Įkraunama...
Įkraunama...

Knygrišystė - 1 tema

Kad jau norit vaizdų, tai pasižiūrėjau, ką gero turiu išsisaugojusi. Nelabai ką turiu, daugiau visokių vidinių iliustracijų. Bet truputį ir viršelių radau.
Iš British library puslapio (prie nuotraukos išsisaugojau tokį komentarą: A splendid Carolingian copy of the Four Gospels with its ‘treasure’ binding, containing jewels and pieces of the bones of saints.):
user posted image

Taip atrodo vienas inkunabulas:
user posted image

O čia vienos "nedidukės" Biblijos pora iliustracijų (jos išmatavimų namie neturiu sad.gif )
user posted image user posted image

O čia truputis vienos knygos istorijos:
user posted image
Beje, paspaudus ant vaizdų, jie padidės.

Ir dar pasigirsiu (niekad gi nežinai, kam kada ko prireiks, o gal kam didžiai padėsiu): turiu štai tokį DVD: http://www.boutiques...c-de-berry.html Ten tokios iliustracijos, tokios iliustracijos... Tai, ką dauguma yra matę (mėnesiai) bent jau man tikrai nėra patys gražiausi vaizdai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zemugne: 30 sausio 2009 - 16:09
QUOTE(relija @ 2009 01 30, 14:14)
Pirmiausia, ačiū už pagarbą, tačiau kreipkis į mane "tu"  mirksiukas.gif
2001 baigiau Dailiojo stiklo studijas  smile.gif  Stiklas  wub.gif  wub.gif  wub.gif

Niekada nesu paėmusi svetimo daikto, bet tada labai norėjau čiupti ir bėgti kiek kojos neša  lotuliukas.gif

gerai, o iš kokio tu miesto? turiu knygų apie knygrišystę, o ir tą "prancūzišką" įrišimą galiu tik parodyti (paaiškint niekaip nepaaiškinsi) daug maž kuo skiriasi, bet pačio darymo proceso tiksliai nežinau, neesu dariusi. (ir tai man ilgai teko klausinėti knygrišių kas kur kaip atrodo ar vadinasi, nes visi skirtingai sako, kai išeina knygrišystės koks katalogas tai ten būna terminų chaosas, kiekvienas savaip tą patį reiškinį vadina)

šiaip jei tave domina netradicinis įrišimas ir netradicinės medžiagos, tai įrišimą gali "sukurti", sugalvoti pati, priklausomai nuo to, ką padiktuoja medžiaga bei pageidaujama forma (juk nebūtinai tai tradicinis stačiakmpis) gaila visos mano iliustracijos tik ant popieriaus, ir skanerio neturiu. ar teko matyti autorinės dailininko knygos parodų? (tiesa, jos senokai nebevyksta) g.gif

jei skaitai prancūziškai pažiūrėk internete Ecole Estienne, bei Ecole des Arts Decoratifs (yra knygrišystės skyrius, kaip supratau), dargi ir man būtų įdomu sužinoti kas ten yra. ax.gif šiaip su raktiniu žodžiu reliure manau rasi daugiau info (ir vaizdų). smile.gif

o su ta bibliofiline aistra irgi pažįstamas jausmas, kada norisi imti ir bėkti. knygos istorija pilna tokių atvejų, skaitai ir galvoji, ot niekšai, kaip taip galima, o kai pačiam patenka į rankas toks daiktas, tai lyg kokia nevaldoma aukso karštligė užeina lotuliukas.gif

QUOTE(Zemugne @ 2009 01 30, 17:06)
Kad jau norit vaizdų, tai pasižiūrėjau, ką gero turiu išsisaugojusi. Nelabai ką turiu, daugiau visokių vidinių iliustracijų. Bet truputį ir viršelių radau.

jooo gražu, ir amžiais tie grožiai arba ekrane, arba fotografijoje, arba po stiklu - nepavartysi, nepakilnosi, nepauostysi, neapžiūrėsi iš visų pusių... ech
kaip supratau, čia Lietuvoje tos knygos yra (na paskutinė tai tikrai)? bet pirmoji turbūt ne? ar klystu g.gif
Beje, gal teko aptikti knygrišio ženklų knygose (na tipo meistro inicialų ar pan.)? 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 30 sausio 2009 - 17:31
QUOTE(Zemugne @ 2009 01 30, 16:06)

Labai primena repujado techniką bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irmulia: 30 sausio 2009 - 17:50
QUOTE(irmulia @ 2009 01 30, 18:49)
Labai primena repujado techniką  bigsmile.gif

nu tai čia lietuviškai turbūt būtų metalo kalimas/kalstymas/iškalinėjimas.. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 30 sausio 2009 - 18:39
QUOTE(baltasis_ilgaausis @ 2009 01 28, 22:14)
anokia čia paslaptis smile.gif baigiau taikomąją dailę ir verslą, aprangos dizainą smile.gif o dėstė ... a. kavaliauskas smile.gif  rolleyes.gif bet tai nebuvo knygrišystės istorija smile.gif turiu omeny paskaitą smile.gif na jis tiesiog pasakodavo per paskaitas apie visa tai kol mes dirbdavom...

as irgi pas ji turejau knygrisybos paskaitas pirma pusmeti thumbup.gif nuostabus destytojas thumbup.gif gaila si, pas ji nebus... ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mimuke: 30 sausio 2009 - 18:59
QUOTE(trr @ 2009 01 30, 18:29)
kaip supratau, čia Lietuvoje tos knygos yra (na paskutinė tai tikrai)? bet pirmoji turbūt ne?  ar klystu g.gif
Beje, gal teko aptikti knygrišio ženklų knygose (na tipo meistro inicialų ar pan.)?  4u.gif

Pirmoji iš britų muziejaus, o kitos Vilniuje saugomos.
Beje, pas mus irgi yra gražių knygų, kaustytų metalu, su įvairiomis figūromis. Aišku, ne tiek daug, visgi brangus malonumas buvo.
Dėl knygrišių ženklų: lietuviškų nesu mačiusi, bet Prūsijos kunigaikštystės knygrišiai kartais klijuodavo lipdes. Jų esu nemažai aptikusi. Tiesa, kiek pamenu, daugiausiai nesenose knygose - XIX, gal dar XVIII a. Bet čia jau galiu klysti, niekad tuo specialiai nesidomėjau.
Atsakyti
QUOTE(Zemugne @ 2009 01 30, 20:17)
Pirmoji iš britų muziejaus, o kitos Vilniuje saugomos.
Beje, pas mus irgi yra gražių knygų, kaustytų metalu, su įvairiomis figūromis. Aišku, ne tiek daug, visgi brangus malonumas buvo.
Dėl knygrišių ženklų: lietuviškų nesu mačiusi, bet Prūsijos kunigaikštystės knygrišiai kartais klijuodavo lipdes. Jų esu nemažai aptikusi. Tiesa, kiek pamenu, daugiausiai nesenose knygose - XIX, gal dar XVIII a. Bet čia jau galiu klysti, niekad tuo specialiai nesidomėjau.

taip ir maniau, nes ta pirmoji gotikinė, mūsuose tokių nelabai yra g.gif , kaip ir pačios gotikos nedaug..
o dėl tų knygrišių lipdžių tai aš irgi kelis buvau radusi, tik iš 19 am, ne anksčiau. o kartais knygrišio pavardė būna įspausta viršelyje (apatiniam kietviršy), jei neieškai specialiai, tai gali ir nepastebėti. bet apskritai labai jau retai tas pasitaiko, tad lyg adatos šieno vežime ieškotum unsure.gif
Atsakyti
Na, galvos neduočiau kirsti, bet lyg ir XVIII a. knygose esu mačiusi. Tiesa, jos pas mus iš Karaliaučiaus bibliotekų atkeliavo. Tai ten neretai viršutiniam kietviršy būna įklijuota (dažniausiai kairiajam viršutiniam arba dešiniajam apatiniam kampe, kiek pamenu). Prisipažinsiu, niekad tuo nesidomėjau.
Be to, reiktų nepamiršti, kad dalis knygų priklausė vienuolynu bibliotekoms. O ten knygrišiai (patys vienuoliai) nepasirašinėdavo... Deja...

Pagalvojau visgi, kad šitos mano kalbos kiek profaniškai turėtų atrodyti. Juk vien fonduose jau daugiau kaip pusmetį nesu buvusi. Knygas dabar irgi kiek kitokias, gerokai jaunesnes skaitau. O ir niekad perdaug tyo nesidomėdavau (daug smalsiau būdavo, jei atrasdavau netyčia kokį pergamentinį viršelį, padarytą iš senesnės knygos, tada jau būdavo azartas šifruoti, kas gi ten parašyta)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zemugne: 30 sausio 2009 - 19:43
kaip supratau, jie pasirašinėdavo ne todėl, kad būtų kokie tai šlovingi menininkai (nes tai buvo viso labo tik amatas), o vien komerciniais tikslais, kad reklamuoti savo dirbtuves. tad tie pasirašymai, kaip ir apskritai reklama, atsirado tik kartu su kapitalizmu. toks buvo mano spėjimas g.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(trr @ 2009 01 28, 23:51)
aha, ŠU čia, žinau tokį, puikus odos meistras.  smile.gif  o Šaulauskaitės paskaitų turbūt nebuvo tarp pasirenkamų dalykų? dabar aišku iš kur tokie darbeliai ir "senoviškumas" knygelės 4u.gif  thumbup.gif

oj oj oj, kiek daug įdomybių praleidau smile.gif

na taip smile.gif geras meistras smile.gif o ar šaulauskaitė turėjo pasirenkamų dalykų tai tikrai nežinau, o kadangi nežinau tai ir negaliu atsakyti smile.gif 4u.gif tik va nesutinku su vienu dalyku, kad sakai, jog iš jo tas senoviškumas atsiradęs...tikrai ne iš jo.. meilė tokiem dalykam jau seniai yra, ir tikrai nepasakyčiau, kad jis man kažkuo imponavo, kažką pasakė , mes pas jį knygutės viršelius gaminom iš tekstilės (nes mokėmės aprangos dizainą) su oda susipažinau pati... tik nepagalvok, kad ši žinutė turi kokiu piktų minčių- tikrai ne smile.gif nes esu jam dėkinga, už tai kad išmokino jas įrišti, už tai kad turėjom įdomias paskaitas, esu dėkinga sau, kad ta paskaitą pasirinkau biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif drinks_cheers.gif thumbup.gif

kol atrašiau, trr, pamiršau vardą, kuri prašė ta knygutę pafotografuoti iš vidaus smile.gif pažadu tai padaryti smile.gif
[B]relija
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo baltasis_ilgaausis: 30 sausio 2009 - 21:25
QUOTE(baltasis_ilgaausis @ 2009 01 30, 22:14)
oj oj oj, kiek daug įdomybių praleidau smile.gif

na taip smile.gif geras meistras smile.gif o ar šaulauskaitė turėjo pasirenkamų dalykų tai tikrai nežinau, o kadangi nežinau tai ir negaliu atsakyti smile.gif  4u.gif  tik va nesutinku su vienu dalyku, kad sakai, jog iš jo tas senoviškumas atsiradęs...tikrai ne iš jo.. meilė tokiem dalykam jau seniai yra, ir tikrai nepasakyčiau, kad jis man kažkuo imponavo, kažką pasakė , mes pas jį knygutės viršelius gaminom iš tekstilės (nes mokėmės aprangos dizainą) su oda susipažinau pati... tik nepagalvok, kad ši žinutė turi kokiu piktų minčių- tikrai ne smile.gif nes esu jam dėkinga, už tai kad išmokino jas įrišti, už tai kad turėjom įdomias paskaitas, esu dėkinga sau, kad ta paskaitą pasirinkau biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif  drinks_cheers.gif  thumbup.gif 

aaa, nu pamaniau, jei pasakojo istorija, jei rodė kokių pavyzdžių (nes jo paties darbai dažnai senovinius daiktus primena), tai gal padarė įtaką. rolleyes.gif 4u.gif . tai žinoma tikiu, kad tai gali būti pačios braižas. juolab jei su oda nedirbot. smile.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 30 sausio 2009 - 21:51
štai nuotraukytės, ne pačios geriausios kokybės, bet kitaip neišėjo...fotoaparatas išsikrovinėjo doh.gif

user posted image user posted image

Papildyta:
QUOTE(trr @ 2009 01 30, 21:50)
aaa, nu pamaniau, jei pasakojo istorija, jei rodė kokių pavyzdžių (nes jo paties darbai dažnai senovinius daiktus primena), tai gal padarė įtaką.  rolleyes.gif  4u.gif .  tai žinoma tikiu, kad tai gali būti pačios braižas. juolab jei su oda nedirbot. smile.gif  4u.gif

nea, su oda nedirbom... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo baltasis_ilgaausis: 30 sausio 2009 - 21:55