Tešla:
500 g miltų,
250 g pieno,
25 g mielių,
2 tryniai,
100 g cukraus,
100 g margarino,
Žiupsnelis druskos,
Citrinos, apelsino žievelės arba vanilinio cukraus.
Įdaras:
500 g varškės,
100 g cukraus,
50 g sviesto,
2 kiaušiniai,
30 g razinų (aš, aišku, dėjau daugiau),
Vanilinio cukraus.
Pirmiausia išsijojami miltai. Po to pašildomas skystis, suberiama druska, cukrus ir išmaišoma, kad ištirptų. Supilamos su trupučiu cukraus ištrintos mielės. Įmušami tryniai. Beriami miltai ir minkoma tešla. Baigiant minkyti, sudedami pašildyti riebalai ir prieskoniai (jei naudojami). Užminkius tešlą, indo sienelės turi likti švarios. Išminkytos tešlos paviršius sulyginamas, aptepamas riebalais arba užbarstomas miltais, uždengiamas švaria skepeta, ir pastatoma kilti.
Įdarui tryniai ištrinami su cukrumi ir sviestu (aš sviesto nedėjau, bet su juo daug skaniau), sumaišomi su pertrinta varške, įberiama vanilinio cukraus, truputi druskos ir plautos nusausintos razinos, sudedami iki standžių putų išplakti baltymai, ir viskas lengvai išmaišoma.
Du trečdaliai tešlos iškočiojami 1 cm storio sluoksniu, perkeliami į skardą ir prispaudžiama prie skardos kraštų. Likusi tešla suvoliojama 0,5 cm storio voleliais.
Paruoštas varškės įdaras uždedamas ant pyrago. Ant viršaus tinkleliu uždedami tešlos voleliai, leidžiama pakilti. Aptepama plaktu kiaušiniu ir iškepama.
Aš aptepimui naudojau tik paplaktus baltymus kurie liko nuo tešlos gaminimo, nes ten reikėjo tik trynių. Gavosi blizgus viršus ir be nuostolių.
Beje, gaminau iš pusės porcijos, todėl neapsigaukit vaizdu nuotraukoje!
