QUOTE(Palomina @ 2006 04 30, 11:25)
as noriu paklausti... gal kas zino koki losjono (toniko) recepta? bet kad butu be alkoholio? maciau cia forumo pradzioj kazkur, bet ten su alkoholiu.. ir pagaminus ta losjona kiek laiko jis galiotu (savaite ar kiek)? mano odos tipas - normali/misri.
laiko sanaudos nesvarbu
galeciau kad ir visa diena ji gaminti
Aš savo gudrioj knygutėj radau porą receptukų, bet jie su alkoholiu. Kiek supratau, alkoholis veikia kaip konservantas. Manau, kad galima jo ir nedėti, tačiau tuomet losjonas bus tinkamas naudoti tik tą vieną dieną, na gal dar vieną, jei šaldytuve laikysit, bet tikrai ne daugiau
Taigi receptukai:
1. Odai valyti ir dezinfekuoti, suminkštinti, sutraukti poras galima pasigaminti nuovirą iš mėtų, čiobrelių, medetkų, ramunėlių, rožių lapelių: 1 valg. šaukštą mišinio užpilti stikline verdančio vandens, uždengti, palaukti, kol atvės, nukošti, suvilgyti nuoviru vatą ir paplekšnoti per veidą, stengiantis, kad kuo daugiau jo susigertų. Nuovirą galima naudoti tik tą pačią dieną, o jeigu į jį įpilsit 2 valg. šaukštus degtinės, galima naudoti ir ilgiau.
2. Galima pasigaminti losjoną, kuris parūgštins, dezinfekuos, suminkštins ir pabalins odą:
* 30 g (2 valg. šaukštai) citrinos sulčių,
* 30 g (2 v.š.) agurkų sulčių,
* 60 g (4 v.š.) rožių lapelių nuoviro,
* 30 g (2 v.š.) degtinės,
* 10 g (2 nepilni arb. š.) glicerino.
Rožių lapelių nuoviras: 1 v.š. rožių lapelių užpilti stikline verdančio vandens, palaukti, kol atvės, nukošti.
Abu losjonai tinka riebiai odai (na, gal dar mišriai, kur riebesnė oda). Sausai ir normaliai odai losjonų išvis nepasiūlyta, išskyrus citrinų pienelį, kuris tinka bet kokiai odai, bet irgi su alkoholiu: stiklinėje išplakti kiaušinio trynį, sulašinti 1 nedidelės citrinos sultis, paskui maišant įpilti 50 g grietinėlės ir 50 g spirito ar degtinės. Citrinos sultis galima pakeisti raudonųjų serbentų sultimis. Pienelį laikyti šaldytuve.
Tokie mano pasiūlymai