QUOTE(Medinis @ 2008 01 19, 16:42)
O aš dabar tik pagalvojau... ar ateiviai (na visokie žali žmogeliukai) taip pat patenka ten pat, kur ir žmonės? Čia aš nesityčioju, man rimtai tokia mintis šovė..
Suprantu, patikėti, kad po mirties yra kažkokia būtis yra daug lengviau, nei suprasti, kad nėra. Laaabai viliojantis kelias. Ir kuo mirtis artimesnė, tuo labiau pasirinkimas sunkesnis. Aš nevadinsiu ir nesityčiosiu. Jūs matėte, jūs žinote. Jums gerai. Aš nuoširdžiai jums pavydžiu.
Ir dar... Aš nenorėčiau, kad kažkas būtų po mirties. Todėl, jei po mirties yra tai, kas tau priimtina, geriau jau man nebūtų nieko.
dėl žalių žmogeliukų - o koks pagrindas tikėti, kad jie yra? Buvot susidūręs? Matėt? Realiai? irgi tikriausiai tam tikras tikėjimas...
Todėl tarkime (t.y., aš darau tokią prielaidą), kad jie pakliūva ten, kur ir turėtų pakliūti tokie tvariniai po mirties. Galimas daiktas, kažkur kitur nei žmonės, nes ir čia akivaizdžiai vieni kitiems po akimis nesimaišome. Ir - tokio pobūdžio pamąstymai, kaip mano šis, dar vadinami spekuliacijomis. Studijų laikais taip mąstyti su savo kompanija ir vaikštinėti po senamiestį buvo fantastiškas laiko praleidimo būdas.
Kas dėl tyčiojimosi, neabejoju, kad papasakojusi visa tai skeptiškiems žmonėms susilaukčiau oho dar ir ko. Mažiausiai - apšaukimo fanatike, daugiau - psichikos ligone, daugiausia... et. Užtat nešaukiu ant kiekvieno kampo, rašau į tam skirtą skyrelį. Taigi Medinio skepticizmas visiškai korektiškas.
O kas bus po mirties, mes patys nesirenkam. Taip, nuo mūsų asmenybės priklauso konkretus "vaizdas", potyris, su kuriuo susiduriame perėję tą ribą. Taip kad bus "nieko" ar ne, ne nuo mūsų priklauso. (Na, ne "nieko"...
bet tiek to)
Bet ir tai neesmė. Medini, esmė - jūsų savijauta ar veikiau nuostata. Jūs pavydit apsisprendimo ir žinojimo. Aš absoliučiai suprantu, nes ilgą laiką panašiai gyvenau pati - agnosticizme su pseudokatalikybės priemaišom. Nors realiai linkau į protestantizmą, nenorėjau to pripažinti net pati sau. Po šito "virsmo" man viskas sustojo į vietas, pasidarė aišku aišku. Galbūt tam dirva buvo jau paruošta. Galbūt dirva ruošiama ir jumyse? (Jokiu būdu čia nėra užuominos į kokį nors drastišką ir nesavalaikį mirties būdą ar kitokį sukrėtimą!) Ir nukeliavus "ten" suprasit, kad viskas yra taip, kaip ir turėtų būti? Ar galima tai paneigti? Lygiai kaip ir teigti...
Na, jei įsivariau rašyt pamokslus, dar pora žodžių apie "lengvumą" patikėti. Ne. Visai ne. Dažnai lengviausia yra netikėti. Mano minėtas pavyzdys apie apaštalą Tomą - sunkumą patikėti/įtikėti. Sunku iki negalėjimo. Ir ta nežinomybė, neapsisprendimas slegia, kaip uždara erdvė. Tai tam tikra klaustrofobiška būklė, tik ne visiems ji vienodo sunkumo - būna, kam lengviau, kam sunkiau. Kas kiek sugeba "išstumt"i iš savo kasdienybės stą sunkumą į visokias ten pasąmonės kertes.
Ir kalbant apie "drąsą" nusižudyti galioja tas pats. Ne, nesunku. Sunkiau išgyventi. Kartais daug sunkiau. Bent man kažkada yra taip buvę. Mane tada sustabdė ne baimė mirti, o supratimas, kad taip elgdamasi aš esu silpna. Kad aplinkybės, žmonės, mane prie to vedantys, yra stipresni už mane. Tai kaip aš galėjau leisti sau būti tokia niekingai silpna? Bet tai buvo seniai (ir tiesa)...
Turbūt daugiau diskutuoti šiuo klausimu neprasminga. Medini, jūsų pozicijos aš nepalaikau, bet jus suprantu... ir tiek. Nesuprasčiau tada, jei pati būčiau nuo sąmoningo amžiaus sirgusi liga, vadinama visažinystės ir absoliutaus teisumo kompleksu.