Įkraunama...
Įkraunama...

"Techniniai" receptų dalykai

QUOTE (rpt @ 2004 02 15, 22:25)
Sveikos,

Kai patapau mama, atėjo noras mokėti gaminti.
Problema ta, kad daug ko nežinau, ir prašysiu Jūsų pagalbos:
1. kokia soda yra nugesinta, jeigu į pyrago tešlą nededama jokios rūgšties, tai kaip galima gauti nugesintą sodą?
2. Kodėl į kai kuriuos pyragus dedama sodos ar kepimo miltelių, grietinės, o pavyzdžiui į obuolių pyraga jų nededama?
3. Kuo skiriasi soda ir kepimo milteliai, ar ne tas pats ko dėti į pyrago tešlą?
4. Kodėl kartais receptuose rašoma, jog kepimo miltelius maišyti su miltais, o kitą kartą su greitine?
5. Kodėl mano pyragai kepdami suplyšta, nuo ko tai priklauso?

Būsiu labai dėkinga už pagalbą rolleyes.gif

iskart pasakau, kad esu ne profesionale, o megeja (ir labai didele) - kepeja biggrin.gif Tad gal galiu kur ir klysti, bet kiek is mano praktikos Tau galiu pasakyti, tai:
1) daugelis soda nugesina uzlasine truputi acto, -tada soda putoja, ir tai vadinasi nugesinimu,
2) sakyciau priklauso nuo recepto ir seimininkes... As kol gyvenau LT visuomet naudojau soda, bet kai likimas nubloske kitur, tai naudoju tik kepimo miltelius ir, tiesa pasakius, tiesiog visi receptai tik su kepimo milteliais. Ir lietuviskus kepinius kepu tik su kepimo milteliais,
3) skiriasi sudetim, bet rezultatas man su kepimo milteliais gal geresnis. O siaip, cia tarp kitko, Amerikej soda parduodama net po beveik 2 kg "pakelius"- ir gali but naudojama ne tik kepimui, bet skalbimui, sveitimui, ai ten daug visko prirasyta... Bet siaip mano pazistamos seimininkes naudoja tik kepimo miltelius. Bet jie yra brangesni, manau, kaip ir LT.
4) visad patartina kepimo miltelius ismaisyti su miltu- krakmolo- kakavos ....(priklauso nuo teslos sudeties) bendra mase, na sausi ingridientai...., kad tolygiai pasiskirstytu po visa misini, o paskui tik sumaisyti su kitais produktais (kiausiniu mase ar pan.). Jei nemaisai kepimo milteliu su miltais, - tai galutinis rezultatas gali buti linksmai liudnas - kalnai kalnuoti.... wink.gif Gal tiek. Tikiuosi,kad per skubejima nieko nepraleidau. rolleyes.gif
5) niu va dar pamaciau klausimeli doh.gif negaliu pasakyti, kodel jie plysta, nes man dar nesuplyso wink.gif Kai suplys ir zinosiu priezasti -parasysiu. O siaip , gal reiktu atsargiai isimti is formos....Vieni pyragai megsta atausti dar formoje, kiti- ne...Gal kepimo popierius pagelbetu kepant, o paskui isimant is formos. Bent jau as naudoju ji beveik visada kepant, - na paskui maziau darbo tongue.gif -nereikia plauti skardu ir pan. Sekmes !
Atsakyti
Labai dėkui rikitikitaki, apie plyštantį pyragą kalbėjau, kad kai kepa viršus sutrūksta.
Dėkui clap_1.gif
Atsakyti
O aš paprastai sodą gesinu grietine, kaip Aga rašė, arba su citrinos rūgštimi. Ant sodos truputį vandenuko užpilu ir įdedu ant šaukštelio galo citrinos rūgšties, tada užputoja, užnypščia ir viskas thumbup.gif
Atsakyti
dar kiek zinau soda galima gesinti verdanciu vandeniu
Atsakyti
bea,o ka reik daryt kad uogos ant dugno nenusestu,nu nemoku paaiskint,nu vo kepeu pyraga,tai visos razinkos,ir riesutai prisvilo prier dugno,dar pvz .vysnios nuseda blink.gif ,noriu velykom kept pyraga atsakyk a prasauu wink.gif
Atsakyti
Gal zinot kiek sveria 1 valg. saukstas zelatinos?
Kiek saukstu reiketu deti pvz. i 0,5 l. jogurto, kad gautusi "standus" kremas?
Atsakyti
QUOTE (meduza @ 2004 04 09, 11:36)
ka reik daryt kad uogos ant dugno nenusestu,nu nemoku paaiskint,nu vo kepeu pyraga,tai visos razinkos,ir riesutai prisvilo prier dugno

Razinas kai nuplauni nusausink ir pries dedama i tesla jas apvoliok miltuose.
Atsakyti
aciu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE
Gal zinot kiek sveria 1 valg. saukstas zelatinos?
Kiek saukstu reiketu deti pvz. i 0,5 l. jogurto, kad gautusi "standus" kremas?

Manau kad vieno nubraukto sauksto zelatinos turetu pakakti. Dar rekomenduociau i jogurta ideti papildomai cukraus- nes jis kai susala ar sustingsta pasidaro rugstesnis nei mes valgome naturalu. manau kokio i sauksto pakaktu.
Atsakyti
QUOTE
Gal zinot kiek sveria 1 valg. saukstas zelatinos?

tai va radau ko prasei: 1valg saukste zelatinos (smulkios) telpa 15g, o arbat. saukst.- 5g.
Atsakyti
QUOTE (kazyte @ 2004 04 23, 11:40)
QUOTE
Gal zinot kiek sveria 1 valg. saukstas zelatinos?

tai va radau ko prasei: 1valg saukste zelatinos (smulkios) telpa 15g, o arbat. saukst.- 5g.

Aciū už info.
Atsakyti
QUOTE (Springlet @ 2004 04 09, 12:53)
Razinas kai nuplauni nusausink ir pries dedama i tesla jas apvoliok miltuose.

kaip paprasta atrodo.. rolleyes.gif o kai kepu pyraga koki pastoviai galvoju ka cia padarius kad jos nenusestu..ot tai aciu.. thumbup.gif wink.gif
Atsakyti