Savo dukros nemokiau skaityti, nors pradėjo gana anksti: anksti kilo susidomėjimas raidėmis, žodžiais... Kitaip ir būti negali - juk auga knygų apsuptyje, knygų lentynose daugybė knygų, jos niekada nebuvo žaislas, kurį galima mėtyti, plėšyti, taip neva skaitant. Ir kai vaikas namiškius nuolat mato su knyga rankoje, tada ir jo paties nereikia nei raginti, nei mokyti, nei versti... Jis pats klausia, domisi, išsiaiškina. Be to, kiekvienam savas laikas po saule...
Kai mes abu su vyru skaitėme nuo keturių metų, tai buo keturių vis laikas nuo laiko pabandydavome ir dukrą šiek tiek pamokyti, bet matydavosi, kad per anksti. O štai kai suėjo 5,5 jau ėmė pavykti. Pradžioje paskiemenavome, o toliau - kadangi kiekvieną vakarą jai skaitome pasakas, siūlydavome jai pabandyti perskaityti pasakų pavadinimus.
Iš pradžių, kol nelabai sekėsi raukydavosi ir noro didelio nebuvo, o kai tik pajuto, kad gali perskaityti, tai ėmėsi su dideliu entuziasmu ir visada primena, kad čia jos užduotis perskaityti pasakos pavadinimą, skaitinėja užrašus gatvėse ir pan.
Ar ne per anksti? Knygas ji be galo mėgsta (čia jau toks vaikas) ir nemokėdama skaityti ji tiesiog praranda pakankamai malonius užsiėmimus. Nemanyčiau, kad vaikščiodama mums iš paskos ir zirsdama kada galėsime perskaityti Pifo nuotykius ji turi gerą vaikystę, o išmokusi pati perskaityti tuos nuotykius jau atsisveikins su vaikyste.
Sutinku su nuomone, kad reikia sulaukti to amžiaus kol vaikas subręs. Tik bent jau mums reikėjo atskirti nesubrendimą nuo patingėjimo
Iš pradžių, kol nelabai sekėsi raukydavosi ir noro didelio nebuvo, o kai tik pajuto, kad gali perskaityti, tai ėmėsi su dideliu entuziasmu ir visada primena, kad čia jos užduotis perskaityti pasakos pavadinimą, skaitinėja užrašus gatvėse ir pan.
Ar ne per anksti? Knygas ji be galo mėgsta (čia jau toks vaikas) ir nemokėdama skaityti ji tiesiog praranda pakankamai malonius užsiėmimus. Nemanyčiau, kad vaikščiodama mums iš paskos ir zirsdama kada galėsime perskaityti Pifo nuotykius ji turi gerą vaikystę, o išmokusi pati perskaityti tuos nuotykius jau atsisveikins su vaikyste.
Sutinku su nuomone, kad reikia sulaukti to amžiaus kol vaikas subręs. Tik bent jau mums reikėjo atskirti nesubrendimą nuo patingėjimo
Maniškis su savo ''mokėjimu'' skaityti kartą net močiutę apgavo ,jis jau puikiai pažysta užrašus IKI ,SAULUTĖ, MAXIMA ir ''perskaitė'' kad saulutės kortelė tinka maximoje ,tai močiutė išsižiojo
QUOTE(ulija @ 2006 02 23, 11:11)
Maniškis su savo ''mokėjimu'' skaityti kartą net močiutę apgavo ,jis jau puikiai pažysta užrašus IKI ,SAULUTĖ, MAXIMA ir ''perskaitė'' kad saulutės kortelė tinka maximoje ,tai močiutė išsižiojo
pas mus taip pat- puikia žino kur bigas, iki , saulutė ir t.t.
o daugiau tai pavienes raides žino, moka kai kurias ir parašyt. Aikšu labai norėčiau kad norėtų daugiau, bet.. Kai rodo susidomėjimą visada pasimokom, bet kai jo nėr ir neverčiu. Viskam savo laikas
Kam dar ne laikas tie ir nesimokykit nes ptikėkit manim vaikams tai yra gana skausminga maniškis jau buvo pirmokas verkėm abu pirmą pusmetį niekaip nesisekė skaityti tai mums patarė pasirinkti melodiją ir žodi sudainuoti atrodo pavyko tada jau pralenkė net tuos kurie jau mokėjo skaityti viskam ateina savas laikas jei vaikas nesidomi pats manau kad galima tik pabloginti situaciją praras bet kokį norą mokytis o tada bus dar sunkiau
o musiškis 2,5 metų visas raides žinojo ir skaičius iki 10. dabar jau 4 metukų, bet pasako tik kelias raides ir iki 4 skaičius. nors stengėmės, kad neužmirštų, visokių ten raidelių ir skaičiukų pripirkom, o jis lyg užsispyrė - "nežinau" ir viskas. kažkaip keista, negi gali vat taip imti ir užmiršti, nors žinojo? svarbiausia jam dabar raidė "P", nes jo vardas iš tos raidės. o kitos jį nebelabai domina...
Manau nereikia versti vaiko mokytis skaityti ar rašyti jei jis pats nerodo didelio noro. O jei jis klausia, domisi, tai tuomet ir reikia jį pamokyti. Mano dukrytei dabar 5,4 m. Ji jau seniai pažysta raides, puikiai perskaito žodžius iš 4-6 raidžių. Bet viso to ji išmoko praktiškai pati, vis paklausdama manęs ar tėvelio.
Mamytės, kurios vis dėlto labai norite savo vaikučius mokyti skaityti, siūlyčiau pradėti nuo dviskiemenių žodžių, pvz MALA, KAVA ir panašiai.Mano dukrytei dar labai patinka žodį pasibraukti po apačia skiemenimis. O šiaip, labai nepergyvenkite, jei vaikas nenori ir nemoka skaityti. Tam yra mokykla
Mamytės, kurios vis dėlto labai norite savo vaikučius mokyti skaityti, siūlyčiau pradėti nuo dviskiemenių žodžių, pvz MALA, KAVA ir panašiai.Mano dukrytei dar labai patinka žodį pasibraukti po apačia skiemenimis. O šiaip, labai nepergyvenkite, jei vaikas nenori ir nemoka skaityti. Tam yra mokykla
As irgi labai pergyvenau, kad maniskis penkiametis ilgai raidem nesidomejo, taciau nuo rudens kazkaip persilauze, nes daug pradejo su tais dalykais dirbti darzelyje, nupirkom grupei pratybas ikimokyklinukams - ten kolektyvineje dvasioje lengviau ismokstama, nes namie ji labiau domina masinos, zaidimai ir kompiuteris. Dabar jau pazista visas raides, taciua jungti jas i zodzius tai dar niekaip neiseina. Ka padarysi, matyt ne laikas. Nors jo grupeje yra tikrai labai pazengusiu vaiku, kurie jau puikiai skaito. Tai kartais pasijauciu netikusi mama, kad nesugebu taip lavinti savo vaiko
Mano vyresnysis visada buvo linkęs į knygas. Todėl ir skaityti labai norėjo išmokti. Labai ilgai nesisekė jungti raides, nors jas pažinojo nuo 3 metų. Man patarė pasakyti žodį, o vaikas turėdavo visas raides pasakyti paeiliui. Ir šitas labai padėjo. Būdavo, važiuojam automobiliu, pasakau žodį, pvz., pomidoras, ir vaikas vardina raides. Skaityti pradėjo 6 metų. Bet iš karto be skiemenavimo. Ir su daugiaskiemeniais nebuvo problemų. Užtat mažasis sūnus absoliučiai nesidomi raidėmis. Pabandžiau pritaikyti tą patį metodą, tai kad jis visai raidžių negirdi. Bet vis tiek pasistengsiu iki pirmos klasės išmokyti. Mažiau vargo bus mokykloje.
oi šita skaitymo problema ir mums jau aktuali.mano mergina jau nuo rugsėjo prasės lankyti pirmą klasę , darželio nelankom tad mokint reikėtų man nu bet kaip atrasti laiko .va bandžiau kelis vakarus pamokint ir pati nustebau kad visai neblogai gaudosi ir noras atrodo yra bet tuo ir užsibaigė mudviejų mokslai .nu bet dabar net pati susigėdau berašydama , darysiu išvadas
QUOTE(samrasa3 @ 2006 03 04, 22:48)
oi šita skaitymo problema ir mums jau aktuali.mano mergina jau nuo rugsėjo prasės lankyti pirmą klasę , darželio nelankom tad mokint reikėtų man nu bet kaip atrasti laiko .va bandžiau kelis vakarus pamokint ir pati nustebau kad visai neblogai gaudosi ir noras atrodo yra bet tuo ir užsibaigė mudviejų mokslai .nu bet dabar net pati susigėdau berašydama , darysiu išvadas
Labai nebloga knygutė mokyti skaiyti S.Danilavičiaus "Genelis". Pabandykit Pakanka porą kartų per savaitę prisėsti po koki 20 min paskaityti ir parašyti
Papildyta:
QUOTE(Sonya @ 2006 03 05, 08:25)
Mano dukrai sunkiai sekasi skaityti. Ji jau pirmoke , bet dar nemoka skaityti . Kiekviena vakara po 40 minuciu uzsiimam su ja. Nu jai niekaip nedaeina . Is mokyklos atsinesa knygutes tai jas mintinai zino . Pasiziuri i paveiksleli ir pasako koks ten uzrasytas sakinys.
O tu tuos paveikslėlius uždenk. Manoji bandė irgi taip pagudrauti,\ tai aš juos uždengiu ir parodau, kai ji jau perskaito
O šiaip tai bandykit nuo paprastų žodžių, kur daug balsių, o tik paskui prie ilgesnių žodelių. Sėkmės