys metai. Bet mano vaikas nemego tu uzsiemimu, dirbama budavo su grupe vaiku, tai maniskis tik dukdavo. Kai suejo keturi su puse,pradejau vedziot privaciai (25Lt./val.), labai greit kalba pagerejo, pradejo tart raide s zodziu gale, kuria anksciau "nukasdavo". Palanke kelis men. isvykom i USA. Vedziau cia testuot, nes jis skaitesi "transfer" student, jam priklause logopedas. Pasake, kad kadangi dar per mazai angliskai sneka tai jai sunku nustatyt ar yra cia problema su kalba. Dabar jau bebaigias Kindergarden, laisvai kalba angliskai, taciau vietoj movie sako momie, vietoj futbolas=putbolas ir siaip ne per aiskiausia ta kalba. Taciau, kiek as uzsimenu apie "speech terapist" , tiek kartu atsako,kad cia "development", tipo norma, isaugs...
Taip, kad nors ir nemokama ta pagalba,nelabai cia ja puola duot...Jei kita met bus tas pats, vel "minsiu jiems ant kulnu". Pliusas tik tas, kad maniskiui valstybe apmoka korepetitoriu, tai ta moteris su juo labai graziai visus zodzius "atslifuoja" tarima.