Įkraunama...
Įkraunama...

Knygrišystė - 1 tema

QUOTE(Zemugne @ 2009 01 31, 20:11)
trr, mane domina istorinis lankstymas. Turiu omeny, visi lankstymai in 8, in 12, in 24 ir t.t. (čia kai lapai būna folio, quatro ir t.t.), kai lankstoma iš didelio lapo. Man visą laiką būdavo įdomu, kas po šiais skaičiais slypi. Žinau, kad kažkaip sulankstydavo tą standartinį lapą ir pagal lenkimą skaičiuodavo. Bet kaip lenkdavo, nežinau. Vienas italas profesorius kažkada aiškino apie šitų formatų atsiradimą, kaip atsirado pradinis lapas, bet apie lankstymą netikslino, deja... (klasikams, ne knygrišiams buvo skirtos jo paskaitos)

aa, supratau, bet šie formatai tam namudiniam įrišime nelabai turi reikšmės, ten pareina nuo to kiek knygos puslapių atspausdinta viename spaustuviniame (nesulankstytame) lape ( doh.gif na sudėtinga čia paaiškinti be gyvo pademonstravimo). o beto šiandieniniai popieriaus ir knygų standartai yra pasikeitę.. kažkur lyg ir turėjau tų formatų atitikmenis centimetrais, galėsiu paieškoti.
tiesiog in folio yra pats didžiausias formatas, paskui kuo didesnis skaičius (in 4, in 8, in 16) tuo daugiau lenkimų, automatiškai tuo daugiau puslapių vienam lanke ir automatiškai tuo mažesnis knygos formatas. šitoks formato žymėjimas buvo naudojamas bet kur aprašant knygą (pvz. knygynas naujų parduodamų knygų kataloge nurodo knygos autorių, pavadinimą, puslapių skaičių, tą formatą (knygos dydį) ir tada jau kaina.) 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 31 sausio 2009 - 21:16
Na, tiek ir aš žinau. Senose knygose (jei jos su vandenženkliais) net ir nustatyti formatą moku (ten dydis nebūtinai kažką lemia). Bet išmokus, pagal tai būtų galima ir paprastus lapus susilankstyti ir visi puslapiai vėliau turėtų būti tinkamos krypties. Be to, ir smalsu, kaip tarkim kokį 24, 32 ar kitą formatą sulankstyti. Jei kada kur internete užtiktum lankstymo būdus, gal galėtum nuorodą įmesti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zemugne: 31 sausio 2009 - 21:15
QUOTE(Zemugne @ 2009 01 31, 22:13)
Na, tiek ir aš žinau. Senose knygose (jei jos su vandenženkliais) net ir nustatyti formatą moku (ten dydis nebūtinai kažką lemia). Bet išmokus, pagal tai būtų galima ir paprastus lapus susilankstyti ir visi puslapiai vėliau turėtų būti tinkamos krypties. Be to, ir smalsu, kaip tarkim kokį 24, 32 ar kitą formatą sulankstyti. Jei kada kur internete užtiktum lankstymo būdus, gal galėtum nuorodą įmesti.

ne ne, mes nesusikalbam, 4u.gif kryptis ir formatas vienas nuo kito nepriklauso schmoll.gif ir gali būti kokie tik nori, gi tai priklauso nuo gamintojo. čia nėra kažkokios sitemos kurią gali išmokti, čia tiesiog kiekvienu atveju prieš pradedant naudoti popierių reik tą kryptį nusistatyti. 4u.gif
manau formatą nustatyti galima pagal lapų skaičių viename lanke g.gif o kryptis kitais būdais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 31 sausio 2009 - 21:27
Ką tik supratau, kaip kryptį senose knygose atskirti. Tai kryptis aktuali nustatinėjant formatą. Formatas nustatomas ne tik pagal lapų skaičių. Lapų skaičius gali būti vienodas, o formatas skirtis. Reikia žiūrėti į vandens ženklus, kurioje kelinto lapo vietoje jie yra, kaip eina lapo linijos. Taip pat, ar visi lankai turi vienodą lapų skaičių. Aišku, šitai naudojama senoms knygoms. O dabartinėms, įtariu, formatas ir nebenustatinėjamas. Juk ir lapai skirtingi. Pažymima nebent, kiek lankų yra. Pasižiūrėsiu, gal pavyks savo turimose XIX a. knygose nufotografuoti tai, į ką reiktų žiūrėti nustatinėjant formatą (nors XIX a. dažnai vandenženklių nėra). Bet senų knygų formatą nustatyti nėra sunku, parodžius būtų lengva išmokti. Jei tikrai rūpėtų, galėčiau ir virtualiai pabandyti.
Atsakyti
QUOTE(Zemugne @ 2009 01 31, 22:37)

šiaip kryptį dar galima nustatyti kitaip, neplėšant knygos biggrin.gif , jei popieriaus lenkimo linija pagal kryptį, ji bus tiesi, ir lenksis lengvai, o jei lenksim lapą statmenai popieriaus krypčiai, jis "lūžta", lenkimo linija tokia sulūžinėjusi, netiesi..
Atsakyti
štai kokią įdomybę aptikau pasinėrus į internetinius vandenis smile.gif
žavingai atrodo bigsmile.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(baltasis_ilgaausis @ 2009 02 01, 02:02)
štai kokią įdomybę aptikau pasinėrus į internetinius vandenis smile.gif

konceptualus darbelis thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 01 vasario 2009 - 01:53
Kai imi žiūrėti kaip į meną, suvoki, kad jos švarios, tai gražiai atrodo. Bet pirmiausiai man jos priminė pelėsiuotas susiraičiusias knygas, tai kažkaip nupurtė lotuliukas.gif
Atsakyti
manau čia ir panaudotos senos sudrėkusios knygos..
Atsakyti
O aš visgi įtariu, kad jos netikros, tam reikalui padarytos, sudrėkintos. Jei sudrėkusi knyga ilgiau pagulės, jos lapai niekad nebus tokie balti, kaip čia kai kurių esančių. Ir šiaip pastovėjęs popierius juk patamsėja.
Atsakyti
QUOTE(Zemugne @ 2009 02 01, 13:44)
O aš visgi įtariu, kad jos netikros, tam reikalui padarytos, sudrėkintos. Jei sudrėkusi knyga ilgiau pagulės, jos lapai niekad nebus tokie balti, kaip čia kai kurių esančių. Ir šiaip pastovėjęs popierius juk patamsėja.

gaila ta foto nepasididina, <baltasis ilgaausi> iš kur ėmei tą nuotrauką, gal ten daugiau info būtų.. biggrin.gif
manau, kad knygos tikros, nes ten matosi natūralios atverstos ir užverstos knygos, jų priešlapiai, kaptalai, popierius ne toks jau labai baltas, bent jau ne visi vienodai (lapai ruduoja nuo saulės, juoduoja nuo pelėsio), ir net matosi apsitrynęs raudonai nudažytas kai kurių knygų bloko viršus.. iš to, kad knygų formatas didelis (?) ir vienodas, kaptalai šiuolaikiški, popierius plonas ir dar ne visai pajuodęs, spėju, kad tai galėjo būti kokios nelabai senos, bet jau atgyvenusios enciklopedijos ar pan. tomai... 4u.gif
suprantu, kad visa tai galima padirbti, bet netikiu, kad šiuo atveju taip yra nes:
tada kūrinys praranda pusė savo estetinio/emocinio krūvio;
neapsimoka rišti knygas tam, kad poto jas gadinti, juolab, kad tokių išmestų knygų laisvai galima prisirinkti bet kurioje nurašytų knygų, makulatūros ar net sąvartyno krūvoje. smile.gif 4u.gif na toks mano spėjims biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 01 vasario 2009 - 13:38
o štai ir išsiaiškinau daugiau apie tą grožį smile.gif tai Jacqueline Rush Lee darbas, čia va įdėsiu jos puslapio linką (ČIA ), kuriame daug jos darbų, kurių pagrindas- knyga smile.gif tikrai yra į ką pažiūrėti ax.gif bigsmile.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo baltasis_ilgaausis: 01 vasario 2009 - 14:38