Įkraunama...
Įkraunama...

Vėjo elektros generatorius (jėgainė)

QUOTE(zarmenas @ 2010 12 16, 11:46)
Na o man šiek tiek užkliuvo vienas aspektas - gaminti elektrą, kad iš elektros vėliau gaminti šilumą, o iš šilumos vėl gaminti elektrą....  Kiek energijos bus ištaškoma pakeliui? Kiekviena grandis "suvalgys" savo dalį, tad rezultate gausit daug mažiau energijos, nei turėjot. Ar ne mažiau nuostolių (energijos) su akumuliatorių baterija vietoje tos akumuliacinės talpos?
Na, čia per daug nesigilinęs rašau, bet būčiau dėkingas, jei paaiškintumėt šį momentą...   g.gif

Jei žinote pigų būdą iš šilumos gauti elektrą - labai prašau pasidalinti smile.gif . Man toks, neskaitant ŠE, nežinomas.
Nesiruošiu iš šilumos gaminti elektros. Vėjas suka generatorių, jo gaminama elektra kaitina 48V teną kuris šildo vandenį akumuliacinėj(na netiesiogiai - šildo daugiafunkcinėj o iš jos cirkuliacinis nuneša į akumuliacinę). Kaip tik išvengiant akumuliatorių (kuriuose visgi bus šiluminiai procesai) visa energija virs šiluma. Akumuliatorių paskirtis kita - jie reikalingi elektros prietaisų poreikiams. Kol kas apie tai nemąstau, dabar studijuoju ir ruošiuosi vėją naudoti šilumai, šis variantas investicijose pigesnis min 10000Lt(inverteris+akumai).
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 16, 10:58)
Vileine, jeigu nieko pries pameginsiu diplomatiskai papriestarauti granuliu srityje (ja ismanau daugiausiai).
Jus minite jog Jusu silumos poreikis yra 3,7kW (speju per valanda), taigi ivertinus sildymo sezona 6men. mes gauname jog per sezona Jums reikes 15.984 kW
is vieno granuliu kilogramo skaiciuokim kad gausite apie 4,4kW (be optimistiniu prognoziu cia). Viso gausis 3,632t medienos granuliu, kas siandienos (ziemos) rinkos kaina butu apytiksliai lygu 2.200Lt visam sildymo sezonui, t.y. apie 370Lt/men

Už prieštaravimus esu dėkingas, ypač už diplomatiškus smile.gif Ginčuose gimsta teisybė(pažodinis vert. iš rusų)
Visgi pabandykime kalbėti tinkamais vienetais. Šildymo poreigis - tai galia, nepriklausomai nuo laiko(dienai, parai, minutei ar amžiui) išlieka tas pats - 3,7KW. "Speju valandai" teisingas vienetas bus 3,7kWh(3,7KW x 1h) - tiek energijos, ne galios, turės pagaminti šildymo prietaisai, kad name būtų pasiektas projektuojamas komforto lygis. Jei norime paskaičiuoti energijos kiekį, reikalingą parai: 3,7KW x 24h = 88,8kWh. Šį skaičių jau galim versti litais, daugindami iš kWh kainos. Teoriškai per 6mėn sezoną 3,7Kwx24hx30dx6mėn=15984KWh bet ne KW.
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 16, 10:58)
Griztant prie mano siulomo varianto butu:
Granuline krosnele (sildyti vandeniui) - apie 10kLt (kaina priklauso nuo to kokios apdailos noresite plienas/keramika)
Saules kolektoriai su 300l boileriu - apie 8kLt
Viska apjungti su medziagom (manau) + 4kLt
= 22kLt
+ vejo jegaine minimali (cia tik mano nuomone) - net nezinau kainos

Jusu investicija padalintu maziausiai per puse (jei ir nedaugiau).
Is ko seka kad apie 10 metu galetumete nesirupinti kad ir tom paciom granulem + nereiketu papildomai investuoti i zidini

Krosnelė vandeniui 10k - ar su aprišimu? Prie jos drąsiai pliusuojam kamino įrengimą - dabar jo neturiu visai. Lyg korida įvertino 3000Lt?
Vietoj 13000Lt perku:
Saulės kolektorių be boilerio už 12000 (12000 - 8000 jūsiškio belieka 4000)
Vėją už 5000
Daugiafunkcinę už 5000, nors gal ir mažesnės užteks - čia paliksiu skaičius "nušlifuoti" projektuotojams. Jos schema ir pvz
Židinio nemėgstu, be jo puikiai verčiuosi dabar ir net nemąstau naujame name.
Taip kad investicija vos viršijanti jūsiškę, o granules galėsiu pamiršt iki gyvenimo pabaigos.
Kaminą vertinu ne tik kaip nereikalingą investiciją bet ir nemažą šiluminę žalą turintį šalčio tiltą ir riziką namo sandarumui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 16 gruodžio 2010 - 12:16
Viliene, Jusu planai tikrai vercia pamastyti, taciau vis tik siulau ivertinti ar tikrai uzteks silumos, t.y. ka darysite kai jos nepakaks?
Zidinys/krosnele - pasiuliau megindamas itaikyti i poreiki.

Ikinkyti veja/saule yra kiekvieno svajone tik gana niuriai skamba oru prognozes pvz." sia nakti bus giedra, -20 ir vejas 2m/s" - manau iseiti turetumet sumastyti, t.y. jeigu jau renkates "elektrini" gyvenimo buda, koki dyzelini generatoriu
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paliukas: 16 gruodžio 2010 - 12:27
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 16, 14:26)
Viliene, Jusu planai tikrai vercia pamastyti, taciau vis tik siulau ivertinti ar tikrai uzteks silumos, t.y. ka darysite kai jos nepakaks?

Manau ,kad tikrai nepakas šilumos ,tai tada pleškins elektrinius radiatoriukus . smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 16, 13:26)
Zidinys/krosnele - pasiuliau megindamas itaikyti i poreiki.

Ikinkyti veja/saule yra kiekvieno svajone tik gana niuriai skamba oru prognozes pvz." sia nakti bus giedra, -20 ir vejas 2m/s" - manau iseiti turetumet sumastyti, t.y. jeigu jau renkates "elektrini" gyvenimo buda, koki dyzelini generatoriu

Kauno sąlygomis šiluminiai nuostoliai (o tai ir yra šildymo poreikis) skaičiuojami prie -21C, todėl "-20 ir vėjas 2m/s" dar nėra labai blogai smile.gif
Už mane atsakė korida - taip, atsargai bus elektriniai radiatoriai. Vis dar tikiuosi rasti gerą šilumos siurblį oras-vanduo už realius pinigus - tuomet tai taptų rezerviniu šaltiniu.
Židinį/krosnelę niekaip neįtaikysit - be kamino ner kur pajungt, o ir malkų atsikapojau iki gyvenimo pabaigos užtektinai. Mano poreikiams sunkiai pasisektų rasti - neteko matyti 2-2,5KW krosnelių, nebent "buržuiką" smile.gif Nebemielas KK ir KKK, 20m atsikūrenau smile.gif Noriu "butiško" namo, namo be darbų po darbų ir rūpesčių.
Papildyta:
QUOTE(korida @ 2010 12 16, 16:29)
Manau ,kad tikrai nepakas šilumos ,tai tada pleškins elektrinius radiatoriukus . smile.gif

Su terminu "pleškins" negaliu sutikti - negi 2-2,5KW tai jau pleškinimas??? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 16, 22:56)

Už mane atsakė korida - taip, atsargai bus elektriniai radiatoriai. Mano poreikiams sunkiai pasisektų rasti - neteko matyti 2-2,5KW krosnelių, nebent "buržuiką" smile.gif ]

O kam radiatoriai? Negi rekuperatorių pasirinkote be pašildymo teno?
Krosnelėse mažą patirtį turite, vakar pardaviau 2-3kw krosnelę, nedidelę tokią, su stiklu. Tik bėda kad kaminas tokiai krosnelei kainuos daugiau už krosnelę smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 16, 23:56)
Židinį/krosnelę niekaip neįtaikysit - be kamino ner kur pajungt, o ir malkų atsikapojau iki gyvenimo pabaigos užtektinai. Mano poreikiams sunkiai pasisektų rasti - neteko matyti 2-2,5KW krosnelių, nebent "buržuiką" smile.gif Nebemielas KK ir KKK, 20m atsikūrenau smile.gif Noriu "butiško" namo, namo be darbų po darbų ir rūpesčių.

Na tikrai apie krosneles nedaug zinote smile.gif
pvz kad ir si , pritaikyta pasyviems namams, t.y. degimui ima deguoni is lauko ir pasildyta leidzia i namus, tokiu budu nesudegindama deguonies viduje
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 17, 09:58)
Na tikrai apie krosneles nedaug zinote smile.gif
pvz kad ir si , pritaikyta pasyviems namams, t.y. degimui ima deguoni is lauko ir pasildyta leidzia i namus, tokiu budu nesudegindama deguonies viduje

gllop teisingai pastebėjo - kaminas brangesnis nei krosnelė smile.gif Jūsiškė 5700 + kaminas nee... Geriau į saulę investuoti - jei prieš tai pasirūpinta sandarumu ir varža. Šiandien saulė liuksinė (čia Kaune), neabejoju, kad planuojamas 90 kolbų po 100W tikrai 3KW išspaustų. Ir granulių nereiks pirkti smile.gif
Nesigyriau kad kažką žinau krosnelėse, ir prisipažinsiu - nežadu domėtis. Tobulinuosi "tinginio" technologijose smile.gif nes kamino nebuvimas krosneles išbraukia galutinai.
Papildyta:
QUOTE(gllop @ 2010 12 17, 00:20)
O kam radiatoriai? Negi rekuperatorių pasirinkote be pašildymo teno?

Rekuperatoriaus dar neturiu, bet bus tikrai be teno. Jis man ir nereikalingas ir nekomfortiškas: apsauga nuo užšalimo - žemės šilumokaitis, o šildymas - grindinis, todėl atsarginis 220V tenas turėtų būti daugiafunkcinėje talpoje. Manau šildymas grindimis bus daug efektyvesnis nei šilto oro pūtimas iš lubų.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 17, 11:15)

Rekuperatoriaus dar neturiu, bet bus tikrai be teno. Jis man ir nereikalingas ir nekomfortiškas: apsauga nuo užšalimo - žemės šilumokaitis, o šildymas - grindinis, todėl atsarginis 220V tenas turėtų būti daugiafunkcinėje talpoje. Manau šildymas grindimis bus daug efektyvesnis nei šilto oro pūtimas iš lubų.

O kaip su paimamo oro pašildymu? wink.gif Na, aš nebūsiu toks drąsus ir atėjus laikui pasirinksiu rekuperatorių su vandeniniu tenu, t.y. tuo, kuris talpoje mirksta ir ima šilumą orui iš bendro katilo... Taip, kainuos brangiau, bet patogiau ir vėlesnės sąnaudos mažesnės...Geriau mokėti šiandien brangiau, nei po to metų metus mokėti...
Atsakyti
QUOTE(gllop @ 2010 12 17, 13:11)
O kaip su paimamo oro pašildymu? wink.gif  Na, aš nebūsiu toks drąsus ir atėjus laikui pasirinksiu rekuperatorių su vandeniniu tenu, t.y. tuo, kuris talpoje mirksta ir ima šilumą orui iš bendro katilo... Taip, kainuos brangiau, bet patogiau ir vėlesnės sąnaudos mažesnės...Geriau mokėti šiandien brangiau, nei po to metų metus mokėti...

Kolega, neatydžiai skaitėte mano postą (man irgi taip būna smile.gif ) apsauga nuo užšalimo - žemės šilumokaitis. Su šiuo sprendimu net esant -30 už borto į namą gausime neneigiamos temperaturos orą, kažkur apie +2. Gaudamas tokią temp. padavime rekuperatorius dirbs nedideliu apkrovimu, su aukštu COP ir ištraukdamas +20 turėtų grąžinti +16..+17 - tokios temperatūros oro nematau reikalo papildomai šildyti. Šilumos nuostolius dėl ventiliacijos kompensuos šildomos grindys.
Vandeninis šilumokaitis yra geras sprendimas - tik jį reiktų statyti prieš rekuperatorių, kad šildytų išorės orą ir saugotų rekuperatorių nuo užšalimo. Bet jei pašildysite iki +20 jūsų rekuperatorius bus bedarbis - reiškia reikia šildyti iki tų pačių +2. O jei norite RVS užkrauti ir šildymo prievolę - tada vandeninį statote už rekupo kad į patalpas pūstų +26...+32C (nežinau kokia tiksli temperatūra reikalinga šildymui, čia šildymo projektuotojai paskaičiuos kokio debito ir temperatūros oro reikia kad patalpose būtų jūsų norima temperatūra). Didelis šildymo ventiliacija trūkumas - sunku sureguliuoti skirtingas temperatūras skirtingose patalpose. Geriau kiekvienam savo - RVS tegu tiekia gryną orą, o šildymo sistema tegul aprūpina šiluma - tiek kiek kur reikia.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 16, 08:42)
3. Gerb. Paliukas savo poste užsiminė apie TV ir kitus prietaisus - todėl negalima vėjo energijos prilyginti granulėms. Mano atveju tai būtų iš dalies teisinga. Iš dalies - nes granulių niekada neturėsiu. Kaip ir katilo, kuris anot jūsų "nes jo vistiek reikia" - tai nėra teisybė. Ir kai skaičiuojate atsiperkamumą ir iš granulių atimate brangiausią investiciją - katilą su aprišimu - labai iškreipiate skaičiavimus. Granulių didžiausias minusas ir yra investicijos į katilą/katilinę.

Logika dėl vėjo šildymui: 2KW jėgainę be inverterio ir baterijų tikiuosi gauti už 5000Lt, 48V tenas į daugiafunkcinį boilerį dar kainuos 100-150Lt ir turiu šildymo galią, kuri nenaudoja jokio kuro. Kadangi pastato šildymo poreikis be pritekėjimų yra 3,7KW tai 2KW padengs bent 50proc, likusieji - iš saulės kolektoriaus bei pritekėjimų. Kaip pastebėjote - čia erdvės granulėms ar kitam KK nelieka visiškai. Akumuliacinė išlygins galios nepastovumą: šaltą, ramią saulėtą dieną saulė įneš savo, vėjuotą - VJ.

3. Na kalba eina apie vejo jegaines pagamintos energijos panaudoima ir daugua cia esanciu manome jog ekonomiskiausia ta energia panaudoti el prietaisams, kaip TV, saldytuvas ir pan., todel ir lyginam kWh kainas, elektros ir granuliu. Sutinku, jusu atveju gal ir neapsimoka statyti granulinio katilo, bet nesitiki, kad nera jokiu alternatyvu elektriniam sildymui g.gif Tam, kad gera/brangia el energija panaudoti pagal paskirti uz 45ct, o siluma gauti uz 10-20ct.

Daugiafunkcinis boileris 5000lt? doh.gif
O kiek jums kainuos akumuliacine(-s) talpos?
Negi uz sias kosmines kainas neiseitu keli akumuliatorei ir keitiklis? o uz kolektoriu kaina granuline krosnele? g.gif

Nesuprantu as jusu sildymo poreikio skaiciavimo? g.gif Jums reikia 3.7kwsilumos saltinio, t.y. tokio silumos saltinio kuris galetu tiekti iki 3.7kwh kai labai salta lauke?
Jei teisingai suprantu, tada paaiskinkit kaip jus tikites gauti 50% galios is VJ? Ji bus 2kw, bet tai maximumas prie tam tikru salygu, kurios pasitaiko labai retai, o vidutiniskai JV jums tieks ~200-300wh., tai viso labo <10% jums reikiamos galios g.gif
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 17, 18:37)
3. Na kalba eina apie vejo jegaines pagamintos energijos panaudoima ir daugua cia esanciu manome jog ekonomiskiausia ta energia panaudoti el prietaisams, kaip TV, saldytuvas ir pan., todel ir lyginam kWh kainas, elektros ir granuliu. Sutinku, jusu atveju gal ir neapsimoka statyti granulinio katilo, bet nesitiki, kad nera jokiu alternatyvu elektriniam sildymui  g.gif Tam, kad gera/brangia el energija panaudoti pagal paskirti uz 45ct, o siluma gauti uz 10-20ct.

Daugiafunkcinis boileris 5000lt?  doh.gif
O kiek jums kainuos akumuliacine(-s) talpos?
Negi uz sias kosmines kainas neiseitu keli akumuliatorei ir keitiklis? o uz kolektoriu kaina granuline krosnele?  g.gif

Nesuprantu as jusu sildymo poreikio skaiciavimo?  g.gif Jums reikia 3.7kwsilumos saltinio, t.y. tokio silumos saltinio kuris galetu tiekti iki 3.7kwh kai labai salta lauke?
Jei teisingai suprantu, tada paaiskinkit kaip jus tikites gauti 50% galios is VJ? Ji bus 2kw, bet tai  maximumas prie tam tikru salygu, kurios pasitaiko labai retai, o vidutiniskai JV jums tieks ~200-300wh., tai viso labo <10% jums reikiamos galios  g.gif

3. Jei leidžia galimybės (kai kas net pasirinkimo neturi dėl nutolusių EPL) aišku VJ elektrą geriau naudoti elektros prietaisams. Bet yra būdas šią energiją nukreipti tiesiogiai šildymui - tuomet įranga labai atpinga nes atsisakoma inverterio bei baterijų.
Palikim tai iki rytojaus - susitinku su žmogum, gaminančiu VJ, taip pat ir klausimą apie 200-300Wh jis atsakys profesionaliai, įvertinęs mano geografinę padėtį. Gal teks imtis "plan B" - VJ 3 ar 5KW smile.gif

5000 už daugiafunkcinę nėra daug - ji apjungia visas sistemas į vieną: karšto vandens(DHW), saulės energijos, vėjo energijos - jūs net granulinį agregatą prie jos galėtumėte pasijungti, plius ji jau yra nors ir ne didelė, bet akumuliacinė talpa. 5000 paimti taip, kad net pikčiausi oponentai neapkaltintų melavimu savo naudai, bet aš norėsiu truputi gudrenio įrenginio todėl imu 5000.
Akumuliacinės man jau kainavo - apie 1000Lt už 3000L. Po pamatu "palaidojau" tris kubines plastikines talpas apšiltintas EPS 350mm iš šonų ir viršaus ir 150mm dugne.

"kosminės kainos" - negi jūs žadate išsiversti be boilerio buitiniam vandeniui ir už kiek manote prasisukti? Jūsų granulinei krosnelej akumuliacinė talpa labai reikalinga - kodėl neapjungti visko viename?
"Už kolektorių kainas - krosnelė" - čia galima net įsižeisti, kam pirkti daiktą, kuriam reikės kuro už kainą daikto, kuris pats gamina šilumą? NIEKADA smile.gif
Šildymo poreikį suprantate teisingai - bendras šilumos šaltinis turi būti 3,7KW galios ir gaminti 3,7KWh per valandą. Šis poreikis skaičiuotas neįvertinant natūralių šilumos pritekėjimų: elektros prietaisų skleidžiamos šilumos (pačiupinkit savo TV, garso aparatūrą, apšvietimą,skalbiankę, viryklę, etc), saulės radiacijos per langus, gyventojų iškvepiamos šilumos (vokiečiai suaugusį laiko 0,9KW šildytuvu), todėl tikiuosi realaus poreikio bus apie 2-2,5KW.
Aš ne prieš baterijas ir konverterį, tik noriu atkreiti visų dėmesį, kad yra dar vienas būdas, kur padėti VJ kWh sutaupant pačiai VJ
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 17 gruodžio 2010 - 18:41
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 16, 23:56)
Su terminu "pleškins" negaliu sutikti - negi 2-2,5KW tai jau pleškinimas??? smile.gif

na valanda - litas.. para 24 litai..menuo - 720 lt..
Atsakyti