Vyresnėliui sunkiai sekėsi skaitymas, nors raides pažino jau būdamas 3 metų. kažkaip nesuprasdavo, ką skaito. Žodžius dėdavo, bet kai paklausi, ką skaitei - atsakydavo nežinau. Jam ir dabar skaitymas nėra malonumas. Tik Harį Poterį antrą kartą skaito. Mažylė, 4 metų, šiuo metu raidėm labai susidomėjusi. Klausinėja kur kokia, pažįsta pagrindines, savo vardą rašo ir Ema ir Emytė, vis klausinėja iš kokios raidės žodis prasideda ir pan. gali būti, kad ir skaityti išmoks, nors jos specialiai nemokinam. Tik skaitom daug. Be je vyresnėliui taip pat daug skaičiau.
Aš pati skaityti išmokau tik mokykloj ir tapau tikra knygų graužike. Ir dabar mėgstu skaityti
Mano dukrelė aiškiai kalbėjo ir spalvas pažino neturėdama pusantrų metukų ir raideles emė pažinti panašiu laiku.Kaip ir daugelio čia rašiusiu maniškė taip pat tuo buvo labai susidomėjusi. Užtekdavo vieną kartą parodyti ir jau įsimindavo,tuo pačiu bandydavo ir rašyti,Tačiau mes neskubėjom.Raidelių vardus pasakydavau po vieną.Visas žinojo būdama 2 metų ir 9 mėnesių ir tuo metu pati ėmė rašyti ,beveik taisiklingus žodžius.Šiek tiek pamokiau ir 3 su puse jau skaitė knygeles be priekaištų.Tik sulaukusi 4 ėmė skaityti enciklopedijas,o tų pačių pabaigoje sprendė 2 klasės matematikos uždavinius ir rašė jau rašytinėmis raidėmis, ėmė kurti eilėraščius Sulaukusi 7 ėjo tiesiai į trečią klasę.Tačiau būčiau laimingesnė jeigu viskas būtų buve savu laiku. Kito vaiko jokiu būdu nemokyčiau .
Maniskis vyresnelis skaityti ismoko visai neseniai, jam kovo men. bus 6 m. Raides pazinojo nuo 2-3 m., bet va sujungti ju vis nepavykdavo. karta zaide su broliu ir sese daktara, atnese man paskaityti "recepta" Ten daug visokiu raidziu prirasyta, o paciame virsuje matau "PERTUSINAS" Klausiu ar pats parase, ar tetis. Sako, pats. O kaip , vel klausiu (anksciau noredamas ka parasyti kamuodavo man po kelias val, turejau jam viska paraidziui diktuoti) As sako, bandau, t.y. jis ta zodi po viena raidele "dainuoja" Tada daviau jam dar kelis nesudetingus zodzius parasyti. padainavo, padainavo ir parase be klaidu. Na sakau, jei jau moki rasyti, ti ir skaityti moki. Uzrasiau kelis zodzius - perskaite. Didelis tai buvo dziaugsmas mums visiems Gal butu ir anksciau skaites, bet jis labai nepasitiki savo jegom, viskas jam atrodo sunku, nepavyks.
Sveikos mamytes,
mano vyresnelei 5 metai, raides pazista jau pora metu, tik niekaip jos i zodzius nesusijungia ir zaidimelius bandem.... Gal ka patarsit? O jusu mazyliai kada pradejo skaityti?
mano vyresnelei 5 metai, raides pazista jau pora metu, tik niekaip jos i zodzius nesusijungia ir zaidimelius bandem.... Gal ka patarsit? O jusu mazyliai kada pradejo skaityti?
Protelis dar nerodo, kaip iš atskirų raidelių galima "padaryti" žodį. Ateis laikas, ir skaitys, svarbu išlaukti, nespausti reikalo.
QUOTE(Laisvė @ 2005 12 20, 18:22)
Protelis dar nerodo, kaip iš atskirų raidelių galima "padaryti" žodį. Ateis laikas, ir skaitys, svarbu išlaukti, nespausti reikalo.
As irgi taip galvojau, kol bendraamziu mamytes nepasigyre, kad ju atzaleles jau SENIAI skaito
QUOTE(Ručius @ 2005 12 20, 20:31)
As irgi taip galvojau, kol bendraamziu mamytes nepasigyre, kad ju atzaleles jau SENIAI skaito
Vaikai taip nelyginami . Tavo atžalėlė gal kitose srityse lenkia šiuo amžiaus laikotarpiu. Gal ne veltui pvz. tam pramatyta pirma klasė su visais skaitymo pradžiamoksliais, nors dažnas iki to laiko kaip ir jau "prasilaužęs" būna.
svarbu pats noras skaityti. Jei nupirksi įdomią knygutę kuri tavo dukrytei patiks, ji norės kuo greįčiau perskaityti ją. Aš taip manau...
Mano vyresnėlė irgi jau seniai pažįsta raides, prieš kokius metus pradėjo po truputį skaityti tokius trumpus žodžius iš 4-5 raidžių. Bandžiau mokyti skiemenuoti, bet pamačiau, kad jai įdomiau skaičiuoti. Tai ir niekas jos nevertė skaityti. O, va, rudenį, bac, pati atsisėdo ir kaip užvesta pradėjo pati, niekieno neverčiama rašyti. Ir įsisuko karusėlė. Dabar jau skaito ir rašytinėm raidėm, pagavo azartą ir sustoti negali. Be to, ji pirmiau perskaito viena sau tyliai, o jau tada mums garsiai. Galiu pasakyti, kad jai nepasiteisno jokios kortelės su raidėm, skiemenuoti išvis nemoka ir pyksta, kai senelis pasiūlo taip skaityti. Nieko naujo nepasakysiu, bet viskam savas laikas ir kiekvienam skirtingai.
atsimenu tą košmarą, kai mane bandė prieš pat mokyklą išmokyt skaityt, nes raides jau pažinjau irgi nuo kokių 3-4metų gal.... nieko nesigavo-nuėjau į mokyklą skaityt nemokėdama, o paskui tapau geriausia klasėj skaitančia... taip kad mamos mažiau žiūrėkit kur kieno vaikai ką daro-jūsų vaikai yra tik jūsų ir tokie kokie yra.... ateis laikas ir gal net pralenks tuos, kurie dabar jau moka... pvz maniškiui mažajam suėjo 5m... skaičiuot-jau šimto ir daugiau ribose suskaičiuoja, o raidžių vos kelias pažįsta... nu neįdomios jos jam tai ką dabar daryt? lai mėgaujasi vaikyste -ateis laikas-spės dar mokslų prigraužt
mano dukra raides pažįsta jau labai senai, o pradėjo jungti į skiemenis, sulaukus 4,5 metų. na kaip aš nekantravau!!! ne dėl to, kad kažkieno vaikas anksčiau pradėjo ar pan., bet tik dėl to, kad ji puikiai pažinojo visas raides. na tai ir nervindavausi: ko ji negali jų sujungti??? rašiau "KA", skaityk. Skaito: K ir A . nu ir užsimušk, niekaip nemokėjo sujungti. maniau vienu metu, kad tyčia mane erzina .
na va, o paskui vieną dieną...pradėjo...
sėdėjom darbe, rašiau didelėm raidėm (ant kompo) milžiniškus skiemenis, ir netyčia sujungė .
kažko labai džiaugiausi, nors dabar kažkaip man jokio skirtumo, nebelabai užsiminėju
o šiaip tai aukso žodžiai: "Viskam savas laikas"
na va, o paskui vieną dieną...pradėjo...
sėdėjom darbe, rašiau didelėm raidėm (ant kompo) milžiniškus skiemenis, ir netyčia sujungė .
kažko labai džiaugiausi, nors dabar kažkaip man jokio skirtumo, nebelabai užsiminėju
o šiaip tai aukso žodžiai: "Viskam savas laikas"