Įkraunama...
Įkraunama...

Plovas

VEGETARIŠKAS PLOVAS

Stikline ryziu, svogunas, morka, sauja nedideliais kubeliais pjaustyto
moliugo, po sauja dziovintu vaisiu - obuoliu, abrikosu, ananasu, razinu, aliejaus, druskos.

Tarkuota morka ir svogunus pakepint, det dziov vaisius, ryzius, uzpilt 2,5 stiklines verdancio pasudyto vandens. nemaisant pavirti 5 min. Puoda deti po pagalve. Po valandos plovas gatavas.

----
radau šitą receptą iš kažkur iškirptą ir šiandien išbandžiau, tik truputį kitaip gaminau. pakepinau ant aliejaus 2 smulkiai pjaustytus svogūnus, 2 morkas ir dar pusę raudonos paprikos (nes moliūgo neturėjau), tada su daržovėm kartu keptuvėj pakepinau plovui skirtus ryžius (aš ėmiau ilgagrūdžius) maišydama, kol pasidarė lyg stikliniai. Daržovių dėjau daugiau nei nurodyta, o džiovintų vaisių truputį mažiau - po saujelę pjaustytų datulių ir abrikosų, ir dar saują razinų. iš prieskonių tai į kepamus ryžius įbėriau kario, imbiero ir muškato. toliau kaip ir recepte, viriau 5 minutes. tik pagalvojau, kažin ar bus pakankamai sandaru po pagalve, tai nuėmus nuo ugnies susukau puodą į laikraščius ir dar į seną pledą. palaukėm valandą ir ėjom degustuot - nugi visai kitas skonis, nei šiaip puode virto plovo! thumbup.gif ryžiai suminkštėjo, bet išliko gana birūs, o nuo džiovintų vaisių ir prieskonių toks egzotiškas skonis buvo, saldžiaaštris smile.gif
labai skanu su kario padažu (šiandien kaip tik "Norfoj" pigiau radau "Gourmet" kario padažo, kaip pagal užsakymą

tai va, kas irgi neturit gero plovinio puodo, kurį galima būtų kišt į orkaitę arba išvis orkaitės, tai pabandykit šitą plovą. turbūt galima būtų čia dėti ir vištienos, tik ko gero irgi reiktų ją mažučiais gabaliukais supjaustyt ir apkepint irgi prieš verdant.
Atsakyti
QUOTE(Elena @ 2004 01 08, 11:10)
plovas
2-4 porcijom
apie 500 gr avienos su kauliukais, arba kitos mėsytes
svogunas
morka
pomidoru pasta
1-1/2 stiklines ryziu

Porcijom supjaustau mėsą, apkepinu aliejuje, sudedu susmulkintus svogunus ir morka, pakepinu kol suminkstes daržoves, idedu porą šaukštų pomidorų tyres, gerai ismaišau,  supilu ryžius, iberiu druskos, pipirų, prieskonių, užpilu karštu vandeniu (dviguba ryziu turi-2-3 stiklines),ismaišau, ikišu visa galvute česnako, o kartais ir porą,  supilų į orkaitei atsparų indą su dangčiu, dedu  i orkaite 150-180c ir kepu apie 1-1/2 valandos. Tai pat galima ir su vištiena daryti.


Per iseigines padariau plova pagal jusu recepta. Isejo is pirmo karto thumbup.gif . Kip skanu buvo ir ryzius birus isejo. Vyrui laaabai patiko, nes prias tai tik tai jis vienintelis gamindavo musu namuose plova ax.gif . Jam laaabai patiko, otai reiskia daug, nes jis mane, kad yra plovu specas. Aciu dar karta. Ir visoms linkiu b pabandyti
Atsakyti
O as tai darau taip : (tinka ir grikiams) 2 stiklines kruopu 3 stiklines vandens verdame 15 minuciu nuo momento kai uzkaitem puoda, kas tris min mazinant ugn ir dar pora palaikyti neatidengus. Puodas turi buti sandarus, geriausia spizinis, reikia stengtis nemaisyti ir neatidengineti, dar galima virtuviny ranksluosti uzdeti.
thumbup.gif
Kas nesuprato tai vanduo turi buti saltas.
Puoda kartais pritraukia, bet kruopos gaunasi birios, labai juokingai atrodo kai atidengi, tokios skylutes ant virsaus buna susidariusios, pabandykit, tikrai turetu pavykti biggrin.gif
Atsakyti
mano uosvienes bendradarbe is uzbekijos vos infarkto negavo pamacius kaip mes verdam plova doh.gif paskui neistverus pamokino. pasirodo plovo yra simtai rusiu su ivairia mesa, riesutais, razinomis ir pan. aisku uzbekijoj populiariausia aviena.
taigi plova verda tokiam spec. inde kazane, kuris panasus i apversta kugi.aisku pas mus tokio nerasi, tiks ir musu puodai.zodziu mesa supjaustome stambesniais gabaliukais, morkas sutarkuojame perbrokine tarka, svoguna supjaustome pusziedziais.morku ir svogunu turi buti daug.tuomet gerai ikaitiname gilesne keptuve ar puoda, ji turi buti karsta ir ant aliejaus pakepinam mesa.aliejaus nepagaileti, bet tai nereiskia, kad mesa turi jame plaukti. kai mesa apkepa, ja istraukti ir atideti i sali.tuomet i keptuve dedam svogunus, kai jie prades darytis permatomi, sudeti morkas. viska kepinti kol morkos taps apkepusios ir pakeis spalva i geltonas.nes aliejus nusidazo nuo karotino.va tas karotinas ir nudazo plova geltonai.ir atminkit siukstu jokio tomato schmoll.gif . uzbekui tomatas plove kaip pasityciojimas.kai morkos apkeps, sumesti atgal mesa ir viska permaisyti.kai plova verda kazane, tai viskas buna susluoksniuota, ir mesos morku ir svogunu nepermaiso.pirmas sluoksnis buna mesos, toliau morkos ir paskutinis sluoksnis svogunu.tuomet ant viso sito gerio reikia atsargiai sudeti ryzius.juos pries kokia valanda is anksto reikia uzmerkus palaikyti, paskui gerai perplauti.sudejus ryzius, sulyginti ir uzpilti 1.5-2 ryziu turio vandens.na sakykim jei emet puodeli ryziu, tai reikia uzpilti 1.5-2 puodelius vandens.padidinti ugni ir pats atsakingiausias momentas.pradedame deti prieskonius ir druska.pipirai, uzbekai naudoja toki prieskoni barbarisas ir dar kinza (net nezinau kaip ji i lietuviu kalba issivercia, bet jos specifinis skonis, ir ne visiems ji patinka).juos beriame i vandeni, kuri maisome, bet taip, kad ryziai nesujudetu t.y. makaluojame tik vandens pavirsiu.paragaujame ar uztenka druskos.sudyti reikia greitai, kadangi vanduo greitai isigeria i ryzius. kada vanduo isigers, reikia isjugti puoda, uzdengti dangciu ir palaikyti 10 min. as laikau apie 20, nes uzbekai valgo nedavirtus ryzius, o man labiau patinka isvire.po 20 min. jau galima valgyti.plovo negalima permaisyti schmoll.gif .zodziu kabinti reikia is dugno apacios viska keliant i virsu. be to mesa turetu buti ant virsaus, o ryziau suploti i kalneli.va ai tokia plovo virimo ceremonija ax.gif , na galiu pasakyti, kad ne taip viskas sudetinga, kaip gali pasirodyti. o svarbiausia, kad skanu drinks_cheers.gif
Atsakyti
Kinza yra kalendra, rusai ją vadina ir koriandr.Kaukaze ir Vidurio Azijoj jie mėgsta jos lapelius, lietuviai naudoja tik sėklas.
Kas dėl plovo virimo - labai panašiai mus mokė korėjietė, irgi su morkom bei svogūnais.Irgi sluoksniais dėti, ryžius užplikinti prieš tai ir pabrinkinti - net nustebau skaitydama.
Aš verdu, kaip mane turkė pamokino, tik razinų nededu, nes šeimyna spardosi.Imu 200 g faršo, svogūno galvutę, stiklinę (250 ml) ryžių, puslitrį vandens ar buljono, druskos, pipirų, meirūno, dašio, paprikos bei curry miltelių ir kurkuma (dėl spalvos).Špižiniam puode pakepinu aliejuje smulkiai supiaustytą svogūną, sudetu faršą, prieskonius, pakepinu kiek, supilu vandenį.Jam užvirus atsargiai beriu ryžius, kad liktų viršuje ant mėsos.Užvirus sumažinu ugnį, kad vos virtų, uždengiu ir palieku 20 min. Tada pamaišau, kad viršutiniai ryžiai apačion atsidurtų, išjungiu ugnį ir dar 5 min palieku uždengusi.Turkė dalį ryžių paspragina prieš virdama truputy margarino (ne sviesto ir ne aliejaus!!), kad skaniau kvepėtų, ir dar įdeda porą šaukštų razinų bei šaukštą pinijos sėklų - taip atseit atrodo turkiškas plovas.
Atsakyti
Cia tas receptas, kai reikia greitai ir lengvai ka nors pagaminti.
Mesa supjaustome gabaliukais, morkas sutarkuojame burokine tarka, svoguna supjaustome. I puoda ipilam aliejaus ir gerai ikaitiname, pakepinam mesa (apie 10 min.), po to ten pat dedam svogunus, pakepinam (apie 5-7 min.), sudedam morkas. Viska kepinti, kol morkos pakeis spalva i geltonas. Tada ipilam vandens sumaisytu su tomatu, kai vanduo užverda, sudedam ryzius, dedam druska, raudonus pipirus. Sumazinam ugni iki 2. Kada vanduo beveik isigers, reikia sumazinti ugni iki 1, uzdengti dangciu ir palaikyti, kol vanduo isigers. Isjugti puoda. Permaisyti.
Skanaus thumb_yello.gif
Atsakyti
QUOTE(Lašelis @ 2004 01 08, 10:48)
Oi koki skanu as darau ! Tai va ,
mesyte- gb kiaulienos mente  ,arba vistiena
1-3 galvos svogunu,supjaustytu smulkiais siaudeliais(as dedu tris, nes jie vistiek "pranyksta kazkur tai  biggrin.gif  biggrin.gif )
2-3 morkos, tarkuotos smulkiai
800g "aukselio" ryziu(nes darau 2-3 dienom laugh.gif )
50g sviesto
aliejaus, prieskoniu

Pirmiausia ijungiu orkaite 200 laipsniu ir uzkaiciu pilna arbatini vandens.
Mesyte ir vista  supjaustau ,"pripravinu" su visokiais prieskoniais, daznai astrokais. Apkepinu kol sukepa is mesos issiskyrusios sultys , vistyte kol graziai apskrunda. Dedu i puoda , atsparu karsciui. Po to kepinu svogunus, irgi kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrude. I juos idedu druskos ir  1/2 saukstelio cukraus. Juos ant mesos. Po to pakepinu morkas , bet jas tik iki minkstumo.Irgi dedu druskos, ir jei morkos neskanios , truputi cukraus , ir sviestuko. Jas ant svogunu. Po to ant viso to uzpilu kokia 100-150g kecupo(bet tb skanus) , sausus ryzius ,pabarstau 2sauksteliais druskos ,  ir uzpilu verdanciu vandeniu is arbatinuko , mazdaug per keturis pirstus nuo ryziu. Imetu 50g sviesto, uzdengiu dangti  ir i orkaite ant apatines lentynos.Po valandos gerai permaisai viska ir i lekstes! Dievuliukau kai prisimenu kaip skanu, net skrandi sutrauke!

Pastaba, jei turite tris keptuves, po 1.5 valandos plovas ant stalo! biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif
Dar PS orkaiteje nei isbega niekas , nei temperaturos reguliuoti, svarbu puodas butu tas senoviskas, na ne emaliuotas , o toks nezinau, gal aliuminis?Turiu toki "plovini"  biggrin.gif Arba naujoviskas, kur nelimpa.
Vajezauuuu kaip skanu doh.gif net nemaniau kad plovas tokio skonio gali buti,net su vyro tiotka galiu konkuruoti blush2.gif Superrrrr 4u.gif aciu labai 4u.gif
Atsakyti
Savaitgali irgi gaminau plova pagal sena mano recepta. Seimyna pirstus laize, tikiuosi ir Jums patiks.

Taigi svelnus vistienos plovas

2 visto krutineles, 3 morkos, 2 svogunai, keletas cesnako skilteliu, 3 st. ryziu, 1 st. aliejaus, kalendra, 1 sauja razinu (kas nemegsta gali razinu ir nedeti).

I puoda supilti alieju ir palaukti kol ikais. Sudeti gabaliukais pjaustyta vistiena, burokine tarka tarkuotas morkas, isbrinkintas razinas. Po keliu minuciu ideti smulkiai pjaustytus svogunus, 1 sauksteli kalendros. NIEKO NEMAISYTI Po 5 - 10 min. suberti isbrinkintus ryzius, uzpilti viska verdanciu vandeniu ir prismaigstyti i ryzius cesnaka. Virti 10 - 15 min. Po to pirma karta permaisyti ir dar pavirti 5 - 7 min. Pabarstyti druska ir ryziu prieskoniais. SKANAUS biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(M_T @ 2005 10 18, 22:38)
Cia tas receptas, kai reikia greitai ir lengvai ka nors pagaminti.
Mesa supjaustome gabaliukais, morkas sutarkuojame burokine tarka, svoguna supjaustome. I puoda ipilam aliejaus ir gerai ikaitiname, pakepinam mesa (apie 10 min.), po to ten pat dedam svogunus, pakepinam (apie 5-7 min.), sudedam morkas. Viska kepinti, kol morkos pakeis spalva i geltonas. Tada ipilam vandens sumaisytu su tomatu, kai vanduo užverda, sudedam ryzius, dedam druska, raudonus pipirus. Sumazinam ugni iki 2. Kada vanduo beveik isigers, reikia sumazinti ugni iki 1, uzdengti dangciu ir palaikyti, kol vanduo isigers. Isjugti puoda. Permaisyti.
Skanaus  thumb_yello.gif

Irgi galima vien su vistienos file, arba vistienos file ir mesos. Paskutini karta dariau butent su vistiena ir mesa. Skanumelis wub.gif thumbup.gif . Irgi jokiu rupesciu, 10 min. kol apkepini mesa, svogunus ir morkas ir „spakaina galva“ galima daryti ka nors vacation4.gif arba tvarkyti namus. Kadangi nereikia nei stoveti prie virykles vacation1.gif nei ka .
Atsakyti
I gerai ikaitinta alieju idedu :
1.daug daug svogunu,;
2.mesa pjaustyta gabaliukais;
3. morkas tarkuotas per burokine tarka.
4. ryzius (perku galintos plykytus arba ilgagrudzius)
5. prieskonius.
6. pilu virinta vandeni (santykis -1d. ryziu: 2,5 d vandens)pjaustyta
palaukiu kol uzvisr vanduo, sumazinu liepsna minimaliai ir uzdengiu dangti.
15-20 min. ir skanaus.

gerai butu ideti razinu - bet ne visi megsta, barbariso - bet pas mus jo nemaciau parduotuvese.
Atsakyti
Aš pasikartosiu, tačiau Lašelio receptas tikrai puikus thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif Vakar išmėginau ir iš vyro išgirdau žodžius puiku, idealu, nuostabu... blush2.gif
Atsakyti
Uzbekiškas plovas


1 kg kiaulienos (kumpio arba sprandinės) arba vienos vištos (viščiuko-broilerio),
200 g aliejaus,
5-6 svogūnų,
5-6 morkų,
1 česnako,
1 kg ryžių,
ryžių prieskonių,
kiaulienos arba vištienos prieskonių,
pipirų, krapų.


Į didelį, maždaug 5 l talpos, aukštais kraštais puodą įpilame aliejų ir įkaitiname. Į įkaitusį aliejų sudedame 3 x 3 cm gabaliukais supjaustytą kiaulieną arba su kaulais sukarpytą vištieną. Verdame aliejuje, kol apkeps. Tada į puodą sudedame susmulkintus svogūnus, šiaudeliais sutarkuotas morkas, įberiame druskos, prieskonių ir verdame ant mažos ugnies uždengtame puode apie 1 vai. Tada į puodą pilame 0,5 l šalto vandens ir išmaišę verdame dar 20-30 min.
Tuomet sudedame 1 kg nuplautų ir 0,5 val. pamirkytų ryžių ir įpilame 3-4 stiklines karšto vandens. Jo virš ryžių turėtų būti apie 3 cm.
Verdame ant silpnos ugnies, atvirame puode, kol ryžiai sugeria vandenį (virš ryžių vandens nelieka). Tada į ryžius prismaigstome česnako skiltelių, pabarstome krapų ir uždengę puodą verdame, kol ryžiai bus minkšti
Išbandytas ne kartą, mūsų šeimai labai patinka, dabar kaip tik gaminu, siūlau ir jums. Skanaus.
Atsakyti