2/3 diafragmos tolygu vienai aukstesniai iso padalai
matau, kad vengiama atsakyti į tokį įdomų klausimą. pabandysiu atsakuti taip, kaip aš suprantu. yra toks sąlyginis matas, kurį kartais vadina f stopu, stopu arba Ev (berods). sąlyginis todėl, kad juo matuojamas sąlyginis šviesos kiekis, patenkantis ant matricos arba juostos eksponavimo metu. akylesni turbūt pastebėjote, kad išlaikymas, iso ar diafragma keičiama tam tirkais "žingsniais" ir dažniausiai pasikartoja tie patys skaičiai (ypač tai gerai pastebima mechaniniuose aparatuose). jei tai diafragma, tai seka būtų tokia 2,8 - 4 -5,6 - 8 -11 -16. t.y. vieną dydį nuo kito skiria konstanta 1,4.
iso "žingsniuoja" x2 : 50 -100 - 200- 400- 800- 1600 -3200
išlaikymas irgi turi konstantą 2 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 1/500, 1/1000
tai vat. kiekvienas "žingsnis" duoda dvigubai daugiau šviesos ant matricos arba juostos. t.y. keičiant vieną parametrą (pvz. išlaikymą), o kitų nekeičiant ekspozicija padvigubėja arba sumažėja dvigubai. tai labai didelis skirtumas, dėl to buvo įvesta gradacija po 1/3 f stopų.
kas nelabai suprato tam elementarus pavyzdys. tarkim nuotrauka - tai indas, kurį reikia pripildyti vandens. diafragma - vamzdžio skersmuo, išlaikymas - laiko tarpas, per kurį atidaryta sklendė, iso - vendentiekio slėgis. tam, kad nuotrauka išeitų techniškai gera ekspozicijos prasme t.y. stiklinė būtų pripilta tiek, kiek mes to norime, turime teisingai įvertinti irparinkti visus tris parametrus. įsivaizduokite, kas būtų, jei laiku neužsuksite čiaupo? arba staiga nukris vandentiekio slėgis ir vanduo vos vos lašės? arba jūsų vamzdžiai užkalkėją ir vanduo vos sunkiasi pro juos? tą patį pritaikykyte ir išlaikymui, diafragmai bei iso.
išmokti naudotis suteikiamom galimybėm - keisti ekspoziciją keičiant tris parametrus priklausomai nuo norimo rezultato yra labai pravartu. pvz. portretui jums reikia mažo ryškumo gylio. nustatote f 2,8 išlaikymą 1/200 ir iso 400. aparato eksponometras rėkia, kad nuotrauka bus per šviesi. tam, kad išlaikyti norimą ryškumo gylį paliekate diafragmą ir pagal pasirinkimą: trumpinate išlaikymą (pvz. 1/400) arba mažinate iso. kurį parametrą keisti priklauso nuo situacijos.
pabandykite namuose su savo aparatu pažaisti įvairiais režimais ir suprasite šią "skaičiukų magiją".
p.s. kartais būtų juokinga skaityti kai kurių pasisakymus, jei nebūtų taip graudu. realiai materialioji dalis (techninės žinios kitaip sakant) yra paprastos kaip tris kapeikos ir jas perprasti galima per kokį pusdienį, jei kruopsčiai paskaityti porą straipsnių internete arba kokią nors knygą. bet tų elementarių techninių žinių stoka daugumai trukdo siekti geresnių rezultatų ir kaip inkaras laiko pradinukų lygmenyje. suprantu, kad būna daug džiaugsmo, kai atsitiktinai pavyksta gauti gerą kadrą. bet patikėkite, kartą perpratę "žaidimo taisykles" jūs jau nebetūpčiosite prie "techninio" nuotraukos gerumo, o galėsit pilnai atsiduoti kūrybai ir realizuoti savo sumanymus.
Sveiki
turiu prasyma
zinokit nors ir turiu vadoveli su PS, bet nesigauna man klonavimas. Ten viskas aprasyta zingsnis po zingsnio, ir as jau aklai juo vadovaujuosi ir vis tiek nesigauna . Jau manau, kad gal kokia klaida ivelta knygoje. Gal kas galite papasakoti, kaip naudotis klonavimo irankiu?
turiu prasyma
zinokit nors ir turiu vadoveli su PS, bet nesigauna man klonavimas. Ten viskas aprasyta zingsnis po zingsnio, ir as jau aklai juo vadovaujuosi ir vis tiek nesigauna . Jau manau, kad gal kokia klaida ivelta knygoje. Gal kas galite papasakoti, kaip naudotis klonavimo irankiu?
Labas rytas Po vakarykscio vaikiskoko gimtadienio 20.30 miegoti nuejau Toks jausmas, kad visa diena kaip Sizifas akmenis tampiau 5 vaikai, 2 beibiai, 10 suagusiuju. Siaubas
Californiagirl Grazus tavo visi suneliai. Labai! Gal susimatysim Seattle vasara
Wyshnia, o su kiek pikseliu darei nuotrauka? Fonas man siek tiek trukdo, bet vis vien fantastiska!
Valanda, kodel tau prie ISO 800 (berods) daug triuksmauja? As Starbuckse prie 1600 fotografavau. Zinoma triuksmauja, bet, mano akiai, dar pakenciama.
Sillwio, lempa galejote sonan nustumti. Kokybe be priekaistu!
Aciu uz testa Sakyciau, jis gana nemazai apie bendra issilavinima pasako. Susimeciau tik su Warholo sriuba, nors jis gi skardiniu "nemeistravo".
Latoya, WB nesutvarkytas (cia mano nuomone).
Dejavu, linksma ir silta nuo tavo lasiuku pasidare.
Elina, buciau Vilniuje, mielai su tavimi Canona "pamurkdyciau".
Californiagirl Grazus tavo visi suneliai. Labai! Gal susimatysim Seattle vasara
Wyshnia, o su kiek pikseliu darei nuotrauka? Fonas man siek tiek trukdo, bet vis vien fantastiska!
Valanda, kodel tau prie ISO 800 (berods) daug triuksmauja? As Starbuckse prie 1600 fotografavau. Zinoma triuksmauja, bet, mano akiai, dar pakenciama.
Sillwio, lempa galejote sonan nustumti. Kokybe be priekaistu!
Aciu uz testa Sakyciau, jis gana nemazai apie bendra issilavinima pasako. Susimeciau tik su Warholo sriuba, nors jis gi skardiniu "nemeistravo".
Latoya, WB nesutvarkytas (cia mano nuomone).
Dejavu, linksma ir silta nuo tavo lasiuku pasidare.
Elina, buciau Vilniuje, mielai su tavimi Canona "pamurkdyciau".
QUOTE(bite maja @ 2007 10 04, 09:24)
tikiuos nesupyksi , bet leidau sau šiek tiek apkarpyt. man dabar taip geriau žiūrisi. kažkaip dabar akys krypsta tiesiai į veidą. tik dabar gal viršaus daugiau norisi
P.S. nors gal dabar kaip tik suspausta paliko nebežinau.
P.S. nors gal dabar kaip tik suspausta paliko nebežinau.
Man taip tikrai geriau Labai graži nuotrauka, man net ta lempa visai netrukdo (kažkas siūlė ką patraukti), kažkaip net pagyvina nuotrauką.
Labiausia įstrigo Dejavu lašiukai Tokie nuotaikingi, ryte tikrai pakėlė nuotaiką. Gerai, kad paaiškinai, kaip viską padarei, nes aš jau pradėjau sukti galvą, kaip tu taip natūraliai akis nupaišiai
Jauna mamyte labai gražios modeliuko akys ir pats modeliukas nuostabus, tik man kažkaip kliūna per intensyvi mėlyna striukės ir kepurės spalva. O moters pertrete man labai patiko žvilgsnis ir paslaptinga veido išraiška.
Nepykit, ko nepakomentavau, nes aš dar neatsimenu visų jūsų nikų, tad greitai viską pamirštu, kitą kartą teks konspektuoti
Ir ačiū už gražius žodžius mano portretukui Laukiau kritikos, nes aš dar naujokė, tai labai apsidžiaugiau, kad jūs gerai įvertinot man nuotrauką.
Sutinku su Wyshnia, kad sepia ar j/b ne visada tinka, bet man tai patinka naudoti tada, kai noriu ką nors paslėpti Šį kartą norėjau paslėpti nesuderintas, rėkiančias spalvas, nes mano modelis nesutiko apsigenti kitaip
Drumpacele. o kas konkrečiai nesigauna? gal naudoji įrankį ne pagal paskirtį?
aš juo "maskuoju" spuogus, skanavimo šiūkšles, visokius odos defektus kai su tuo nesusitvarko healing'as, šviesinu ir "normalizuoju paakius", "skandinu" jūroje ne vietoje išlindusias galvas ir pan. svarbu nepersistengti ( "makiažui" naudoju apie 20 proc. intensyvumo - opaciti berods, o skandinimui - 100 proc.).
bet gal tu konkrečiau parašyk ką nori padaryti ir kas gaunasi. gali ir į až.
aš juo "maskuoju" spuogus, skanavimo šiūkšles, visokius odos defektus kai su tuo nesusitvarko healing'as, šviesinu ir "normalizuoju paakius", "skandinu" jūroje ne vietoje išlindusias galvas ir pan. svarbu nepersistengti ( "makiažui" naudoju apie 20 proc. intensyvumo - opaciti berods, o skandinimui - 100 proc.).
QUOTE(andriuska @ 2007 10 04, 11:21)
Drumpacele. o kas konkrečiai nesigauna? gal naudoji įrankį ne pagal paskirtį?
Spuogams panaikinti as naudoju Spot healing brush tool, labai puikiai jis padaro savo darba
as kalbu apie, pavyzdziui.... Kai nori panaikinti didele detale, pvz, is nuotrakos isimti nereikalinga automobili (aisku jei jis neper visa nuotrauka, na o tiesiog toks nedidelis).
Kazkip sunku man issireiksti teisingai....
Tiesiog klonuotoje vietoje atsiranda vaizdas kuris lyg ir buvo sleptas po kazkokiu objektu.
Nu jo... kol čia viską suskaitai...
bandau prisimint ką norėjau pasakyt
Sillwio - kokybė super, bet kažkaip nelabai įdomi kompozicija, ir kur spalvos dingo?
Dejavu - super lašiukai nuotaiką pakėlė
Vilika, patinka man tavo portretai, tas su medžiu spalvotu
Jaunamamyte, moters portretas patiko, na tik gal tamsokas,pataisytas variantas man labiau patinka
Net nebežinau ką norėjau dar pakomentuot
bandau prisimint ką norėjau pasakyt
Sillwio - kokybė super, bet kažkaip nelabai įdomi kompozicija, ir kur spalvos dingo?
Dejavu - super lašiukai nuotaiką pakėlė
Vilika, patinka man tavo portretai, tas su medžiu spalvotu
Jaunamamyte, moters portretas patiko, na tik gal tamsokas,pataisytas variantas man labiau patinka
Net nebežinau ką norėjau dar pakomentuot
QUOTE(dejavu @ 2007 10 04, 00:04)
nu naturaliai atsirado, kai už jų pastačiau popieriaus lapą su akimis...
po to nuotrauką apverčiau ir apkarpiau.
po to nuotrauką apverčiau ir apkarpiau.
o tai kaip akis atitaikei? man kažkokia mistika
dar .... o tie kur kūdroj yra raudoni lašiukai, iš ko ten tas atspindys. įmesk ir čia tuos raudonus.
QUOTE(andriuska @ 2007 10 04, 08:58)
p.s. kartais būtų juokinga skaityti kai kurių pasisakymus, jei nebūtų taip graudu. realiai materialioji dalis (techninės žinios kitaip sakant) yra paprastos kaip tris kapeikos ir jas perprasti galima per kokį pusdienį...
...bet patikėkite, kartą perpratę "žaidimo taisykles" jūs jau nebetūpčiosite prie "techninio" nuotraukos gerumo, o galėsit pilnai atsiduoti kūrybai ir realizuoti savo sumanymus.
...bet patikėkite, kartą perpratę "žaidimo taisykles" jūs jau nebetūpčiosite prie "techninio" nuotraukos gerumo, o galėsit pilnai atsiduoti kūrybai ir realizuoti savo sumanymus.
Nieko naujo cia neparasei, jei ka...
Cia visada ateina zmones naujokai - ismoksta ir dingsta. Ir vel is naujo ir is naujo. Aisku, lieka cia senbuviu kurie krts nuo karto uzsuka. O pramoke naujokai padeda atrasti "skaiciuku magija" visiskiem naujokam.
Jei dar turi jegu ir noro aiskinti apie fotografavima - tikrai, taves cia labai reikia
QUOTE(andriuska @ 2007 10 04, 09:58)
[
p.s. kartais būtų juokinga skaityti kai kurių pasisakymus, jei nebūtų taip graudu. realiai materialioji dalis (techninės žinios kitaip sakant) yra paprastos kaip tris kapeikos ir jas perprasti galima per kokį pusdienį,
p.s. kartais būtų juokinga skaityti kai kurių pasisakymus, jei nebūtų taip graudu. realiai materialioji dalis (techninės žinios kitaip sakant) yra paprastos kaip tris kapeikos ir jas perprasti galima per kokį pusdienį,
Dar vienas potretukas iš tos pačios vakar dienos pasiruošimo žiemai fotosesijos
Nežinau kodėl, bet nematau kitų savo įkletų nuotraukų, tik tą tarp medžio lapų Įdomu ar čia taip tik mano kompas rodo, ar ir kitų
Nežinau kodėl, bet nematau kitų savo įkletų nuotraukų, tik tą tarp medžio lapų Įdomu ar čia taip tik mano kompas rodo, ar ir kitų
Laba
QUOTE(Degutė @ 2007 10 03, 21:13)
Aš M režimu fotkinu visą laiką, nekaitalioju į kitus.
Išlaikymą ir diafragmą keičiu pagal situaciją - apšvietimą, objektą. Daugmaž iš akies primetu kiek turėtų būti, nufotkinu ir pakoreguoju, jei nepataikiau
Žinau tik, kad su blicu išlaikymas 1/60.
Ai, dar klausėt apie fokusavimą - pas mane taškinis. Ir įtariu, kitokio ir nėr.
Išlaikymą ir diafragmą keičiu pagal situaciją - apšvietimą, objektą. Daugmaž iš akies primetu kiek turėtų būti, nufotkinu ir pakoreguoju, jei nepataikiau
Žinau tik, kad su blicu išlaikymas 1/60.
Ai, dar klausėt apie fokusavimą - pas mane taškinis. Ir įtariu, kitokio ir nėr.
Aš irgi dažniausiai M. Bet nesupratau, kodėl tu išlaikymą ir diafragmą kaitalioji iš akies Kai fotkini su M, vaizdo ieškiklyje rodoma skalė, kurią ratuku reguliuoji. Optimaliai nuotraukai gauti, teoriškai skalėje turi būti pusiausvira. Jei viena padala "išlindusi" į dešinę, nuotrauka bus tamsesnė, o jei į kairę - dažniausiai pereksponuota. Taigi, aš nieko iš akies nereguliuoju, viską suvedu skalėje. Jei šviečia stipri šviesa - patamsinu ir atvirkščiai. Bet tikriausiai tu žinai tą skalę