Įkraunama...
Įkraunama...

Vėjo elektros generatorius (jėgainė)

QUOTE(serzas @ 2010 12 11, 20:44)
Na mano skaiciavimai ("primetimai") paremti statistika is airisku puslapiu, t.y. 1kw kolektorius duoda vidutiniskai 1000kw/metus = ~150euru. Suprantu kad vidurkis isvedamas is didesniu ir mazesniu skaiciu, bet as kolektoriaus nesiruosiu statytis tik metams ir tiketis minimumo, ziurint i perspektyva tai manau ir turetu gautis tas ~1000kw/metus, airijos klimatu. Mes suvartojam el energijos uz ~500euru/metus, todel pasistacius 1kw kolektoriu, visa sukaupta energija (~30%) tikrai butu panaudota 100%.
As negalvoju apie jegaines statyma, kad visiskai tenkintu el poreikius ir nereiktu jungtis prie el tinklu todel man ir nera taip aktualu pasiskaiciuoti maximale reikiama/galima jegaine kuri negamintu perteklines energijos.
Kalbant apie vejo jegaines tai as rinkciausi 2kw, nesigilinau labai i visus skaicius ir smulkmenas, bet 5kw jau butu perdaug, o tarp 2 ir 5 pasirinkimas nera didelis.

Hehe, aš kaip tik 2kW vėjo ir nusipirkau lotuliukas.gif Matyt, vienodai galvojam thumbup.gif
Nors pas mane kiek kita situacija - man ta jėgainė kaups visą savaitę energiją, kurią aš paskui per savaitgalį "taškysiu" cool.gif Vis tik sodybos žanras, yra kiek kita problematika.
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 11, 19:14)
Hehe, aš kaip tik 2kW vėjo ir nusipirkau  lotuliukas.gif  Matyt, vienodai galvojam  thumbup.gif
Nors pas mane kiek kita situacija - man ta jėgainė kaups visą savaitę energiją, kurią aš paskui per savaitgalį "taškysiu"  cool.gif  Vis tik sodybos žanras, yra kiek kita problematika.

O kokia isigijei? kiek kw/metus vidutiniskai turetu pagaminti? Tai kiek tau prireiks akumuliatoriu, kad sukaupti visos savaites energija? g.gif
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 11, 22:43)
O kokia isigijei? kiek kw/metus vidutiniskai turetu pagaminti? Tai kiek tau prireiks akumuliatoriu, kad sukaupti visos savaites energija?  g.gif

man irgi idomu kaip ja sukaupt visai savaitei? g.gif
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 11, 22:43)
O kokia isigijei? kiek kw/metus vidutiniskai turetu pagaminti? Tai kiek tau prireiks akumuliatoriu, kad sukaupti visos savaites energija?  g.gif

Akumuliatorių kiek dėsi, tiek gerai lotuliukas.gif Aš pasiskaičiavau, kad man savaitgaliui užteks 8 akumuliatorių (100 Ah AGM kiekvienas), visoms lempečkoms, vandens siurbliui, boileriui, tt.).
Esant perteklinei energijai, montuojama "dump-load" - gali būti paprasčiausias tenas vandeniui arba koks imlus srovei halogenas ar dar koks biesas.
Esant stygiui, automatika užkuria dyzelinį generatorių, kuris įsijungia kiek anksčiau nei dingsta srovė (programuojamas dydis), tuo pačiu užtikrindamas nenutrūkstamą energijos tiekimą ir pakraudamas akumuliatorius, kad neišsikrautų iki "mirtinos" ribos.
Shema tokia. kol kas viskas nėra pajungta, nes dar reikia man susivirinti stulpą, pamatus susibetonuoti jėgainei. Iš elektronikos yra viskas, išskyrus inverterį (dc/ac 48v-220v), bet tai nėra kosminiai pinigai. Kai bus stulpas ir tt, visa tai sumontuoti tetruks gerą popietę. Tikiuosi... ax.gif
Skaičiavau ne metinį dydį, o savaitinį-mėnesinį, taip buvo paprasčiau. Kiek tiksliai kWh gavosi, nebepamenu dabar, reikėtų kuistis po popierius daug. Jei labai domina- brūkštelk į až, pabandysiu pasikuisti.
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 12, 00:56)
Esant perteklinei energijai, montuojama "dump-load" - gali būti paprasčiausias tenas vandeniui arba koks imlus srovei halogenas ar dar koks biesas.

Teko išgirsti tokį argumentą: "kaip galima aukštesnės kokybės/kainos energiją versti žemesnės" nes aš galvoju 2KW elektrinę įdarbinti šildant vandenį akumuliacinėse talpose, išvengiant inverterio ir akumuliatorių. Vis tik idėja patraukli - jei pati elektrinė pigi, kodėl nepanaudojus energijos šilumai?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 12, 00:48)
Teko išgirsti tokį argumentą: "kaip galima aukštesnės kokybės/kainos energiją versti žemesnės" nes aš galvoju 2KW elektrinę įdarbinti šildant vandenį akumuliacinėse talpose, išvengiant inverterio ir akumuliatorių. Vis tik idėja patraukli - jei pati elektrinė pigi, kodėl nepanaudojus energijos šilumai?

O cia jau tikrai kad reiktu daug skaiciuoti ir daug ka ivertinti, pvz jei pagaminta el energija naudosit el prietaisams tai tie pagaminti kw pavirs i 45ct/kw., jei suvartojat per metus ~5000kw., o el jegaine bus pajegi pagaminti ~4000kw tai sutaupytumet ~1800lt/metus (elektra turi tendencija brangti), zinoma reiketu ivertinti akumuliatoriu ir inverterio kainas, bet akumuliatoriu nereiktu tiek daug kaip zarmenui, nes gyvenamajame name kur nuolat vyksta veismas el energija vartojama kasdien ir nereikia kaupt savaitei i prieki.
Jei jus tuos 4000kw panaudosit sildymui tai sutaupysit nedaug, nes per sildymo sezona (~6men) jegaine pagamins tik ~50%kw=~2000kw., bijau dabar suklysti, bet man atrodo jog sildantis dujomis kw kaina gaunasi ~19ct tai jus sutaupysite ~380lt/metus sildymui, sildantis granulemis kw kaina gaunasi ~11ct, jei sildysites savo malkom tai sutaupyta kaina pasidarys visiskai juokinga, o kur desit visa siluma vasaros metu?
Atsakyti
QUOTE(serzas @ 2010 12 13, 01:42)
kur desit visa siluma vasaros metu?

3000l akumuliacinėms įkrauti. Bėdos nebus. Plius šiltam vandeniui ruošti, kartu saule.
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 11, 20:14)
Hehe, aš kaip tik 2kW vėjo ir nusipirkau  lotuliukas.gif  Matyt, vienodai galvojam  thumbup.gif
Nors pas mane kiek kita situacija - man ta jėgainė kaups visą savaitę energiją, kurią aš paskui per savaitgalį "taškysiu"  cool.gif  Vis tik sodybos žanras, yra kiek kita problematika.

O gilumino krovimo gelinius akumuliatorius savaitei irgi nusipirkai? smile.gif Jei taip, tada jėgainės kaina tikriausiai pasirodė mažų mažiausia juokingai maža wink.gif
Jei ne, noras kaupti energiją savaitei praeis po skaičiavimų kiek akumų ir kokia jų kaina... Dar ivertinant jog lifetime akumo ~5metai noras atsijungti nuo elektos tinklų gali prapulti smile.gif

Nors kiekvienas savaip iš proto eina, gal kas ruošiasi gyventi 300 metų ir skirtingai skaičiuoja atsiperkamumą...pvz. man jei terminas ilgiau nei 10 metų, reikalas nevertas pinigų.
2kw jėgainė duos ~2000 kvh per metus ir tai dar priklausomai nuo to koks pas Jus vėjas...
Atsakyti
QUOTE(gllop @ 2010 12 13, 16:21)
O gilumino krovimo gelinius akumuliatorius savaitei irgi nusipirkai? smile.gif  Jei taip, tada jėgainės kaina tikriausiai pasirodė mažų mažiausia juokingai maža wink.gif
Jei ne, noras kaupti energiją savaitei praeis po skaičiavimų kiek akumų ir kokia jų kaina... Dar ivertinant jog lifetime akumo ~5metai noras atsijungti nuo elektos tinklų gali prapulti smile.gif

Nors kiekvienas savaip iš proto eina, gal kas ruošiasi gyventi 300 metų ir skirtingai skaičiuoja atsiperkamumą...pvz. man jei terminas ilgiau nei 10 metų, reikalas nevertas pinigų.
2kw jėgainė duos ~2000 kvh per metus ir tai dar priklausomai nuo to koks pas Jus vėjas...

Taip, akumus irgi nusipirkau. AGM, super deep-cycle. Ir life-time jų - min 10 metų, jei protingai eksploatuoji (jei krauni reikiamais režimais ir neiškrauni daugiau nei galima). Kaina tikrai, palyginus, juokingai maža.
Noras prie tinklų jungtis praėjo, o ne atvirkščiai, pasidarius skaičiavimus. Man, kad prisijungti prie tinklų, reikėtų apie 1,2 km tiesti aukštos įtampos kabelį per krūvą sklypų, plius statyti transformatorinę. Netgi paskaičiavus tą 40% kompensaciją iš valstybės pusės, man iš kišenės reikėtų pakloti apie 100 tūkstančių buratino pinigėlių.

Va ir paskaičiuokim, kurmiai protingieji, kas labiau apsimoka? Ar atsitiesti laidą ir vėliau nuolat mokėti vis didėjančias sumas kažkam, ar už tuos pačius pinigus pastatyti jėgainę (plius dar lieka suma, už kurią namą rąstinį man pastatė, be vidaus, aišku)...
Galima iš proto įvairiai eiti, gerai sakot. Bet skaičiuoti irgi reikia. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(zarmenas @ 2010 12 13, 15:50)

Noras prie tinklų jungtis praėjo, o ne atvirkščiai, pasidarius skaičiavimus. Man, kad prisijungti prie tinklų, reikėtų apie 1,2 km tiesti aukštos įtampos kabelį per krūvą sklypų, plius statyti transformatorinę. Netgi paskaičiavus tą 40% kompensaciją iš valstybės pusės, man iš kišenės reikėtų pakloti apie 100 tūkstančių buratino pinigėlių.
mirksiukas.gif

Na taip, jei kilometrus laidų tempti reikia lotuliukas.gif
Tik jei gyventi su tokia jėgaine, tam kad iljičiaus lemputę ižiebti reikės vos ne uragano... savaitgaliams taip.
Atsakyti
Jei skaiciuoti tai skaiciuoti.
Imam atveji kai 2kW nukreipiam i akumuliacines sildyma ir svajojam kad sildymo sezonu ji veikia 24/7, tuomet gaunas:
1. diena - 48kW
2. menuo - 1440kW
3. sezonas (6men) - 8640kW

Man per sezona reikia apie 30 000kW (tarkim), 1 kW kainuoja apie 10ct (cia pavertus is kuro kainos).
Taigi, vietoj 3000Lt, man reiketu moketi 2136Lt, gal ir nieko, bet cia jeigu veiktu 24/7 tuo paciu galingumu, to aisku niekad nebus.
Todel, pykit/nepykit, pasilieku prie idejos kad pastovaus 200W/h man butu per akis - tam kad padengti tv, saldytuvo, visokiu prietaisu (5V), lempuciu islaidas:)
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 13, 17:09)
Jei skaiciuoti tai skaiciuoti.
Imam atveji kai 2kW nukreipiam i akumuliacines sildyma ir svajojam kad sildymo sezonu ji veikia 24/7, tuomet gaunas:
1. diena - 48kW
2. menuo - 1440kW
3. sezonas (6men) - 8640kW

Man per sezona reikia apie 30 000kW (tarkim), 1 kW kainuoja apie 10ct (cia pavertus is kuro kainos).
Taigi, vietoj 3000Lt, man reiketu moketi 2136Lt, gal ir nieko, bet cia jeigu veiktu 24/7 tuo paciu galingumu, to aisku niekad nebus.
Todel, pykit/nepykit, pasilieku prie idejos kad pastovaus 200W/h man butu per akis - tam kad padengti tv, saldytuvo, visokiu prietaisu (5V), lempuciu islaidas:)

Turbūt "h" pridėti prie KW pamiršote smile.gif
Truputi nesupratau - jūsų 30 000KWh per sezoną kur sunaudojami? Ar tik per namo elektros tinklą ar šildymui? Jei šildymui - viskas liuks, bet apšvietimui/tv, šaldytuvo kwh nėra pagrindo įkainoti 10ct pavertus iš kuro kainos nebent turite mini termofikacinę?
Atsakyti