Pradėjau skaityti temą, bet dar neradau atsakymo į klausimą: ar gali būti pailgi riešutai? Kieme auga medis, panašus į riešutmedį, vaisiai irgi panašūs į graikiškus riešutus, tačiau pailgi. Kas dar įdomu - tas jau kietasis riešutėlio lukštas yra aštriai gruoblėtas, ne toks lygus kaip įprasto graikinio riešuto. Dabar krinta žali vaisiai (na, su ta dažančiąja luobele), pririnkau jų ir padėjau džiūti, kol kas niekas neskyla, bet priverstinai lengvai lupasi... Rankas tepa lyg jodu. Palietus vaisių, rankos limpa.
Dar norėjau paklausti dėl medžių lapų - jų viršus labai švelnus, nors pūkelio lyg ir nėra.
Ką auginame?
QUOTE(Mrs. R @ 2011 09 27, 19:50)
Pradėjau skaityti temą, bet dar neradau atsakymo į klausimą: ar gali būti pailgi riešutai? Kieme auga medis, panašus į riešutmedį, vaisiai irgi panašūs į graikiškus riešutus, tačiau pailgi. Kas dar įdomu - tas jau kietasis riešutėlio lukštas yra aštriai gruoblėtas, ne toks lygus kaip įprasto graikinio riešuto. Dabar krinta žali vaisiai (na, su ta dažančiąja luobele), pririnkau jų ir padėjau džiūti, kol kas niekas neskyla, bet priverstinai lengvai lupasi... Rankas tepa lyg jodu. Palietus vaisių, rankos limpa.
Dar norėjau paklausti dėl medžių lapų - jų viršus labai švelnus, nors pūkelio lyg ir nėra.
Ką auginame?
Dar norėjau paklausti dėl medžių lapų - jų viršus labai švelnus, nors pūkelio lyg ir nėra.
Ką auginame?
Na šie Japonijos riešutai Lietuvoje auga..turiu jų pora medelių, bet dar nėra dideli. Manau, kad tavo aprašytieji riešutmedžiai irgi yra Lipnieji /Juglans Ailanttifolia/ ...anksčiau juos vadino Ziboldo lipniaisiais/Juglans sieboldiana/, dar yra Širdžiavaisiai /Cordiformis/. Na jei atitinka šį aprašymą... Jie tik auga žymiai aukštesni - per 10 metų užauga 20 m.
Lipniųjų jauni lapeliai ir lapkočiai apaugę rožiniais plaukeliais, jų vaisiai apskritai kiaušiniški, 4-5 cm. ilgio, žaliu, lipniu ir plaukuotu apvalkalu, kevalas beveik lygus arba šiek tiek raukšlėtas, su dviem iškiliomis briaunomis, nusmailėjusia viršūne, apskritu arba buku pagrindu.
Širdžiavaisių ūglių galai apaugę tankiais rudais plaukeliais, kurie laikosi per žiemą, vaisiai kiaušiniški, po 8-12 kekėse, apvalkalas rudai žalias, apaugęs rudais plaukeliais, nuo sunokusių vaisių lengvai nusilupa. Kevalas širdies formos, kiek suplotas, šiek tiek vagotas, plonas, viršūnėlėaštriai nusmailėjusi.
Abiejų rūšių branduoliai prie pagrindo dviskiautės, gana lengvai išsiima iš kevalo, skonio savybėmis nenusileidžia graikiniams. Tik jų branduoliai gerokai mažesni negu graikinių. Jų tėvynė - Japonija. Pradeda derėti 7-10 metais, nereiklūs dirvožemiui, ir gan atsparūs šalčiams.
Daugiau skaitykite: http://www.walnuts.l...s#ixzz1ZC8354b7
Augalų pasaulis
http://en.wikipedia....ns_ailantifolia
O riešutą dabar sodint į jo nuolatinę vietą,ar kaip(turiu minty patį riešutą-vaisiu)?ir kaip giliai?Ir ar tinka sodinimui šių metų riešutai,ar reikia senesnių?
QUOTE(Mrs. R @ 2011 09 27, 20:50)
Pradėjau skaityti temą, bet dar neradau atsakymo į klausimą: ar gali būti pailgi riešutai? Kieme auga medis, panašus į riešutmedį, vaisiai irgi panašūs į graikiškus riešutus, tačiau pailgi. Kas dar įdomu - tas jau kietasis riešutėlio lukštas yra aštriai gruoblėtas, ne toks lygus kaip įprasto graikinio riešuto. Dabar krinta žali vaisiai (na, su ta dažančiąja luobele), pririnkau jų ir padėjau džiūti, kol kas niekas neskyla, bet priverstinai lengvai lupasi... Rankas tepa lyg jodu. Palietus vaisių, rankos limpa.
Dar norėjau paklausti dėl medžių lapų - jų viršus labai švelnus, nors pūkelio lyg ir nėra.
Ką auginame?
Dar norėjau paklausti dėl medžių lapų - jų viršus labai švelnus, nors pūkelio lyg ir nėra.
Ką auginame?
pas mus irgi tokie pat kevalai labai giliai išraižyti ir pailgi, o rankos po lupinėjimo trečia diena neatsiplauna...
Fonda, o gal turite sudaigintų raudonlapių riešutų ir graikinių riešutų Ideal likučių? Jei ne, gal galite pačių riešutų duoti? Ačiū
zuiki5 - pasirinkau riešutėlių dėžę, lauksiu kada luobelė nudžius. Tos riešuto ''mėsos" iš tiesų nėra daug, tai net tingiu vargintis laupyt
Atrodo, kevalas nėra širdiškas, nufotografuosiu, kaip atrodo
Atrodo, kevalas nėra širdiškas, nufotografuosiu, kaip atrodo
QUOTE(zebrina @ 2011 09 28, 08:32)
O riešutą dabar sodint į jo nuolatinę vietą,ar kaip(turiu minty patį riešutą-vaisiu)?ir kaip giliai?Ir ar tinka sodinimui šių metų riešutai,ar reikia senesnių?
Kaip tik ir tinka tik pirmamečiai...
Papildyta:
QUOTE(zuikis5 @ 2011 09 28, 09:35)
pas mus irgi tokie pat kevalai labai giliai išraižyti ir pailgi, o rankos po lupinėjimo trečia diena neatsiplauna...
Iš tavo aprašymo matyt, kad ne tokie...tavo yra įprastiniai pilkieji riešutmedžiai, nuo seno auginami pietų zonose...arba parašyk, kokio aukščio yra tavo medis ir nuo kada dera...dar įdėk nuotrauką... bent lapo ir vaisiaus... Lipnieji, dėl kurių atpažinimo ir buvo klausiama, pasižymi mano cituotomis charakteristikomis...ir jų kevalai tikrai ne kaip tavo aprašytieji...
Papildyta:
QUOTE(Mrs. R @ 2011 09 28, 17:30)
zuiki5 - pasirinkau riešutėlių dėžę, lauksiu kada luobelė nudžius. Tos riešuto ''mėsos" iš tiesų nėra daug, tai net tingiu vargintis laupyt
Atrodo, kevalas nėra širdiškas, nufotografuosiu, kaip atrodo
Atrodo, kevalas nėra širdiškas, nufotografuosiu, kaip atrodo
Ne KEVALAS turi būti širdiškas, o viduje pati riešuto "mėsa" yra širdies formos, kai gražiai perskeli kevalą... gi aiškiai parašyta - širdžiaVAISIAI...
Tokį riešutą turime sode. Riešutus jau valgome trečius metus, nors šiemet jų bus nedaug, nes pavasarį nušalo žiedai.
Kai juos nuskinam, laukiam kalėdų, kai gerai išdžiūsta, traiškome kevalus plaktuku. Kitaip neįmanoma
Riešutėliai labai skanūs, tik jie mažesni, nei perkami parduotuvėse.
Bet šie man skanesni, gal būt, kad pačių užauginti
Kai juos nuskinam, laukiam kalėdų, kai gerai išdžiūsta, traiškome kevalus plaktuku. Kitaip neįmanoma
Riešutėliai labai skanūs, tik jie mažesni, nei perkami parduotuvėse.
Bet šie man skanesni, gal būt, kad pačių užauginti
QUOTE(Mrs. R @ 2011 09 27, 19:50)
QUOTE(zebrina @ 2011 09 28, 07:32)
O riešutą dabar sodint į jo nuolatinę vietą,ar kaip(turiu minty patį riešutą-vaisiu)?ir kaip giliai?Ir ar tinka sodinimui šių metų riešutai,ar reikia senesnių?
Labai laukčiau atsakymo,nes draugės ruošiasi sodint tik nežino kur ir kaip
QUOTE(TheBest @ 2011 09 28, 14:55)
Fonda, o gal turite sudaigintų raudonlapių riešutų ir graikinių riešutų Ideal likučių? Jei ne, gal galite pačių riešutų duoti? Ačiū
Aš nedauginau, nedaiginau lazdyno riešutų, nes pakanka tų, kuriuos turiu...raudonlapiai krūmai gražiai atrodo pavasarį ir vasarą, o jau link rudens praranda raudoną spalvą, išblykšta... riešutų primezga daug, iš esmės užaugina, o pačioje brandoje dažniausiai nukrenta...ir pasirodo,kad TUŠTI Šiemet taip ir buvo... Todėl radau tik kelis sveikus, tinkamus daiginimui, raudonlapius riešutus... na šiek tiek daugiau žaliųjų lazdynų riešutų... Visi, aišku, naminiai, ne laukiniai... Galiu duoti, kaip sakiau...
O dėl graikinių riešutų, tai prašau, kiek reikia... Pati man dėl to dar pavasarį esi parašiusi,žinau... tai parašyk kontaktus į nurodytą mano elpaštą...
Papildyta:
QUOTE(zebrina @ 2011 09 28, 21:58)
Labai laukčiau atsakymo,nes draugės ruošiasi sodint tik nežino kur ir kaip
Nėr ko skubėt... nes gali supūti dabar pasodinti... Reikia sodinti spalio gale-lapkričio pradžioje... kai žemė jau gerokai atšąla. Gylis 10 cm, jei nuolatinėje vietoje...jei persodinsi, tai tik sudaiginimui... perpus sekliau ir galima per kastuvą vieną nuo kito riešutus įterpti. Nuolatinė augimo vieta turi būti saulėta, šilta, apsaugota nuo šiaurės-vakarų vėjų. Dirva pakankamai derlinga, giliai įdirbta, na pusmetris pradžiai...
QUOTE(Fonda @ 2011 09 28, 21:07)
Papildyta:
Nėr ko skubėt... nes gali supūti dabar pasodinti... Reikia sodinti spalio gale-lapkričio pradžioje... kai žemė jau gerokai atšąla. Gylis 10 cm, jei nuolatinėje vietoje...jei persodinsi, tai tik sudaiginimui... perpus sekliau ir galima per kastuvą vieną nuo kito riešutus įterpti. Nuolatinė augimo vieta turi būti saulėta, šilta, apsaugota nuo šiaurės-vakarų vėjų. Dirva pakankamai derlinga, giliai įdirbta, na pusmetris pradžiai...
Nėr ko skubėt... nes gali supūti dabar pasodinti... Reikia sodinti spalio gale-lapkričio pradžioje... kai žemė jau gerokai atšąla. Gylis 10 cm, jei nuolatinėje vietoje...jei persodinsi, tai tik sudaiginimui... perpus sekliau ir galima per kastuvą vieną nuo kito riešutus įterpti. Nuolatinė augimo vieta turi būti saulėta, šilta, apsaugota nuo šiaurės-vakarų vėjų. Dirva pakankamai derlinga, giliai įdirbta, na pusmetris pradžiai...
Ačiū labai
[quote=Fonda,2011 09 28, 22:54]
Iš tavo aprašymo matyt, kad ne tokie...tavo yra įprastiniai pilkieji riešutmedžiai, nuo seno auginami pietų zonose...arba parašyk, kokio aukščio yra tavo medis ir nuo kada dera...dar įdėk nuotrauką... bent lapo ir vaisiaus... Lipnieji, dėl kurių atpažinimo ir buvo klausiama, pasižymi mano cituotomis charakteristikomis...ir jų kevalai tikrai ne kaip tavo aprašytieji...
na, pabandysiu nufotografuot ir įdėt rytoj... medis labai didelis, gal 20-30 metrų. nežinau kokio amžiaus. bet priaugę mažų medelių netoli. o riešutai tai atrodo kaip šitoj nuotraukoj - pailgi, ir kai lupinėjau tas odeles - tai rankos aplipo kaip moment'u ruda mase...
Iš tavo aprašymo matyt, kad ne tokie...tavo yra įprastiniai pilkieji riešutmedžiai, nuo seno auginami pietų zonose...arba parašyk, kokio aukščio yra tavo medis ir nuo kada dera...dar įdėk nuotrauką... bent lapo ir vaisiaus... Lipnieji, dėl kurių atpažinimo ir buvo klausiama, pasižymi mano cituotomis charakteristikomis...ir jų kevalai tikrai ne kaip tavo aprašytieji...
na, pabandysiu nufotografuot ir įdėt rytoj... medis labai didelis, gal 20-30 metrų. nežinau kokio amžiaus. bet priaugę mažų medelių netoli. o riešutai tai atrodo kaip šitoj nuotraukoj - pailgi, ir kai lupinėjau tas odeles - tai rankos aplipo kaip moment'u ruda mase...