Ir Startas. Važiuojam....
Pradžioje įkaitiname kazaną, tada supilame aliejų. Įkaitiname aliejų. Kaip sužinoti, kad aliejus įkaito yra daug būdų kas lašina vandens lašiuką, kas ką įmeta. Aš darau paprasčiau: pradeda kilti dūmelis nuo aliejaus paviršiaus reikiama temperatūra pasiekta.
Kadangi kepame ant aliejaus, aliejų reikia išvalyti. Nežinau kiek tai efektyvu, bet man tai padaryti visai nesunku. O jei literatūroje rašo, kad nuo to gerėja skonis, tai kodėl nepadarius....
Daroma tai taip: Į įkaitintą aliejų įdedama svogūno galvutė ir kepama kol pajuoduoja. Tikinama, kad į šią galvutę sueina negerosios aliejaus medžiagos. Gal ir teisybė... Vėjau tą pajuodusį tvarinį tiesiog išmetam.

Dedame mėsą. Oi, kaip ji smagiai čirškinasi.... Kepame pamaišydami, kol mėsa pasidengia apkepta plutele. Pasikartosiu visas procesas vyksta aukštoje kepimo temperatūroje. Ir einamu momentu reikia, kad mėsa ne iškeptų, bet apkeptų.
https://lh6.googleus.../Kepam mesa.JPGKai mėsa apkepė, sudedame svogūnus. Pradžioje, na, taip kelias minutes nemaišome leidžiame kiek svogūnams suminkštėti.
https://lh3.googleus...am svogunus.JPGVėliau kepame pastoviai pamaišydami. Kepame, kol svogūnai tampa gražios gintarinės spalvos....

Žinoma, nepamirštame ir ugnelę prižiūrėti....
Kai svogūnai apkepė, kraunam morkas.

Ir vėl ta pati istorija: kiek palaikom nemaišydami, o vėliau kartas nuo karto pamaišome. Dabar aš sudedu prieskonius. Kiekvienas deda pagal savo išmanymą, o aš parašysiu savas proporcijas:
- Zyra - 2 valomieji šaukštai;
- Aštrioji paprika 1 arbatinis šaukštas;
- Kalendra - 1 arbatinis šaukštas;
- Žiupsnelis juodų kvapniųjų pipirų;
- Druska - 1 valgomasis šaukštas;

Kai svogūnai sukrito, susodiname česnakų galvutes

Dabar sumažiname ugnies intensyvumą (iš pozicijos labai karšta į poziciją karšta

), ir troškiname turinį. Kada baigti? Man, tai tiesiog pati širdis pasako jau viskas paruošta. Jei rimtai, tai procesas vyksta taip 25 -30 minučių. Pradedama jausti plovo kvapą reiškia, jau greitai ir bus šio etapo pabaiga. Esu kažkur skaitęs, kad net iki 2 valandų kažkas troškina. Na, čia jau kiekvieno supratimas.
Tęsinys sekančioje žinutėje...
Papildyta:Tęsinys....
Kai troškinimas eina į pabaigą pasiruošiame ryžius, bei užviriname vandens ryžių užpylimui. Nupilame vandenį nuo ryžių bei razinų. Sumaišome. Papildomai aš įdedu 1 valgomąjį šaukštą druskos, bei arbatinį šaukštą maltos Zyros (čia vėl nėra būtina, bet aš taip darau...)
Padidiname krosnelės kaitrą. Prieš kraunat ryžius dar kartą permaišau troškinį. Atsargiai, taip, kad nepersimaišytų su troškiniu, sukraunu ryžius. Iš lėto užpilame turinį verdančiu vandeniu. Vandens pilame tiek, kad ryžiai būtų apsemti taip 1 cm.

Nuo šiol, iki gamybos pabaigos, negalimas joks puodo turinio maišymas. Laukiame kol vanduo užvirs... Dabar visi riebalai pakyla į paviršių ir vandeniui garuojant leisis žemyn, taip sutepdami kiekvieną ryžiaus grūdelį. Štai kodėl tikrame plove ryžių grūdeliai yra birūs o ne košės gabalo pavidale

. Be abejonės, tam dar įtakoja pačių ryžių kokybė, bei kruopštus jų nuplovimas nuo baltų apnašų. Na, apie tai jau kalbėjom...
Kai vanduo užvirė, mažiname krosnelės kaitrą iki mažos, uždengiame dangčiu (aš uždengiu paprasčiausiu bliūdu). Paliekame taip minučių 30-45 troškinimuisi.

Po 30-45 minučių nukeliam dangtį, paragaujame ar jau išvirę ryžiai. Jei viskas tvarkoje, viską permaišom. Išimame česnakų galvutes. Jų turinį atskirai išsispausime į lėkštę prie plovo. Tai lyg padažas. Ir dar labai labai skanus... Kai kas, jų turinio paragavęs, pas save namuose gamina troškintus česnakus prie įvairių kitų troškinių....
Kažkur esu skaitęs, kad plovas gaunasi taip nuo karto 14

. Ko gero yra tame teisybės. Reikia jausti gamybos procesą... Pirmus kartus man prisvildavo apačia... Mat gaminau ne kazane, o ir su temperatūra elgtis nemokėjau. Tai pat daug vargo suteikdavo ryžiai. Maišyti jų negalima, o kaip žinoti kas ten po jais darosi? Ar dar yra skysčio? O gal jau viskas svyla ir bus gėda prieš sukviestus svečius...
Šiuo atveju jums siūlau kelis nekantriųjų tikrinimo būdus.:
- Imame lazdelę, pavyzdžiui kinietiško maisto valgymo, bedame iki puodo dugno. Ištraukę matysime kiek yra dar skysčio.
- Palei puodo šoną kišame mentelę. Ištraukus matysime situaciją.
Jei ryžiai dar negatavi, o skysčio mažai, pilame dar verdančio vandens. Kai kas net specialiai verdančio vandens pylimo operaciją atlieka kelis kartus. Na, tipo, ryžių grūdeliai labiau apsitepa. Man kažkaip ir per vieną kartą viskas gerai gaunasi. Bet čia vėl kiek kepėjų, tiek ir nuomonių. Aš dėstau savo....
Kaip ir viskas.... Dedam į lėkšte ir valgom...
Kaip taisyklė, paskutiniame gamybos etape aplink puodą žioplių pilna

. O ir procesas vyksta labai spėriai.... Štai ir pamiršau paskutinių etapų nuotraukas padaryti.... Papildysiu kai sekantį kartą gaminsiu.
Pabaigai:
Labai tinka į lėkštę ant plovo uždėti smulkiai pjaustyto svogūno ir petražolių mišinį.
Liko visiems palinkėti SKANAUS
JAUGARO (LY5RJ)
Rolandas