QUOTE(Aušrinė @ 2005 07 05, 13:00)
Kas per problema su tais Montesori daržais, nesuprantu
Gyvenam mes irgi prieš Čiauškutį, bet kuo toliau, tuo labiau nesinori man savo pupos vest į jį. Einu į maps.lt žiūrėt kur ta Hipordomo gatvė
Aušrine, jokios problemos su Montesori darželiais nėra. Tiesiog aš turiu savo nuomonę apie tą sistemą, ir prašau neįsižeisti tų, kuriems ta sistema prie širdies, pabandysiu ją čia išdėstyti.
Marija Montessori čią auklėjimo (ugdymo sistemą) kūrė dirbdama su protiškai neįgaliais vaikais. Ji ir pagrįsta tokių vaikų sugebėjimais, kurie šiek tiek atsilieka nuo savo bendraamžių, bet lygiai taip pat nori piešti, žaisti, statyti kaladėlių pilį. Kad tokius vaikus paruošti tolimesniam savarankiškam gyvenimui, su jais reikia milžiniškų pastangų ir atlikti kone žygdarbį. Todėl M.Montessori, stebėdama tokius vaikus, matė, kaip jie bando prisitaikyti gyvenime, ir pati prie jų taikėsi. Ne vaikus pagal save mokė, bet viską darė kartu su jais, po truputėlį jiems padėdama, nukreipdama teisinga linkme. Viskas turi vykti labai pamažu, pagal to vaikiuko protinę eigą. Jokių liepimų, jokių draudimų, jokio irzlumo. Didelė kantrybė ir švelnumas.
Man ši sistema nepriimtina todėl, kad buvo kurta vaikams su protine negalia, o pritaikyta mūsų pasiutusio greičio pasaulyje. Aš esu cholerikė, staugiu jei reikia ant dukters, kad neklauso, kitokia aš jau nebūsiu. Ir jei man reikėtų dabar dukrą auklėti pagal Montessori, persiprašau, tuoj man reikėtų tos sistemos.
Dabartinė sumoderninta Montessori sistema, mano manymu, skirta ugdyti ožiams ir pasipūtėliams, kur jie traktuojami kaip pasaulio bambos. Ui, kaip paskui sunku tokiam vaikui pereiti į standartinę mokyklą....Nes kol kas nėra nei vidurinės, nei universiteto, dirbančių pagal Montessori. Ir nori nenori, tam vaikui, augintam šiltnamio sąlygom, teks ateiti į žiaurų pasaulį. Neužsigrūdinusiam.....