Įkraunama...
Įkraunama...

Vėjo elektros generatorius (jėgainė)

QUOTE(Paliukas @ 2010 12 13, 16:09)
Jei skaiciuoti tai skaiciuoti.
Imam atveji kai 2kW nukreipiam i akumuliacines sildyma ir svajojam kad sildymo sezonu ji veikia 24/7, tuomet gaunas:
1. diena - 48kW
2. menuo - 1440kW
3. sezonas (6men) - 8640kW

Man per sezona reikia apie 30 000kW (tarkim), 1 kW kainuoja apie 10ct (cia pavertus is kuro kainos).
Taigi, vietoj 3000Lt, man reiketu moketi 2136Lt, gal ir nieko, bet cia jeigu veiktu 24/7 tuo paciu galingumu, to aisku niekad nebus.
Todel, pykit/nepykit, pasilieku prie idejos kad pastovaus 200W/h man butu per akis - tam kad padengti tv, saldytuvo, visokiu prietaisu (5V), lempuciu islaidas:)

kw tai galia,reikia žiūrėti jėgainės galią. Jei jis prie vidutinio metinio LT vėjo greičio per valandą generuoja 2kwh, tai Jūsų jėgainė teoriškai yra bent jau ~18kw galios... smile.gif Ir tai, su sąlyga jei pasieksite vidutinio vėjo vidurkį smile.gif

Aš pats statysiuos jėgainę, bet jis bus tik vandeniui šildyti, kaip pagalbininkas saulei iliuzijų, naudoti jos elektra ūkio reikmėms neturiu, vien dėl visokių inverterių ir kt laidų kainos. Naudosiu nebent LED apšvietimui, nes tą ji paveš...

Tai vat, protingieji kurmiai wink.gif
Atsakyti
Atsiprašau už rašybos klaidas, vairuodamas rašiau smile.gif

Prieš pirkdami vėjo jėgainę, nusipirkite vėjo srauto matuoklę ir leiskite jai pasisukti bent 3/4metų, vien tam, kad turėtumėte aiškų vaizdą ir žinotumėte ko tikėtis... Geriau išmesti 200ltl meteorologinei stotelei ir nepirkti jėgainės, nei nusipirkti jėgainę vien vėjo krypčiai matuoti biggrin.gif

Gamintojas rašo gražiai, parametrai gražūs, bet panagrinėkite prie kokių vėjų tie parametrai paskaičiuoti, įvertinkite savo vietovės vėjo greitį ir dar kartą perskaičiuokite pagal savo nūdienos realybę. Taip pat, pirkdami kiniečių ar pan. produkciją, pritaikytą uraganiniams vėjams, pasidomėkite kiek magnetų yra generatoriuje....
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 13, 14:50)

Noras prie tinklų jungtis praėjo, o ne atvirkščiai, pasidarius skaičiavimus. Man, kad prisijungti prie tinklų, reikėtų apie 1,2 km tiesti aukštos įtampos kabelį per krūvą sklypų, plius statyti transformatorinę. Netgi paskaičiavus tą 40% kompensaciją iš valstybės pusės, man iš kišenės reikėtų pakloti apie 100 tūkstančių buratino pinigėlių.

g.gif O tai jums dabar liepia susimoketi uz transformatorines statyba? g.gif jug visiems sulygino, moki uz metra po 19lt ar panasiai (pirmi 25 nemokami) ir uz norimus kw po 40lt, o jei reikia transformatorines rekonstrukcijos ar statybos, tai reik moket po 169lt/kw
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 13, 08:17)
3000l akumuliacinėms įkrauti. Bėdos nebus. Plius šiltam vandeniui ruošti, kartu saule.

O kam jums vasara akumuliacine talpa sildyti?
Papildyta:
QUOTE(gllop @ 2010 12 13, 14:21)
2kw jėgainė duos ~2000 kvh per metus ir tai dar priklausomai nuo to koks pas Jus vėjas...

Cia dar ir nuo jegaines priklauso. Nebeatknisu linku, kur skaiciau arba pasikeite info, bet pamenu, kad 5kw jegaine buvo nurodoma jog pajegi pagaminti ~18000kw/metus, bet realybeje ji prisuka tik 7500kw/metus, cia rusijoje jei gerai pamenu g.gif
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 13, 15:09)
Jei skaiciuoti tai skaiciuoti.
Imam atveji kai 2kW nukreipiam i akumuliacines sildyma ir svajojam kad sildymo sezonu ji veikia 24/7, tuomet gaunas:
1. diena - 48kW
2. menuo - 1440kW
3. sezonas (6men) - 8640kW

Man per sezona reikia apie 30 000kW (tarkim), 1 kW kainuoja apie 10ct (cia pavertus is kuro kainos).
Taigi, vietoj 3000Lt, man reiketu moketi 2136Lt, gal ir nieko, bet cia jeigu veiktu 24/7 tuo paciu galingumu, to aisku niekad nebus.
Todel, pykit/nepykit, pasilieku prie idejos kad pastovaus 200W/h man butu per akis - tam kad padengti tv, saldytuvo, visokiu prietaisu (5V), lempuciu islaidas:)

2kw jegaine prie vidutinio vejo greicio 5m/s gamins ~200-300w/h., priklausomai nuo generatoriaus. Pilna galinguma pasieks tik prie kokiu 9-13m/s
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 14, 00:27)

2kw jegaine prie vidutinio vejo greicio 5m/s gamins ~200-300w/h., priklausomai nuo generatoriaus. Pilna galinguma pasieks tik prie kokiu 9-13m/s

Ir tai yra 1700-2600 kw/h per metus, ir tai su sąlyga jei nuolat pūs bent 5m/s vėjas...
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 13, 19:52)
Turbūt "h" pridėti prie KW pamiršote smile.gif
Truputi nesupratau - jūsų 30 000KWh per sezoną kur sunaudojami? Ar tik per namo elektros tinklą ar šildymui? Jei šildymui - viskas liuks, bet apšvietimui/tv, šaldytuvo kwh nėra pagrindo įkainoti 10ct pavertus iš kuro kainos nebent turite mini termofikacinę?

30 000kW skaiciuoju sildymui, sildaus granulemis, 1kg= apie 5kW.
Tinklui, manau gaunas vidurkis apie 100W.
Todel manau kad pasistacius 500W jegaine - ziema, kada vejas didziausias, naktys ilgos ir daugiau el. energijos suvartojama, butu kaip tik.
Svarbiausia kad ta 500W/h pagamintu koki 100W/h ar 200W/h.
Stebuklais netikiu - prie RST jungtis ir pridavinet taip pat nesiruosiu - geriau savo kiemu pasirupinti, nei "monkey bizni" daryti smile.gif
Papildyta:
QUOTE(serzas @ 2010 12 14, 01:27)
g.gif O tai jums dabar liepia susimoketi uz transformatorines statyba?  g.gif  jug visiems sulygino, moki uz metra po 19lt ar panasiai (pirmi 25 nemokami)  ir uz norimus kw po 40lt, o jei reikia transformatorines rekonstrukcijos ar statybos, tai reik moket po 169lt/kw

Kai ejau del tinklu tartis, tai "ipaise" punkta kad pas mane butinai turi buti transformatorine, kuri kainuotu 40klt (cia jau su visom nuolaidom), siaip ne taip pavyko "iszysti" kad nereikia, prisijungiau, o po to maciau kaip nuo mano dezutes junges dar kazkas.
Pyktis paeme, bet dezute ne mano ir matai jau visiems uzteks galios...
Atsakyti
Būkim biedni bet teisingi. Tai, kad pernai ES 39 % (gerokai lenkiant visas kitas rūšis) naujai instaliuotos galios sudarė vėjo jėgainės- „buitinės“ vėjo jėgaines čia absoliučiai ne prie ko.

„Buitinių“ vėjo jėgainių teoriniams skaičiavimams patartina naudoti skaičius iš praktikos- tuomet ir patys skaičiavimai bus arčiau tiesos. Pesimistiniu-labiausiai tikėtinu atveju: 2 kW vėjo jėgainė mūsų sąlygomis per metus pagamins ≈ 2.000 kWh. Optimistiniu-mažai tikėtinu atveju: 2 kW vėjo jėgainė mūsų sąlygomis per metus pagamins ≈ 4.000 kWh. Šiose ribose ir vertėtų išlikti. < 2.000 kWh- aiškiai pripjauta grybo. > 4.000 kWh- nebent „malūną“ keliant arčiau debesų.

Klausimas zarmenui. Jei sodyba vidury laukų- visai suprantama, kad esate priverstas ieškoti netradicinių sprendimų, bei atsižvelgti į darbštuolių kaimynų pomėgį vogti reikia nereikia. Tačiau ar nesvarstėte alternatyvių alternatyviems sprendimų? Kaip vienas iš galimų variantų:
Katilas, kuris gamins elektrą, ir kuriam šildymas- tik šalutinis darbelis. Pusei metų- visos problemos kaip ir išsispręstų. Tuo labiau, kad Honda greitai ES pradės prekiauti savo kompaktiškomis supersistemomis (neseku info- gal jau pradėjo?), ir galima tikėtis, kad netas bus užverstas pasiūlymais įsigyti senesnes dėvėtas sistemas (kalba aišku ne apie LT).
Nešildymo sezonui- sistema galėtų gaminti tik elektrą. Jei tingėsis vasarą kūrenti katilą kuo tai „natūraliu“, o „tingesni“ kuro variantai nepriimtini dėl ekologinio aspekto (nesinorės atskiesti gryno lauko oro dyzelino kvapais), šiltesniam metų laikotarpiui galima naudoti „nurenkamas“ sistemas- tiek saulės modulius, tik saulės kolektorius. Teko pasėdėti medžiotojų namelyje, kur nepilno m² ant stogo užmestos saulės baterijos pakrauto akumo- pilnai užteko, kol visa kompanija nulūžo.

P.S. Pamiršau įdėti bent kokią tai nuorodą. Užvesti ant kelio- prezentacija, kur įmanoma išsiversti ir be vokiečių kalbos. Jei yra noras kiek daugiau paskaitynėti- ištrinkite adresą iki „.de“.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY©: 14 gruodžio 2010 - 10:25
QUOTE(EVOY© @ 2010 12 14, 11:09)
Būkim biedni bet teisingi. Tai, kad pernai ES 39 % (gerokai lenkiant visas kitas rūšis) naujai instaliuotos galios sudarė vėjo jėgainės- „buitinės“ vėjo jėgaines čia absoliučiai ne prie ko.

„Buitinių“ vėjo jėgainių teoriniams skaičiavimams patartina naudoti skaičius iš praktikos- tuomet ir patys skaičiavimai bus arčiau tiesos. Pesimistiniu-labiausiai tikėtinu atveju: 2 kW vėjo jėgainė mūsų sąlygomis per metus pagamins ≈ 2.000 kWh. Optimistiniu-mažai tikėtinu atveju: 2 kW vėjo jėgainė mūsų sąlygomis per metus pagamins ≈ 4.000 kWh. Šiose ribose ir vertėtų išlikti. < 2.000 kWh- aiškiai pripjauta grybo. > 4.000 kWh- nebent „malūną“ keliant arčiau debesų.

Klausimas zarmenui. Jei sodyba vidury laukų- visai suprantama, kad esate priverstas ieškoti netradicinių sprendimų, bei atsižvelgti į darbštuolių kaimynų pomėgį vogti reikia nereikia. Tačiau ar nesvarstėte alternatyvių alternatyviems sprendimų? Kaip vienas iš galimų variantų:
Katilas, kuris gamins elektrą, ir kuriam šildymas- tik šalutinis darbelis. Pusei metų- visos problemos kaip ir išsispręstų. Tuo labiau, kad Honda greitai ES pradės prekiauti savo kompaktiškomis supersistemomis (neseku info- gal jau pradėjo?), ir galima tikėtis, kad netas bus užverstas pasiūlymais įsigyti senesnes dėvėtas sistemas (kalba aišku ne apie LT).
Nešildymo sezonui- sistema galėtų gaminti tik elektrą. Jei tingėsis vasarą kūrenti katilą kuo tai „natūraliu“, o „tingesni“ kuro variantai nepriimtini dėl ekologinio aspekto (nesinorės atskiesti gryno lauko oro dyzelino kvapais), šiltesniam metų laikotarpiui galima naudoti „nurenkamas“ sistemas- tiek saulės modulius, tik saulės kolektorius. Teko pasėdėti medžiotojų namelyje, kur nepilno m² ant stogo užmestos saulės baterijos pakrauto akumo- pilnai užteko, kol visa kompanija nulūžo.

P.S. Pamiršau įdėti bent kokią tai nuorodą. Užvesti ant kelio- prezentacija, kur įmanoma išsiversti ir be vokiečių kalbos. Jei yra noras kiek daugiau paskaitynėti- ištrinkite adresą iki „.de“.

Visišką tiesą sakote, gerbiamasai drinks_cheers.gif thumbup.gif

Tačiau - mano namelis miškuose man daugiau kaip sodyba/vasarnamis, nei gyvenamas kiaurus metus namas tarnaus. Iš to ir jo išplanavimas išplaukė, ir kiti sprendimai. Tad montuoti ten brangią (ir našią) sistemą nematau kol kas reikalo - nėra ten nei galimybių (ploto atžvilgiu) nei poreikio tokiai sistemai. Man tereikia, kad penktadienį atvažiavus būtų šviesa, o sekmadienį išvažiuojant jos jau gali ir nebebūti lotuliukas.gif

Dėl vagysčių jūs irgi visiškai teisus. Šis klausimas kol kas sprendžiamas. Baisu, kad nujos nebent akumuliatorius ir elektroniką, šiaip daiktus. Pastatytą vėjo jėgainę ne taip paprastai ir pavogsi nepastebėtas - procesas triukšmingas ir labai gerai matomas. Pas mane privažiuoti galima tik vienu keliuku, kuris pro kaimynus veda, bendruomenė ten labai maža ir, natūralu, viską "registruoja". O kadangi už manęs jau keliukas pasibaigia, daugiau niekur tuo keliu ir nenuvažiuosi - reiškia, visi ten judantys juda pas mane lotuliukas.gif Aišku, jei rimti vagiai nuspręs, kad man ten kažko nereikia, ras būdų kaip paimti. Mąstau ir apie signalizaciją, bet klausimas kol kas tik sprendžiamas.
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 14, 01:27)

O kada ją šildyti - sukaupta šiluma bus panaudota žiemą, akumuliacinė padės išlyginti saulės ir vėjo energijos balansą. Dar akumuliacinė reikalinga perteklinei saulės energijai nukrauti - kolektoriai užvirs karštą dieną
Papildyta:
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 14, 08:38)
30 000kW skaiciuoju sildymui, sildaus granulemis, 1kg= apie 5kW.
Tinklui, manau gaunas vidurkis apie 100W.
Todel manau kad pasistacius 500W jegaine - ziema, kada vejas didziausias, naktys ilgos ir daugiau el. energijos suvartojama, butu kaip tik.
Svarbiausia kad ta 500W/h pagamintu koki 100W/h ar 200W/h.
Stebuklais netikiu - prie RST jungtis ir pridavinet taip pat nesiruosiu - geriau savo kiemu pasirupinti, nei "monkey bizni" daryti smile.gif

Visgi patikslinkime sąvokas / vienetus: 30 000 ne kW bet KWh nes vatas yra galios vienetas, o energijos vienetas yra kilovatvalandė. Todėl granulių kaloringumas SI vienetais bus 5kWk/kg.
Kai kalbate apie vėjo jėgainę svarbu galia - jūsų paminėti 100W arba 200W svarbūs kokio galingumo prietaisus galėsite pajūngti, o vietoj W/h reiktų vartoti 200Wh arba 0,2KWh - tai energijos kiekis, kurį pagamins vėjo jėgainė. Taip bus visiems suprantama ir teisinga.
Visgi negaliu sutikti, kai elektros kWh vertinate tik iš granulių kainos/kaloringumo - juk granulėmis nei TV nei šaldytuvo nepašersite. Tam turite įsirengti mini termofikacinę - bet po šitiek litų įrangos juk nebeišeis 10ct? Todėl reiktų šiluminę kWh skaičiuoti pagal granules(jūsų atveju) o eletrines kWh - pagal PW, vėjo ar kitas sąnaudas.
Papildyta:
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 14, 11:45)
Visišką tiesą sakote, gerbiamasai  drinks_cheers.gif  thumbup.gif

Tačiau - mano namelis miškuose man daugiau kaip sodyba/vasarnamis, nei gyvenamas kiaurus metus namas tarnaus. Iš to ir jo išplanavimas išplaukė, ir kiti sprendimai. Tad montuoti ten brangią (ir našią) sistemą nematau kol kas reikalo - nėra ten nei galimybių (ploto atžvilgiu) nei poreikio tokiai sistemai. Man tereikia, kad penktadienį atvažiavus būtų šviesa, o sekmadienį išvažiuojant jos jau gali ir nebebūti  lotuliukas.gif

Jei poreikis toks laikinas - ar ne paprasčiau dyzelinį ar net benzininį generatoriuką? Teko darbuotojui pagelbėti PL susikalbėt ir nusipirkt 2,3kw kinietišką benzininį, jo problema ta pati kaip jūsų: "fazenda" paveldėtose žemėse, toli nuo EPL. Kainavo 680PLN, sakė panašus Aleksoto baracholkoj - 1000LTL. Svoris - apie 20-25kg, galima ir su savim tampytis kad kaimo privatizatoriams nekiltų pagundos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 14, 19:29)
<...>
Jei poreikis toks laikinas - ar ne paprasčiau dyzelinį ar net benzininį generatoriuką? Teko darbuotojui pagelbėti PL susikalbėt ir nusipirkt 2,3kw kinietišką benzininį, jo problema ta pati kaip jūsų: "fazenda" paveldėtose žemėse, toli nuo EPL. Kainavo 680PLN, sakė panašus Aleksoto baracholkoj - 1000LTL. Svoris - apie 20-25kg, galima ir su savim tampytis kad kaimo privatizatoriams nekiltų pagundos smile.gif

Daug kas man šį klausimą užduoda. Poreikis nei laikinas, nei pastovus. Toks pastoviai laikinas (kiekvieną savaitgalį). lotuliukas.gif Kaip jums atrodo, smagu sėdėti terasoj prie miško ir klausytis dirbančio variklio? g.gif Geriau jau plokštelę kokią paklausyt, nei tą "muziką" mirksiukas.gif Plius išmetamų dujų smarvė...
Turiu aš dyzelinį 5kW generatorių, be elektros statyba sunkoka būtų. O pasivežioti yra ir taip ką: šautuvai, įrankiai, maistas... Reikėtų nemažo transporto, kad kiekvieną kartą dar ir generatorių tampytis su savimi...
Be abejo, kaip laikinas sprendimas, dyzelinis/benzininis generatorius gera išeitis. Bet ne daugiau.

Nekalbant apie energijos švaros klausimus, aišku. Bet čia jau požiūrio klausimas, pas visus jis kitaip "pastatytas" cool.gif
Atsakyti
QUOTE(EVOY© @ 2010 12 14, 10:09)

Pasistatykite Jūs elektrinė netoli miško ir tada galėsite rėkti jog 2kw galios jėgainė pagamina ne daugiau nei 500kw/h per metus, o visi kiti, sakantys kitaip, bus neišmanėliai nes visas išbandyta praktiškai lotuliukas.gif

Yra daug faktorių kuriuos reikia įvertinti prieš statant jėgainę, galite net ir 10Kw buitinę jėgainę pasistatyti, bet jei ji bus kur gražioje vietoje pavilnyje tik per didžiausias audras galėsite matyti jog ji kažką gamina, kitomis dienomis tiesiog matysite jėgainę...

Bet kažkam gal svarbiau "turiu jėgainę" "nei ar bus iš jos naudos". Turėti ir panaudoti yra skirtingi dalykai, pas vieną mačiau saulės baterijos vos ne į šiaurę atsuktos ir ką, sako jos vistiek kartais veikia lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 14, 02:27)

QUOTE(Vilienė @ 2010 12 14, 20:29)
O kada ją šildyti - sukaupta šiluma bus panaudota žiemą

Tai jūs įsivaizduojate ,kad vasarą akumuliacinę prišildysit o žiemą tai panaudosit ? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2010 12 15, 13:47)
Tai jūs įsivaizduojate ,kad vasarą akumuliacinę prišildysit o žiemą tai panaudosit  ?  smile.gif

Be abejo. Tik klausimas kiek ilgai užteks - dabartiniais skaičiavimais apie 15-18d.
Papildyta:
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 14, 19:38)
Geriau jau plokštelę kokią paklausyt, nei tą "muziką"  mirksiukas.gif Plius išmetamų dujų smarvė...
Turiu aš dyzelinį 5kW generatorių, be elektros statyba sunkoka būtų. O pasivežioti yra ir taip ką: šautuvai, įrankiai, maistas... Reikėtų nemažo transporto, kad kiekvieną kartą dar ir generatorių tampytis su savimi...
Be abejo, kaip laikinas sprendimas, dyzelinis/benzininis generatorius gera išeitis. Bet ne daugiau.

Nekalbant apie energijos švaros klausimus, aišku. Bet čia jau požiūrio klausimas, pas visus jis kitaip "pastatytas"  cool.gif

Man "žalumas" paskutinnėj vietoj, kai kalba apie būtinybę - balanos gadynėj negyvenčiau tik dėl keleto litrų skysto kuro smile.gif Labiau imponuotų sąlyginai nemokama energija: investuojam nemažą sumą, bet paskui nieko nekainuoja, čia jaučiu malonumą smile.gif
Su generatoriaus garsu susitvarkyt nematau didesnių problemų - uždarykite jį į būdą, jo ir taip nežvėriški decibelai dar labiau aprims. O jei yra noras ir galimybės turėti pakinkytą vėją - tai labai gera mintis, tik nepigi...
Atsakyti