Matyt jau ir aš galiu pažarstyti patarimų jaunamartėms
norėčiau pasakyti viena, kad ruošiantis apima tokie keisti jausmai, kad nebežinai, nė kur dėtis, nei ko nori, o kuo toliau, - tuo sunkiau.
Mūsų vestuves rimtai (su vietos šventei, bažnyčios ir pan. paieškomis) pradėjome planuoti likus 2,5 mėn. (vestuvės vyko gegužės pab., kaip mums daug kur sakė, turėjome didesnę laisvę rinktis - dar ne "sezonas"). Ištekančios vasarą, planuoja jau net prieš pusmetį, nepervarkit!
Tokias smulkmenas kaip (nors iš pradžių taip neatrodo) mašinų, bažnyčios puošimai siūlyčiau pasilikti pabaigai ir per daug nesukti galvos. kai taip anksti planuojam, beveik viskas gali pasikeisti 50% ar net 100% - keičiasi kainos, matai, kad labai stipriai viršiji biudžetą, kažkas pasiūlo kitaip, t.t. ir pan. Man galiausiai tai tapo vos ne tas pats. Geriausias pasiūlymas - turėi bent keletą draugių (draugų, pažįstamų ar šeimos narių), kuriems būtų galima patikėti smulkesnius dalykus. Geriau nesimėtyti nuo vieno prie kito žmogaus planuojant vieną ar kitą dalyką, nes jų nuomonės irgi gali skirtis! Man daugiausiai talkino
sesė (tik su ja ėjau matuotis suknelių - aplankiau 5 Vilniaus salonus, išsimatavau virš 10 suknelių, o rengiausi pačią pirmąją
mama,
draugė (vyriausioji pamergė). Dabar galiu joms pasakyti AČIŪ, kad buvo įsakyta
nesikišti į kai kuriuos dalykus, ar kai kas buvo man siurprizas iki paskutinės dienos: buvo pasiūta gražiausia pagalvėlė žiedams, paruoštas krepšelis mano svečių lauktuvėms, pasirūpinta žiedlapių barstymu prie bažnyčios ...
Svarbiausius dalykus planavome vieni du (data, bažnyčia (apię kurią svarstėm labai ilgai) vieta šventei, svečių sąrašas (jį vėliau paderinom su tėvais, bet pasikeitė labai nestipriai); fotografas, filmuotoja, muzikantai - rekomenduoti. Pavargom nuo lakstymų, tad likus~1.5 mėn. visus darbus ir darbelius pradėjome skirstytis ir priėmėm siūlytą pagalbą: pvz. tortai, saldus stalas vieniems, alkoholis, svečių susodinimas - kitiems tėvams ir pan. Pati buvau pati didžiausia savo vestuvių planuotoja, todėl klausinėjau, kaip kam sekasi ir vistiek kišausi
rūpinausi meniu (labai svarbus darbas ir atsakomybė! - o jei svečiai liktų nepavalgę?), pakvietimų, svečių kortelių parašymu, maketavimu ir atspausdinimu (gavome labai daug pagyrimų
) ir dar daugybe smulkmenų, prie kurių karts nuo karto prisidėdavo būsimasis.
Gėlėmis, kaip ir tortais bei savo grožiu (šukuosena, manikiūru, makiažu) rūpintis pradėjau likus 2,5 savaitės, per vestuves viskas buvo pirmą kartą, likau patenkinta, gavau daug komplimentų, kad teisingai pasirinkau meistrus (norėčiau pabrėžti, kad susiradau tikrai nebrangiai ir galiu paneigti taisyklę - "kuo brangiau - tuo geriau")
Dėl bažnyčios papuošimo: pasilikau pabaigai, tad pradėjo trūkt laiko, mėčiausi, nebežinojau taip, ar anaip noriu, galiausiai viena iš pamergių labai paprastais patarimais patarė nepuošt, o kai likus kelioms dienoms vėl nuvažiavome į bažnyčią, įsitikinau, kad ten ir taip labai gražu, daug gyvų gėlių (iš svečių girdėjau: "kaip gražiai bažnyčia buvo papuošta"
Dėl mašinų papuošimo: norėjau kažko nestandartinio, ne kaip visus, patarė gyvų gėlių nedėti - nes dideliu greičiu važiuojant vėjas nupūs. Likus kelioms dienoms su pamergėm pynėm iš tujų vainikėlius, kuriuos vidurnaktį plukdėme į vandenį su rūtos šakele, iš tos pačios tujos buvom nupynę ploną juostą ant pirmosios mašinos ir kukliau - ant kitų 3-jų. Paskutinį vakarą sužinojau, kad ant naujų BMW automobilių (kuriuos parūpino piršliai) negalima nieko nei klijuoti, nei dėti - subraižys. Teko lėkti į gėlių turgelį ir užsisakyti standartinius kaspinus. Jau buvo tas pats. Mašinos naujos - ir taip gražios, mes ir palyda - pasipuošę, beisišypsantys, tad neskaudėjo širdelės (o nupintą 3 metrų vainiką tėvai išvežė į šventės vietą).
Dviejų dienų šventė (prie Kernavės Elniakampio sodyboje) buvo puiki, šaunūs ir organizuoti piršliai, neprisigėrę ir linksmi svečiai..!
Kai dabar prisimenu visą ruošimąsi, tik atsidūstu, kiek tai pareikalavo jėgų ir įdėjų, visgi vestuvės buvo didelės - 60 žmonių!