Įkraunama...
Įkraunama...

Knygrišystė - 1 tema

QUOTE(ataraxia @ 2010 03 27, 22:45)
Trr, Jūs savo poste rodėte spaustuvą, kurio kampas petukams (shoulder) kaip matau 90 laipsnių. Man teko spausti ir apkalti knygutę, kur spaustuvo petukas yra 45 laipsnių (kažkur temos pradžioje buvo parodytas spaustuvas su tokiu kampu ir berods Jums pasirodė netvirtas). Nuo ko priklauso tas kampas? Nuo knygos storio?

tai čia toks spaustuvas su nupjautais kampais? na, tvirtumas nuo to nepriklauso, lyg ir negalėjau taip sakyt g.gif 4u.gif tvirtumas nuo medienos kokybės ir storio priklauso.. o petukams daryti tokie (45 laipsnių ) dar geriau bigsmile.gif , o dar geriau ne medinės, o atskirai įdedamos metalinės "lentos" su tokiais kampais. tačiau bet kuriuo atveju pats petelis rezultate turi būti 90 laipsnių (bent jau prancūziškam įrišime taip reikalaujama griežtai), tiesiog ant to aštresnio kampo lentų jį patogiau formuoti. kietviršio kraštas (briauna) per visą ilgį turi gražiai sutapti ir prisiglausti prie to petelio, kaip tik todėl knyga žymiai laisviau vartosi. kai kuriuose kituose senoviniuose įrišimuose tų "petelių" būna ir mažesnis kampas (ne status, o nuožulnesnis, iš dviejų pakopų, truputį kitaip padarytas, bet pagal jį ir kietviršis išpjaunas ( čia kai mediniai kietviršiai buvo) nu čia reiktų papaišyti arba nuskanuoti vaizdų, kad būtų aiškiau..) o to petelio plotis priklauso nuo viršelio (t.y. kartono) storio. pas mane jis gan platus gavos (tai ir viršelį teko pastorinti pagal jį), matyt todėl, kad siūlą tyčia ėmiau kuo storesnį (norėjau pažiūrėti kas bus biggrin.gif ). dabar žiūrėsiu kaip kita gausis, su normaliu siūlu. tik va naujo presiuko laukiu..

kas per kursai, tiksliau, kas veda? labai įdomu bigsmile.gif čia gal į AŽ parašykit..
ir lauksim darbų vaizdelių mirksiukas.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 27 kovo 2010 - 23:52
Dėkui už atsakymą.
Štai šiuos spaustuvus turėjau galvoje blush2.gif Dėl to apatinio tvirtumo buvo abejonės. Bet mane labiau sudomino kampai smile.gif 4u.gif
user posted image
user posted image

Na darbelio dar teks palūkėti, džiūna vienišas blokas spaustuve biggrin.gif
Atsakiau į AŽ.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ataraxia: 28 kovo 2010 - 15:22
jo jo, na ant to preso, kur mano nuotraukoj tą kampą nesunkiai galima padaryti dar padrožus su kalteliu, (tik paskui lygia briauną sako sunku išgauti, o ilgainiui ji būdama prie kraštelio plona manau gali apsilaužyti g.gif ),
kitas dalykas tam apatiniam pavyzdy labai jau trumpi varžtai, juk storesnė knyga netilps g.gif bigsmile.gif ir lentos plonokos.. čia jūsų asmeninis ar čia tik šiaip pavyzdys iš interneto?

na o dėl jūsų lankomų kursų manau nieko baisaus nebus jei viešai čia įdėsit nuorodą į puslapį kur tai galima rasti.. rolleyes.gif ax.gif nes labai rimti mokytojai, patys tikriausi knygrišiai thumbup.gif topsecret.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 28 kovo 2010 - 16:05
Deja ne mano spaustuvas smile.gif Šį berods Irmulia temos pradžioje buvo įdėjusi, rodos rado etsy ar kažkas panašaus smile.gif Dar man pasirodė nestabilus, kalinėjant manau visas spaustuvas virtinėtų. O Jūsų toks grand bigsmile.gif , panašus į mūsų kursuose. Irgi 90 kampas. Kaip supratau laukiate naujo spaustuvo. Gal senasis ieškosis naujų namučių? ax.gif ax.gif ax.gif
Dėl apsilaužymo: pas mus dedamos papildomos lentelės su 45 laipsnių kampu kartu su knyga į spaustuvus, taip gali naudotis keliais kampais negadinant spaustuvo.

Na o kursus lankau naujai atsidariusiose Dvaro meistrų dirbtuvėse senamiestyje. www.dvaromeistrai.lt Dėsto labai šilti žmogeliukai, Vilniaus knygrišių gildijos nariai, restauratoriai. Tad kas domisi senomis knygomis, manau su jais nebūtų nuobodu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ataraxia @ 2010 03 28, 22:08)
Kaip supratau laukiate naujo spaustuvo. Gal senasis ieškosis naujų namučių?  ax.gif  ax.gif  ax.gif
Dėl apsilaužymo: pas mus dedamos papildomos lentelės su 45 laipsnių kampu kartu su knyga į spaustuvus, taip gali naudotis keliais kampais negadinant spaustuvo.

čia irgi ne mano buvo, tik perėjo per mano rankas (ir buvo išbandytas biggrin.gif ), taigi jis namučius jau turi.. o mano senasis niekur nekeliaus, nes jis universalus padarytas - naudoju jį ir kaip stakles siuvimui. 4u.gif

va va, kaip ir sakiau, su atskirom lentutėm geriausia.

jaučiu ir aš pas juos nulėksiu mažyčiam pokalbiui.. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 28 kovo 2010 - 23:06
čia gal ne į temą, nes apie popieriaus restauravimą, bet tam reportaže tie daugiasluoksniai anatominiai piešiniai knygoje mane irgi sužavėjo kaip ir tą restauratorę bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 29 kovo 2010 - 00:07
Tikrai įspūdinga bigsmile.gif

O mane štai toks dalykiukas sužavėjo. Gal pradėti su staliumi draugauti? biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ataraxia: 29 kovo 2010 - 12:23
aha, prašmatnus, jau vien tuo, kad viršutinis skersinis pritvirtintas taip, kad vertikalūs skersiniai netrukdo rankoms thumbup.gif bigsmile.gif
Atsakyti
Gal turit patarimą kaip daug lapų susiūti kuo gražiau?
Atsakyti
QUOTE(makute @ 2010 03 30, 16:12)
Gal turit patarimą kaip daug lapų susiūti kuo gražiau?

smile.gif patarimų tai gal melejoną turim, ar visus ir surašyti? bigsmile.gif 4u.gif gal pradžiai šitą temą visą perskaitykit, nuorodas peržiūrėkit.. 4u.gif arba detaliau nusakykit ko reikia. kokie tie lapai, lenkti ar viengubi, prirašyti ar tušti, kam naudojami bus, kokio dydžio ir kiek tas daug, etc..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 30 kovo 2010 - 15:21
Na lapai A4 formato, į juos bus rašoma. Viršelis jau yra ir aš noriu, kad jie liktų tokio dydžio, bet būtų patogiai surišti, kad eitų vartyti.
Einu temą paskaitinėsiu.
Atsakyti
QUOTE(makute @ 2010 03 30, 18:00)
Na lapai A4 formato, į juos bus rašoma. Viršelis jau yra ir aš noriu, kad jie liktų tokio dydžio, bet būtų patogiai surišti, kad eitų vartyti.
Einu temą paskaitinėsiu.

o viršelis kietas ar minkštas (besilankstantis)? na tai dažniausiai užduodamas klausimas, vienintelis čia tinkamas būdas taip vadinamas japoniškas įrišimas, arba dar varžtais arba spiralėm, daugiau čia ne ką tepadarysi..
Atsakyti