Vaikystėje teko mūsų šeimai pagyventi Tadžikijoje, ir iš tų kraštų mano mama parsivežė TIKRO tadžikiško plovo receptą kuriuo su ja geranoriškai pasidalino vietinis aksakalas tūlas I.K.Kabulovas.
Tokio skonio plovą Lietuvoj sugeba pagaminti nedaugelis,bent man tikrai niekur daugiau neteko ragaut , vis tik pati paruošimo ceremonija reikalauja kruopštumo, todėl kaip įmanoma laikykitės mano "taisyklių".
Pati aš negaminu, nes viska sugadinsiu, o vat mama ar mano vyras- meistrai

Indai: Turime mes vėl gi parsivežę kazaną (toks ketaus puodas užapvalintu dugnu), tačiau neseniai įsirengėm virtuvėj indukc. stalviršį, tai tenka naudotis paprastu emaliuotu ar geriau net tefloniniu puodu lygiu dugnu. Geriau didesnis, apie 4-6 litrų talpos. Žodžiu, puodas reikalingas toks, kad mažiau apsaugotų nuo pridegimo (jei kas)

Prieš pradedant gaminti, pirma paruoškite visa kas reikalinga plovui:
Ryžiai - 1kg
Mėsa - 0.75 - 1.5 kg. Geriau imt neriebią mėsą (avieną, jautieną ar gražesnią kiaulieną)
Aliejus - 250 - 300 g. Pageidautina saulėgrąžų.
Svogūnai - 500 g.
Morkos - 500 g.
Česnakas - 3 - 6 galvos (ne skiltelės!)
Priekoniai: atskira istorija- druskos, juodųjų pipirų (maltų) be abejo gaus kiekvienas. Mes papildomai iš Ebay dar perkam CUMIN WHOLE (JEERA)(rus.зира) - tokie specifinio skonio rytietiški kmynai,priduodantys tikrą rytietišką aromatą...O vat reikiamų barbariso uogų negaunam niekur


Dabar visa tai reikia dar paruošti:
Ryžiai išplaunami šaltu vandeniu (daug kart) ir užpilami šiltu vandeniu, kad apsemtų.
Mėsa praplaunama ir supjaustoma vidutiniais 30-40 g. gabaliukais. Taukines vietas neplaut, o smulkiai supjaustyti!
Svogūnus supjaustyti kubeliais (geriau didesniais).
Morkas pjaustom rankytėm šiaudeliais. Nesmulkinam!, kad nevirstų koše gaminimo laiku.
Česnaką kaip įmanoma gražiau apiprausiam:), kad kuo mažiau turėtų lukštingo sluoksnio.
O dabar pats procesas (čia prašyčiau laikytis vos ne "pominutinės" taisyklės):
1.Įkaitinam puodą - apie 5 min.
2.Supilam aliejų ir kaitinam ji 10-15 min.,paprastai jau pradeda "burbuliuoti"

3.Sudedam mėsą: iš pradžių tą kur su kauliukais (jei tokia pasitaikys), minkštają dalį po to. Maišome ją verdant aliejuj apie 8 - 12 min. (iki pradedant skrusti).
4.Sudedam svogūnus, ir ,maišant, viską kepinam iki jie pagels (10-15, netgi 20 min. gali trūkt).
5.Toliau - morkos. Kai tik sumetam, tuoj pat pasūdom (apie 1 valg. šaukštą druskos ("be viršaus")). Vėl gi maišome po truputį apie 5-7 min.
6.Užpilame vandens apie 900 ml. (rytuose vadina 1 kasa), užverdame ir sumažiname ugnį (ar elekros galią) iki minimumo. Uždengiam dangčiu puodą ir troškinam vadinamąji zervaką (зервак) 20-30 min. (čia priklauso kokią mėsą naudosite).Paprastai maniškiai troškina pusvalandį.
7.Po pusvalandžio vėl didinam ugnį ir į zervaką subedam česnako galvas, bei suberiam prieskonius. Dabar suberiam ryžius, juos sulyginam ir pripilam vandens dar tiek (jei reiks), kad apsemtų ryžius +1 cm. Laukiam kol visa tai užvirs.Po truputi maišome tik ryžius (paviršiuje, giliai nemaišom jokiais būdais!!!). Dar bemaišydamos pasūdome 1/2 valg. šaukšto druskos. Kai jau vanduo beveik išgaruos- sumažinam vėl ugnį iki minimumo ,padarom iš tų ryžių kalniuką, ir ant viršaus apvožiam dubenėliu. Pvz.: jei puodo skersmuo 28cm, tai dubenelio pan. turėtų būti 26 cm.
8.Tada uždengiam puodą dangčiu ir paliekam visa tai troškintis lygiai 30 min., ir einam pailset, bei atsigert kavelės

VISKAS!
Grįžtam į virtuvę, išjungiam ugnelę ar elektros plytą...Permaišom plovą...Gerai pasisekus , ryžiai turėtų būti nei per sausi, nei " košiniai". Paprastai, pavyksta

P.S. papildomai prie plovo patiekiama va kas: svogūnai supjaustomi žiedais ir praplaunami ,maigant, šaltu vandeliu. Nuvarvinami. Truputi cukraus, truputis druskos,-dar permaišomi, ir paliekam marinuotis" apie 2 val.. Visa tai geriau daryt prieš plovo gaminimą.
Na va ir viskas. Užima visa šita ceremonija apie 3 val. Bet paskui dvi dienas šeima gali mėgautis šiuo šedevru

Manau, kad mergaitėms, kurios " bendrauja" su virtuve, pasiseks pagamint iš pirmo karto šį nuostabų patiekalą. Tikiuos, kad ir ir jūsų namuose jis taps "firminiu", ir iš giminaičių bei svečių sulauksite daug liaupsinimų.
Sėkmės.
Jūsų Irma
