Aš esu už ortodontinį dantų tiesinimą tais atvejais, kai yra dantų padėties anomalijos ne tik priekyje, bet ir šoninių dantų grupėje, kai yra dantys labai susigrūdę arba labai dideli tarpai tarp jų (įvairios priežastys, pavyzdžiui, danties palinkimas į seniai ištraukto danties vietą ir t.t.). Taip pat kai yra sąkandžio sutrikimai kaip gilus sąkandis (didelis dantų perdengimas) ar atviras sąkandis (dantys nekontaktuoja), kryžminis sąkandis (apatinio žandikaulio dantys sukandus būna išorėje (norma - viršutinio žandikaulio dantų gumburai turi būti išorėje sukandus)). Na čia būtų galima vardinti ir daugiau situacijų, kada ortodontinis gydymas geriausia išeitis.
Trūkumas - didelė kaina, ilgas gydymo laikas (ne visuomet).
Privalumai - išlyginamas dantų lankas. Susitvarko sąkandis (geriau ir apatinio žandikaulio sąnariui). Geriau periodontui (dantenoms, kaului, esančiam apie dantis). Kartais, esant netaisyklingam sukandimui, kai kurie dantys gauna per didelį krūvį kramtant maistą, krūvis nėra gerai paskirstomas. Ateityje tokie dantys greičiau pradeda klibėti (ypač jei dar sunkiau juos išvalyti dėl jų netaisyklingos padėties), greičiau jų netenkama. Jei dantys labai atsikišę į priekį ar labai pasvirę į liežuvio pusę, didesnė tikimybė, kad ateityje greičiau pradės nuslinkti dantenos nuo jų ir apsinuogins šaknis. Taigi, tokiu atveju dažniausiai ortodontinis dantų ištiesinimas padeda išvengti minėtų komplikacijų.
Dar prie privalumų galėčiau paminėti tai, kad saugomi danties kietieji audiniai. Nereikia jų šlifuoti (kas būtų daroma estetinio plombavimo ar protezavimo metu.
Daug visko prirašiau
Aišku, ortotodontinis gydymas dantų formos nepataisys. Vis tiek reikės, kaip ir rašėte, atlikti estetinį plombavimą. Kita vertus, dantis reikės nugręžti minimaliai, atliekant estetinį plombavimą. Ir plombavimas bus mažesnės apimties (pavyzdžiui, gali tekti tik kampučius paplombuoti, formą pataisyti šiek tiek). Kuo mažesnė plomba, tuo mažesnė rizika
Jei dantukai priekyje nedaug pasisukę apie savo ašį, jei yra labai nedidelis tarpelis tarp dantų, jei šoninių dantų grupėje nėra ortodontinių problemų ar jos nereikšmingos, geriausia išeitis - estetinis plombavimas, mano nuomone.
Jei priekiniai dantys silpni - su didelėmis plombomis (ypač jei "plomba ant plombos" ir dar yra gydytas kanalas), geriausia - protezavimas.