Na ir aš noriu pasidalinti kai kuo...
Vaikystėje teko mūsų šeimai pagyventi Tadžikijoje, ir iš tų kraštų mano mama parsivežė TIKRO tadžikiško plovo receptą kuriuo su ja geranoriškai pasidalino vietinis aksakalas tūlas I.K.Kabulovas.
Tokio skonio plovą Lietuvoj sugeba pagaminti nedaugelis,bent man tikrai niekur daugiau neteko ragaut , vis tik pati paruošimo ceremonija reikalauja kruopštumo, todėl kaip įmanoma laikykitės mano "taisyklių".
Pati aš negaminu, nes viska sugadinsiu, o vat mama ar mano vyras- meistrai Ir šitas patiekalas tapo firminiu namuose...Taigi:
Indai: Turime mes vėl gi parsivežę kazaną (toks ketaus puodas užapvalintu dugnu), tačiau neseniai įsirengėm virtuvėj indukc. stalviršį, tai tenka naudotis paprastu emaliuotu ar geriau net tefloniniu puodu lygiu dugnu. Geriau didesnis, apie 4-6 litrų talpos. Žodžiu, puodas reikalingas toks, kad mažiau apsaugotų nuo pridegimo (jei kas)
Prieš pradedant gaminti, pirma paruoškite visa kas reikalinga plovui:
Ryžiai - 1kg
Mėsa - 0.75 - 1.5 kg. Geriau imt neriebią mėsą (avieną, jautieną ar gražesnią kiaulieną)
Aliejus - 250 - 300 g. Pageidautina saulėgrąžų.
Svogūnai - 500 g.
Morkos - 500 g.
Česnakas - 3 - 6 galvos (ne skiltelės!)
Priekoniai: atskira istorija- druskos, juodųjų pipirų (maltų) be abejo gaus kiekvienas. Mes papildomai iš Ebay dar perkam CUMIN WHOLE (JEERA)(rus.зира) - tokie specifinio skonio rytietiški kmynai,priduodantys tikrą rytietišką aromatą...O vat reikiamų barbariso uogų negaunam niekur Jei kas žinot kur rast,-tai būtų didelis ačiū
Dabar visa tai reikia dar paruošti:
Ryžiai išplaunami šaltu vandeniu (daug kart) ir užpilami šiltu vandeniu, kad apsemtų.
Mėsa praplaunama ir supjaustoma vidutiniais 30-40 g. gabaliukais. Taukines vietas neplaut, o smulkiai supjaustyti!
Svogūnus supjaustyti kubeliais (geriau didesniais).
Morkas pjaustom rankytėm šiaudeliais. Nesmulkinam!, kad nevirstų koše gaminimo laiku.
Česnaką kaip įmanoma gražiau apiprausiam:), kad kuo mažiau turėtų lukštingo sluoksnio.
O dabar pats procesas (čia prašyčiau laikytis vos ne "pominutinės" taisyklės):
1.Įkaitinam puodą - apie 5 min.
2.Supilam aliejų ir kaitinam ji 10-15 min.,paprastai jau pradeda "burbuliuoti"
3.Sudedam mėsą: iš pradžių tą kur su kauliukais (jei tokia pasitaikys), minkštają dalį po to. Maišome ją verdant aliejuj apie 8 - 12 min. (iki pradedant skrusti).
4.Sudedam svogūnus, ir ,maišant, viską kepinam iki jie pagels (10-15, netgi 20 min. gali trūkt).
5.Toliau - morkos. Kai tik sumetam, tuoj pat pasūdom (apie 1 valg. šaukštą druskos ("be viršaus")). Vėl gi maišome po truputį apie 5-7 min.
6.Užpilame vandens apie 900 ml. (rytuose vadina 1 kasa), užverdame ir sumažiname ugnį (ar elekros galią) iki minimumo. Uždengiam dangčiu puodą ir troškinam vadinamąji zervaką (зервак) 20-30 min. (čia priklauso kokią mėsą naudosite).Paprastai maniškiai troškina pusvalandį.
7.Po pusvalandžio vėl didinam ugnį ir į zervaką subedam česnako galvas, bei suberiam prieskonius. Dabar suberiam ryžius, juos sulyginam ir pripilam vandens dar tiek (jei reiks), kad apsemtų ryžius +1 cm. Laukiam kol visa tai užvirs.Po truputi maišome tik ryžius (paviršiuje, giliai nemaišom jokiais būdais!!!). Dar bemaišydamos pasūdome 1/2 valg. šaukšto druskos. Kai jau vanduo beveik išgaruos- sumažinam vėl ugnį iki minimumo ,padarom iš tų ryžių kalniuką, ir ant viršaus apvožiam dubenėliu. Pvz.: jei puodo skersmuo 28cm, tai dubenelio pan. turėtų būti 26 cm.
8.Tada uždengiam puodą dangčiu ir paliekam visa tai troškintis lygiai 30 min., ir einam pailset, bei atsigert kavelės
VISKAS!
Grįžtam į virtuvę, išjungiam ugnelę ar elektros plytą...Permaišom plovą...Gerai pasisekus , ryžiai turėtų būti nei per sausi, nei " košiniai". Paprastai, pavyksta
P.S. papildomai prie plovo patiekiama va kas: svogūnai supjaustomi žiedais ir praplaunami ,maigant, šaltu vandeliu. Nuvarvinami. Truputi cukraus, truputis druskos,-dar permaišomi, ir paliekam marinuotis" apie 2 val.. Visa tai geriau daryt prieš plovo gaminimą.
Na va ir viskas. Užima visa šita ceremonija apie 3 val. Bet paskui dvi dienas šeima gali mėgautis šiuo šedevru Žalia arbata nepakenks t.p prie plovo.
Manau, kad mergaitėms, kurios " bendrauja" su virtuve, pasiseks pagamint iš pirmo karto šį nuostabų patiekalą. Tikiuos, kad ir ir jūsų namuose jis taps "firminiu", ir iš giminaičių bei svečių sulauksite daug liaupsinimų.
Sėkmės.
Jūsų Irma
Dėl pilnos info dar nuotraukėlę prisegsiu
kumino pilna prieskonių parduotuvėse - Romos kmynai dar vadinami. O barbarisus pakeičia geltonos razinkos (jos rūgštesnės nei juodos)
o morkų aš dedu daaaaug daugiau - man taip skaniau (ir spalva ryškiai oranžinė gaunasi, ir lengvesnis patiekalas, ir saldumo savo morkiško kai sukepa duoda)
ir dar: labai skani ta česnako košelė. neišmeskit kas bandysit - pragaukit. prie plovo super skanu
o morkų aš dedu daaaaug daugiau - man taip skaniau (ir spalva ryškiai oranžinė gaunasi, ir lengvesnis patiekalas, ir saldumo savo morkiško kai sukepa duoda)
ir dar: labai skani ta česnako košelė. neišmeskit kas bandysit - pragaukit. prie plovo super skanu
Irmai
kadangi esi vilniete, tai - barbarisus tikrai esu pirkes prieskoniu krautuveje Basanaviciaus gatveje. Adreso tikslaus nepasakysiu, bet ji yra tarp Mindaugo ir Algirdo gatviu. Kylant kalnan ji yra kaireje puseje, o leidziantis desineje. Ten dar salia kazkokia intymiu prekiu krautuvele (jos iskabos ryskesnis, gali buti orientyru)
Pernai rudeni barbarisu tikrai buvo, manau bus ir dabar.
kadangi esi vilniete, tai - barbarisus tikrai esu pirkes prieskoniu krautuveje Basanaviciaus gatveje. Adreso tikslaus nepasakysiu, bet ji yra tarp Mindaugo ir Algirdo gatviu. Kylant kalnan ji yra kaireje puseje, o leidziantis desineje. Ten dar salia kazkokia intymiu prekiu krautuvele (jos iskabos ryskesnis, gali buti orientyru)
Pernai rudeni barbarisu tikrai buvo, manau bus ir dabar.
QUOTE(Manguste @ 2004 01 08, 10:26)
O idomu kaip padaryti, kad ryžiai būtų birūs. Man niekaip neišeina.
Viena iraniete moteris mane moke,kad ryzius reikia pries tai nuplauti saltu vaneniu ir mesti juos i puoda kai vanduo uzverda.Tada pavirti ir paziureti,kad nepervirtu,trunka gal 5-8 minutes,bent jau su basmati(perku tik siuos ryzius,kiti man neskanu).Tada per reti nupilti vandeni.O i puoda vos kelis lasus aliejaus ir vos kelis lasus vandens,kai ikaista suberti ryzius ant super duper mazos liepsnos.Permaisyti atsargiai ir ant dangcio uzdejus ranksluosti toki,kuris sugertu greitai vandeni,uzdengti puoda.Geriausia nuimti nuo ugnies ir palaikyti apie 15 minuciu.Man siuo budu dar ne karto nebuvo ryziai sulipe,birus birus
Tik vat plova as darau super paprastai,ne ta tikraji,o viska sukepinu ir sudedu i viena puoda,dazniausiai naudoju paukstiena,viska ismaisau ir baigta,trunka man apie 30 minuciu,jei viska susipjauscius bunu.
Aciu ,kad dalinates,labai faina paskaityt orginalaus plovo gamyba
Kokius sudėtingus plovus gaminate, Šaunuolės Aš labai paprastą darau, gal net plovu jo nebūtų galima vadinti: perku "Medžiotojų" karšto rūkymo dešreles, jas supjaustau griežinėliais, pritarkuoju labai daug morkų, išsiverdu ryžius, morkas su dešrelėmis pakepinu truputį įpilusi aliejaus, į jas išspaudžiu visą galvą česnako (renkuosi kuo didesnį). Visą šią masę supilu ant išvirtų ryžių, įdedu "Heinz" kečupo (mums jis pats skaniausias ), išmaišau ir valgome su šviežiais agurkėliais arba paraugintais 2-3 dienas. Tikras skanumas mūsų šeimai
QUOTE(Manguste @ 2004 01 08, 11:26)
O idomu kaip padaryti, kad ryžiai būtų birūs. Man niekaip neišeina.
Labai gerai tinka Uncle Bens ryziai, kurios reikia virti 20 min, ir dar niekada nebuvo sulipe.
ačiū Irma puikus receptukas
QUOTE(Lašelis @ 2004 01 08, 10:48)
Oi koki skanu as darau ! Tai va ,
mesyte- gb kiaulienos mente ,arba vistiena
1-3 galvos svogunu,supjaustytu smulkiais siaudeliais(as dedu tris, nes jie vistiek "pranyksta kazkur tai )
2-3 morkos, tarkuotos smulkiai
800g "aukselio" ryziu(nes darau 2-3 dienom )
50g sviesto
aliejaus, prieskoniu
Pirmiausia ijungiu orkaite 200 laipsniu ir uzkaiciu pilna arbatini vandens.
Mesyte ir vista supjaustau ,"pripravinu" su visokiais prieskoniais, daznai astrokais. Apkepinu kol sukepa is mesos issiskyrusios sultys , vistyte kol graziai apskrunda. Dedu i puoda , atsparu karsciui. Po to kepinu svogunus, irgi kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrude. I juos idedu druskos ir 1/2 saukstelio cukraus. Juos ant mesos. Po to pakepinu morkas , bet jas tik iki minkstumo.Irgi dedu druskos, ir jei morkos neskanios , truputi cukraus , ir sviestuko. Jas ant svogunu. Po to ant viso to uzpilu kokia 100-150g kecupo(bet tb skanus) , sausus ryzius ,pabarstau 2sauksteliais druskos , ir uzpilu verdanciu vandeniu is arbatinuko , mazdaug per keturis pirstus nuo ryziu. Imetu 50g sviesto, uzdengiu dangti ir i orkaite ant apatines lentynos.Po valandos gerai permaisai viska ir i lekstes! Dievuliukau kai prisimenu kaip skanu, net skrandi sutrauke!
Pastaba, jei turite tris keptuves, po 1.5 valandos plovas ant stalo!
Dar PS orkaiteje nei isbega niekas , nei temperaturos reguliuoti, svarbu puodas butu tas senoviskas, na ne emaliuotas , o toks nezinau, gal aliuminis?Turiu toki "plovini" Arba naujoviskas, kur nelimpa.
mesyte- gb kiaulienos mente ,arba vistiena
1-3 galvos svogunu,supjaustytu smulkiais siaudeliais(as dedu tris, nes jie vistiek "pranyksta kazkur tai )
2-3 morkos, tarkuotos smulkiai
800g "aukselio" ryziu(nes darau 2-3 dienom )
50g sviesto
aliejaus, prieskoniu
Pirmiausia ijungiu orkaite 200 laipsniu ir uzkaiciu pilna arbatini vandens.
Mesyte ir vista supjaustau ,"pripravinu" su visokiais prieskoniais, daznai astrokais. Apkepinu kol sukepa is mesos issiskyrusios sultys , vistyte kol graziai apskrunda. Dedu i puoda , atsparu karsciui. Po to kepinu svogunus, irgi kol pasidaro skaidrus ir lengvai paskrude. I juos idedu druskos ir 1/2 saukstelio cukraus. Juos ant mesos. Po to pakepinu morkas , bet jas tik iki minkstumo.Irgi dedu druskos, ir jei morkos neskanios , truputi cukraus , ir sviestuko. Jas ant svogunu. Po to ant viso to uzpilu kokia 100-150g kecupo(bet tb skanus) , sausus ryzius ,pabarstau 2sauksteliais druskos , ir uzpilu verdanciu vandeniu is arbatinuko , mazdaug per keturis pirstus nuo ryziu. Imetu 50g sviesto, uzdengiu dangti ir i orkaite ant apatines lentynos.Po valandos gerai permaisai viska ir i lekstes! Dievuliukau kai prisimenu kaip skanu, net skrandi sutrauke!
Pastaba, jei turite tris keptuves, po 1.5 valandos plovas ant stalo!
Dar PS orkaiteje nei isbega niekas , nei temperaturos reguliuoti, svarbu puodas butu tas senoviskas, na ne emaliuotas , o toks nezinau, gal aliuminis?Turiu toki "plovini" Arba naujoviskas, kur nelimpa.
šiandien gaminau pagal šį receptą, be galo skanus, ačiū
Vakar debiutavau plovo daryme
Gaminau dviem žmonėms, dviem dienom.
Sudėjau penkis pakelius ryžių
dvi dideles morkas
vieną papriką
mėsytes (kiekio nzn )
ketčupo
aliejaus
prieskonių
smulkiais kubeliais supjausčiau mėsytę. Užkaičiau ryžius. Kol jie virė, keptuvėje su aliejumi apkepinau mėsytę. Jai bebaigiant kepti, sudėjau sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytą papriką, įbėriau prieskonių (mes mėgstam aštriau).
Ryžius viriau tol, kol puode vandens nebeliko. Sudėjau keptuvės turinį, ketcupą ir ismaišiau.
Paprasta ir lb skanu
Gaminau dviem žmonėms, dviem dienom.
Sudėjau penkis pakelius ryžių
dvi dideles morkas
vieną papriką
mėsytes (kiekio nzn )
ketčupo
aliejaus
prieskonių
smulkiais kubeliais supjausčiau mėsytę. Užkaičiau ryžius. Kol jie virė, keptuvėje su aliejumi apkepinau mėsytę. Jai bebaigiant kepti, sudėjau sutarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytą papriką, įbėriau prieskonių (mes mėgstam aštriau).
Ryžius viriau tol, kol puode vandens nebeliko. Sudėjau keptuvės turinį, ketcupą ir ismaišiau.
Paprasta ir lb skanu
QUOTE(Irmavi @ 2009 05 25, 16:28)
Na ir aš noriu pasidalinti kai kuo...
Na.....plovas yra mano best of the best patiekalas....galeciau ji valgyt ir valgyt ir valgyt ir dar karta valgyt Dziaugiuosi ,kad kadais atradau si recepta...nuo to laiko,pagal joki kita negaminu plovo,tik grieztai pagal BEVEIK toki pati kaip ir Irmavi
Deja neturiu kazano,tai gaminu dvigubo dugno puode.Ipilu aliejaus(apie 100-150ml(karta bandziau vietoj aliejaus naudot avies taukus,istikruju ieskojau rusiskai vadinamuju kurdiucij zhyr(kaip lietuviskai jis butu net neisivaizduoju,bet pardavejas Kalvariju turguj pasake,kad nesvajociau gaut tu tauku,LT nera ju)
I ikaitusi alieju ar taukus imetu mazdaug 3 galvutes svogunu kubeliais,pakepinu mazdaug 5-7 min,po ju eile mesai(mesa naudoju skirtinga,geriausia aisku aviena,bet.....man labai skanu ir su jautiena ir kiauliena,susipjaustai ja kubelaiais).Pakepinu ir ja su svounais apie 7 -10 min.Toliau....morkos.....morku reikia negailet....plovas turi igaut spalva ne del ketciupo,o del morku
Morku dedu mazdaug tiek pat kiek mesos,sutarkoju jas gan smulkiai,nors reiketu supjaustyt siuadeliais(bet cia pagal seimos reikalavimus smulkiai tarkoju)Metu morkas i mesa ir svogunus ir dar patroskinu kokias 10min.Tuo tarpu uzkaitinu arbatinuka....I mesa/svogunus/morkas dedu prieskonius,tokius kaip:druska,grustus pipirus,kari,daaaaaug isspausto cesnako,kumino,noretusi dar barbariso(bet neturiu ) uzpilu,kad vos apsemtu verdanciu vandeniu ir uzdengiu troskintis.jei mesa kiauliena tai uzteks ir 20-30 min,jei jautiena ar aviena tai truputuka ilgiau .Tuo tarpu paruosiu apie 600-700 gr ryziu.perplaunu juos 5-6-7 kartus,kol vanduo tampa skaidrus.Baigiant troskint mesai,perplautus ryzius tolygiai paskirstau ant mesos,per kiaurasamti uzpilu juos karstu vandeniu mazdaug 1.5 -2 cm.vis tai verda ant mazos ugnies.Uz kokiu 7 min pakeliam dangti,jei ryziai isbrinko,padarom idubimus tuose ryziuose kad cirkuliuotu oras ir pailekam virt dar mazdaug 15-30 min.as asmeniskai ragauju ryzius Gal ir atrodo,kad darbo daug,bet....skonis atperka viska