paskaiciau jusu zinutes ir nusiraminau .. maniskis 6-riu ir tik biski biski kazka paskaito ir dar paraso "mom, labas" .. viskas .. Tai as jau kazkaip buvau pradejus pergyvent, kad gal kokis visiskas nemoksa ..? .. nes, mat, vis palygini, zmogus: dukrele 4-riu jau skaite visai gerai, o ir as pati pradejau knygutes "varyt" nuo 4 - riu .. Tai dabar jau lauksiu ramiai sau "atsiputus", kada maniskis "proto guzas" prades deliot raides pagal tvarka
As skaityti pradejau ketveriu, o mano sunus tik ipusejes 1 klase O ir dabar skaitymas jam nemaloniausias dalykas. (sako, geriau matematikos daug priskaiciuosiu )
Na štai, per savaičiukę dukrytė jau 4 raideles išmoko
kaip gerai, kad jai patiko
kaip gerai, kad jai patiko
Kai man buvo ketveri, brolis pradėjo eiti į pirmą klasę. Tad skaityti mokėmės kartu. Pamenu, kaip sunkiai su raidelėmis susidorojančiam broliui nesisekė, o mama man liepdavo nepasakinėti raidžių ir neperskaityti už brolį žodžio... Rudenį dukrai bus penkeri. Visas raides pažįsta gal jau kokie treji metai, tačiau pati dar neskaito. Labai retai sudeda kokį trumpą dviskiemenį žodelį (upė, mama ar pan.). Tačiau aš pati jos neskubinu ir nesistengiu brukti tų raidžių, kol dar pačiai neįdomu. Be to, laiko iki mokyklos dar daug, o ir į mokyklą eis juk mokytis. Pati, atėjusi į mokyklą jau gerai skaitydama, pirmoje klasėje neturėjau ką veikti (į antrą tuomet taip paprastai nekeldavo), išmokau tinginiauti, turėjau didelių drausmės problemų.
Dukryte pradejo skaityti dar budama 4m ( jei tiksliau 4mir 9men). O po triju men jau pati skaitydama mintinai ismoko skaiciuokles. Nupirkau tokia skaiciuokliu knygele, kur parasyta tik didziosiom raidem ir tarp skiemenu detas bruksnelis . LAU-ME RA-GA-NA VAI-KU NE-DA-BO-JA, AT-SI-SE-DUS ANT TVO-ROS PI-NI-GUS SKAI-CIUO-JA
O sunus (4m) perskaito tik dviskiemenius lengvus zodzius.
Beje dukryte pirmiau ne skaityti pradejo, o rasyti. Zinoma spausdintinem raidem. Va ir dabar "po nosim" guli jos rastas "VITAMINUS GERTI TRISKARTUS I DIENA"
Rasydama daro labai mazai klaidu.
O sunus (4m) perskaito tik dviskiemenius lengvus zodzius.
Beje dukryte pirmiau ne skaityti pradejo, o rasyti. Zinoma spausdintinem raidem. Va ir dabar "po nosim" guli jos rastas "VITAMINUS GERTI TRISKARTUS I DIENA"
Rasydama daro labai mazai klaidu.
Maniškiui tuoj 5-eri. Gal jau gerą pusmetį skaito. Bet jis greičiau išmoko rašyti nei skaityti Dabar, kai ko nors iš mūsų nori ir ilgai neprisiprašo- rašo laiškus Tik taip tėvelius suminkština Jau ir gudrauti pradėjo
Todėl nusprendėm nuo rugsėjo 1d. leisti į priešmokyklinę darželio grupę. Kol turi noro mokytis- tegul mokosi (kad tik tas noras nepraeitų)
Todėl nusprendėm nuo rugsėjo 1d. leisti į priešmokyklinę darželio grupę. Kol turi noro mokytis- tegul mokosi (kad tik tas noras nepraeitų)
Aš pati, tai pradėjau skaityti maždaug penkerių. Gerai neprisimenu, bet mama pasakojo, kad labai prašiau, kad mane į mokyklą vestų, nes daržely visas knygas perskaičiau.
Maniškis raides jau beveik visas pažįsta, bet iš tų kaladėlių, kur su raidelėm, tai tik bokštus stato
O ta Jakubėno abėcėlė kas per daiktas? Na, neteko man apie tokią girdėti
Rašo mano kavalierius tik kompiuteriu, pieštuką į rankas tingi imti, labai prastai jam visokie rankdarbiai sekasi Bet niekaip nesupranta kokia raidė po kokios turi eiti net ir paprasčiausiuose žodžiuose Kai sakai po vieną raidę, parašo, o kai sakai skiemenį iš dviejų raidžių, tai niekaip nesupranta, kokia ta antra raidė
Tas pats ir su skaitymu. 2 atskiras raides pažįsta, o sudėti į krūvą nemoka.
Man keista ir pikta, bet dar labai nesijaud inu. Dar pora metų laisvės yra, gal išmoks
Maniškis raides jau beveik visas pažįsta, bet iš tų kaladėlių, kur su raidelėm, tai tik bokštus stato
O ta Jakubėno abėcėlė kas per daiktas? Na, neteko man apie tokią girdėti
Rašo mano kavalierius tik kompiuteriu, pieštuką į rankas tingi imti, labai prastai jam visokie rankdarbiai sekasi Bet niekaip nesupranta kokia raidė po kokios turi eiti net ir paprasčiausiuose žodžiuose Kai sakai po vieną raidę, parašo, o kai sakai skiemenį iš dviejų raidžių, tai niekaip nesupranta, kokia ta antra raidė
Tas pats ir su skaitymu. 2 atskiras raides pažįsta, o sudėti į krūvą nemoka.
Man keista ir pikta, bet dar labai nesijaud inu. Dar pora metų laisvės yra, gal išmoks
musu ir viena ir kita mergaite pradejo skaityti 3,5 metuku (niekas nemoke tik daug knygu joms skaitydavo kasdien)
dabar jaunesnioji dar nelabai nori pati "darbuotis" praso suaugusiuju jai paskaityti, o vyresnioji pasiima knyga ir pirmyn. ant kai kuriu pasiziuriu - nurodyta vid.mokykliniam amziui smulkios raideles, bet jai patinka, tai negi drausi ir siulysi tik pagal amziu tinkamas? sitos jau po 100x perskaitytos
dabar jaunesnioji dar nelabai nori pati "darbuotis" praso suaugusiuju jai paskaityti, o vyresnioji pasiima knyga ir pirmyn. ant kai kuriu pasiziuriu - nurodyta vid.mokykliniam amziui smulkios raideles, bet jai patinka, tai negi drausi ir siulysi tik pagal amziu tinkamas? sitos jau po 100x perskaitytos
As pats ismokau 3-ju, mano dukros - panasiai.. Vyresnioji pradejo rinktis pakankamai sudetingas knygas.. Ir nesuprantu - ka ten tokio idomaus galejo rasti? Kazkokios vaistazoles, kazkokie liutai.. Eitu laukan geriau - pabegiotu.. Jaunesnioji tai pritingi, skaito tik labai paprasyta, isitikinusi, kad as to tikrai nedarysiu..
Mano pirmoji dukra labai anksti pradejo kalbeti na 1,5 m jau visi laisvai su ja susikalbedavo ir skaityti ismoko 3,5 m . Darzelyje aukletojos vadindavo desiniaja ranka nes vaikams knygutes skaitydavo ji.
Sunus jau ir kalbet pradejo veliau ir skaityt ismoko tik pries mokykla.
Trecias vaikas irgi viska pradejo daryt veliau palyginus su pirmaja.
Na ketvirtas atrodo irgi nebus toks kaip pirma dukra gabi .Jau 2 m , bet susikalbet sunku nes savo pauksciu kalba varo ir baigta.
Sunus jau ir kalbet pradejo veliau ir skaityt ismoko tik pries mokykla.
Trecias vaikas irgi viska pradejo daryt veliau palyginus su pirmaja.
Na ketvirtas atrodo irgi nebus toks kaip pirma dukra gabi .Jau 2 m , bet susikalbet sunku nes savo pauksciu kalba varo ir baigta.
Mamytes, gal zinote, kaip 3,5 metu vaikiuka mokinti skaityti? Manoji raidelemis domisi, bet raidziu nagrinejimas labai greit nusibosta ir galveleje mazai lieka. Gal dar anksti, bet noriu pamegint, jei neiseis, atidesim velesniam laikui.
Gal zinot kokiu patarimu, kaip tai daryti, kaip sudominti vaika? O gal yra kokiu straipsniu ar metodiku internete?
Gal zinot kokiu patarimu, kaip tai daryti, kaip sudominti vaika? O gal yra kokiu straipsniu ar metodiku internete?
Šaunuolė, kad rūpiniesi savo vaiko intelektu, deja, specialiai mokant skaityti ir dar tokiame ankstyvame amžiuje, džiuginančių rezultatų nepasieksi. Nereikia anksčiau laiko iš vaiko daryt moksliuko. Kita vertus, po truputį vaikas nuo dar anksčiau gali pradėt mokytis skaityti. Vienas iš tų būdų ir yra tavo minėtasis domėjimasis raidelėmis. Jei vaikui tas manipuliavimas raidelėmis greit nusibosta, tai iš tikrųjų ir reiškia, kad jau su jomis gana. Geriausių rezultatų bus pasiekta tuomet, kai vaikui patiks ta veikla ir jis bus užsidegęs. Kai kurios vaikų darželių pedagogės gaminasi tam tikras metodines priemones rašymo ir skaitymo mokymui. To reikia klausti vaiko grupės pedagogo ir jis smulkiau paaiškuins apie šį procesą, galbūt net leis pasiskolinti išsinešimui į namus tų priemonių. Galbūt labiausiai vaikai yra mokomi skaityti bei rašyti Montessori metodo grupėse. Ketverių jie pradeda rašyti, penkerių jau skaito. Tačiau nereikia pamiršti, kad ir pirmije klasėje vaikas bus mokomas rašymo bei skaitymo, o trejų - ketverių metų vaikui yra reikalingiau mokytis visokių kitokių dalykų, kuriuos jau pirmoje klasėje mokytis bus per vėlu.
Linkiu, kad tavo vaikas visuomet turėtų po ranka pieštukų bei popieriaus, o taip pat domėtųsi asmenine vaikiškų knygų bibliotekėle namuose.
Linkiu, kad tavo vaikas visuomet turėtų po ranka pieštukų bei popieriaus, o taip pat domėtųsi asmenine vaikiškų knygų bibliotekėle namuose.