Siaip, kiek yra daryta tyrimu ir stebeta vaiku, tai patvirtinta, kad nors vaikai ir ismoksta atpazinti raides ankstyvame amziuje, taciau skaityti ismoksta veliau - ta fakta, patvirtina ir dauguma siu komentaru. Problema yra tame, kad skaitymui vien tik raidziu zinojimo neuztenka (kaip naiviai suaugusiems tai atrodo) - vaikai pazista tiesiog zenklus, bet ju neskaito, o 'skaito' kaip ir dauguma kitu zenklu - pvz., 'McDonalds', 'Telebimbam' (ir net 'Svyturys' - tai yra, jie tik zino zenkla ir zino jo varda. Ko jiems truksta - tai sugebejimo analizuoti garsus - t.y. suskaidyti zodi i atskirus garsus - mums tai atrodo savaime paprasta, o vaikui sudetinga - pvz., vaikai negali pasakyti kuris zodis ilgesnis - karve ar suo, nors mums tai paprasta. vaikas girdi vientisa zodi, todel negali jo susieti su atskiromis raidemis. del to jis gali puikiai zinoti raides, taciau nesugebeti susieti su garsais, ir tokia padetis, yra normali absoliuciai didziumai vaiku, nors tevams tai neatrodo labai normalu - 'kaip tai zino raides, bet neskaito'. kaip ateina pats sugebejimas skaityti - tai daugiau paslaptis. egzistuoja toks priejimas kaip skiemenavimas ir pan., taciau ar jis efektyvus 5 meciui - sunku pasakyti, nes neaisku, ar jis pradejo skaityti del skiemenavimo, ar del to, kad jam galvoje staiga kazkas susiriso, nes jau ir buvo metas susiristi. veliau - kai jau mokykloje, vaikai jau buna pakankamai subrende, kad galetu sukaupti demesi didesniam laiko tarpui ir jau gali pasinaudoti visomis tomis technikomis, tada absoliuti dauguma ir ismoksta skaityti.
taigi, problemos cia nera, blogiau su tevu reakcija, kuriems norisi pasididziuoti
pvz., as pats irgi nekantraudamas laukiu, kada kada, nes maciau pazistamos vaika skaitanti nuo 4,5 metu, ir nepaisant viso teorinio zinojimo, man vis viena norisi parodyti (kad ir paslapcia, kad ir tik sau), kad ir mano vaikas 'protingas', nors cia maziausiai yra kuo didziuotis - lygiai taip pat, kaip, kad mano vaiko plaukai yra sviesus ar tamsus, nes tai daugiausia priklauso nuo atsitiktiniu ir nelabai kontroliuojamu faktoriu kombinacijos:)
na, bet tevai lieka tevais:)
QUOTE(niedulis @ 2006 03 01, 23:29)
Man patarė pasakyti žodį, o vaikas turėdavo visas raides pasakyti paeiliui. Ir šitas labai padėjo. Būdavo, važiuojam automobiliu, pasakau žodį, pvz., pomidoras, ir vaikas vardina raides. Skaityti pradėjo 6 metų. Bet iš karto be skiemenavimo. Ir su daugiaskiemeniais nebuvo problemų. Užtat mažasis sūnus absoliučiai nesidomi raidėmis. Pabandžiau pritaikyti tą patį metodą, tai kad jis visai raidžių negirdi. Bet vis tiek pasistengsiu iki pirmos klasės išmokyti. Mažiau vargo bus mokykloje.
Tai vadinama foneminės klausos lavinimu ar garsine analize. Tikrai palengvina mokymasi skaityti, nes vaikas girdi savo tariamus garsus ir lengviau juos sujungia į žodį. Mano dičkiui buvo labai sunku, nes nesimokėm garsinės analizės, o mažoji jau nuo 3-4 metukų gebėdavo atrinkti kuriuo garsiuku prasideda žodis, dabar ir garsais visą geba išvardinti, ir paskaito po truputį, kai noro yra. Garsinei analizei labai tinka tokie žaidimukai, kaip: kuriuo garsu prasideda žodis, kuriuo baigiasi, kokie garsiukai vidury, žodžių su duotu garsiuku galvojimas ar varžybos, kas sugalvos daugiau...
SKAITAU, MAMYTĖS, JŪSŲ PASISAKYMUS IR MAN NET BAISU DAROSI.MANO PENKIAMETĖ TRUPUTĮ PAŽĮSTA RAIDES IT TAI NE VISAS, SKAIČIUS PAŽĮSTA TIK DU:3 IR 0, NES SU 30 MIKRIUKU Į ŠILAINIUS VAŽINĖJAM.SAVO VARDĄ KOPIJUODAVO IR TAIP IŠMOKO PARAŠYTI.IR SKAIČIUOTI BE KLAIDŲ MOKA TIK IKI 12.JAI TIESIOG NEĮDOMU.AŠ NET NEVERČIU JOS.JEI PATI NORI PADĖLIOJAM RAIDELES9TURIU NUPIRKUSI PLASTMASINES), BET PVZ:PUZLE BET KOKIĄ DĖLIOJA, JAI UŽTENKA TIK Į PAVEIKSLĖLĮ PAŽIŪRĖTI IR JAU UŽSIĖMUSI DĖLIOJA.MAN PAČIAI SUNKU, O JI KAIP RIEŠUTĖLIUS GLIAUDO. NET NEŽINAU KAS GERIAU AR VERSTI MOKYTIS SKAITYTI IR RAŠYTI AR LAI UŽSIIMA TUO KAS VAIKUI PRIE ŠIRDIES.
Mano sūneliui greit bus šešeri, tačiau skaityt iki šiol mums niekaip nepavykdavo, tiesiog jis nesugebėdavo jungti raidžių, skiemenų, galėdavo išvardinti žiūrėdamas visas raideles žodyje, bet pasakyt žodžio niekaip. Ir atradau knygele genelis ir tikrai nenusivyliau, bent jau mum labai tiko ir dabar pradedam po truputuką skaityti Turbūt galima parodyti? Genelis
Mano Voveraitei 3,4 . Mokam skaičiuoti iki 12 . Apie 10 raidžių pažįstam, nors prieštai galvojau, kad beveik visas ..........pasirodo ana tiesiog mintinai išmoko mūsų turimas tris knygeles .......... naivuolė motušė
O mokinu tada, kai mano Voveraitei yra ūpas, va pavyzdžiui dabar jau gal 1,5 menesio ji net nepalietė ir nepaprašė paskaityti tų knygelių. Ateis laikas ir vėl paprašys. Viskam savas laikas, nėra kur skubėti
O mokinu tada, kai mano Voveraitei yra ūpas, va pavyzdžiui dabar jau gal 1,5 menesio ji net nepalietė ir nepaprašė paskaityti tų knygelių. Ateis laikas ir vėl paprašys. Viskam savas laikas, nėra kur skubėti
aktualu ir man! mano sunui beveik 10! visas lietuviskas raides pazista, o skaityt neskaito! nenori???
Mano vaikis visas ir net ne lietuviskas raides pazista, bet neskaito..supratau kodel. tiesiog neislavejusi fonemine klausa ir jis nesujungia raides ir garso. Pirma raide zodzio pasako, tolesnes jam sunku (kai diktuoju, kokia raide zodyje toliau rasyti) visa laime, kad logopede dirba ta linkme ir namie jis pats noriai prie rasymo priseda, tikiuosi pradesir skaityti.
Mano vyresnioji pradėjo skaityti būdamas 4m., o štai mažajai dabar jau 5m. tai net skiemens nesudeda, nors raides pažįsta visas. Darželyje sakė, kad nereikia labai jaudintis. Su laiku išmoks, bet man neramu.
Aš tai nežinau ar teisingai mokinu ar ne..ir išvis nežinau ar tai "skaitosi" mokinimu ar ne Primygtinai mokinti nesinori, pati turi norėti ir jausti, kad jai tai įdomu ir reikia..Jei mergina prašo perskaityt kokį trumpą žodelį, tai aš sakau "sakyk iš eilės raideles kaip vadinasi"..žaidimo forma viskas..ji pasako, tada aš paprašau, kad ji tas raideles pavardintų greičiau ir jai labai gražiai išeina "perskaityt" Bet kadangi mano mergina dar maža skaitymui (jai 3,5 m. dabar), tai jai toks skaitymas gaunasi tik žodelių, kuriuos sudaro ne daugiau kaip 4 raidelės. Moka visas lietuviškas raideles ir dabar uoliai kremta rusų kalbos abėcėlę, nes jai įdomu Ir dabar jau išmokusi daug raidelių parašyti didžiosiomis raidėmis..manau, kad jei vaikas nenorės, tai sunku jį išmokyti..reik matyt tam tinkamo laiko sulaukt..laiku pastebėt domėjimąsi, norą žinot
QUOTE(lil @ 2006 03 06, 05:32)
aktualu ir man! mano sunui beveik 10! visas lietuviskas raides pazista, o skaityt neskaito! nenori???
Kaip tai neskaito, būdamas 10 metų? Ar aš ko nesupratau? Taigi jau trečiokas turėtų skaityti, o ne tik raides pažinti, nori jis to ar nenori.
QUOTE(Ručius @ 2005 12 20, 19:03)
Sveikos mamytes,
mano vyresnelei 5 metai, raides pazista jau pora metu, tik niekaip jos i zodzius nesusijungia ir zaidimelius bandem.... Gal ka patarsit? O jusu mazyliai kada pradejo skaityti?
mano vyresnelei 5 metai, raides pazista jau pora metu, tik niekaip jos i zodzius nesusijungia ir zaidimelius bandem.... Gal ka patarsit? O jusu mazyliai kada pradejo skaityti?
Tegul raso raideles,kurias moka, po to is ju jungia zodzius, is pradziu tegul ismoksta parasyti savo varda, po to dviskiemenius lengvus zodelius. Kai vaikas prades girdeti kokia raide reikia po kokios rasyti, tada gali pradeti ir skaityti.
Sitaip vaikai lengviausiai ismoksta skaityti, einant nuo zodziu rasymo prie skaitymo. mano dukra butent taip mokesi.
As is pradziu bandziau mokinti skaityti jungiant raides i skiemenis, o siuos i zodzius, bet ne is vietos. Po to suzinojau toki buda ir jis pasiteisino, neverciant dukte pradejo skaityti mazdaug po 2 men.
QUOTE(Berta @ 2006 03 06, 14:30)
Mano vyresnioji pradėjo skaityti būdamas 4m., o štai mažajai dabar jau 5m. tai net skiemens nesudeda, nors raides pažįsta visas. Darželyje sakė, kad nereikia labai jaudintis. Su laiku išmoks, bet man neramu.
nu jau, del tokio amziaus vaiko neramu .kad nemoketu sudeti skiemenu 1-okas,tai gali nerimauti.patikek,mano vaiku keturi,ir visi skirtingai ismoko skaityti:du nuo 5metu,vienas tik pries pat mokykla,jauniausias-4metu.ir nei del vieno galvos nesukau,pradzioj paprase,kad pamokyciau,o toliau jau patys.viskam ateina laikas.nereikia prievartaut vaiko ir bijot,kad neatsiliktu nuo Joniuko ar Petriuko.