Įkraunama...
Įkraunama...

kada pas logopeda?

Sveiki 4u.gif

Mano mazoji yra 3 metu ir 2 men. Turim problemele su r ir l raidemis, kartais ir č. ji netaria is viso r ir l raidziu jas keisdama j raide pvz.: saule - sauje, lele - jeje, Rokas - jokas, rodyti - jodyti, močiute - mosiute. Ar verta jaudintis? Gal vertetu apsilankyti pas logopeda??? Jeigu pasitaisytu savaime, tai per kiek laiko?
Atsakyti
QUOTE(betite @ 2006 03 06, 18:29)
Sveiki 4u.gif

Mano mazoji yra 3 metu ir 2 men. Turim problemele su r ir l raidemis, kartais ir č. ji netaria is viso r ir l raidziu jas keisdama j raide pvz.: saule - sauje, lele - jeje, Rokas - jokas, rodyti - jodyti,  močiute - mosiute. Ar verta jaudintis? Gal vertetu apsilankyti pas logopeda??? Jeigu pasitaisytu savaime, tai per kiek laiko?

Jaudintis kol kas neverta. Patarčiau patreniruoti liežuvėlį garso R mokymui skirtais pratimais: judinti ilgą smailą liežuvį į šalis, liežuvio galiuku laižyti ką nors saldaus nuo viršutinės lūpos, pliaukšėti kaip arkliukai ir pan. Jei iki penkerių šių garsų tarimas nepasikeis, konsultuokitės su logopede.
Atsakyti
Sveiki, mano sunui greit bus 5 metai, bet mes turime tarties problmele, t.y. Š keiciame i S, Ž keiciame i Z. R tariame kuo puikiausiai. Ar reiketu susimastyti ir nuvesti vaika pas logopeda. Tiesa, pas mus namuose dvikalbyste. Sunus puikiai kalba rusiskai ir lietuviskai, ir dar labai domisi anglu kalba, nes as pati destau anglu ir jam labai idomu, todel ir leidau ji i anglu kalbos bureli darzelyje. Gal nereikejo to daryti? Bet siu dvieju raidziu pakeitimas i jam lengvesnes budingas kalbant jam visom kalbom. Prasyciau atsakyti man. Aciu
Atsakyti
QUOTE(Katrin @ 2006 03 07, 16:40)
Sveiki, mano sunui greit bus 5 metai, bet mes turime tarties problmele, t.y. Š keiciame i S, Ž keiciame i Z. R tariame kuo puikiausiai. Ar reiketu susimastyti ir nuvesti vaika pas logopeda. Tiesa, pas mus namuose dvikalbyste. Sunus puikiai kalba rusiskai ir lietuviskai, ir dar labai domisi anglu kalba, nes as pati destau anglu ir jam labai idomu, todel ir leidau ji i anglu kalbos bureli darzelyje. Gal nereikejo to daryti? Bet siu dvieju raidziu pakeitimas i jam lengvesnes budingas kalbant jam visom kalbom. Prasyciau atsakyti man. Aciu

Siūlyčiau apsilankyti pas logopedę. Kiek teko susidurti praktikoje, taisyklingą garsų Š Ž tarimą, kai kiti garsai tariami taisyklingai, suformuoti nesudėtinga, nebent gali užtrukti šių garsų įtvirtinimas savarankiškoje vaiko kalboje. O įdomios anglų kalbos pamokėlės logopedinėms pratyboms taip pat neturėtų trukdyti.
Atsakyti
sveiki, dukrytei 1 m. ir 11 men. jau dabar ji laisvai kalba -pradejo kalbeti kazkur apie 14 men. iki siol, t.y. kol gime antroji dukra, nebuvo jokiuproblemu del tarimo -tare visas raides ir neuzsikirsdavo, o dabar -tardama n, m raides uzsikerta.kodel? ar tai gali buti del antrojo vaikelio gimimo (siaip ji labiau prie tetes prisirisusi), o gal del to, kad paskutiniu metu laiks nuo laiko pasibarame su vyru? be to, tiek mano vyras, tiek jo sesuo, kai susijaudina, uzsikerta tardami n raide-gai tai buti paveldima? ar butina dabar toki vaika vesti pas logopeda? mane tas labai neramina
Atsakyti

Rata, virtualiai įvertinti tokių užsikirtimų priežastį tikrai neįmanoma. Visos Jūsų išvardintos priežastys gali turėti įtakos. Siūlyčiau pirmiausia pasikonsultuoti su pediatru ar neurologu, o ne logopedu.
Atsakyti
Dukrytė 4 metų 2 mėnesių. netaria š, ž, r. Kartais š ir ž lyg tai išgirstu, bet nemasiniame naudojime. Ar jau laikas pas logopedą? Ar pasitaisys? Girdėjau, kad, norint ištarti r, reikia treniruotis klaksint kaip žirgeliai. Pabandžiau - klaksi puikiai. Bet r netaria niekur.

Kita problema - kai susijaudina ar nori ką greitai pasakyti, ypač po darželio (gal kad pavargus, daug įspūdžių?), mikčioja - kartoja tuos pačius skiemenis. Būna dienų, kai kalba labai gražiai, neužsikirsdama. Tai jau tęsiasi apie pusmetį. Ar verta sunerimti?

Sesei tokių problemų nebuvo, 4 metų jau puikiai šnekėjo. Aš pati vaikystėje labai baisiai mikčiojau. Dabar tik kartais, dažniausiai, kai reikia kalbėti užsienio kalba. Ar gali dukra paveldėti mikčiojimą?
Atsakyti
Sveiki, mano sunui 2,4 m. kalbam labai menkai. sako zodzius mama, tete, sese, baba,didi, niam ir panasius. Vieninteliai jo sakiniai yra: kas cia ir va cia. Viska supranta, viska padaro ka sakai. paskutniu metu labai pamego rodyti paveiksliukus knygose ir klausti kas cia, pats retai kada sako ka mato, bet pasako pavz. baba, lialia, gaidys(kaip nekeista si zodi pasako). kelis kartus girdejau kaip pasake karve, arklys, bet kiek prasau nebesako. Ar mums jau vertetu susirupinti ir vesti pas logopeda?
Atsakyti
QUOTE(mamutas @ 2006 03 27, 09:17)
Dukrytė 4 metų 2 mėnesių. netaria š, ž, r. Kartais š ir ž lyg tai išgirstu, bet nemasiniame naudojime. Ar jau laikas pas logopedą? Ar pasitaisys? Girdėjau, kad, norint ištarti r, reikia treniruotis klaksint kaip žirgeliai. Pabandžiau - klaksi puikiai. Bet r netaria niekur.

Kita problema - kai susijaudina ar nori ką greitai pasakyti, ypač po darželio (gal kad pavargus, daug įspūdžių?), mikčioja - kartoja tuos pačius skiemenis. Būna dienų, kai kalba labai gražiai, neužsikirsdama. Tai jau tęsiasi apie pusmetį. Ar verta sunerimti?

Sesei tokių problemų nebuvo, 4 metų jau puikiai šnekėjo. Aš pati vaikystėje labai baisiai mikčiojau. Dabar tik kartais, dažniausiai, kai reikia kalbėti užsienio kalba. Ar gali dukra paveldėti mikčiojimą?

Paprastai laikoma, kad ketverių metų vaiko kalba jau pilnai susiformavusi. Tačiau pasitaiko, kad fiziologinis šveplavimas, kuiriam būdingas garsų Š Ž R netaisyklingas tarimas, užtrunka iki penkerių. Jei izoliuotus garsus Š Ž taria taisyklingai, tai tikėtina, kad netrukus, šie garsai įsitvirtins ir žodžiuose. Apie garso R mokymąsi namuose konsultacijose jau kalbėjome ne vieną kartą. Jei iki penkerių tartis nesusitvarkys, būtinai kreipkitės i logopedą.
Dėl mikčiojimo pasitarkite su gydytoju. Polinkis į mikčiojimą gali būti paveldėtas. Pirmiausia būtina laikytis dienos režimo, vengti stresinių situacijų.
Papildyta:
QUOTE(Helga @ 2006 03 28, 12:55)
Sveiki, mano sunui 2,4 m. kalbam labai menkai. sako zodzius mama, tete, sese, baba,didi, niam ir panasius. Vieninteliai jo sakiniai yra: kas cia ir va cia. Viska supranta, viska padaro ka sakai. paskutniu metu labai pamego rodyti paveiksliukus knygose ir klausti kas cia, pats retai kada sako ka mato, bet pasako pavz. baba, lialia, gaidys(kaip nekeista si zodi pasako). kelis kartus girdejau kaip pasake karve, arklys, bet kiek prasau nebesako. Ar mums jau vertetu susirupinti ir vesti pas logopeda?

Jei jokių kitų vystymosi problemų neturite, tai ir kalbos reikalai iki trejų "turėtų pajudėti".
Papildyta:
QUOTE(Helga @ 2006 03 28, 12:55)

Jei jokių kitų vystymosi problemų neturite, tai ir kalbos reikalai iki trejų turėtų "pajudėti" smile.gif
Atsakyti
sveiki
noreciau paklausti:
sunus 4 metu,taria vietoj raides k taria raide t pvz:koja tai toja ,kede tai tede
ar tai reikia nerimauti,ir siaip jis nori daug pasakyti tik nespeja sudelioti sakiniu tai gaunasi kaip ir mikciojimas,ar reikia apsilankyti pas logopeda?
Atsakyti
Laba diena!

seimos gydytoja sako, kad dar nereiktu rupintis, bet... Gimdymas buvo su komplikacijom ir del kudikio dusimo buvo panaudotos reples
verysad.gif Sunui dabar 2metai ir 3 menesiai, bet pas ji nera ne vieno aiskiai istariamo zodzio, na yra tetis, mama, ir atsiri skiemnys reskiantys veiksmazodzius pvz. duo=duoti. Ar verta kur kreiptis ar dar palaukti?

Aciu is anksto!
Atsakyti
Jei kitų vystymosi problemų neturite, tai ir nerimauti dar neverta. Jei ir po pusmečio kalbos raidoje nepastebėsite aiškaus progreso, konsultuokitės su logopedais.
Atsakyti