Įkraunama...
Įkraunama...

Knygrišystė - 1 tema

QUOTE(Lachesė @ 2009 11 02, 00:34)
Trr, jeigu reikia tik patalpų smile.gif galiu jas pasiūlyti...

įdomi mintis. o kur tai yra? ax.gif
QUOTE(irmulia @ 2009 11 02, 00:47)
Merginos, gal kuri bandėte namie pasigaminti presą?  g.gif

gaila negaliu įkelti foto, bet bent jau tas presas kurį aš naudoju, kaži ar įmanoma pasigaminti, aš jo net nepakeliu. biggrin.gif ax.gif neklauskit kur gauti, man tėvas iš kažkur nurašytą atvilko. o šiaip anksčiau tam reikalui naudojau dideles knygas, plytas, senus lygintuvus ar net savo užpakalį biggrin.gif (nors presas tam tikrai neprilygsta schmoll.gif su juo ne tik "miortvai" susiklijuoja, bet ir visokias raukšles ar sustorėjimus tiesiog įspaudžia į kartoną, išlygina, tad ir vaizdelis žymiai pagerėja)

QUOTE(pudra @ 2009 11 02, 01:18)
Gal įmanomi tada tęstiniai kursai, arba atskiri kursai atskiriems rišimo būdams?  ax.gif
Beje, kiek jų iš viso yra? Pati žinau bene keturis, bet turbūt toli gražu ne visus  smile.gif .

jų yra gal niolika biggrin.gif ir dar kiekvienas gali turėti visokių niuansų, t.y. galima sakyti "porūšių" (tarkim kažkokį elementą prancūzai daro vienaip, vokiečiai kitaip, rusai dar kitaip). ne visų būdų ir mus mokė, daug ką teko vėliau išsiaiškinti pačiai. beto kaip sakiau odinių viršelių (kuriuos man daugiausia ir teko daryti) darymas pareikalautų dar vienų - odininkystės kursų biggrin.gif o ten jau prasideda kur kas sudėtingesni ir (svarbiausia) brangesni dalykai, tad į tą sritį nenorėčiau smarkiai leistis, tuos dalykus man tiesiog reiktų atsieti, supaprastinti ir išsiversti tik su audiniu ir popierium.
šiaip profesionaliai knygrišystės mokomasi mažiausiai keleta metų (jau ne kartą sakiau, kad senovėj to mokydavosi ir visus septynis ar aštuonis) tad kad ir kokius kursus baigsi visko nesužinosi, nes tam reikia daug praktikos, o praktikai daug laiko ir investicijų. smile.gif
teoriškai tų įrišimo būdų žinau kur kas daugiau nei praktiškai, bet net ir profesionalai visų būdų nepraktikuoja (nereikia pamiršti, kad šis amatas iš esmės yra miręs mirksiukas.gif ). viena vertus ne visų būdų prisireikia, kita vertus kai kurie (senoviniai) būdai yra per sudėtingi (per brangūs) ir nebenaudojami ar net pamiršti, dar kiti netinka, nes taip diktuoja medžiaga ir pan. žiūrint iš profesionalios knygrišystės taško tiksliai ir taisyklingai (pagal visas klasikines tradicijas t.y. su odiniais viršeliais, ant rimtų ryšių, su visais būtinais tvirtinimo elementais viduje, su lenkta nugarėle, su taisyklingai suformuotais valcais, su rankomis siūtais kaptalais, su šilko priešlapiais ir dubliūrais, auksuotais bloko kraštais, pakalstymais ir t.t.) įrišta knyga lietuvoje neturi pirkėjo, tad niekas jų ir negamina, net jei ir moka (bet jei negamina, vadinas ir tobulėti negali).. biggrin.gif
taigi man reiktų išsirinkti ko būtent verta ir lengva būtų mokyti. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 02 lapkričio 2009 - 02:45
QUOTE(trr @ 2009 11 02, 02:30)
įdomi mintis. o kur tai yra?  ax.gif

gaila negaliu įkelti foto, bet bent jau tas presas kurį aš naudoju, kaži ar  įmanoma pasigaminti, aš jo net nepakeliu. biggrin.gif   ax.gif neklauskit kur gauti, man tėvas iš kažkur nurašytą atvilko. o šiaip anksčiau tam reikalui naudojau dideles knygas, plytas, senus lygintuvus ar net savo užpakalį  biggrin.gif (nors presas tam tikrai neprilygsta  schmoll.gif su juo ne tik "miortvai" susiklijuoja, bet ir visokias raukšles ar sustorėjimus tiesiog įspaudžia į kartoną, išlygina, tad ir vaizdelis žymiai pagerėja)

taigi, kad savo užpakaliu lotuliukas.gif jau nebeišeina pasikliauti nors gerai paslėgti ( beje kaip ir knygomis ar plytomis, nors plytos vienu metu pusė velnio buvo biggrin.gif

tu gal tokį turi omenyje? bigsmile.gif tokį ir aš priglausčiau wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti

Dėl kursų tai norėtųsi pamatyti tokius būdus, kuriuos galėtum namie taikyti pats. Visi exkliuzyviniai dalykėliai gal galėtų būti seminaro tipo, nes ir tai labai įdomu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irmulia: 02 lapkričio 2009 - 10:59
Tokių presų kaip Irmulia prirodė man atrodo galit prašyt dėdžių kurie virint moka. Tikriausiai nebus tokie dailūs, bet funkciją taip pat atliks. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(irmulia @ 2009 11 02, 06:49)
taigi, kad savo užpakaliu  lotuliukas.gif  jau nebeišeina pasikliauti nors gerai paslėgti ( beje kaip ir knygomis ar plytomis, nors plytos vienu metu pusė velnio buvo  biggrin.gif
tu gal tokį turi omenyje?  bigsmile.gif tokį ir aš priglausčiau  wub.gif

jo jo, panašus thumbup.gif dabar galvoju kaip pavyzdi, jei užsisėsi ar net atsistosi ant žmogaus piršto jo nesutraiškysi, o va su tuo presu iš piršto ir sultis išspaustum laisvai biggrin.gif taigi, visai kita slėgimo jėga.
na jo, kaip siūlo coccinela, "metalistai" manau padarytų tokį užsakymą.
Papildyta:
QUOTE(Lachesė @ 2009 11 02, 10:42)
Dėl kursų tai norėtųsi pamatyti tokius būdus, kuriuos galėtum namie taikyti pats. Visi exkliuzyviniai dalykėliai gal galėtų būti seminaro tipo, nes ir tai labai įdomu.

vat aš irgi taip galvoju.. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lachesė @ 2009 11 02, 09:42)

Pritariu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(trr @ 2009 11 02, 11:17)
jo jo, panašus  thumbup.gif  dabar galvoju kaip pavyzdi, jei užsisėsi ar net atsistosi ant žmogaus piršto jo nesutraiškysi, o va su tuo presu iš piršto ir sultis išspaustum laisvai  biggrin.gif taigi, visai kita slėgimo jėga.
na jo, kaip siūlo coccinela, "metalistai" manau padarytų tokį užsakymą.
Papildyta:

vat aš irgi taip galvoju..  smile.gif

oooo lotuliukas.gif lotuliukas.gif net halloween'u pakvipo biggrin.gif pilnai tikiu, kad toks monstriukas sugebėtų sriubą padaryti ne iš vieno pirštelio biggrin.gif na ką, teks kabinti kokius suvirintojus nebent pavyks rasti gatavą tokį wub.gif
Atsakyti
QUOTE(pudra @ 2009 11 01, 22:33)

Dėl paslėgimo po presu taip pat puikiai suprantu, tačiau man dar nesuslėgti darbai taip pat turi savotiško žavesio - tarsi suskaitytos knygos, kurias atverčiant nereikia kas kiekvieną puslapį ištiesinant pirštu perbraukti  smile.gif .

dar grįšiu truputį prie šito reikalo, kodėl reikia kiekvieno lanko lenkimo liniją prispaudus perbraukti su mentele ir paskui dar visus lankus paslėgti. kai susiųsi nesuslėgtus lankus, knyga (ypač jei didesnė ir dar jei guli lentynoje tarp kitų knygų) vistiek laikui bėgant susiguli ir lankai patys susislėgs, bet tada šiek tiek atsiras vietos ir atsipalaiduos siūlas, knyga pradės klibėti (lankai slankioti). taip kad ne dėl grožio čia tas suslėgimas.. 4u.gif
Atsakyti
Štai ką atkasiau ir sakau , jei nepavyks susitarti su kokiu metalo meistriuku dėl to monstriuko, tai pati va tokį kažkokį bandysiu susimeistrauti - vis geriau nei bandyti presuoti užpakalio pagalba biggrin.gif
Kaip pasigaminti knygų presą? ( aprašymas)
user posted image
Atsakyti
http://www.cityout.l..._risamos_knygos mirksiukas.gif

trr, prašom pralaisvint savo až ax.gif
Atsakyti
Ačiū, pudra, jei spėsiu šešt. darbus apsidirbti - reikės nulėkti pažiūrėti thumbup.gif nes skamba įdomiai bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(pudra @ 2009 11 03, 20:02)

pagaliau ir gildija lenda iš pogrindžio, senai laikas. jie panašius pasirodymus rengia per amatų dienas ir kitas vilniaus šventes. turi visokių pavyzdžių ir pasakoja kas kur kaip. kadangi jie (seniausios bibliotekos) restauratoriai tai visokių senovinių įdomybių turi. rolleyes.gif

beje, o tam straipsny priešpaskutiniai du sakiniai yra absoliuti nesąmonė, perkopijuota žinau iš kur. taigi jaučiu pareigą juos pataisyti biggrin.gif - XXa pradžioje lietuvoje tik vos viena kita spaustuvė turėjo įrišimo mašinas, taigi įrišimas rankomis nebuvo pamirštas, (tik tiek, kad XIXam knygrišystė, lyginant su ankstesniais amžiais išgyveno nuosmukį, bet tikrai nebuvo pamiršta schmoll.gif ), o netgi labai gyva buvo iki pat antro pasaulinio karo, ir tik pokariu šis procesas buvo pilnai mechanizuotas, ką jau kalbėt apie XIXa. (tik kad lietuviai tų knygų neskubėdavo rišti).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 04 lapkričio 2009 - 00:15